Біологічна експертиза — 7 основних етапів проведення судово-біологічної експертизи + поради експерта щодо оскарження результатів експертизи

Які питання задавати експертові при проведенні біологічної експертизи? Хто видає постанову про призначення судово-біологічної експертизи? Як формується ціна біологічної експертизи?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас вітає онлайн-журнал і я, Ганна Медведєва.

Розділ незалежних досліджень ми продовжимо публікацією про біологічну експертизу. Таке дослідження обов'язково майже в будь-якій кримінальній справі й актуально для безліч цивільних процесів. Я розповім, які види біологічної експертизи бувають, і як проводяться дослідження в рамках офіційної процедури.

Обов'язково прочитайте статтю до кінця — у фіналі вас чекає огляд незалежних компаній, які проведуть платну професійну експертизу, якщо такий виникне потреба.

Будьте уважні, ми починаємо!

Біологічна експертиза

Зміст
  1. Що таке біологічна експертиза і коли вона необхідна?
  2. Які бувають види біологічних експертиз   ТОП-4 основних види
  3. Як проводиться біологічна експертиза — 7 основних етапів
  4. Скільки коштує біологічна експертиза?
  5. Ким проводиться біологічна експертиза   огляд ТОП-3 експертних компаній
  6. Як оскаржити результати біологічної експертизи   покрокова інструкція та корисні поради від експерта
  7. Висновок

1. Що таке біологічна експертиза і коли вона необхідна?

Це дослідження проводиться, щоб отримати максимум інформації на основі вивчення біологічних об'єктів.

Без такої експертизи не обходиться жодна кримінальна справа. Однак, навіть в цивільних процесах воно часто виявляється актуальним: для встановлення батьківства, визначення складу купленого продукту, з'ясування причин хвороби або загибелі домашніх тварин та у багатьох інших випадках.

Судово-біологічна експертиза — це дослідження різного матеріалу рослинного або тваринного походження, який потрапляє у сферу уваги слідства. Призначається такий аналіз або судом чи слідчим органом.

Біологічна експертиза в криміналістиці перетинається з судово-хімічної та судово-медичної експертизи (у тих випадках, коли досліджуються зразки, що належать людині). Про це   окрема стаття на нашому сайті «Судова медична експертиза».

Різновиди біологічної експертизи:

Вид дослідження Характеристика матеріалу
1 Зоологічне Теплокровні тварини і продукти їх життєдіяльності
2 Орнітологічне Птахи, їх останки або фрагменти тіл (пір'я, пух, кров, кігті, кістки і т. д.)
3 Ентомологічне Тіла або їх фрагменти, продукти життєдіяльності комах
4 Ихтиологическое Луска, м'які тканини, плавники, кістки риб

Об'єктами ботанічної експертизи виступають рослини та їх частки   кора, коріння, плоди, листя, стебла, квітки і т. д.

Найбільш складним дослідженням вважається вивчення таких мікробіологічних об'єктів, як бактерії, мікроби, віруси і грибки. Крім того, що для цього потрібне спеціалізоване обладнання, часто для проведення таких досліджень потрібні підвищені заходи безпеки.

Зустрічається і таке незвичайне дослідження, як одорологічна експертиза. Експерт, що проводить її, повинен мати унікальне гострий нюх, щоб по запаху встановлювати особливості біологічного об'єкта.

Стаття «Незалежна експертиза» докладно розповість про інших експертних дослідженнях і їх особливості.

2. Які бувають види біологічних експертиз   ТОП-4 основних виду

В залежності від специфіки об'єктів експертизи і від того, які цілі стоять перед дослідженням, біологічна експертиза поділяється на 4 види.

Охарактеризуємо кожен з них.

Вид 1. Класифікаційна експертиза

Мета цього виду дослідження   визначити, до якої групи живих організмів належить досліджуваний об'єкт. При цьому можуть досліджуватися не тільки живі організми, але навіть їх частини або частки, а також продукти життєдіяльності, виділення і кров.

Види біологічних експертиз

При дослідженні об'єктів тваринного, рослинного або мікробіологічного походження експерт визначає характерні особливості організму і його видову, класову та родову належність.

Вигляд 2. Діагностична експертиза

Тут експерту належить встановити фактичний стан тварин і рослинних об'єктів, які потрапили під увагу експертизи.

