Що таке судова експертиза — 7 простих кроків як провести судову експертизу + професійна допомога у проведенні експертизи

Які бувають види судової експертизи у кримінальному процесі? Ким проводиться призначення судової експертизи? У чому особливості проведення судової експертизи земельної ділянки?

Здравствуйте, шановні відвідувачі сайту . З вами на зв'язку Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

Ця стаття присвячена такому поняттю, як судова експертиза. Ознайомившись з матеріалом, ви дізнаєтеся багато цікавих фактів з цієї тематики.

В кінці статті я пропоную вашій увазі огляд відомих компаній, де можна провести якісну судову експертизу.

Судова експертиза

Зміст
  1. Що таке судова експертиза і коли вона може знадобитися?
  2. Які існують види судових експертиз   ТОП-7 основних видів
  3. Як провести судову експертизу   покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога у проведенні судової експертизи   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  5. 3 корисних ради при замовленні судової експертизи
  6. Висновок

1. Що таке судова експертиза і коли вона може знадобитися?

Для якісного розгляду справи в цивільному, арбітражному і кримінальному процесах часто необхідні експертні висновки за результатами дослідження тих чи інших документів, фактів або речових матеріалів.

У кримінальному процесі призначення судової експертизи   прерогатива слідчого, який веде справу, або суду. Вона може бути призначена також за клопотанням адвоката або прокурора судом. Судова експертиза в господарському або цивільному процесі призначається будь-якої із сторін або їх представниками.

Експертиза   метод дослідження в науці, заснований на спеціальній кваліфікації осіб, які її проводять, а також на технічні досягнення людства.

Судова експертиза організовується за особливим процесуальним правилам, які чітко прописані в законодавстві.

Судовий експерт — це особа, що володіє необхідною кваліфікацією і технічним оснащенням для проведення експертизи. Призначається слідчим або судом.

У всіх випадках адвокат вправі клопотати про призначення незалежної експертизи (читайте про неї детальніше в окремій статті) у державному або приватному експертному бюро.

В якості об'єктів для дослідження виступає наступне:

  • фото, відео та аудіо матеріали, на яких зображені люди, тварини, об'єкти архітектури та природи, агрегати і механізми;
  • різні природні і хімічні речовини;
  • вироби і матеріали, вироблені людиною;
  • природні людські виділення, кров, відбитки пальців;
  • трупи людини і тварин;
  • сама людина, в частині завданих йому тілесних ушкоджень.

Це далеко не повний перелік об'єктів, аналіз яких входить у завдання судової експертизи.

2. Які існують види судових експертиз   ТОП-7 основних видів

Пропоную ознайомитися з самими основними видами експертних досліджень. Їх значно більше, але розглянути все в рамках однієї статті неможливо.

Вид 1. Медична експертиза

Найчастіше призначається слідчими і дізнавачами органів внутрішніх справ, не тільки кримінальних справах, але і в рамках проведення перевірок повідомлень про різні події, пов'язані з тілесними ушкодженнями.

Приклад

У минулому я служив в органах внутрішніх справ на посаді інспектора у справах неповнолітніх. Практично щодня доводилося розбиратися з травмами дітей, серйозними і не дуже, які вони отримували вдома або в школі. При виникненні сумнівів у правдивості свідчень про відсутність криміналу, я призначав медичне дослідження.

Судова медична експертиза дозволяє зрозуміти характер тілесних ушкоджень, час їх отримання, причини смерті та інші суттєві дані. Детальніше про це вигляді читайте в нашій окремій статті.

Вигляд 2. Економічна експертиза

Об'єкти цього виду судової експертизи   документи, договори, нормативні акти, фото та відео матеріали, що відображають економічну діяльність підприємства. Найчастіше економічна експертиза пов'язана з дозволом арбітражних суперечок, але є і в кримінальному процесі при розслідуванні злочинів економічної спрямованості.

Один з її підвидів   бухгалтерська експертиза. Про неї можна прочитати докладний матеріал в іншій нашій статті. Зазначу лише, що в ході неї дослідженню підлягають бухгалтерські документи та звітність підприємства або індивідуального підприємця.

