Що таке управлінський консалтинг   повний огляд поняття та практичні поради як замовити послугу консультування за 5 кроків + огляд ТОП-3 консалтингових компаній

Які особливості має управлінське консультування в ? Що дає автоматизація бізнес-процесів для компанії? Де замовити послуги управлінського консалтингу?

Привіт всім, хто завітав на наш сайт! З вами Денис Кудерин   штатний автор проекту .

Типова для бізнесу ситуація – в компанії розладналася дисципліна: новий начальник відділу не справляється, працівники запізнюються, працюють без вогника, а то і зовсім «на відвали», терміни зриваються, клієнти і партнери шлють скарги, керівники всіх рангів звалюють провину один на одного.

Що робити директору? Звільнити кожного другого? Ввести жорсткі санкції? Покарати винних рублем? Це допоможе, але ненадовго, бо усуне симптоми, але не причину кризи управління.

Більш ефективний варіант – замовити послугу управлінського консалтингу в авторитетній фірмі. Про те, що таке управлінський консалтинг і які вигоди він принесе, ви дізнаєтеся з нашої статті.

Матеріал буде цікавий приватним підприємцям, директорам фірм, начальникам відділів і всім тим, хто за службовим обов'язком або за велінням душі займається управлінням чого б то не було.

Управлінський консалтинг

Зміст
  1. Що таке управлінський консалтинг
  2. Які завдання вирішує управлінський консалтинг – 5 головних завдань
  3. Які бувають види управлінського консалтингу – ТОП-4 основних види
  4. Як скористатися послугами управлінського консалтингу – покрокова інструкція
  5. Де замовити послуги управлінського консалтингу – огляд ТОП-3 консалтингових компаній
  6. Який консультант вам не допоможе – 3 ознаки того, що ви співпрацюєте з непрофесіоналом
  7. Висновок

1. Що таке управлінський консалтинг

Ефективність будь-якого підприємства, навіть якщо це ларьок з продажу хот-догів, залежить від грамотного управління. Одним і тим же бізнесом можна управляти талановито, щомісяця підвищуючи доходи, а можна – бездарно, прямою дорогою рухаючись до розорення.

Управління компанією – складна робота, яку повинні виконувати професіонали, а не випадкові люди. Управлінські рішення ґрунтуються на наукових даних, особистому досвіді, а також принципах здорового глузду і доцільності.

Якщо ваш бізнес переживає тривалу кризу управління, вам необхідна допомога зі сторони, а саме – професійний управлінський консалтинг. Щорічно міняти начальників відділів – не вихід із ситуації, якщо сама структура управління залишається колишньою.

Приклад

Років 10 тому я працював у великій друкарні. У виробничому відділі кожні 6-12 місяців директор міняв керуючого, однак на виконання плану ці зміни впливали тільки в гіршу сторону.

Новий начальник починав з посилення дисципліни, введення нових правил роботи для співробітників, але, як і колишній керівник, він виявлявся безсилим, коли в друкарні виникала непередбачена ситуація.

Наприклад, віддруковані листи не відповідали макету за кольором. У поліграфії це називається терміном «різнотон». У начальника виробництва йшов мало не весь робочий день, щоб вирішити, що йому робити далі – запускати брошурувальні верстати або передруковувати весь тираж заново, відправивши «різнотон» в шлюб.

Треба було узгодити подальші дії з трьома-чотирма різними інстанціями, включаючи безпосередньо директора фірми, який міг бути у відрядженні, відпустці, на конференції.

Витрачалися нерви, час, ресурси, стояло виробництво. Все тому що сама структура управління не дозволяла начальнику одноосібно приймати рішення, грунтуючись на власному досвіді чи порад бувалих друкарів.

Якщо б директор друкарні замовив послугу управлінського консалтингу, це напевно поліпшило б ситуацію з дисципліною, дозволом критичних ситуацій та виконанням плану.

Різнотон в друкарні

Отже, управлінський консалтинг – діяльність, мета якої – удосконалення форм і методів управління і ведення бізнесу.

Допомога в управлінні підприємством надає сторонній консультант або група компетентних фахівців.

Управлінський консалтинг виконує безліч локальних завдань:

  • оптимізація бізнес-процесів, регламентація роботи компанії;
  • оптимізація окремих сфер управління, наприклад, управління продажами і маркетингом;
  • планування;
  • грамотне розподіл функцій між співробітниками;
  • розробка системи мотивації персоналу;
  • контроль фінансової діяльності (фінансовий консалтинг).

У розвинених країнах консалтинг давно став повноцінною галуззю індустрії з мільярдними оборотами. Консалтингові компанії в США формують штат співробітників з кращих учнів провідних бізнес-шкіл і топ-менеджерів великих фірм, що йдуть у відставку.

