Судова медична експертиза   порядок і правила проведення судмедекспертизи + професійна допомога у проведенні експертизи

Як виглядає порядок проведення незалежної судової медичної експертизи? Які бувають види судово-медичних експертиз? Які функції виконує бюро судово-медичної експертизи?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу . З вами Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

У цій статті я розповім, для чого потрібна судово-медична експертиза.

Прочитавши статтю до кінця, ви будете знати, куди звертатися у разі необхідності проведення судово-медичної експертизи.

Судово-медична експертиза

Зміст
  1. Що таке судмедекспертиза і для чого вона проводиться?
  2. Які бувають види судово-медичної експертизи — 7 основних видів
  3. Порядок проведення судмедекспертизи — 7 основних етапів
  4. Де пройти судмедекспертизу   огляд ТОП-3 компанії з надання послуг
  5. Як проводиться судмедекспертиза — 5 головних правил
  6. Висновок

1. Що таке судмедекспертиза і для чого вона проводиться?

На жаль, у нашому житті трапляються неприємні і навіть страшні речі: травми, ДТП, побої і вбивства. Для з'ясування всіх обставин таких подій і потрібно призначення судово-медичної експертизи.

Судово-медична експертиза — це медичне та анатомічне дослідження організму живої людини або трупу для визначення тяжкості тілесних ушкоджень, їх характеру, локалізації, причин і часу появи з використанням медичних і патологоанатомічних знань експерта.

У кримінальних справах призначати експертизу має право слідчий або суддя, а за цивільним будь-яка із сторін спору. Наприклад, для вирішення питання виплати страховки, постраждалі самі замовляють незалежну медичну експертизу. Детальніше про це можна прочитати в окремому матеріалі на нашому сайті.

Яка буває судмедекспертиза:

  1. Первинна. Це перше дослідження, яке проводиться безпосередньо після події.
  2. Додаткова. Проводиться при необхідності доповнити відомості, отримані при первинній експертизі.
  3. Повторна. Потрібна, коли перше ув'язнення було помилковим або незрозумілим.
  4. Комісійна. Призначається у складних випадках і виконується кількома експертами одного профілю.
  5. Комплексна. Потрібно, коли потрібно провести дослідження за кількома науковими напрямами різними фахівцями.

Судово-медична експертиза для встановлення шкоди здоров'ю може проводитися як у присутності потерпілого, так і без нього за медичними документами. У першому випадку експерт має право задавати уточнюючі питання.

2. Які бувають види судово-медичної експертизи — 7 основних видів

Розглянемо детальніше декілька видів досліджень, проведених судмедекспертами.

Вид 1. Комплексна судово-медична експертиза

В залежності від ситуації вона може бути і комісійної. Якщо потрібна участь фахівців з різних областей медицини: хірургія, гінекологія, педіатрія, то без призначення такої експертизи не обійтися.

Класичний випадок   визначення втрати працездатності у потерпілого від протиправних дій. Кілька лікарів дають свої висновки, після чого робиться загальний висновок.

Ще одна ситуація   притягнення до відповідальності лікарів за недбале ставлення до своїх обов'язків. В цьому випадку позивач замовляє незалежну експертизу. Детальніше про таку можливість можна прочитати в одній з наших статей.

Вигляд 2. Аналіз раніше проведених експертиз у цивільних та кримінальних справах

Іноді громадянам нічого не залишається, крім як оскаржити результати судово-медичної експертизи, проведеної раніше. У цьому випадку призначається повторне дослідження, а первинне підлягає рецензуванню з боку інших компетентних експертів.

Такий аналіз, якщо він підтвердив недостовірність першого дослідження, стає підставою для оскарження у суді.

3 Вид. Судово-медична експертиза живих осіб

Цей вид досліджень проводиться, якщо потрібно оцінити шкоду, завдану здоров'ю живої людини. Проводиться така експертиза як у кримінальних, так і по цивільних справах.

Які питання стоять перед судмедекспертом, що проводить дослідження травм:

  • Який характер і локалізацію тілесних ушкоджень?
  • Яким предметом вони могли бути заподіяні?
  • Яка тяжкість шкоди, заподіяної здоров'ю?
  • Яка тривалість втрати працездатності і можуть виникати непереборні наслідки для здоров'я людини?

Всі ці питання необхідні для кваліфікації дій обвинуваченого або для розрахунку матеріального і морального збитку, а також розміру страхових виплат.