Стан матеріалу визначається:

  • ступені розвитку;
  • ознаками дегенерації;
  • наявності змін і деформацій;
  • ознаками розкладання і т. д.

Встановлюється і те, під впливом чого на об'єкті виникли зміни, а також умови його життєдіяльності. В область цього дослідження потрапляє і встановлення причинно-наслідкових зв'язків між досліджуваним об'єктом і фактами події.

3 Вид. Ситуаційна експертиза

Цей вид дослідження необхідний для того, щоб поєднати результати розслідуваної справи у часі і зв'язати між собою окремі факти. Наприклад, за ступенем розкладання тканин експерт може визначити, як довго об'єкт знаходився в певних умовах і які ці умови.

Ситуаційна експертиза має велике значення при розслідуванні кримінальних злочинів. Вона допомагає відтворити хронологію подій.

Вид 4. Ідентифікаційна експертиза

Цей вид дослідження служить для того, щоб точно встановлювати походження тварин і рослинних об'єктів. Наприклад, якщо експерт досліджує фрагмент чого-небудь, він визначає, частиною чого цей фрагмент є. Тут же встановлюється або спростовується належність кількох об'єктів одного цілого.

Ідентифікаційне дослідження — дуже складне і ретельне, оскільки його результати впливають на встановлення подій у розслідуванні кримінальних, цивільних і господарських справ.

Ідентифікаційний характер носить генотипоскопічна експертиза. Вона визначає приналежність різноманітних біологічних зразків (крові, волосся, слини тощо) конкретно взятій людині.

Приклад

Після смерті батьків єдиний син почав оформляти отримання спадщини. Однак, незабаром виник ще один претендент. Він заявив, що є позашлюбним братом спадкоємця по лінії батька спадкоємця.

Спадкоємець, будучи впевненим у брехливості заяв, зажадав проведення експертизи ДНК на встановлення родинних зв'язків. Експертиза підтвердила його впевненість у тому, що виник «зведений брат»   аферист.

Ідентифікаційна експертиза

Така експертиза використовується при розслідуванні зґвалтувань, для встановлення батьківства, ідентифікації останків після ДТП і катастроф та в інших випадках.

3. Як проводиться біологічна експертиза — 7 основних етапів

Отже, починаємо незалежне дослідження.

Розглянемо детально кожен крок.

Етап 1. Підготовка постанови про проведення експертизи

З цього починається весь процес.

Постанова про призначення біологічної судової експертизи включає в себе:

  • список об'єктів, які належить досліджувати;
  • перелік завдань, які необхідно вирішити при допомоги експертизи.

Повинні бути відзначені подробиці виїмки матеріалів для експертизи. Також до постанови додається копія протоколу з місця події, в якому описані подробиці огляду та вилучення предметів для біологічної експертизи.

Про те, як правильно складати заяву на проведення дослідження, вам підкаже консультант з правових питань в публікації «Судова експертиза».

Етап 2. Вивчення документації

Першим ділом експерт вивчає постанову на проведення експертизи та протокол з місця події. Ці документи йому потрібні для того, щоб скласти максимально повне уявлення про обставини події.

Якщо експертиза була призначена судом, експерт повинен бути в курсі ходу судового процесу. Все це необхідно йому для того, щоб зробити максимально точні висновки.

Етап 3. Візуальний огляд об'єкта дослідження

На експертизу надходить 2 види об'єктів.

Експерту належить вивчити:

  • макробиологический матеріал — це об'єкти, які можна побачити неозброєним оком і взяти в руки (тварини та рослини або їх рештки і фрагменти);
  • мікробіологічний матеріал — це настільки дрібні частинки і фрагменти, що досліджувати їх можна тільки на спеціальному обладнанні (кров, шерсть, пір'я, волокна тощо).

Звичайно, візуальний огляд проводиться тільки по відношенню до макробиологическим об'єктів. Якщо експерт вважає, що їх кількість і стан дозволяє проводити дослідження, значить, можна рухатися далі.

Етап 4. Складання плану та постановка завдань

Коли ви визначаєтеся з колом завдань, особливу увагу звертати на формулювання. Одна з найпоширеніших помилок — це використання виразів типу «подібність об'єктів».

Досвідчені експерти радять взагалі відмовитися від подібних визначень, так як в широкому сенсі слова подібність можна знайти між будь-якими живими організмами.

Використовуйте формулювання зі словами «належність» і «ставлення».