У ринок консалтингу тільки входить у стадію інтенсивного розвитку. Проте в країні вже працює цілу низку високопрофесійних консалтингових компаній, що надають консультаційні послуги на основі власних інноваційних розробок і технологій.

В яких випадках бізнесу потрібна професійна допомога з боку:

  • виникла проблема, яка потребує негайного вирішення, але залучати штатних співробітників компанії нерентабельно;
  • є завдання довгострокового, системного характеру, яку неможливо вирішити з допомогою внутрішніх ресурсів;
  • необхідно кардинально змінити філософію управління в компанії, змінити або створити з нуля корпоративну культуру;
  • у керівників компанії немає єдиної думки з приводу вирішення конкретної проблеми, тому потрібен погляд з боку;
  • у співробітників або керівництва не вистачає знань, досвіду і навичок для вирішення поточних завдань.

Більше інформації по темі професійного консультування ви знайдете в оглядовій публікації нашого сайту «Що таке консалтинг».

2. Які завдання вирішує управлінський консалтинг – 5 головних завдань

Кожне підприємство, замовляє послуги консалтингу, вирішує власні завдання.

Одним компаніям потрібні загальні рекомендації та поради з управління бізнесом, інші усувають конкретні проблеми – бажають збільшити обсяг продажів, налагодити взаємодію між різними підрозділами організації, оптимізувати виробничі витрати.

Вивчимо 5 найбільш актуальних завдань управлінського консалтингу.

Завдання 1. Підвищення якості роботи управлінських структур в компанії

Від злагодженої і грамотної роботи управлінських структур залежить ефективність всього бізнесу.

Грамотне консультування допомагає підвищити якість управління, мінімізувати витрати часу на прийняття управлінських рішень, усунути зайві інформаційні потоки, які уповільнюють процес отримання прибутку.

Завдання 2. Розвиток нових технік управління

Якщо в компанії назріла необхідність змінити стратегію і тактику управління, без залучення досвідчених фахівців не обійтися.

Вони допоможуть впровадити нові техніки з найменшими витратами, проведуть навчання керівного складу, допоможуть усунути виникаючі на підприємстві проблеми, пов'язані з нововведеннями.

Завдання 3. Постановка управлінського обліку і системи планування

Професійний управлінський облік забезпечить компанію системою ефективного розподілу всіх типів ресурсів і допоможе вести контроль прибутку і збитків на підприємстві.

Поліпшення системи планування оптимізує бюджет компанії і дозволить виробити довгострокову стратегію розвитку фірми. Досвідчені консультанти допоможуть виявити слабкі і безперспективні напрямки діяльності компанії, щоб запобігти зайві фінансові витрати.

Завдання 4. Підготовка системи мотивації співробітників

У рамках цієї задачі консалтери аналізують продуктивність праці та рівень матеріальної (і моральної) задоволеності співробітників.

Ґрунтуючись на отриманих результатах, фахівці розробляють систему заохочення та мотивації персоналу, впроваджують нові методики оцінки праці, пропонують заходи щодо утримання цінних працівників і залучення нових кадрів.

Завдання 5. Оптимізація бізнес-процесів

Будь-який діючий бізнес стикається з численними проблемами і перешкодами у своєму розвитку.

Консалтери знають, як з'ясувати причини таких проблем, і вміють їх ефективно усувати. Вони розробляють чіткі інструкції і методики, виявляють слабкі місця, дають конкретні рекомендації і поради.

Окрема послуга цього напрямку – впровадження систем автоматизації бізнесу. Така процедура в рази підвищує ефективність роботи і усуває непотрібні ланки виробничого ланцюга.

Комплексна автоматизація – це своєчасні розрахунки з клієнтами, контроль фінансових операцій всередині компанії, оперативний зв'язок з зовнішнім середовищем і повний порядок у документації.

Читайте публікацію по суміжній темі – «Консалтингові послуги».

3. Які бувають види управлінського консалтингу – ТОП-4 основних виду

Видів управлінського консалтингу – десятки. Їх стільки ж, скільки проблем виникає у компаній у сфері управління бізнесом.

Однак експерти виділяють 4 основних різновиди, які ми розглянемо в цьому розділі.

1 Вид. Стратегічний консалтинг

Консалтери проводять глобальний і локальний аналіз ринку, оцінюють положення фірми-замовника серед конкурентів, прораховують ризики та будують ефективну бізнес-модель.

Це основний вид управлінського консалтингу, в ході якого консультанти займаються базовим самовизначенням компанії. Виходячи з отриманої інформації, консультанти розробляють довгострокові цілі та визначають засоби для їх досягнення.