Вид 4. Судово-медична експертиза трупа

У разі настання смерті потерпілого проводиться судово-медична експертиза трупа. Її завдання   визначити причини загибелі людини, відокремити один від одного прижиттєві та посмертні тілесні ушкодження, встановити час настання смерті, а також якість, своєчасність і повноту медичної допомоги у разі її надання.

В залежності від причин настання смерті, може виникнути необхідність у проведенні трасологічної, балістичної і навіть біологічної експертизи. Таке дослідження можна теж назвати комплексним, так як в ньому бере участь кілька різних фахівців.

Вигляд 5. Експертиза якості надання медичної допомоги

При всій повазі до професії лікаря, серед них іноді з'являються випадкові люди, які не володіють достатньою кваліфікацією для надання медичної допомоги. В результаті їх жертвами стають хворі, яким не пощастило стати їх пацієнтами. Законодавство дозволяє залучати до відповідальності таких медичних працівників при наявності підстав.

Якість надання медичної допомоги

Щоб довести лікарську помилку або халатність медперсоналу, потрібно пройти незалежну оцінку якості надання послуг медичної організацією. Докладний порядок цієї судово-медичної експертизи описаний в тематичній статті на нашому порталі.

6 Вигляд. Судово-медична експертиза за матеріалами справи

Порядок провадження такої судово-медичної експертизи передбачає фізична відсутність самого об'єкта дослідження, тобто людини. Експерти вивчають виписки з медичних карт, аналізи, опису фахівців та інші документальні свідчення події. На їх основі робляться висновки і пишеться підсумкове висновок.

7 Вид. Судово-медична експертиза ДТП

Коли в результаті аварії на дорозі було заподіяно шкоду здоров'ю чи навіть життю людини, то живий потерпілий підлягає обстеження в медичному закладі, а труп направляється безпосередньо судмедексперта для розтину. Результати медичного огляду при необхідності порушення кримінальної справи теж направляють на експертизу.

Якщо шкоди здоров'ю не вище середнього і кримінальну справу не порушено, то потерпілий може стягнути збитки у цивільному порядку з винуватця аварії. Для цього йому потрібно замовити незалежну експертизу після ДТП. Вся ця процедура докладно описано в одній з наших статей.

3. Порядок проведення судмедекспертизи — 7 основних етапів

Офіційна судово-медична експертиза проводиться в кілька етапів. Розглянемо кожен із них докладніше.

Етап 1. Огляд експертами місця події

Якщо трапляється якась подія з травмами чи людськими жертвами, то місце події підлягає огляду експертами, які фіксують все трапилося на фото і відео, збирають докази і різні сліди, щоб потім їх аналізувати.

Якщо ви стали жертвою злочину або потрапили у ДТП, постарайтеся забезпечити збереження доказів і по можливості обмежте доступ на місце події.

Приклад

Ніна Соколова потрапила в ДТП і зламала ногу. Вона не могла пересуватися і лежала біля машини. Підійшли люди надали їй першу допомогу, але при цьому затоптали всі сліди на снігу, які вказували на її невинність.

В результаті прибув на місце події експерт не зміг визначити траєкторію руху автомобіля на останніх метрах. Це сильно ускладнило розслідування і ледь не залишив Ніну без страховки.

Свідки події теж повинні максимально акуратно пересуватися біля місця аварії або злочину, щоб не знищити можливі сліди. Максимально детально викладіть прибулому експерту обставини події. Це допоможе йому зібрати більше фактичних і речових даних.

Етап 2. Видача направлення на проведення судмедекспертизи

Будь-яка подія, внаслідок якої було заподіяно шкоду життю або здоров'ю людини, вимагає проведення попередньої перевірки з боку органів дізнання поліції або Слідчого комітету. У будь-якому випадку вам видадуть направлення на проведення судово-медичної експертизи і пояснять, де її проводять.

Етап 3. Вибір експертного бюро

В державних бюро працюють прекрасні фахівці, але через них щодня проходить величезна кількість матеріалів. Це знижує якість експертизи, іноді зводячи її до формальної перевірки у стандартних випадках, що не вимагають особливої уваги.

Якщо вам потрібні максимально об'єктивні результати, рекомендую самостійно обрати експерта, який проведе незалежну оцінку стану вашого здоров'я. Для звернення до нього можна використовувати той напрямок, який вам було видано, або написати інше, в якому будуть задані додаткові запитання на ваш розсуд.

