Що таке лізинг – повний огляд поняття простими словами, види лізингу + відмінності лізингу від кредиту

Ви дізнаєтеся, що таке лізинг і чим займаються лізингові компанії, яке обладнання може взяти у лізинг бізнесмен, а також що вигідніше – лізинг або кредит

Вітаємо читачів журналу ! Постійний автор ресурсу, економіст, Едуард Стембольский знову з вами.

Сьогодні ми поговоримо про лізинг – фінансової послуги, набуває все більшої актуальності в нашій країні.

Стаття буде корисна починаючим підприємцям, автовласникам і всім тим, хто хоче йти в ногу з часом і бути в курсі популярних тенденцій у сфері фінансів і бізнесу.

Що таке лізинг

1. Що таке лізинг – визначення

Фінансовий термін «лізинг» походить від англійського «leasing» і дослівно перекладається як «оренда».

Дійсно, при здійсненні лізингових операцій майно передається у тимчасове користування, але на відміну від класичної оренди, користувач має право на подальше придбання об'єкта лізингу в постійне володіння.

Це головне принципова відмінність між лізингом і орендою: є й інші нюанси, про які ми обов'язково розповімо в нашій статті.

Офіційне визначення звучить наступним чином:

Лізинг - це вид інвестиційної діяльності, спрямований на передачу власником свого майна фізичним або юридичним особам за договором.

Майно передається лізингодавцем на певний строк за заздалегідь домовлену плату з правом наступного викупу майна лізингоотримувачем. Всі умови передачі майна, його страхування і строків експлуатації до повного викупу зазначаються в договорі лізингу, який підписують обидві сторони.

Слід сказати, що не завжди лізинг закінчується викупом майна: іноді одержувач повертає його власнику як при звичайній оренді.

Лізинг що це

Об'єкти і суб'єкти лізингу

Розглянемо які об'єкти або предмети) можуть бути об'єктами лізингу:

  • обладнання;
  • споруди;
  • будівлі;
  • підприємства;
  • транспорт;
  • інше майно, в якому зацікавлений одержувач.

У лізинг можна дати і взяти майже будь-які об'єкти, які перебувають у власності. Виняток становлять ділянки землі, природні об'єкти, а також майно, для якого законом передбачено особливий характер звернення (наприклад, зброя).

В нашій країні особливою популярністю користується лізинг обладнання та автомобілів.

Багато фірми на початковій стадії своєї діяльності приходять до висновку, що їм вигідніше взяти майно в кредит з наступним викупом, ніж купувати його шляхом одноразової угоди купівлі-продажу.

Це дозволяє скоротити витрати і придбати обладнання та техніку в найкоротші терміни.

Про те, як взяти авто в лізинг для юридичних осіб читайте в нашій окремій статті.

Суб'єкти лізингу:

  • лізингоодержувач (він же клієнт – фізична або юридична особа, зацікавлена в отриманні предмета лізингу);
  • лізингодавець (банк, компанія, комерційна або громадська організація);
  • страховик (компанія, яка страхує угоду);
  • постачальник (продавець обладнання, виробник, дилер).

Буває, що лізингодавець виступає одночасно є постачальником майна, але частіше це комерційний банк, кредитна організація або власне лізингова компанія. Лізингодавцем може бути не тільки юридичний суб'єкт, але і фізична особа, що віддає в лізинг особисте майно.

Страхова компанія – не обов'язковий, але бажаний учасник лізингових операцій. Зазвичай страховик – партнер одержувача або лізингодавця. Він залучається, щоб застрахувати майнові, транспортні, фінансові та інші види ризику, пов'язані з операцією.

Процедурами такого типу займаються практично всі великі кредитні організації, але не безпосередньо, а через спеціально створені «дочки»   дочірні компанії.

Зазвичай перша частина назви таких підрозділів збігається з ім'ям материнської фірми (банку). Приклад – Авангард-Лізинг, ПромСвязьЛизинг, ВТБ Лізинг і т. д.

Практичний сенс

У чому практичний сенс лізингу? Все просто: одержувач платить не відразу, а виробляє виплати у строк, встановлений договором, при цьому майно фактично переходить у володіння безпосередньо після внесення початкового внеску.

