Що таке консалтинг простими словами   повний огляд поняття та етапів консалтингової діяльності + 4 головні ознаки успішного консультанта

Що означає консалтинг простими словами? В чому особливості маркетингового консалтингу? Які компанії пропонують якісні послуги консалтингу?

Вітаємо вас на сторінках популярного бізнес-журналу ! На зв'язку черговий автор проекту – Денис Кудерин.

У цьому випуску ми розпочинаємо новий цикл статей, загальна тематика яких – консалтингові послуги. В оглядовій публікації ми вивчимо поняття консалтингу, розберемося в його особливості, цілі і завдання.

які дочитали до кінця чекає гарантований бонус – огляд найбільш компетентних і надійних в РФ консалтингових фірм плюс поради, як самостійно вибрати професійного консультанта.

Консалтинг

Зміст
  1. Що таке консалтинг простими словами
  2. Які існують форми консалтингу – 5 основних форм
  3. Як здійснюється консалтингова діяльність – 7 основних етапів
  4. Професійна допомога у проведенні консалтингу – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як зрозуміти, що ви працюєте з професіоналом – 4 ознаки успішного консультанта
  6. Висновок

1. Що таке консалтинг простими словами

Не завжди керівники і співробітники комерційних компаній успішно справляються з управлінськими, фінансовими, виробничими та іншими завданнями, які неминуче встають перед будь-яким діючим бізнесом.

Якщо мета підприємства – розвиток і зростання, йому завжди будуть потрібні додаткові ресурси для підвищення конкурентоспроможності і захоплення нових ринкових територій.

Але нереально містити в штаті компанії експертів по всім питанням: в той чи інший момент обов'язково потрібна допомога, консультування та безпосередню участь у діяльності компанії фахівців з боку. Саме в цьому полягають функції консалтингу.

Наукове визначення звучить наступним чином:

Консалтинг – це консультування керівників, управлінців та інших працівників компаній по широкому колу фінансових, юридичних, інвестиційних і комерційних питань.

Інакше кажучи, це кваліфікована допомога, поради, консультації, експертні рекомендації по веденню бізнесу в цілому і його окремих напрямків зокрема.

Діяльність включає в себе аналітичний аспект, вивчення перспектив розвитку компаній, дослідження науково-технічних резервів замовника.

Приклад

Підприємство по виготовленню морозива «Сибірський Холод» вирішує запустити нову лінію продукції на основі виключно натуральних інгредієнтів. Для розрахунку рентабельності нового починання та аналізу наявних у компанії технічних резервів вирішено запросити консультантів з великої консалтингової фірми.

Консультанти вивчають активи підприємства, матеріально-технічну базу, фінансовий аспект запуску нової лінії і приходять до висновку, що ідея компанії перспективна і принесе їй збільшення прибутку в розмірі 10-15%. Фабрика оплачує їх послуги консультантів і з легким серцем запускає нову лінійку продуктів.

Що таке консалтинг

Існує безліч напрямків консалтингу:

  • бізнес-консалтинг;
  • податкове консультування;
  • юридичний консалтинг;
  • інвестиційний консалтинг;
  • кадровий;
  • управлінський;
  • антикризовий;
  • кредитний;
  • бухгалтерський;
  • виробничий;
  • IT-консалтинг.

Окремого розгляду заслуговує маркетинговий консалтинг – консультування з питань маркетингу, організації рекламних кампаній і акцій, взаємодії з споживчим ринком.

Не у всіх фірмах є штатні фахівці з маркетингу і реклами, а грамотне просування продукції на ринок – це, як відомо, рушій торгівлі. Маркетингова діяльність потребує особливо ретельного і точному розрахунку, інакше витрати на просування можуть не окупитися і принести збитки.

Консультанти з маркетингу оцінять рекламну кампанію, оптимізують бюджет, знайдуть ефективні медіа канали, розроблять стратегію і тактику просування товарів і послуг, допоможуть грамотно позиціонувати продукт на ринку.

У яких випадках підприємству потрібен консалтинг:

  • фірма потрапила у смугу застою і потребує нових ідей;
  • керівникам не вистачає знань і досвіду;
  • у керівництва немає чіткої позиції з важливого питання і потрібно компетентну думку, щоб прийняти рішення;
  • компанії потрібно завершити якийсь важливий проект, але через нестачу знань його реалізація припинена;
  • підприємству потрібен фахівець, який налагодить взаємодія між окремими підрозділами і рівнями компанії;
  • фірмі потрібна ревізія діяльності незалежними фахівцями;
  • компанії потрібно прискорити темпи зростання виробництва;
  • підприємство бажає підвищити ефективність керуючого апарату;
  • у компанії проблеми з підбором компетентних кадрів і йому потрібно кадровий консалтинг.