Стратегічний управлінський консалтинг потрібен тим підприємствам, керівники яких зацікавлені в безперервному розвитку бізнесу і мають амбітні плани. Особливо актуальні такі послуги в період нестабільної економіки і під час різких изменениий тенденцій ринку.

Більше подробиць по темі – в статті «Бізнес-консалтинг».

Вигляд 2. Маркетинговий консалтинг

Це розробка стратегії просування послуг і товарів компанії на ринку. В рамках маркетингового консалтингу ведеться пошук ефективних методик продажів, способів залучення клієнтів та взаємодії з цільовою аудиторією.

Не у всіх компаніях є штатні фахівці з маркетингу. Між тим ця діяльність потребує особливо ретельного розрахунку. В іншому випадку витрати на просування просто не окупляться або навіть принесуть збитки.

Маркетингові консультанти оптимізують бюджет на рекламу, знайдуть нові канали просування, допоможуть грамотно позиціонувати продукт на ринку.

Вигляд 3. Проектування ефективної системи управління

Сюди входить планування, налагодження комунікацій всередині організації, оптимізація документообігу, удосконалення системи прийняття рішень. Такий консалтинг називають також операційним.

Вигляд 4. Кадровий консалтинг

Консультанти допоможуть з підбором і навчанням персоналу, усунуть кадрові проблеми на підприємстві, розроблять або вдосконалюють корпоративну культуру.

У рамках виконання завдання проводиться повний кадровий аудит, виявляється відповідність професійних і особистісних якостей співробітників своєї посади, перевіряється ступінь лояльності працівників.

В журналі є окрема стаття, присвячена темі кадрового консалтингу.

Таблиця дасть наочне уявлення про види управлінського консалтингу та їх характеристики:

Види управлінського консалтингу Характеристики
1 Стратегічний Допоможе розробити довгострокову стратегію розвитку компанії
2 Маркетинговий Виконує завдання просування послуг і товарів
3 Проектування системи управління Допоможе оптимізувати управління компанією на всіх рівнях
4 Кадровий Підбір, навчання персоналу, повний кадровий аудит

4. Як скористатися послугами управлінського консалтингу – покрокова інструкція

У період перманентної кризи економіки багато підприємств відчувають фінансові, кадрові та інші проблеми, які потрібно своєчасно вирішувати. Якщо пустити ситуацію на самоплив, це лише погіршить становище.

Замовивши послугу управлінського консалтингу, далекоглядні керівники не тільки усунуть поточні проблеми, але і поліпшать в рази роботу компанії за рахунок оптимізації бізнес-процесів.

Послуги управлінського консалтингу

Отже – покрокова інструкція для підприємців і керівних працівників.

Крок 1. Вибираємо консалтингову компанію

Вибір компетентних радників – справа непроста. Консалтингових компаній – безліч. Серед них є і досвідчені учасники ринку, і новачки.

Самі фахівці на питання, що собою являє консалтингова фірма, відповідають: це концентрація розумних і досвідчених людей в одному місці.

Існує також професійна кваліфікація консалтингових компаній. Згідно з нею, є три різновиди постачальників послуг: «мізки», «сивина» (тобто досвід) і «процедури».

Послуги компаній з першої категорії – найдорожчі. Ними користуються найбільші замовники з річним оборотом від $100 млн. Дві інші категорії – більш демократичні в плані цін на послуги. Вони вирішують локальні і добре відомі бізнес-завдання.

Є і загальні критерії вибору:

  • рік заснування компанії і досвід роботи;
  • кількість реалізованих проектів;
  • професійний рейтинг (найбільш компетентну оцінку дає незалежне рейтингове агентство «Експерт»);
  • наявність функціонального сайту з зворотним зв'язком і безкоштовними попередніми консультаціями.

Питання вибору фірми більш детально розглянуто у статті «Консалтингова компанія».

Крок 2. Надаємо консультанту документи для ознайомлення

Консультанту обов'язково знадобляться документи, які допоможуть вивчити діяльність компанії та зробити попередні висновки.

Замовник та консалтингова компанія обов'язково укладають договір про надання послуг.

В цьому документи зазначаються:

  • терміни проведення робіт;
  • перелік послуг та їх ціна;
  • умови дострокового розірвання угоди;
  • обов'язки сторін.

Практикуються як довгострокові контракти, так і разові. Великим фірмам вигідніше укладати абонементний договір на регулярні консалтингові послуги.

Крок 3. Отримуємо розроблені рішення і контролюємо їх впровадження

Після того, як консалтери проведуть аналіз бізнес-процесів і структури управління на підприємстві, вони розроблять план виконання поточних завдань, розрахують необхідні витрати і розподілять обов'язки.

