Екологічна експертиза – інструкція провести експертизу за 7 кроків + професійна допомога в проведенні екологічного аудиту

Що таке екологічне нормування і як проводиться екологічний контроль? Які бувають види екологічної експертизи? В чому особливості державної екологічної сертифікації і страхування?

Добрий день, шановні читачі бізнес-журналу . З вами Максим Алексєєв, і сьогодні ми поговоримо про екологічну експертизу.

Проводити такі дослідження мають право державні наглядові структури, громадські організації, наукові установи і комерційні компанії. Головна мета процедури   визначити рівень екологічної безпеки об'єкта.

Перевірити на екологічну безпеку можна квартиру, дачу, офіс, навіть власний автомобіль. Про те, як це зробити і де замовити дослідження на вигідних умовах, читайте далі.

Екологічна експертиза

Зміст
  1. Що таке екологічна експертиза і для чого вона проводиться?
  2. Які бувають види екологічної експертизи   ТОП-5 основних видів
  3. Які об'єкти можна перевірити на екологічну чистоту і безпеку – 6 головних об'єктів
  4. Як провести екологічну експертизу – покрокова інструкція для новачків
  5. Де замовити екологічну експертизу – огляд ТОП-3 експертних компаній
  6. Як вибрати хорошу експертну компанію – 4 ознаки того, що ви співпрацюєте з професіоналами
  7. Висновок

1. Що таке екологічна експертиза і для чого вона проводиться?

Перш ніж перейти до основної теми статті, згадаймо фразу відомого еколога Девіда Брауера про те, що будь-яка технологія повинна вважатися винною до тих пір, поки не буде доведена її невинність!

Ну як ще краще висловити однією фразою значимість проведення екологічної експертизи! Яка б не була передова технологія, які б блага вона не обіцяла людству, все це ніщо, якщо вона завдає непоправної шкоди природі.

В нашій країні про необхідність проведення детального вивчення об'єктів на їх відповідність нормам, допустимим для експлуатації без шкоди для навколишнього середовища, почали замислюватися ще в середині минулого століття.

Всі природоохоронні заходи проводилися на державному рівні, а такого поняття, як незалежна експертиза просто не існувало.

З поетапним розвитком технічного прогресу ужесточалось і законодавство в області екології.

Норми проведення екологічних експертиз відображені в положеннях федерального закону від

15 квітня 1998 року N 65-ФЗ із змінами і доповненнями, прийнятими в 2004 і 2005 роках.

Крім зазначеного закону, діє ще нормативні документи, до яких так чи інакше звертаються фахівці-екологи в ході роботи. Детально розглянемо основні поняття.

Екологічна експертиза – це процес виявлення відповідності будь-якого виду діяльності або об'єкта встановленим вимогам і визначення можливості продовження діяльності або експлуатації об'єкта без негативних наслідків для навколишнього середовища.

Поняття цього виду експертизи нерозривно пов'язане з визначеннями екологічного нормування, сертифікації і контролю.

Екологічне нормування – встановлення екологічних нормативів вимогам чинного законодавства.

Сертифікація   документально підтверджена відповідність об'єкта вивчення нормам екологічного законодавства.

Екологічний контроль – забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Окремий аспект   екологічне страхування. Воно являє собою страховий захист екологічних ризиків на випадок заподіяння шкоди страхувальникам, викликаного понаднормативним забрудненням навколишнього середовища.

Головна мета екологічної експертизи   забезпечити екологічну безпеку населення та зберегти природний потенціал.

Пропоную додатково ознайомитися з темою «Оцінка впливу на навколишнє середовище» у спеціальній публікації на сайті.

2. Які бувають види екологічної експертизи   ТОП-5 основних видів

Який сенс будувати будинок, в якому будуть всі передові технологічні досягнення, якщо людина втратить планету, на яку його можна буде поставити? На превеликий жаль, розуміють цей факт далеко не всі.

Екологічна експертиза – це і є один з бар'єрів, який покликаний спрямувати технологічний прогрес в безпечне для навколишнього середовища русло.

В нашій країні реалізуються такі види екологічної експертизи.

Вид 1. Державна експертиза

Під цим видом експертизи розуміється процес встановлення відповідності документації будь-якого виду діяльності або об'єкта вимогам, що пред'являються законодавчими актами, що регламентують питання охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів.

Строки проведення державної експертизи:

Характеристика об'єкта (за ступенем складності) Період проведення експертизи
1 Простий До 30 робочих днів
2 Середній До 60 робочих днів
3 Складний До 120 робочих днів
4 Особливо складний До 180 робочих днів

Вигляд 2. Громадська експертиза

Організується і проводиться не тільки за ініціативою, але і під наглядом громадських організацій (об'єднань), створених з метою захисту навколишнього середовища. Висновок такої експертизи має, як правило, рекомендаційний характер.

Порядок проведення такого виду експертизи прописаний в положеннях федерального закону і гарантує право громадськості знати реальну екологічну ситуацію в тій чи іншій сфері діяльності або на необхідному об'єкті.

Приклад

Завдяки зусиллям громадських об'єднань у місті Сергієв Посад була скасована будівництво заводу з переробки ракетного палива. Перспектива організації високотоксичного виробництва викликала небувалий резонанс серед місцевих жителів.

Крім збору підписів, люди ініціювали проведення громадської екологічної експертизи, матеріали якої в подальшому було передано на розгляд Ради безпеки Російської Федерації.

3 Вид. Відомча експертиза

Проводиться на підставі розпорядження (наказу) відповідного відомства. Результати експертизи мають чинність лише всередині структури, якщо вони не суперечать висновку державної екологічної експертизи.

Вид 4. Наукова експертиза

Ініціаторами проведення виступають окремі вчені або колективи наукових установ (навчальних закладів). Проводяться такі експертизи переважно з метою отримання необхідної інформації для наукових досліджень та розробок.

Вигляд 5. Комерційна експертиза

Організовується і проводиться в інтересах комерційних структур і організацій, яким потрібні незалежні і об'єктивні відомості про цікавить їх сфері діяльності або об'єкті.

Про те, що таке судова експертиза і як вона проводиться, читайте у відповідній публікації.

3. Які об'єкти можна перевірити на екологічну чистоту і безпеку – 6 головних об'єктів

Екологічній експертизі можна піддати абсолютно будь-який об'єкт, який з якихось причин викликає побоювання. Зупинимося на головних з них. Виділимо ті об'єкти, сприятливий екологічний стан яких життєво важливо для будь-якого з нас.

Об'єкт 1. Квартира

Місце, де будь-яка людина проводить більшу частину свого життя. Тому цей об'єкт повинен бути підданий екологічної експертизи до того, як квартира здана в експлуатацію, якщо будинок новий, або до покупки – якщо мова йде про житло із вторинного ринку нерухомості.

Екологічна чистота і безпека

Не варто економити на екологічній експертизі квартири. Життя і здоров'я вас, ваших дітей, рідних і близьких – це те, що неможливо оцінити навіть всіма багатствами світу.

Більше інформації — в публікації «Обстеження будівель і споруд».

Об'єкт 2. Заміський будинок

Будинок, розташований далеко від міського шуму, смогу промислових об'єктів і транспортних вихлопів – вже сам по собі острівець екологічної чистоти. Але не все так однозначно. Тільки екологічна експертиза дозволить виявити можливі джерела небезпеки.

Об'єкт 3. Земельну ділянку

Купуючи ділянку, не зайвим буде переконатися, що земля не містить у своєму складі шкідливих або навіть небезпечних елементів. Хто знає, можливо це місце раніше використовувалося для захоронення відходів виробництва. Не меншу небезпеку таять в собі і грунтові води.

Екологічна експертиза дозволить не тільки виявити потенційні загрози, але і дати оцінку придатності земельної ділянки для подальшого використання.

Об'єкт 4. Офісне приміщення

Беручи офісне приміщення, що передається в експлуатацію, не варто економити на проведення незалежної екологічної експертизи. Надалі не виникатиме проблем з тим, що співробітники офісу будуть один за іншим йти на лікарняний.

Про те, на скільки це важливо для ведення бізнесу, говорити я думаю не варто. Відповідальний і далекоглядний керівник повинен думати насамперед про життя і здоров'я людей.

Об'єкт 5. Виробниче приміщення і лінії

Виробничий процес – це комплекс заходів, успішна реалізація яких безпосередньо залежить від злагодженої роботи всього колективу. У більшості випадків, виробничі приміщення і лінії вже самі по собі з об'єктивних причин чинять негативний вплив на здоров'я людини.

Якщо до цього фактору додати і несприятливу екологічну обстановку, то таке виробництво приречене бути нерентабельним. Екологічна експертиза дозволить мінімізувати джерела небезпеки для життя і здоров'я людей.

Об'єкт 6. Автомобіль

Автомобіль – це складний механізм, тому передбачити, який з його елементів може представляти загрозу без проведення експертизи неможливе.