Це лише деякі ситуації, при яких потрібен професійний консалтинг. Насправді таких ситуацій десятки або навіть сотні.

Факти

Сучасний російський ринок консалтингу розвивається в напрямку зростаючої диференціації послуг і підвищення їх якості. До постачальникам консалтингу пред'являються більш жорсткі вимоги, а самі фірми регулярно піддаються перевіркам з боку Росфиннадзора.

Це сприяє підвищенню професійного рівня консультантів і позитивно впливає на актуальність консалтингових послуг. Найбільш затребувана галузь в РФ – IT-консалтинг.

Більше подробиць про консалтингових послугах в окремій статті нашого сайту.

2. Які існують форми консалтингу – 5 основних форм

Професійна допомога підприємствам буває різним по формі і змісту. Іноді це спільні консультації з питання, що цікавлять замовника. В інших випадках консалтинг вимагає глибокого аналізу роботи підприємства і навіть безпосередньої участі радників у виробничих процесах.

Розглянемо основні форми консалтингу.

Форма 1. Аналітична діяльність

Основна форма діяльності консалтерів. Фахівці всебічно аналізують і оцінюють роботу компанії-замовника, досліджують ринки збуту, інвестиційні проекти, темпи зростання прибутку або, навпаки, динаміку та причини виникнення збитків.

Вивчення бізнес-процесів дозволяє надати клієнтові список рекомендацій по підвищенню ефективності роботи, оптимізації, модернізації та розвитку. Консультанти вишукують також вразливі місця підприємства і розробляють стратегію їх посилення.

Більше подробиць – у статті «Бізнес-консалтинг».

Форма 2. Прогнозування

На основі проведеного аналізу консалтери дають свій прогноз економічних та фінансових перспектив компанії.

При складанні прогнозу використовуються наукові методики та оригінальні розробки консультує фірми. Жоден поважаючий себе фахівець не стане керуватися лише досвідом або інтуїцію: всі висновки радників обґрунтовані та мають доказову базу.

Якщо замовники розробили якийсь новий інвестиційний або виробничий проект, але не знають, яких змін очікувати від його впровадження, консалтери розроблять модель і визначать, що хорошого дасть нововведення на практиці і яких наслідків слід побоюватися.

Форма 3. Консультування з питань, що стосуються діяльності організації

В залежності від того, який напрямок діяльності фірми потребує грамотному консультуванні клієнт замовляє консалтингові послуги.

Разові консультації обійдуться, звичайно, дешевше, але немає гарантії, що послуги не знадобляться через місяць, рік або два. Тому великим компаніям вигідно укладати з консалтинговими компанії довгострокові контракти.

Корисна посилання для керівників і працівників фінансових відділів компаній – «Фінансовий консалтинг».

Форма 4. Ревізія діяльності компанії-замовника

Бувають ситуації, коли компанії потрібно провести незалежну ревізію своїх активів або виробничої діяльності. Ніхто не виконає таку роботу краще, ніж досвідчена консалтингова фірма.

Приклад

Керівництво компанії виявило, що виробництво приносить з кожним місяцем все більше збитків. Внутрішні бухгалтерські ревізії не виявили, у чому «корінь зла»   прибутку продовжили падати.

Директор прийняв рішення провести незалежну ревізію діяльності фірми. Залучили відому консалтингову компанію. Після повної перевірки з'ясувалося, що в цеху має місце нераціональний розподіл витратних матеріалів. Виявити конкретних винуватців було справою техніки.

Ревізія діяльності фірми

Результати ревізії оформляються у вигляді докладного звіту. Крім голих фактів, консалтери складають список рекомендацій щодо покращення та оптимізації бізнес-процесів компанії-замовника.

Форма 5. Безпосередню участь у діяльності компанії-замовника

І ще одна форма діяльності – безпосередня участь консалтерів в роботі компанії.

Фахівці виконують планування, вирішують конкретні виробничі завдання, впроваджують в бізнес інновації – наприклад, встановлюють сучасне програмне забезпечення в рамках IT-консалтингу.