Керівництву компанії необхідно грамотно впровадити розроблені рішення і простежити, щоб рекомендації консультантів були повноцінно реалізовані на практиці.

Крок 4. Аналізуємо отримані результати

Аналіз результатів допоможе оцінити, наскільки рішення консультантів допомогли поліпшити структуру управління і оптимізувати бізнес-процеси.

Найкращий варіант, це коли зміни втілюються в конкретних показниках – збільшуються прибутку, прискорюється виробництво і усуваються проблеми, які заважали стабільному розвитку.

Крок 5. Оплачуємо послуги компанії

Отже, заплановані заходи проведені повністю і в строк, виробничі показники покращилися, працювати стало легше і веселіше.

Це означає, що консалтинговий проект вдався. На рахунок компанії перекладається обумовлена контрактом сума, сторони дякують один одного і розходяться до наступної зустрічі.

5. Де замовити послуги управлінського консалтингу – огляд ТОП-3 консалтингових компаній

У кожній консалтингової фірми свій підхід до вирішення завдань і свої методи роботи.

Однак якщо вас цікавить надійність, досвід і репутація, вибирайте компанії з нашого експертного огляду.

1) Финаудитсервис

ФинаудитсервисАудиторско-консалтингова компанія «Финаудитсервис» діє на ринку вже більше 20 років. Входить в список кращих російських консалтингових організацій, має професійні нагороди та премії.

Список послуг компанії включає десятки позицій – управлінський та юридичний консалтинг, податкове консультування, підбір кадрів, аналіз фінансової діяльності. Фахівці допоможуть освоїти нові методики та технології, вивести компанію на нові ринки, відкрити філію, модернізувати і поліпшити структуру управління.

2) IPT Group

IPT-GroupРік заснування – 2005. Девіз: «Зберігаючи суть, стимулюй прогрес». Напрямки діяльності – управління бізнесом та інвестиціями, юридична допомога, оцінка, консультаційна підтримка підприємців.

У списку постійних клієнтів фірми – 250 великих компаній. Головний принцип роботи – створення успішного бізнесу за допомогою впровадження в практику новітніх технологій управління і автоматизації. У штаті IPT Group 1500 співробітників різної спеціалізації. Всі працівники – професіонали із стажем роботи від 10 років.

3) А Дан Дзо

А Дан ДзоКонсалтингова компанія, яка спеціалізується на оптимізації і розвитку бізнесу. Фахівці знають, як удосконалити структуру управління підприємством, збільшити прибуток і продуктивність праці.

«А Дан Дзо» допоможе вашому бізнесу стати більш конкурентоспроможним, рентабельним і перспективним. Велику увагу консультанти приділяють роботі з персоналом. Запрошені радники розроблять нову систему мотивації, створять або покращать корпоративну культуру, підберуть компетентні кадри.

6. Який консультант вам не допоможе – 3 ознаки того, що ви співпрацюєте з непрофесіоналом

На ринку консалтингових послуг діють фахівці різного рівня. Серед них трапляються і дилетанти.

Їх легко визначити за характерними ознаками.

Ознака 1. Консультант не бере до уваги висловлювання клієнта і ігнорує його заперечення

Професіонал завжди враховує думку клієнта і приймає на його заперечення та побажання. Дилетант – навпаки: ігнорує заперечення замовника та діє, виходячи з одному йому відомих міркувань.

Ознака 2. Представник компанії неохоче висловлює нові ідеї вирішення проблеми

Консалтер-профі завжди має масу ідей щодо вирішення проблеми замовника. Він не побоюється, що його вважатимуть надто енергійним або навіть настирливим. Його головне завдання – вирішити завдання максимально ефективно.

Ознака 3. Консультант постійно підкреслює свої досягнення

Якщо консалтер постійно хвалиться своїми досягненнями, але при цьому не демонструє доказів компетентності, варто насторожитися.

Фрази типу «я тільки що повернувся з симпозіуму топ-консалтерів Москви» або «зі мною працювали люди зі списку Forbs» самі по собі нічого не значать. Потрібні конкретні підтвердження навичок і умінь.

Закріпити інформацію допоможе ролик по темі статті.

7. Висновок

Підведемо підсумки. Управлінський консалтинг – затребувана і потрібна послуга для тих, хто хоче бачити свій бізнес квітучим, зростаючим і конкурентоспроможним. Однак дати дійсно корисні і потрібні консультації можуть лише досвідчені консалтингові фірми з бездоганною репутацією.

Команда журналу бажає процвітання вашому бізнесу та довгого життя! Будемо вдячні за коментарі та оцінки. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке управлінський консалтинг   повний огляд поняття та практичні поради як замовити послугу консультування за 5 кроків + огляд ТОП-3 консалтингових компаній