Наприклад:

  • Належить кров, знайдена на місці події, потерпілому?
  • Є фрагмент рослинного походження частиною конкретного рослини?
  • чи Належать останки тварини до одного або декількох тіл?

Етап 5. Визначення біологічного походження об'єкта

Це вже та частина дослідження, яка не обходиться без спеціального лабораторного обладнання. При аналізі крові та біологічних виділень експерти використовують різні хімічні реактиви та імунологічні тести.

Аналізуючи мікрочастинки, експерт встановлює, кому вони належать   людині або тварині. Потім визначається належність конкретно взятого організму.

Етап 6. Визначення групової та видової приналежності об'єкта

Визначення приналежності до групи і увазі також являє собою складний багаторівневий хіміко-біологічний аналіз. При дослідженні зразки найчастіше знищуються — це потрібно враховувати, коли надаєте матеріал для аналізу.

Вплив несприятливих факторів на досліджуваний матеріал значно ускладнює роботу експерта. В окремих випадках потрібне застосування додаткових методик дослідження.

Наочні приклади таких досліджень описані експертом на відеоролику.

Етап 7. Підготовка експертного висновку

До оформлення експертного висновку висуваються суворі вимоги, оскільки воно має доказове значення у суді.

Воно повинно включати в себе:

  • час проведення експертизи;
  • підстава для призначення експертизи;
  • вказівку особи або органу, який призначив дослідження;
  • відомості про експертній установі;
  • відомості про експерта, що проводив експертизу;
  • згадка того, що експерт попереджений про відповідальність за видачу неправдивого висновку;
  • список завдань, які ставилися перед експертизою;
  • перелік об'єктів дослідження;
  • опис процесу експертизи і використовуваних методів;
  • висновки експерта.

Всі висновки експертизи обов'язково повинні бути обгрунтованими.

4. Скільки коштує біологічна експертиза?

У кожному конкретному випадку ціна визначається індивідуально, оскільки залежить від різних факторів.

Що впливає на підсумкову суму:

  • кількість досліджуваних об'єктів;
  • якість матеріалу;
  • список завдань, які ставляться перед експертом.

Суттєво вплине на вартість експертизи термін проведення дослідження. Якщо ваш час не дозволяє чекати стандартно відведених на процедуру 5 днів (а іноді і більше), ви можете підписати договір на термінове проведення експертизи. Але в такому випадку вартість зросте, можливо навіть удвічі.

В середньому ціна біологічної експертизи починається від 10000 рублів. Як правило, стільки коштує тест на батьківство або материнство, близнецовый ДНК-тест, встановлення спорідненості братів і сестер та інших споріднених зв'язків.

Найдорожчим вважається аналіз, який ідентифікує людину по ДНК. Ціна за таке дослідження перевищує 60000 рублів.

Скільки коштує біологічна експертиза

Окремо оплачуються транспортні та поштові витрати, підготовка додаткового примірника експертного висновку і виїзд експерта до суду. Деякі московські експертні організації роблять знижку замовникам з інших регіонів.

5. Ким проводиться біологічна експертиза   огляд ТОП-3 експертних компаній

Отже, вам потрібна незалежна біологічна експертиза. Де її замовити?

Пропонуємо звернути увагу на кілька відомих експертних компаній.

1) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівФахівці цього некомерційного партнерства проведуть будь-який вид досліджень, у тому числі біологічну експертизу. Найбільша в об'єднання експертів та експертних установ працює у всіх напрямках, пов'язаних з проведенням експертиз.

Об'єднання завоювала хорошу репутацію в правоохоронних органах. Сюди надходять заявки на проведення досліджень з усієї нашої країни. Компанія проводить і подальший юридичний супровід.

Якщо виникла необхідність у присутності експерта, який дав висновок, на судовому засіданні, будьте впевнені в тому, що ваші інтереси будуть відстоюватися і там.

Попередня консультація безкоштовна.

2) Судово-експертний центр

Судово-експертний центрНекомерційне установа спеціалізується на експертизі з 2011 року. Першочергове завдання, яке вирішується експертами, — проведення високоякісних досліджень у встановлені терміни.

Один з головних принципів, на яких центр засновує свою діяльність, — це постійне підвищення рівня методик і лабораторних умов. Це ж відноситься до професійного рівня фахівців. Копії документів, що підтверджують сертифікацію компанії і кваліфікації експертів, ви знайдете на сайті у відповідному розділі.