3 Вид. Інженерно-технічна експертиза

У багатьох випадках потрібно дослідження технічного стану різних вузлів і механізмів для побудови повної картини події. Експерти в цій галузі мають інженерно-технічну освіту.

Для дослідження дефектів будівель і споруд, що призвели до обвалення, призначається будівельно-технічна експертиза. Про її особливості на нашому сайті є окрема стаття.

Вид 4. Почеркознавча експертиза

Проведення цього виду судової експертизи зумовлено необхідністю визначити приналежність рукописних записів або підпису тій чи іншій особі в рамках кримінального або цивільного процесів.

Як визначити справжність документів

Якщо у ході розслідування кримінальної справи виникають сумніви в достовірності тих чи інших документальних свідчень, призначається почеркознавча експертиза. В одній з наших статей ми дуже детально описали її суть.

Вигляд 5. Автотехнічна експертиза

Судова експертиза автомобіля проводиться у разі скоєння ДТП як в кримінальному, так і в адміністративному процесі. Її мета   встановлення причин аварії, її наслідків, а також технічного стану машини на момент зіткнення.

При виникненні спірних питань, пов'язаних з наявністю шлюбу у придбаному автомобілі, теж призначається автотехнічна експертиза, докладніше про яку читайте у спеціальному матеріалі на нашому порталі.

6 Вигляд. Лінгвістична експертиза

Підставою призначення цього виду судової експертизи служить підозра на наявність екстремістських або інших незаконних закликів у тексті, мовленні, радіо-або телепередачі. Справи про образу особистості теж не обходяться без лінгвістичного аналізу.

Про те, як проводиться судова лінгвістична експертиза, які питання вона вирішує, а які дозволити немає в силах   читайте в тематичній статті нашого журналу.

7 Вид. Ґрунтознавча експертиза

Висновок судової експертизи, що описує якість і склад ґрунту на земельній ділянці, необхідний для вирішення спірних питань, пов'язаних із земельними відносинами, а також в ході розслідування кримінальних справ, у матеріалах яких є зразки ґрунту з місця злочину.

Дослідженню підлягають:

  • грунт і покриває ділянку рослинність;
  • природні й штучні межі ділянки;
  • забруднення, виявлені на місці злочину;
  • кадастрові плани, а також документи, пов'язані з економічною діяльністю на ділянці.

Одним з підвидів таких досліджень можна вважати екологічну експертизу, порядок проведення якої та комплекс вирішуваних завдань знайшов своє відображення в спеціальній статті на нашому порталі.

3. Як провести судову експертизу   покрокова інструкція для новачків

Нерідко перед людиною постає питання, як здійснити ту чи іншу судову експертизу. Найчастіше така необхідність виникає у рамках розгляду цивільних справ у судах загальної юрисдикції, так і в арбітражі.

Розглянемо алгоритм дій.

Крок 1. Складаємо заяву на проведення експертизи

Якщо ви вважаєте, що для справедливого розгляду справи потрібне проведення судової експертизи тих чи інших матеріалів, речовин і виробів, то маєте право клопотати про її призначення в рамках кримінальної справи або замовити самостійно перед подачею цивільного позову.

У другому випадку треба самостійно написати заяву судовому експерту, до которму потрібно долучити досліджувані матеріали. Особливу увагу потрібно звернути на правильність постановки питань, так як від цього залежать майбутні висновки.

Приклад

При призначенні експертиз щодо тілесних ушкоджень моїм завданням було дізнатися, чи є в їхньому отриманні кримінальна складова і яка тяжкість травм.

Звідси виникали конкретні питання до експертів: чи могла людина сама собі заподіяти дані тілесні ушкодження в результаті падіння, яку шкоду здоров'ю було завдано, який предмет міг бути використаний для нанесення ударів і скільки їх всього було нанесено.

Будь-який заданий вами питання повинен мати однозначну відповідь. Пам'ятайте, що експерт не буде відображати домисли та здогадки — він оперує чистими фактами.

Крок 2. Вибираємо оціночну компанію

Вибираючи оціночну компанію, приймайте до уваги не тільки її популярність, доступність цін, але і наявність у ній спеціалізованої лабораторії для проведення судової експертизи саме вашої спрямованості. Знайте, що тільки вузькоспеціалізовані фахівці виконають завдання якісно.