Звичайно, кожен виробник буде гарантувати повну безпеку свого дітища. Однак численні приклади красномовно говорять про те, що навіть найсучасніше технічне творіння нерідко дає збій. Тому до забезпечення безпеки вашого авто, в тому числі і з екологічної точки зору, варто поставитися з усією серйозністю.

Додаткова інформація — у статті «Незалежна автоекспертиза».

4. Як провести екологічну експертизу – покрокова інструкція для новачків

Перейдемо до практики.

В рамках екологічного об'єкта дослідження проводяться наступні заходи:

  • хімічний і мікробіологічний аналіз повітря в приміщенні;
  • вимірювання рівня електромагнітного випромінювання;
  • вимірювання вологості повітря і середньої температури;
  • визначення відповідності нормі вентиляції та циркуляції повітря;
  • виявлення можливих джерел радіаційного випромінювання;
  • інші спеціальні заходи щодо вимогу ініціатора експертизи.

Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок про те, що тільки екологічна експертиза дозволить убезпечити себе і своїх близьких від будь-якого несприятливого впливу негативних факторів.

Розглянемо всі етапи проведення екологічної експертизи.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Компаній, що пропонують послуги з проведення незалежної екологічної експертизи в нашій країні дуже багато. Щоб ваше рішення було об'єктивним та виваженим, краще не шкодувати часу на збір всієї необхідної інформації.

У першу чергу, зверніть увагу на період роботи компанії на ринку. Солідний досвід роботи — майже завжди ознака компетентності і високої кваліфікації фахівців.

Далі вивчіть інформацію про те, на яких конкретно об'єктах компанія проводила екологічний аудит, та прочитайте відгуки клієнтів про проведену роботу.

Крок 2. Надаємо експертам необхідну документацію

Як вже говорилося раніше, сама суть екологічної експертизи полягає в перевірці відповідності параметрів, зазначених у документації, реального стану об'єкта. Тому експертам необхідно подати повний пакет документів. У нього входить документація, що встановлює право, технічні характеристики, акти експертиз, проведених раніше.

Хочете заглибитися в тему — читайте статтю «Експертиза проектної документації».

Крок 3. Оплачуємо проведення експертизи

Вартість екологічної експертизи буде залежати від складності об'єкта, на якому вона проводиться. Послуги оплачуються згідно з умовами, які були обговорені між сторонами і закріплені відповідним договором.

У договорі також вказуються можливі обставини, за яких оплата послуг може бути змінена в більшу або меншу сторону.

Крок 4. Чекаємо проведення досліджень по впливу об'єкта на навколишнє середовище

Після того, як фахівці вивчать об'єкт, на якому планується проведення експертизи, клієнт буде поінформований про терміни виконання всіх заходів. Вимагати від компанії максимально стислих термінів перевірки не варто, так як в такому випадку багато операції будуть проведені поверхово.

Крім того, авторитетна компанія, яка дорожить своєю репутацією, просто не піде на скорочення термінів екологічного аудиту. Оскільки не зможе в такому випадку гарантувати якість.

Крок 6. Очікуємо підготовки експертного висновку

Після проведеної експертизи клієнт отримує відповідний сертифікат, в якому відображено відповідність об'єкта нормам природоохоронного законодавства.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Крім сертифіката, компанія надасть не тільки повний звіт про виконану роботу, але і рекомендації щодо усунення виявлених порушень і недоліків.

На підставі поданого звіту ви зможете прийняти об'єктивне рішення про доцільність придбання і подальшої експлуатації об'єкта.

На кожному етапі вам не завадить кваліфікована юридична підтримка.

Представляємо вашій увазі унікальний для нашої країни юридичний сервіс Правознавець.ру. Портал спочатку створювався як сервіс віддаленої допомоги громадянам.

Сотні правників зі всієї країни в режимі реального часу готові відповісти на всі ваші запитання. Крім того, на сайті зібрано багатий архівний матеріал, в якому ви знайдете багато корисної інформації.

Портал Правознавець.ру – ваш надійний фрегат в море правової інформації!

5. Де замовити екологічну експертизу – огляд ТОП-3 експертних компаній

Раніше ми вже говорили про важливість грамотного вибору експертної компанії. Пропонуємо вашій увазі огляд найбільш надійних компаній, що спеціалізуються у сфері екологічної експертизи.

1) ТестЭко

ТестЭкоЛабораторія ТестЭко – це компанія, яка відмінно зарекомендувала себе на ринку послуг екологічного аудиту. У розпорядженні фахівців ТестЭко найсучасніше обладнання. Компанія проводить будь-які експертизи навіть на самих складних об'єктах. Про успіхи компанії красномовно свідчать численні відгуки вдячних клієнтів.

Всі операції проводяться в найкоротші терміни без втрати якості, так як після отримання замовлення фахівці працюють цілодобово і без вихідних.

2) Эколис

ЭколисКомпанія Эколис спеціалізується на екологічному супроводу бізнесу. Головний офіс розташований у . Відкриті представництва в 11 регіонах . Проводить експертизу об'єктів будь-якої складності. Фірма гарантує повернення оплати, якщо з якихось причин послуга не надана якісно і в строк.

Надає наступні види послуг:

  • проводить всі необхідні розрахунки по оплаті за викиди промислових та інших відходів у навколишнє середовище;
  • проектує нормативи утворення відходів і лімітів на їх розміщення;
  • проектує гранично допустимі викиди в атмосферу;
  • готує статистичну звітність про екологічний стан об'єкта;
  • надає послуги виробничого контролю;
  • оформляє необхідну супровідну документацію.

На сайті в режимі онлайн працює професійний еколог, готовий дати грамотну консультацію всім бажаючим.

3) EcoStandard group

EcoStandart GroupКомпанія успішно працює на ринку послуг екологічного аудиту з 1997 року. Один з визнаних лідерів у своєму сегменті. Відкриті представництва не лише в країні, але і за кордоном.

Надає послуги в області розробки проектної документації, охорони праці, впровадження передових природоохоронних технологій, сертифікації, в тому числі і міжнародної. EcoStandard group організовує і проводить акції на підтримку охорони навколишнього середовища.

Компанія першою в країні отримала акредитацію при міжнародному співтоваристві U. S. Green Building.

6. Як вибрати хорошу експертну компанію – 4 ознаки того, що ви співпрацюєте з професіоналами

Якщо ще в середині минулого століття поняття екологічна експертиза викликала у більшості людей здивування, то зараз відношення до цього терміна змінилося кардинальним чином. Екологічна перевірка на чистоту і безпеку вже давно стала нормою.

Як вибрати хорошу експертну компанію

Якщо з необхідністю проведення експертизи питань більше ні в кого не виникає, то ось проблема вибору експертної компанії стоїть досить гостро. Тим більше, що підібрати хорошу організацію не так вже й просто, враховуючи різноманітність профільних організацій.

Заголовки сайтів рясніють заявами про те, що лише ця компанія найкраща, проводить екологічний аудит швидше і якісніше всіх. Від потоку інформації просто голова обертом.

Детально розберемося, які ознаки відрізняють по-справжньому гарну компанію.

Ознака 1. Експерти компанії надають замовнику чіткий план дій

Наявність чіткого планування свідчить про накопичений досвід, що вже саме по собі   вірна ознака професіоналізму.

Ознака 2. У наданому експертному висновку докладно висвітлено кожний етап перевірки

Будь-яка поважаюча себе організація проводить всі заплановані заходи поетапно. При цьому перехід на наступну стадію проводиться тільки після того, як всі заходи попереднього етапу повністю виконані.

При такому підході надати клієнту детальний звіт кожного етапу не викличе труднощів.

Ознака 3. Експерт пропонує замовнику виконати комплекс заходів по усуненню проблем з забрудненням екології

Як показує практика, відсутність будь-яких проблем – явна ознака того, що експертиза проведена поверхово. Якщо всі заходи проведені на належному рівні, то у звіті неминуче буде вказані проблеми та рекомендації щодо їх усунення.

Ознака 4. Експертна компанія має велику кількість позитивних відгуків

Люди, які отримали повне задоволення від співпраці з компетентною компанією, завжди захочуть відобразити свої позитивні емоції. Тому велика кількість хвалебних рецензій свідчить про те, що таких фахівців можна довіряти.

Рекомендуємо подивитися короткий ролик про те, як працює екологічна лабораторія.

7. Висновок

Підводячи підсумок, хочеться відзначити, що екологічна обстановка не стає краще. Кожна людина повинна внести свій посильний внесок у збереження природи в її первозданному вигляді. Екологічна експертиза – це вірний крок у потрібному напрямку!

Бажаю всім чистого неба, свіжого повітря і відмінного настрою! Прошу оцінити статтю і залишити коментар.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Екологічна експертиза – інструкція провести експертизу за 7 кроків + професійна допомога в проведенні екологічного аудиту