Замовники центру — це і фізичні, і юридичні особи. Сюди звертаються правоохоронні органи, держустанови, а також федеральні і муніципальні органи.

3) Експертно-правовий центр «Прометей»

ПрометейКомпанія міцно закріпилася на ринку експертних послуг   її стаж складає більше 10 років. За цей час тут зібралася команда справжніх професіоналів, які проводять експертизи на найвищому рівні. Центр складається в палаті судових експертів, що говорить про його професіоналізм та надійності.

Серед клієнтів «Прометея» такі великі компанії, як Ощадбанк, Росгосстрах та Арбітражні суди. На сайті ви знайдете не тільки інформацію про компанії, але і опис всіх експертиз і оцінок, а також розділ загальних питань. Там же є великий розділ статей.

Тут вам допоможуть вирішити будь-які питання, пов'язані з експертними дослідженнями та оцінкою. При необхідності   нададуть юридичний супровід.

6. Як оскаржити результати біологічної експертизи   покрокова інструкція та корисні поради від експерта

Оскарження судової експертизи   абсолютно законне право всякого громадянина або юридичної особи. Якщо у вас виникли серйозні сумніви в об'єктивності проведеного дослідження, замовляйте повторну експертизу.

Як це робиться?

Крок 1. Визначаємо підстави для оскарження експертизи

Для цього краще звернутися в незалежну компанію, яка проведе рецензування виданого вам експертного висновку. Рецензія вкаже всі експертизи невідповідності нормам і правилам, а також підстави для оскарження дослідження низької якості.

Рецензія на експертизу — це офіційний документ, який можна використовувати в суді як аргумент для вимоги повторного дослідження. Навіть якщо суд відмовить у проведенні повторної експертизи, йому доведеться мотивувати свою відмову.

Крок 2. Збираємо необхідну документацію

Для проведення нової експертизи потрібно скласти клопотання. До нього необхідно докласти результати вже проведеного дослідження і рецензію на нього.

На підготовку документів для повторного дослідження у вас є 1 місяць. Якщо справу закрито судом винесено рішення, заяву на оскарження експертизи потрібно подавати у вищий судовий орган.

Крок 3. Складаємо заяву в суд

Затвердженої форми для клопотання на повторну експертизу не існує.

Проте ми дамо деякі рекомендації для його складання.

В тексті заяви вкажіть:

  • відомості про організацію та фахівців, що проводили експертизу;
  • рішення експерта;
  • підстава для клопотання про повторну експертизу.

В кінці поставте підпис, а у «шапку» заяви не забудьте помістити дані установи, куди подається заява, відомості про себе.

Крок 4. Вибираємо експертну компанію

У організації, яка проводить дослідження, неодмінно повинні бути ліцензії на експертну діяльність. Наявність аналогічних документів перевірте і у експертів, що працюють в компанії.

Крім того, зверніть увагу на стаж установи і відгуки про нього інших клієнтів. Бажано, щоб хтось із знайомих міг дати вам рекомендації.

І пам'ятайте, що експертна компанія повинна бути справді незалежною. Тобто не повинна мати негласної домовленості з якимись структурами. Особливо з тими, які настійно рекомендують.

На завершення дамо ще одну рекомендацію. Якщо у вас залишилися питання з приводу самостійного проведення або оскарження біологічної експертизи, ніколи не пізно звернутися за допомогою до професіоналів. А знайти їх можна на порталі «Правознавець.ua».

Унікальний сервіс зібрав безліч фахівців усіх сфер юриспруденції. Тут вам допоможуть підшукати експертну компанію, підкажуть, як правильно оформляти документи, і дадуть поради в будь-яких спірних ситуаціях.

Залиште заявку на сайті або телефонуйте за номером, і в найкоротші терміни консультант прийде на допомогу. На сайті «Правознавець.ua» вже тисячі замовників знайшли кваліфікованих фахівців.

7. Висновок

Біологічна експертиза — це всебічне вивчення будь-яких об'єктів біологічного походження. Тепер ви знаєте, в яких випадках необхідно проводити дослідження, як виглядає процес незалежної експертизи і як можна оскаржити незадовільні результати.

Колектив онлайн-журналу бажає своїм читачам успіхів у всьому! Будемо вдячні за оцінки та коментарі до прочитаного.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Біологічна експертиза — 7 основних етапів проведення судово-біологічної експертизи + поради експерта щодо оскарження результатів експертизи