Як вибрати експертне бюро

Однак така можливість є тільки при вирішенні цивільних спорів. У випадку кримінальної справи пишеться клопотання на ім'я слідчого або суду, які його або задовольнять, або дадуть мотивовану відмову.

Етап 4. Ознайомлення з матеріалами

Всі здобуті на місці події сліди і речові докази надходять до експерту для дослідження. Разом з ними надсилаються виписки з медичних документів, результати оглядів і аналізів.

Якщо в результаті події є загиблий, то його труп теж піддається дослідженню. Яка жахлива картина не постала перед експертом, він повинен холоднокровно у всьому розібратися.

Етап 5. Вибір техніки для проведення експертизи

В залежності від характеру ушкоджень, експерт вибирає відповідну техніку і методику проведення судово-медичної експертизи, а також місце, де вона буде проводитися.

Якщо це розтин, то фахівець застосовує необхідний інструмент і свої анатомічні знання в морзі. У більшості випадків при описі травм використовуються документальні джерела, отримані від лікарів, а висновок робиться на їх підставі.

Етап 6. Проведення експертизи

Судово-медична експертиза проводиться у встановлені терміни. Експерт самостійно визначає методику, яка відповідає законодавству і загальнолюдським принципам гуманізму.

Весь процес проходить в денний час при нормальному освітленні в спеціально пристосованому для цього приміщенні. Особливо ретельному огляду підлягають неповнолітні. При цьому важливо враховувати їх психічний стан.

Етап 7. Підготовка звіту

Всі результати, отримані в ході проведених досліджень, фіксуються в підсумковому документі, який завіряється особисто експертом та печаткою бюро.

Які висновки зазвичай містяться в результатах судово-медичної експертизи:

  • про тяжкості тілесних ушкоджень, їх локалізації і способі отримання;
  • про причини і часу настання смерті;
  • про осудність особи, яка притягається до кримінальної відповідальності;
  • про наявність в крові алкоголю або наркотичних речовин.

Всі ці дані слугують доказовою базою в судах, якщо не будуть спростовані висновками іншої експертизи.

Якщо ви хочете відразу отримати достовірні результати досліджень, рекомендую скористатися консультаційними послугами фахівців компанії Правовед.ги. У них демократичні ціни, так як висока конкуренція між юристами всередині компанії.

Юристи Правознавця надають юридичні консультації з усіх питань у режимі онлайн як в усній, так і в письмовій формі. В тому числі вони готові допомогти з призначенням судово-медичної експертизи.

Якщо вам потрібно правильно скласти питання в заяві або підготувати грамотне клопотання про оскарження першої експертизи, звертайтеся в компанію Правовед.ги.

4. Де пройти судмедекспертизу   огляд ТОП-3 компанії з надання послуг

Якщо ви не в курсі, як пройти судово-медичну експертизу і де знаходиться експертне бюро, рекомендую вам 3 відомі компанії.

1) Регіональний медико-правовий центр

Регіональний медико-правовий центрЦя компанія має чинну ліцензію на проведення експертної діяльності. Прямо на сайті компанії можна замовити попереднє дослідження наявних у вас документів. Компанія працює по всій і готова відрядити свого представника для участі у судовому засіданні у будь-яке місто.

На базі лабораторій центру проводяться не тільки судово-медична, але і психіатрична, психологічна, сексологическая та інші види судових експертиз. Про сенсі цього поняття ви можете прочитати в одній з наших статей.

2) Центр судово-експертного сприяння "Експертиза"

Центр судово-експертного сприяння ЕкспертизаКомпанія надає послуги по проведенню всіх видів судово-медичних експертиз. У ній працюють лікарі з кваліфікацією експерта, а також лаборанти та викладачі з вищих навчальних закладів. Тому діяльність центру завжди заснована на актуальних наукових розробках. При проведенні досліджень використовуються новітні методи і найсучасніша апаратура.

Ціни на послуги компанії починаються від 15 тис. рублів, а на такі технологічні дії, як дослідження на поліграфі, від 7 тис. руб. Фахівці проводять навіть стоматологічну експертизу за 30 тис. рублів.

На сайті компанії є безліч цікавих прикладів проведення досліджень, у тому числі нового їх виду, медико-соціальної експертизи, про яку у нас в журналі є дуже цікава стаття.

