Товарна експертиза — інструкція як провести товарну експертизу за 7 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи

Які види оцінки проводить бюро товарних експертиз? В чому особливості класифікації незалежних експертиз? Як проводять експертизу товарного знака на схожість і які методи використовуються?

Здрастуйте, шановні читачі! Вас вітає популярний журнал бізнес-і я, Олена Орловська.

Сьогодні ми поговоримо про товарній експертизі, що по суті означає дослідження і оцінку якостей товарів. Це універсальна послуга, якою займаються фахівці самого різного профілю.

Давайте з'ясуємо, яке практичне значення така експертиза має для пересічних громадян, тобто для нас з вами.

Товарна експертиза

Зміст
  1. Що таке товарна експертиза і коли вона необхідна?
  2. Класифікація товарних експертиз   ТОП-6 основних видів
  3. Як провести товарну експертизу   покрокова інструкція
  4. Де провести товарну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Коли можна оскаржити результати товарної експертизи   ТОП-4 головні помилки експерта
  6. Висновок

1. Що таке товарна експертиза і коли вона необхідна?

Для початку дамо визначення поняттю.

Товарна експертиза — це дослідження і вивчення якості товарів з метою встановлення їх відповідності нормативній документації або договірним умовам, в результаті чого видається висновок компетентного фахівця. Об'єктами цієї процедури виступають: посуд, меблі, одяг, взуття, побутова техніка і т. д.

Товарну експертизу проводять:

  • при суперечках і конфліктах між партнерами в питаннях якості продукції;
  • при втраті початкових характеристик товару в процесі транспортування, зберігання;
  • при дорученнях відомчих, судових, державних органів.

Мети товарної експертизи   визначення складу продукції, виявлення дефектів товарів, встановлення дійсної вартості продукції, підрахунок розміру завданих збитків і т. д.

Приклад

Партія одягу потрапила при транспортуванні під сильна злива. Частина товарів втратила свої первісні характеристики. Якість товару не відповідає наявній документації.

Потрібно проводити товарну експертизу одягу, щоб встановити суму заподіяної шкоди і дійсну вартість партії одягу.

Здійснює товарну експертизу найчастіше бюро товарних експертиз. Ця процедура виконується за заявою із зазначенням усіх реквізитів. Встановлені спеціальні строки її проведення для звичайних і швидкопсувних товарів.

Детальніше про правила та особливості незалежної експертизи читайте у відповідній статті на нашому сайті.

Для проведення цієї процедури організація призначає компетентного фахівця, допущеного визначати якість продукції. Після чого видається спеціальне висновок товарної експертизи. Суб'єктами цієї процедури виступають як юридичні, так і фізичні особи.

2. Класифікація товарних експертиз   ТОП-6 основних видів

Оскільки буває різне призначення товарної експертизи, види цієї процедури також відрізняються між собою метою, оцінкою, методами і способами проведення досліджень.

Виділяють наступні види товарної експертизи.

Вид 1. Економічна експертиза товару

Ця процедура складається з досліджень, які включають різні методи аналізу та оціночну діяльність. Товарний менеджмент проводить компетентний фахівець. Цілі економічної експертизи   виявлення причин конфліктних ситуацій у процесах виробництва, випуску і реалізації продукції, рішення питань діяльності фірми виробника і т. д.

Вигляд 2. Екологічна експертиза товару

Ця процедура являє собою дослідження і вивчення екологічних властивостей виробленої продукції. Вона здійснюється з метою зниження забруднення навколишнього середовища. Товари, упаковка, процеси виробництва, фасування, зберігання, транспортування, споживання та утилізації повинні відповідати вимогам екологічної безпеки.

3 Вид. Технологічна експертиза

Ця процедура являє собою вивчення відповідності процесів виробництва, упаковки, зберігання, транспортування, реалізації товарів існуючим нормативам та оціночну діяльність.

Технологічна експертиза має велике значення для оцінки швидкопсувної продукції, різних лікарських препаратів та інших товарів, технологія виробництва і зберігання яких впливає на якість, безпеку, ефективність виробів.

Приклад

Партія продукції, що містить різні сорти цибулі, потрапила у велику транспортну пробку. Частина товару за умов зберігання втратила свій зовнішній вигляд і початкові характеристики і вже не відповідає наявній документації.

У цьому випадку у стислі терміни необхідно провести технологічну експертизу: підрахувати збиток, встановити нову вартість продукції і т. д.

Більше інформації — у статті «Оцінка збитку».

Вид 4. Судово-правова експертиза

Ця процедура складається з досліджень, які проводяться в порядку, передбачених чинним кримінальним та цивільним законодавством, з метою встановлення необхідних обставин і отримання необхідних відомостей.

Класифікація товарних експертиз

вона Проводиться найчастіше для вирішення юридичних спорів і конфліктів. Головна мета цієї товарної експертизи   встановлення законності і правопорядку в питаннях виробництва і реалізації продукції.

Проведення цієї процедури детально розглядається у статті «Судова експертиза».