Більш наочне уявлення про форми консалтингу дасть таблиця:

Форми консалтингу Характерні особливості
1 Аналітика Повний аналіз бізнесу, висновки та рекомендації по підвищенню ефективності
2 Прогнозування Визначення перспектив розвитку бізнесу в цілому або окремих проектів зокрема
3 Консультування Загальні консультації по заданих напрямках
4 Ревізія діяльності замовника Повна перевірка роботи компанії або конкретних підрозділів
5 Безпосередню участь у роботі Участь у конкретних проектах замовника

Про те, як грамотно організувати управління компанією, читайте в статті «Управлінський консалтинг».

3. Як здійснюється консалтингова діяльність – 7 основних етапів

Будь-яка діюча компанія – живий організм. Якщо в його роботі з'являються збої, лікування слід довірити тільки професійному «доктор»   консалтингової фірми з підготовкою та реальною практикою.

Вивчимо конкретні етапи консалтингової діяльності.

Етап 1. Усвідомлення замовником наявності проблеми

Для початку замовнику необхідно усвідомити, що наявні на підприємстві проблеми неможливо вирішити самостійно.

Наприклад, директор фірми бажає кардинально збільшити обсяг виробництва, але ні він, ні його співробітники не володіють достатнім досвідом і знаннями, як реалізувати такий проект на практиці.

У цій ситуації залучення сторонніх консультантів – найрозумніше та вигідне рішення.

Етап 2. Початкова консультування та укладення договору співпраці

Після вибору відповідного кандидата необхідно провести з ним попередню консультацію, в ході якої буде визначено основний напрямок діяльності консалтингової фірми.

Потім укладається договір.

Обов'язкові пункти угоди:

  • терміни проведення робіт;
  • список послуг та їх вартість;
  • умови зміни гонорару у ході виконання проекту;
  • умови, за яких договір можна достроково розірвати;
  • обов'язки сторін.

З юридичної сторони контракти на надання консультаційних послуг не мають істотних відмінностей від інших угод такого роду. У за типові зразки контрактів такого типу прийняті форми договорів на проведення науково-технічних робіт. Залежно від ситуації, що складається договір підряду або трудову угоду.

Можливо ув'язнення як разових контрактів, так і довгострокових (так званих абонементних), за яким обслуговування фірми замовника відбувається раз в 3-6 місяців.

Про те, як правильно вибрати ділового партнера, докладного розповідається в публікації «Консалтингова компанія».

Етап 3. Збір даних і визначення проблеми

Далі фахівці, керуючись технічним завданням, збирають дані, аналізують їх і визначають характер проблеми.

Розробляється план подальшого дослідження проблеми, залучаються необхідні ресурси та обладнання. На цій стадії головне для консультантів – визначити причини наявної проблеми і відокремити їх від симптомів.

Етап 4. Розробка рішень та подання їх керівництву компанії-замовника

Основний етап роботи. Фахівці ставлять точний діагноз і розробляють план заходів, що мають метою ліквідувати проблему або поліпшити роботу підприємства.

Керівництво компанії розглядає план і дає свою згоду на його реалізацію.

Етап 5. Реалізація рішень і контроль за їх впровадженням

Заплановані процедури проводяться самими консультантами або працівниками підприємства під чуйним керівництвом консалтерів.

Можливо навчання персоналу в ході виконання робіт. Будь-які перешкоди усуваються за участю консультантів.

Етап 6. Оцінка результатів проекту

Об'єктивно оцінити результат можна лише через деякий час.

Підбиттям підсумків займається як керівництво компанії-замовника, так і самі представники консалтингової організації.

Етап 7. Остаточні фінансові розрахунки з замовником

Заплановані заходи проведені в термін, наявності покращення виробничих показників та збільшення доходів. Це означає, що проект вдався і прийшла пора повністю розрахуватися з консультантами.

На рахунок компанії перекладається обумовлена контрактом сума, сторони говорять один одному «спасибі» і розлучаються до наступної зустрічі.

4. Професійна допомога у проведенні консалтингу – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Сучасний бізнес характеризується високою конкуренцією, постійним впровадженням в практику нових технологій і обов'язковим урахуванням інтересів споживача.

У такій обстановці важко постійно підтримувати необхідний рівень розвитку – потрібно вміти пристосовуватися до мінливих умов і постійно бути в курсі інновацій та модних бізнес-трендів.

Залишитися на плаву допоможуть професійні консультанти з надійних консалтингових компаній. Вибирайте партнерів з представленого нами огляду – не помилитеся.

1) Конгрес Консалтинг

Конгрес КонсалтингТОВ Конгрес Консалтинг керується у своїй діяльності критеріями максимальної корисності для клієнтів. Фірма пропонує широкий спектр послуг у сферах консалтингу, незалежної оцінки та аудиту бізнесу.