3) Бюро судово-медичної експертизи

Бюро судово-медичної експертизиЯкщо ви не довіряєте приватним компаніям, можете провести судово-медичну експертизу в цьому державному обласному бюджетній установі. Тут можна скористатися послугами безкоштовно в рамках кримінальних та адміністративних процесів за направленням слідчих і постанови судів.

Види судово-медичних експертиз, які проводяться в бюро:

Вигляд Опис
1 Дослідження та експертиза трупа З'ясування причин смерті і давності її настання
2 Огляд Зняття побоїв, виявлення алкоголю і наркотиків у крові
3 Дослідження речових доказів Експертиза природних виділень людини, волосся, нігтів, залишків шкіри
4 Безпосередню участь в огляді місця події Виявлення і фіксація біологічних слідів на тілі людини, на трупі, а також на місці скоєння злочину

5. Як проводиться судмедекспертиза — 5 головних правил

Ще раз узагальнимо все сказане вище, сформулювавши 5 головних правил проведення експертизи.

Правило 1. Експерт самостійно обирає метод дослідження об'єкта

Судово-медичний експерт   особа незалежна. Його кваліфікація, яку він отримав в ординатурі, дозволяє самостійно визначати методи проведення судово-медичної експертизи. Їх арсенал дуже багатий і різноманітний. Для кожного випадку фахівець застосують найбільш оптимальну методику.

Окремо варто згадати психологічну експертизу. Психолог зобов'язаний не тільки володіти технікою проведення експертних дій, але і вміти розташувати до себе людину, навіть якщо він закоренілий злочинець або маніяк.

Правило 2. Експертиза проводиться лише після вивчення матеріалів цивільного чи кримінального провадження

Проведення досліджень допускається лише після ретельного вивчення всіх наданих експерту матеріалів. Якщо поквапитися, то можна пропустити важливі моменти, здатні докорінно змінити результати. На основі отриманих даних експерт розглядає кілька можливих варіантів подій, але вибирає тільки той, який знайшов повне підтвердження експериментальним шляхом.

Правило 3. Експертиза повинна проводитися тільки вдень в нормальних температурних умовах

Проведення експертизи допускається лише при денному світлі в спеціальних приміщеннях з нормальними показниками температури і вологості. Порушення цього правила може призвести до спотворення результатів експертизи, що позначиться на результатах справи. Якщо вже після проведення досліджень виявлені порушення, можна призначити експертизу повторно.

Про те, яку роль відіграє повторна судово-медична експертиза при вирішенні справи, дивіться у відеоролику.

Правило 4. Експертиза неповнолітнього повинна проводитися з особливою ретельністю

Неповнолітні у кримінальному законодавстві володіють особливим статусом. Їх вікові особливості враховуються і при проведенні судово-медичної експертизи. Це стосується як обвинувачених у вчиненні злочину, так і потерпілих.

Будь-яке звернення дитини з травмою у лікарні підлягає експертній перевірці з боку органів внутрішніх справ з метою виключити кримінальний характер отримання ушкоджень.

Всі неповнолітні, які вчинили кримінальне правопорушення, підлягають обов'язковій психіатричній експертизі. Це обумовлено різною швидкістю дорослішання підлітків. Адже може трапитися так, що формально підлягає кримінальної відповідальності 14-річний школяр не усвідомлювала суспільної небезпеки діяння у зв'язку з відставанням у психічному розвитку або був неосудним на момент вчинення злочину.

Правило 5. Всі результати повинні оформлятися у висновку експерта

Ніщо не повинно вислизнути від уваги експерта. У підсумковому висновку відображаються всі дані, що мають значення для вирішення справи. Вони формулюються чітко і не допускають двоякого тлумачення. Порушення цього правила може призвести до неприємних наслідків не тільки у випадку кримінального процесу, але і при вирішенні цивільних спорів.

Наприклад, невраховане експертом внутрішнє ушкодження у потерпілого в ході ДТП людини може призвести до неправильної оцінки збитків страховою компанією, що позбавляє страхувальника законного права на компенсацію.

6. Висновок

Якщо ви досі не знали, коли призначається судово-медична експертиза і що це таке, то тепер зможете відповісти на більшість питань, що стосуються цієї теми.

Бажаю вам всього самого найкращого, а головне, ніколи не мати підстав для проведення яких би то не було медичних експертиз. Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Судова медична експертиза   порядок і правила проведення судмедекспертизи + професійна допомога у проведенні експертизи