Як вибрати судового експерта

Наприклад, при призначенні судової експертизи по затоці квартири вас цікавить ніщо інше, як оцінка збитку. Тому звертатися треба в ту компанію, де на основі вивчення технічного стану приміщень після потопу видадуть оціночне висновок, що включає можливі причини його виникнення.

Крок 3. Укладаємо договір і оплачуємо послугу

Після того, як відповідна компанія знайдено, потрібно укласти з нею договір на виконання робіт, пов'язаних з експертизою або оцінкою, і оплатити його. Врахуйте, що державна експертиза, що призначається слідчим або судом, у рамках кримінального процесу завжди безкоштовна.

Якщо ви сумніваєтеся в її об'єктивності, наприклад, в частині важкості отриманих травм, то вносьте клопотання на проведення незалежної медичної експертизи. Ви можете замовити та при виникненні спорів зі страховими компаніями, коли вони відмовляють у виплаті медичної страховки. Такі послуги платні.

Крок 4. Узгоджуємо час і місце проведення експертизи

При укладанні договору потрібно узгодити час і місце проведення досліджень. Адже часто при цьому повинні бути обидві сторони.

Це стосується тих питань, де вимагається фіксація самого процесу проведення експертизи. Наприклад, акт обстеження пошкоджень складається у присутності обох сторін конфлікту, що засвідчується їх підписами.

Крок 5. Оповіщаємо третіх осіб про проведення експертизи

Якщо при проведенні дослідження необхідно присутність третіх осіб, то їх теж потрібно повідомити про час і місце всього, що відбувається заздалегідь.

Приклад

Микола Фомін після ДТП звернувся в страхову компанію для відшкодування збитків за полісом КАСКО. Однак представник страховика не повірив протоколом огляду місця події, складеним працівниками ДПС, в результаті чого оплата була проведена не в повному обсязі.

Микола призначив незалежну експертизу із запрошенням страхового комісара для огляду пошкоджень автомобіля. В результаті йому вдалося довести свою правоту, і страховка була виплачена повністю.

Крок 6. Чекаємо проведення експертизи

Так як судова експертиза — це процесуальна дія, то вона проводиться в терміни, визначені законодавством. Необхідно терпляче дочекатися призначеного дня, а потім і результатів досліджень. Вони будуть оформлені у вигляді висновку або висновків, що містять конкретні відповіді на поставлені запитання.

Крок 7. Отримуємо звіт експерта

У призначений день потрібно отримати готові результати. Якщо вони з якихось причин вас не влаштовують, ви вправі призначити повторну судову експертизу в іншому експертній бюро.

Всі перераховані вище кроки можна подолати самостійно, але краще звернутися до професійного юриста. Він зможе грамотно сформулювати питання експертові і зможе дотриматися всі процесуальні норми. Я вам раджу звернутися в компанію Правовед.ги.

Фахівці цієї фірми нададуть консультаційні послуги, а при необхідності самі підготують всі необхідні документи, призначать судову експертизу, підкажуть, як оскаржити небажані результати досліджень. Зв'язатися з юристами Правознавця можна прямо зараз   сайт працює в цілодобовому режимі.

4. Професійна допомога у проведенні судової експертизи   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

В кожному великому місті існує кілька експертних компаній, як державних, так і приватних.

Я пропоную вашій увазі огляд декількох фірм, що надають послуги з проведення судових експертиз, в тому числі за кордоном.

1) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівЦя компанія спеціалізується на проведенні судової будівельної експертизи, в тому числі на перевірку проектної документації. Експерти володіють знаннями в технології будівництва і готові відповісти на найактуальніші питання.

Які завдання вирішують експерти у сфері будівництва:

  • відповідність фактично виконаних робіт передбаченим у кошторисних розрахунках;
  • у стані підрядник виконати договір на будівельно-монтажні роботи в наявних умовах;
  • не застосовував підрядник більш дешеві матеріали, що вказані в технічному завданні;
  • чи відповідають матеріали і конструкції чинним Сніпам.

Якщо у вас з'явилися питання до підрядника, який, на вашу думку, намагається смошеннічать, звертайтеся в цю компанію. Фахівці проведуть аналіз технічної документації, обсягу фактично виконаних робіт, якості будматеріалів, після чого дадуть висновок, розставляє все по своїх місцях.

2) Скеля і партнери

Скеля і партнериВ цій фірмі працюють експерти, що спеціалізуються на багатьох видах судових експертиз, від дослідження автомобілів до холодної зброї. На сайті компанії є докладний опис кожного виду робіт, терміни і вартість проведення. Зв'язатися з експертом можна через форму зворотного зв'язку або за телефоном.

3) Саморегулівна організація судових експертів

Саморегулівна організація судових експертівНа відміну від інших компаній, тут робота організована за типом інтернет майданчики. Створено сайт, на який можуть зайти як замовники експертних послуг, так і експерти в різних областях. На порталі ви можете знайти потрібного вам фахівця і обговорити з ним всі деталі співпраці, після чого укласти договір. Вартість експертиз обговорюється в індивідуальному порядку.

4) Релианс

РелиансЕксперти компанії проводять кілька видів судових експертиз, виробляють оцінку, а також здійснюють незалежну експертизу.

Деякі види експертиз, що проводяться в компанії Релианс:

Транспортні засоби Будівельно-технічна Почеркознавча
1 Вартість Шкоду від затоплення або пожежі Почерк і підпис
2 Трасологія Якість будівельно-монтажних або ремонтних робіт Термін давності документів
3 ДТП Відповідність Сніпам і ГОСТам Технічна документальна експертиза
4 Автотехнічна Будівлі і споруди Криміналістична

Це далеко не повний перелік експертиз, проведених у компанії, тому для уточнення наявності того чи іншого фахівця вам потрібно звернутися безпосередньо в цю фірму або зайти на її сайт.

5) Техэко

ТехэкоФахівці фонду проводять всі види експертиз, включаючи високотехнологічні   такі, як генетична і фармацевтична експертизи. Проведення досліджень на поліграфі, лінгвістичний аналіз, антиплагіат, — все це дуже затребувані в останні роки послуги, які потрібні не лише в кримінальному процесі, а й у цивільних справах.

На сайті компанії є дуже докладний опис всіх типів експертних послуг та їх призначення. Крім того, кожна сторінка забезпечена формою зворотного зв'язку, через яку можна задавати питання експертам в інтерактивному режимі.

5. 3 корисні ради при замовленні судової експертизи

Замовляючи судову експертизу, потрібно розуміти, що це процесуальна дія, що впливає на результати всього судового процесу.

У зв'язку з важливістю таких досліджень хочу дати вам кілька корисних порад.

Порада 1. Правильно формулюйте питання для судової експертизи

Типова помилка при призначенні судової експертизи   неправильне формулювання питань. Перш ніж їх сформулювати, треба описати мотиви призначення експертизи і зрозуміти, що конкретно ви хочете почути.

Питання мають звучати так, щоб відповіді на них можна було дати у формі «так» чи «немає». Це самий ідеальний варіант. Не забудьте додати до заяви документи.

Порада 2. Серйозно поставтеся до вибору оціночної компанії

Вибираючи оціночну або експертну компанію, будьте гранично уважні. Перевіряйте всі установчі документи, ліцензії, сертифікати на лабораторне обладнання. Якщо раптом виявиться, що ви замовили судову експертизу не у професіоналів, то ваш суперник по спору зможе легко оскаржити її результати.

Порада 3. Уважно ознайомтеся з укладенням

При отриманні висновку потрібно уважно його прочитати. Може статися так, що в ньому буде відсутній потрібний вам результат. Таке буває, наприклад, з-за неправильно сформульованого питання. Знайте, що можна оскаржити будь-висновок експертів. Можливо, отримані в іншому місці висновки влаштують вас більше.

Якщо ви хочете більше дізнатися про судову експертизу або незалежною оцінкою, читайте детальну статтю на нашому сайті, а також подивіться відеоролик.

6. Висновок

Судова експертиза, як процесуальна дія, необхідна при вирішенні більшості цивільних спорів, а також у кримінальних справах. Від правильного її призначення та проведення залежить результат всього судового процесу.

Бажаю вам всього самого найкращого! Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке судова експертиза — 7 простих кроків як провести судову експертизу + професійна допомога у проведенні експертизи