В штаті компанії – тільки професійні консультанти, які мають колосальний досвід роботи. Кожен із співробітників заслужила бездоганну репутацію, надаючи практичну допомогу при вирішенні нестандартних і складних завдань. Головний принцип діяльності «Конгрес Консалтинг»   розробка індивідуальних рішень для кожного замовника.

2) STD Consulting

STD ConsultingСлоган компанії STD – «мистецтво ефективності». Організація працює з усіма регіонами РФ, допомагає вирішити завдання ефективного управління бізнесом, надає допомогу в складанні бізнес-планів та розробці інвестиційних проектів.

При необхідності фахівці створять унікальну стратегію розвитку бізнесу, проведуть кадровий та юридичний консалтинг, складуть прогноз, допоможуть у запуску стартапів і проведуть оптимізацію роботи підприємства. У компанії понад 30 власних унікальних методик, які вони успішно застосовують на практиці.

3) Конкол

КонколДосвід роботи компанії на ринку консалтингу – 10 років. «Конкол» успішно вирішує будь-які завдання, пов'язані з підвищенням ефективності бізнесу. Фахівці допоможуть розробити ефективний бізнес-план, проведуть маркетингові дослідження, запустять автоматизацію бізнесу.

За час роботи фірма реалізувала більше 2,5 тисяч проектів для російських і зарубіжних компаній. У числі клієнтів «Конкол»   Северсталь", ВТБ, "Газпром", Банк Москви, мережа магазинів «Магніт».

На закінчення цього розділу – кілька слів про унікальний російському проекті «Аукціон Консалтинг». Пропозиція зацікавить як початківців, так і керівників діючого бізнесу.

Компанія проводить семінари, тренінги по бізнесу і курси підвищення кваліфікації для корпоративних і приватних слухачів. Можливо дистанційне навчання та проведення занять безпосередньо в будівлі центру в . Відвідайте сайт Аукціон Консалтинг і ознайомтеся з програмою компанії докладніше.

5. Як зрозуміти, що ви працюєте з професіоналом – 4 ознаки успішного консультанта

Консультанти за визначенням повинні бути фахівцями найвищої кваліфікації.

Їх невід'ємні якості – об'єктивність, неупередженість, незалежність.

Як вибрати професійного консультанта

Запам'ятайте ознаки, які допоможуть вам відрізнити успішного і затребуваного радника від дилетанта.

Ознака 1. Демонструє знання ситуації і проблеми компанії-замовника

Грамотний консультант вже до початку роботи в компанії проведе попереднє дослідження і буде в курсі основних проблем і турбот замовника.

Крім іншого, він буде добре розбиратися в специфіці діяльності фірми і знати особливості ринку.

Ознака 2. Враховує і пам'ятає думку клієнта, не залишаючи без уваги його заперечення

Хороший фахівець обов'язково враховує і тримає в умі, як цифру при математичних обчисленнях, думка замовника. Йому важлива «біль» клієнта.

Досвідчений консультант завжди вислухає ваші заперечення і або погодитися з ними, або приведе обґрунтовані доводи проти. Відстояти власну точку зору для нього не самоціль. Головне – вирішити проблему клієнта.

Ознака 3. Організовує різні напрямки роботи та інформує про їх особливості

Успішний радник веде роботу відразу в декількох напрямках, діє на всіх фронтах. І при цьому не забуває інформувати про свою діяльність клієнта.

Поганий той консультант, якого не видно і не чутно. Професіонал завжди йде на контакт і готовий детально розписати клієнту етапи та алгоритми власної діяльності.

Ознака 4. Висловлюється і задає питання

Консалтер-профі не боїться ставити запитання та висловлювати свою точку зору. Він не побоюється, що його вважатимуть настирливим, зайво енергійним або навіть набридливим. Його завдання – поліпшити роботу компанії-замовника, а не сподобатися співробітникам.

При цьому грамотний фахівець ніколи не робить висновків без достатніх на те підстав.

Рекомендуємо переглянути цікаве відео по темі консалтингу.

6. Висновок

Отже, панове, тепер ви в курсі, що таке консалтинг і навіщо він потрібен. Своєчасне і професійне консультування допоможе вашому бізнесу рости, розвиватися, виходити з кризи і успішно конкурувати з іншими компаніями.

Ми бажаємо вам фінансового благополуччя і стабільності! Оцінюйте, доповнюйте, коментуйте матеріал, пишіть нам про власний досвід консалтингу. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке консалтинг простими словами   повний огляд поняття та етапів консалтингової діяльності + 4 головні ознаки успішного консультанта