Вигляд 5. Комплексна товарна експертиза

Ця процедура включає комплекс досліджень, які проводяться групою фахівців з різних галузей знань. Дослідження складаються з загальнонаукових, прикладних, розрахунково-аналітичних методів, моделювання, аналізу, прогнозу та інших прийомів.

Кожна продукція оцінюється в рамках складних взаємозв'язків із споживачем. Мета цієї товарної експертизи   глибоке вивчення і дослідження якостей товарів масового використання.

6 Вигляд. Експертиза товарного знаку на схожість

Ця процедура проводиться для вирішення суперечок і конфліктів у питаннях про порушення прав на зареєстрований товарний знак, а також при оцінці правової реєстрації товарного знака.

Як проводять експертизу товарного знака на схожість? Схожість абревіатури визначається на підставі звукових, графічних, смислових характеристик. Права на товарний знак закріплені Цивільним Кодексом РФ.

У таблиці наочно представлені види експертиз і їх особливості:

Види товарної експертизи Особливості
1 Економічна експертиза Виявляє причини конфліктних ситуацій у процесах виробництва та реалізації продукції
2 Екологічна Вивчає екологічні властивості товарів
3 Технологічна Досліджує технології виробництва продукції
4 Судово-правова Виконується за рішенням суду
5 Комплексна Поєднує в собі всі різновиди товарних експертиз
6 Експертиза товарного знака Виявляє порушення прав на товарний знак

3. Як провести товарну експертизу   покрокова інструкція

Товарна експертиза проводиться різними методами, які необхідні для об'єктивної оцінки якості продукції.

Розглянемо 7 основних кроків проведення цієї процедури.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Експертні компанії бувають приватні і державні. Функцію державної експертної компанії виконує Бюро товарних експертиз. Товарну експертизу проводить фахівець, що володіє певними навичками і кваліфікацією, спеціальною освітою, досвідом роботи.

Вибираючи приватну оціночну компанію, слід звертати увагу на досвід роботи фірми, репутацію, відгуки користувачів, кваліфікацію та спеціалізацію.

Крок 2. Надаємо експерту товар для візуального огляду

Товарна експертиза обов'язково включає зовнішній огляд товару. На цьому етапі визначається, яка перевірка товару буде проводиться далі. Вона буває суцільна і вибіркова, що залежить від контрактних умов і цілей, поставлених замовником.

Дуже важливо не помилитися з вибором зразків. У будь-якій партії товарів є продукція високої, середньої і низької якості. Зразки повинні мати певну ступінь достовірності і неоднорідності, аналогічну з партією товару. Вони повинні бути упаковані та опломбовані пломбою організації. Рекомендується довіряти їх вибір фахівця.

Крок 3. Готуємо супровідну документацію

На цьому етапі готується повний пакет необхідної документації. Замовник подає заяву із зазначенням усіх реквізитів, яке реєструється в спеціальному журналі. На підставі заяви укладається договір між організацією і замовником. У ньому вказується призначення процедури, обумовлюються вартість товарної експертизи, строки її проведення і т. д.

Видається наряд на проведення експертизи, який закріплює права фахівця. У ньому вказуються всі реквізити, номер заявки, найменування товару, строки проведення процедури. Він підписується і завіряється печаткою.

Огляд супровідних документів добре викладена в статті «Товарознавча експертиза».

Крок 4. Визначаємо з експертом цілі і завдання дослідження

На цьому етапі експерт вивчає документацію, встановлює метод проведення процедури, формує цілі і завдання, узгоджує їх із замовником, при необхідності вносить зміни, попереджає про них керівника організації.

Крок 5. Очікуємо результатів роботи з зразками вироби

На цій стадії спеціаліст здійснює оцінку та дослідження відібраних зразків. Дуже важливо контролювати достовірність показань, вони повинні бути погоджені із замовником.

При виникненні спорів і конфліктів значення знімаються повторно. Спеціаліст встановлює відповідність показань існуючим стандартам. Всі відхилення реєструються в акті експертизи.

Крок 6. Чекаємо проведення основної товарної експертизи

На цьому етапі вивчається вся документація, здійснюється її оцінка, аналіз на предмет достовірності відомостей. Основним способом визначення достовірності вважається співставлення інформації з різних джерел. Особлива увага приділяється аналізу показників досліджень і оцінки зразків. Всі результати заносяться в акт експертизи.

Як проводиться оцінка нематеріальних активів, розказано в окремій публікації.

Крок 7. Отримуємо висновок

У фіналі підводять підсумки роботи, оформляють документацію. Недостовірність результатів ставить під сумнів правильність проведення товарної експертизи. Підготовляється висновок, в якому відображаються всі основні відомості про асортимент продукції, її характеристиках. Вони обов'язково повинні бути достовірними і підтверджуватися з урахуванням невеликий похибки.

На всіх етапах проведення товарної експертизи рекомендується консультуватися з юристами. Кваліфіковану підтримку нададуть працівники компанії Правовед.ги. Цей сайт доступний усім бажаючим, створений спеціально для надання професійної правової підтримки в онлайн режимі.