Зрозуміло, що правочин вчиняється тільки при наявності взаємної вигоди одержувача і лізингодавця. Договори лізингу варіативні і різноманітні, а графіки погашення боргу відрізняються гнучкістю.

Навіщо потрібен лізинг

Існують наступні різновиди виплат:

  • регресивні платежі - оплата помісячно із зменшенням суми;
  • ануїтетні платежі - з однаковою сумою виплат;
  • сезонні платежі - прив'язані до сезонних особливостей бізнесу одержувача.

Обладнання, взяте у користування, можна відразу вводити в експлуатацію, але поки воно не надійде у власність, податок на майно з нього не відраховується – це ще один плюс лізингових операцій.

2. Основні види лізингу – ТОП-3 найпопулярніших види

Існує кілька різновидів лізингу, але найпопулярніші види в – це лізинг авто, обладнання та фінансовий лізинг.

Вид 1. Лізинг авто

Придбати автомобіль у лізинг можуть фізичні та юридичні особи. Вигода лізингу в порівнянні з автокредитом – предмет окремої статті, тут же ми поговоримо про перспективи даного виду купівлі транспорту.

Авто в лізинг – це, по суті, взяття автомобіля в оренду, тільки після закінчення її терміну ви не повертаєте транспорт власнику, а залишаєте собі. Для нашої країни це відносно новий спосіб придбання автомобіля, але в США і Європі така методика десятки років користується незмінним попитом.

Для лізингових організацій автолізинг – найменш ризиковане напрямок кредитування, оскільки автомобіль – високоліквідне майно, яке можна реалізувати на вторинному ринку.

Крім того, машини обов'язково реєструються в держструктурах і в разі необхідності їх можна без зусиль відшукати. Ймовірність неплатежів і повернення авто набагато нижче, так як мало хто хоче розставатися з машиною після декількох місяців успішної експлуатації.

Якщо вам потрібно купити, а продати автомобіль, можна скористатися порадами одній з наших попередніх публікацій.

Більш детально про лізинг авто читайте в окремій статті нашого журналу.

Вигляд 2. Лізинг обладнання

Функціональне та сучасне обладнання підвищує виробничі показники і конкурентоспроможність підприємства. Однак не завжди компанія має в своєму розпорядженні необхідними для покупки оснащення оборотними засобами.

Результат – значна частина підприємств країни працює на застарілому (морально чи фізично) обладнанні.

У такій ситуації найбільш простий і економічно вигідний спосіб вирішення проблеми – лізинг обладнання з подальшим правом викупу.

Лізинг обладнання

Плюси такого варіанту досить численні:

  • це простіше, ніж кредит, для оформлення якого потрібна застава і значний пакет документів;
  • це менш ризиковано для лізингодавців (оскільки в разі невиплати компанії мають право забрати майно в будь-який момент);
  • це дозволяє оновити фонди підприємства та надає йому вигідні податкові умови;
  • це швидкий спосіб оновити виробничі потужності без одноразових вкладень.

Такий спосіб придбання техніки та обладнання доцільно використовувати в тому випадку, коли період зносу об'єктів досить тривалий. В іншому випадку, коли закінчиться термін договору, придбання майна стане безглуздим, оскільки воно до того часу вже застаріє.

Ще один нюанс – вузькоспеціалізоване обладнання користується зниженим попитом, тому при розірванні договору або повернення таке майно буде важко збути.

Тому компанії, що віддають у користування техніку вузького спрямування, можуть вимагати від одержувача внесення застави або передоплати: ці суми не повертаються у разі анулювання угоди.

3 Вид. Фінансовий лізинг

Це вид являє собою операцію з придбання майна з подальшою здачею його в тимчасову експлуатацію на тривалий термін та амортизації всієї або більшої частини його вартості.

Звучить складно, але насправді все просто: лізингодавець купує обладнання, транспорт або інший актив, здає його в користування, повертає вартість майна і отримує додатковий прибуток від угоди.

Угода при фінансовому лізингу має тристоронній характер. Одержувач подає заявку лізингодавцю, той викуповує майно у постачальника і передає його адресатові.

В результаті угоди лізингодавець відшкодовує збитки і отримує прибуток, а сторона набуває обладнання чи інше майно у тривалу оренду з подальшим придбанням.

Характерна ознака такої операції: об'єкт лізингу спочатку призначається для передачі одержувачу. Після закінчення терміну виплат предмет договору переходить у власність отримувача, але до цього формально знаходиться у власності лізингодавця.

Інші види лізингу

Комерційні структури використовують лізинг з метою зниження податкового навантаження. Іноді лізингодавець одночасно виступає лізингоодержувачем: такий спосіб застосовується підприємствами при нестачі оборотних коштів і називається зворотним лізингом.

Ще один різновид – оперативний (сервісний) лізинг, при якому витрати лізингодавця на придбання та утримання об'єктів не покриваються виплатами протягом строку одного договору.

Зворотний лізинг

Існує класифікація за ступенем ризику:

  • незабезпечений лізинг, коли одержувач не залишає партнеру ніяких додаткових гарантій виконання своєї частини договору;
  • частково забезпечений – з наявністю страховки;
  • гарантований, коли ризики розподіляються між декількома учасниками, які виступають гарантами одержувача.

Для наочності ми поєднали популярні види лізингу в таблицю і вказали характерні особливості і переваги кожного з них:

Види лізингу Переваги Особливості
1 Лізинг авто Є фінансова вигода порівняно з кредитом Не завжди одержувач стає власником транспорту після закінчення операції
2 Лізинг обладнання Економічно вигідний і доступний спосіб оновлення обладнання Доцільно проводити для об'єктів з тривалим терміном експлуатації
3 Фінансовий лізинг Операція з низьким ступенем ризику, вигідна для трьох сторін – лізингодавця, одержувача, постачальника Після закінчення строку договору одержувач може придбати об'єкт у власність, повернути лізингодавцю або укласти з ним нову угоду на інших умовах
4 Возвратний лізинг Отримання податкових пільг Лізингодавець і одержувач – одна особа

3. Як працює лізинг – 5 головних етапів лізингової операції

Хоча лізингова угода вважається більш простою і доступною фінансовою операцією, ніж кредит, її оформлення вимагає дотримання певних правил. Юридично грамотна операція лізингу здійснюється в кілька етапів.

5 етапів грамотного лізингу

Етап 1. Вибір об'єкта лізингу і компанії

Вибір об'єкта – справа одержувача. Якщо це підприємство, що бажає взяти обладнання в довгостроковий кредит з подальшим придбанням, то пошуком найбільш вигідного варіанту займається фінансовий відділ.

Якщо це приватна особа, навмисне придбати транспортний засіб, то вибирати предмет лізингової операції і лізингодавця доведеться самостійно, орієнтуючись на питання економічної доцільності і особисті переваги.

Більш докладні відомості про те, як вибрати партнера по угоді, ми надамо в окремому розділі, цілком присвяченому цьому питанню.

Етап 2. Вивчення умов лізингу і попереднє узгодження

Після вибору організації, що надає необхідні послуги, одержувач робить дзвінок в компанію і веде попередні переговори щодо умов майбутньої угоди.

Необхідно прояснити найбільш важливі позиції:

  • суму початкового внеску;
  • розміри регулярних платежів;
  • графік виплат;
  • умови закінчення угоди.

Якщо формат підходить, одержувач надає заявку і готує необхідні документи. Потім лізингодавець проводить аналіз інформації, наданої потенційним партнером. Найбільш важливий показник – фінансовий стан клієнта.

Етап 3. Складання договору лізингової угоди

Для договору угоди потрібні наступні документи:

  1. Заявка на лізинг.
  2. Бухгалтерська звітність за останні чотири звітних періоди.
  3. Довідка з банку про обороти компанії за рахунками протягом останнього року.
  4. Інформаційний лист про компанії.
  5. Копія паспорта керівника компанії.
  6. Документ договору з постачальником обладнання (транспорту чи іншого майна).
  7. Страховка об'єкта лізингу.

Це лише основний список: лізингова компанія може вимагати інші документи та довідки залежно від особливостей договору.

Етап 4. Перший внесок і постачання майна

Після підписання договору про передачу об'єкта приймаюча компанія вносить перший внесок, отримує предмет лізингу у володіння і використовує його у підприємницькій діяльності. За поставку обладнання або іншого майна відповідає компанія-постачальник.

протягом терміну операції право власності залишається за лізингодавцем (принципова риса лізингової угоди), але клієнт може користуватися об'єктом у своїх цілях, здійснюючи виплати згідно домовленості.

Етап 5. Експлуатація об'єкта і придбання у власність

Якщо одержувач порушує умови договору або графік виплат, лізингодавець може вилучити об'єкт на правах власника і продати його на вторинному ринку. За псування, вихід з ладу, пошкодження обладнання, транспорту, іншого майна, відповідає клієнт.

Якщо виплати здійснюються регулярно протягом усього терміну, то після погашення всієї суми право володіння переходить до одержує компанії. Прибуток, отриманий клієнтом за час експлуатації обладнання, є його власністю.

4. Лізинг або кредит – в чому різниця і що вигідніше в кризу

Принципова різниця між кредитом і лізингом в тому, що предмет в першому випадку переходить у власність клієнта відразу, а у другому – залишається у володінні лізингодавця до закінчення терміну договору.

Крім того, при подачі заявки на лізинг від клієнта не вимагається надання кредитної історії, хоча фінансовий стан фірми обов'язково вивчається стороною, що приймає рішення про видачу майна.

Що доцільнішим, з фінансової точки зору?

В умовах економічної нестабільності експерти віддають перевагу лізингу.

Переваги лізингу

Переваги лізингу особливо очевидні при взятті в користування обладнання або транспорту:

  • початковий внесок при лізингу, як правило, нижчі на 5-10%;
  • знижки при лізингу надаються в 80-90% угод;
  • заставу при лізингу не вимагається;
  • одержувач має податкові пільги;
  • лізингові операції проводяться швидше і вимагають менше операцій з документами.

Лізинг вигідний і компаніям, які купують майно в довгострокову оренду, і приватним особам.

Розглянемо плюси і мінуси цього фінансового інструменту на конкретному прикладі   взяття в лізинг автомобіля.

Приклад

Розрахунок виконаний лізинговою компанією. Предмет лізингу   популярний автомобіль Тойота за ціною 690 тис. руб.

На перший погляд, вигода очевидна: щомісячний платіж за лізинг менше на 38%. Однак є нюанс   такі умови пропонуються лізингодавцями тільки в тому випадку, якщо машина повертається після закінчення строку лізингу (трьох років).

Якщо ж брати автомобіль в лізинг з подальшим викупом, то операція обійдеться в 1 033 400 рублів проти 826 000 при взятті машини в кредит.

Таким чином, лізинг буде вигідний тим, хто бере авто в тимчасове користування з подальшим оновленням машини на більш сучасну модель.

Детальніше про лізинг авто для фізичних осіб читайте в нашій окремій статті.

5. Як правильно вибрати лізингову компанію – 5 практичних порад від експерта

Від правильного вибору компанії залежить багато чого, в тому числі – фінансова доцільність угоди. Якщо правильно скористатися фінансовим інструментом, що розглядаються в цій статті, можна збільшити вигоду на десятки відсотків.

Фахівці радять одержувачу, вибирає лізингову організацію, зробити наступне:

  1. Вивчити історію компанії на фінансовому та інвестиційному ринку .
  2. Звернути увагу на кількість закритих фірмою договорів і діючих угод.
  3. Оцінити масштаби компанії (за наявності філій, штату працівників та їх кваліфікації).
  4. Дати оцінку відкритості лізингової компанії і доступності її послуг для клієнтів.
  5. Уважно вивчити обмеження за умовами лізингу і порівняти вартість послуг з іншими компаніями.

Не завжди самий недорогий партнер – найвигідніший. Фінансові перспективи можуть бути вигідними, але договір може передбачати приховані санкції і незручні умови для лізингоодержувача.

Пропонуємо переглянути короткий інформативне відео про те, чому лізинг може бути вигідніше кредиту:

6. Висновок

Час підбити підсумки, друзі! Лізинг – заслуговує пильної уваги фінансовий інструмент, про який потрібно знати всім підприємцям, а також пересічним громадянам.

Даний спосіб придбання майна може знадобитися при купівлі машини, дорогого обладнання та іншого майна, що немає можливості придбати шляхом одноразової виплати.

Чекаємо від вас оцінок статті, коментарів, думок і зауважень по тематиці публікації!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке лізинг – повний огляд поняття простими словами, види лізингу + відмінності лізингу від кредиту