Безкоштовний пораду можна отримати через інтерактивний чат: ви задаєте своє питання прямо на головній сторінці та отримуєте відповідь протягом 15 хвилин. Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі.

4. Де провести товарну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Незалежна товарна експертиза — це важлива послуга в ринковій економіці, що представляє основний елемент розвитку ринкових відносин між суб'єктами підприємницької діяльності, виробниками, продавцями, споживачами. Товарну експертизу та оціночну діяльність здійснюють деякі комерційні організації. Представляємо огляд кращих з них.

Ці організації зарекомендували себе як надійні і кваліфіковані експертні компанії, що лідирують у своїй сфері діяльності. Їх послугами користуються фізичні та юридичні особи.

1) Центр «Експертиза»

Центр ЕкспертизаЕкспертна організація, яка пропонує великий вибір професійних оціночних послуг. Вона виконує наступні види товарної експертизи: товарознавчу, будівельну, технічну. Експерти виявляють дефекти продукції, з'ясовують причини зниження якості, проводять оцінку товару. Об'єкти досліджень   документи, телефони, товари народного споживання, автомобілі і т. д.

Вартість виконаних робіт залежить від об'єкта і призначення процедури. Фахівці організації володіють великим практичним досвідом, високим професіоналізмом, використовують у роботі актуальні технології і передове програмне забезпечення.

2) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівЦе експертна організація, яка надає широкий вибір послуг по будівельній, медичній, землевпорядної, товарознавчої, медичної та інших товарних експертиз. Ціна залежить від виду процедури та обсягу робіт.

Група компетентних фахівців вирішує найскладніші питання у будь-якій сфері діяльності. На сайті усі бажаючі можуть отримати безкоштовну консультацію. Заявки на експертизу приймаються цілодобово і без вихідних. Оплатити послуги можна в розстрочку. При повторних зверненнях діє система знижок.

3) Бюро судових експертиз

Бюро судових експертизекспертна організація, що надає професійні та якісні послуги у вигляді судових, криміналістичних, лінгвістичних та багатьох інших експертиз. Товарну експертизу проводить група компетентних фахівців. Вартість процедури залежить від обсягу робіт, призначення і виду процедури, від кількості витраченого часу, витраченого матеріалу. Організація надає безкоштовні консультації з юридичних питань.

Головні форми її діяльності:

  • проведення судово-правових експертиз та виконання захисту товарної експертизи в суді;
  • рецензування документів з юридичних питань.

Девіз, під яким працює компанія: «Докази краще міркувань». Клієнти компанії   великі корпорації, приватні особи, державні організації.

5. Коли можна оскаржити результати товарної експертизи   ТОП-4 головні помилки експерта

Експертні помилки являють собою відхилення від існуючого стандарту. Вони вважаються сумлінним помилкою фахівців. Частина помилок виправляється під час виконання етапів проведення товарної експертизи, частина   під час оформлення та підписання висновку.

Як оскаржити результати товарної експертизи

Розглянемо найбільш ймовірні і серйозні помилки, що допускаються експертними комісіями.

Помилка 1. Некоректне оформлення акту експертизи

Грубою помилкою вважається неповне, а також неточне оформлення акту експертизи без зазначення необхідної інформації про продукцію, одержувача, постачальника. Помилкою вважається також використання недостовірних відомостей, застарілої та скасованої документації, робота без глибокої перевірки при оформленні та підписання акта експертизи.

Помилка 2. Орієнтація при оцінці на думки представників зацікавлених сторін

Грубою помилкою при проведенні процедури вважається покладатися на думки суб'єктів товарної експертизи. Незалежна експертиза по визначенню повинна керуватися тільки професійними і компетентними судженнями, отриманими на підставі фактичних даних.

Помилка 3. Передача повноважень представникові однієї з зацікавлених сторін

Грубою помилкою компетентних фахівців вважається те, що при виконанні оцінки або підписання підсумкового документа вони віддають повноваження суб'єктам товарної експертизи.

Це відбувається при відборі зразків, зважуванні товару і т. д. Зацікавлені сторони мають право підписувати до реєстрації тільки деякі частині висновку щодо підтвердження зазначених у них відомостей.

Помилка 4. Проведення експертизи без письмового оформлення

Порушенням вважається проведення процедури без документального оформлення заявки. Всі показники досліджень і оцінки, а також відомості повинні бути перевірені і зафіксовані в документах, які заповнюються при проведення товарної експертизи.

Дивіться ролик по темі статті.

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі! Товарна експертиза — це вид інформаційно-аналітичних послуг. Процедура проводиться для отримання точних і достовірних відомостей. У заході беруть участь експерти різної спеціалізації: товарознавці, економісти, юристи.

Помилки спеціалістів при проведенні товарної експертизи можна запобігти наданням точних та достовірних відомостей, впровадженням передової техніки і нових технологій, підготовкою кваліфікованих фахівців, проведенням контролю якості на всіх етапах робіт.

Ми бажаємо читачам успіху і благополуччя! Будемо вдячні, якщо ви оціните і прокоментуєте статтю.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Товарна експертиза — інструкція як провести товарну експертизу за 7 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи