Фоноскопічна експертиза   покрокова інструкція по проведенню експертизи відео та звукозапису + огляд ТОП-3 компаній з проведення судово-фоноскопічної експертизи

Що таке фоноскопічна експертиза і коли вона проводиться? Які питання досліджує фоноскопічна експертиза? Хто проводить судово-фоноскопічну експертизу?

Всім добрий день! Вас вітає бізнес-журнал і я, Ганна Медведєва.

У цьому пості ми поговоримо про фоноскопічної експертизи.

Аудіозаписи широко використовуються при розслідуванні цивільних і кримінальних справ. Якщо ви потрапили в скрутне становище, фоноскопія може виявитися непоганим помічником. Про це та багато іншого ви дізнаєтеся з нашої статті.

Фоноскопічна експертиза

Зміст
  1. Що таке фоноскопічна експертиза і в яких випадках її проводять?
  2. Які завдання можна вирішити з допомогою фоноскопічної експертизи — 5 головних завдань
  3. Як провести фоноскопічну експертизу   покрокова інструкція
  4. Хто проводить фоноскопічну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Як отримати точні результати фоноскопічної експертизи — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке фоноскопічна експертиза і в яких випадках її проводять?

Як і багато інші види експертиз, фоноскопічна використовується в криміналістиці. Назва походить від грецького «фонэ», що означає «звук» і «мікроскопія»   спостерігаю, розглядаю. Дамо визначення цьому поняттю.

Фоноскопічна експертиза — це дослідження голосу і мови, представлених у запису на будь-якому носії. За ним визначають особистість говорив, піддавалася запис монтажу і інші дані.

Фоноскопічна експертиза тісно пов'язана з іншими видами досліджень. Адже записи аналізуються не тільки на предмет технічних характеристик.

Наприклад, у дослідженні присутні елементи лінгвістичної експертизи, коли йде розшифровка змісту. В окремих випадках проводиться психологічний аналіз говорив.

Види та суть експертиз, які існують в фоноскопии:

Об'єкт Мета дослідження
1 Аудіозапис Отримати чітке зміст розмов і підтвердити справжність звукового ряду.
2 Диктофонний запис З'ясувати всі обставини, в яких проводився запис, встановити учасників розмови і їхні репліки, щоб підтвердити або спростувати докази і обвинувачення.
3 Звукозапис Ідентифікувати особу і досліджувати акустичне оточення, супутнє розмови на записи (вулиця, приміщення тощо).
4 Фонограма Підвищити якість і розбірливість мови, з'ясувати буквальний зміст, з'ясувати достовірність фонограми, її копіювання або монтажу, продіагностувати умови, в яких була зроблена фонограма.
5 Цифровий запис Провести технічне дослідження цифрового носія інформації (CD, DVD, флеш-карти, жорсткі диски тощо) і звукової апаратури запису.

Призначення фоноскопічної експертизи здійснюється судом або органом дізнання, а постанову видається суддею або слідчим. Однак законом допускається проведення незалежного дослідження.

Запис голосу пред'являють в суді як докази   така доказ має юридичну силу. Тому в судовій практиці часто вдаються до цього виду дослідження. В основному докази у вигляді аудіозапису використовуються в кримінальному судочинстві, хоча подібні випадки зустрічаються в арбітражних і цивільних процесах.

Приклад

Пенсіонера Сергія Петровича, який їхав на своїй Волзі, зупинив інспектор дорожньої поліції.

В недавньому минулому Сергій Петрович вже потрапляв у ситуацію, коли представник правоохоронних органів перевищував свої повноваження. Тому на всяк випадок він непомітно увімкнув диктофон на телефоні. До того ж він був упевнений, що правила дорожнього руху не порушував.

Далі послідував діалог доводив, що висуваються пенсіонеру звинувачення мають вельми сумнівний характер. Сергій Петрович запропонував замість штрафу вирішити справу миром, віддав певну суму, і претензії інспектора закінчилися.

Співробітник ГИБДД дозволив пенсіонеру продовжувати свій шлях, який тепер дещо змінився   Сергій Петрович відправився прямо в поліцію, де до заяви доклав диктофонний запис.

2. Які завдання можна вирішити з допомогою фоноскопічної експертизи — 5 головних завдань

Фоноскопічна експертиза досліджує не тільки мова, але і технічні характеристики самої запису. Основні завдання ми розглянемо докладно.

Завдання 1. Ідентифікація особи за голосом та мови

Голос і мова кожної людини індивідуальні. Але при цьому вони можуть змінюватися в залежності від стану людини, умов запису, якості записуючого пристрою і т. д.

Тому, щоб визначити характерні особливості голосу конкретної людини та ідентифікувати його особу, потрібно обробити і вивчити кілька джерел, на яких зафіксована мова. Тоді можна виділити найбільш стійкі ознаки, які зберігаються в різних ситуаціях і умовах.

Можливо, в ході дослідження виникнуть сумніви у психічній адекватності людини. Тоді знадобиться «Психіатрична експертиза», про що ви можете прочитати в окремій публікації.

Завдання 2. Встановлення дослівного змісту запису

Якість аудіозапису істотно впливає на проведене дослідження. Тут важливі не тільки характеристики голосу і мови (наприклад, голос буває тихим від природи, а мова   невиразною). Велике значення має акустичне зміст, тобто присутність на ній шумів і сторонніх звуків, вироблених говорив.

Експерту потрібно фіксувати абсолютно все, що він чує на запису, а для цього необхідний гострий слух і спеціальні навички встановлення дослівного змісту мови.

Завдання 3. Визначення кількості учасників розмови

Це ще більш складне завдання, ніж перші дві. Перш ніж ідентифікувати голоси учасників розмови, експерту необхідно виділити характерні ознаки кожного голосу окремо. За ним і визначається, скільки чоловік брало участь у розмові, зафіксованій на запису.

Визначення кількості учасників розмови

Стаття «Психологічна експертиза» розповість вам про особливості дослідження особистості і про те, як воно перетинається з фоноскопией.

Завдання 4. Встановлення наявності монтажу або змін до запису

Це питання вирішується у кожному фоноскопическом дослідженні. Оскільки в криміналістиці монтаж запису розцінюється як засіб фальсифікації.

Мабуть, це найскладніше завдання у вивченні аудіозаписи. Комп'ютерні технології розвиваються стрімко, і цифрові формати витісняють усі інші. А на цифровому записі зафіксувати монтаж досить проблематично.

Складність полягає в тому, що в цифровий запис можна легко внести зміни і багаторазово її перекопіювати. А кінцева копія приховає всі факти зміни файлу.

Завдання 5. Визначення умов і обставин при звукозапису

Зробити це допомагають шуми і звуки, зафіксованих на фонограмі крім мови.

Тут вирішуються такі питання:

  • Який характер звуків?
  • Яким джерелам належать звуки?
  • Відповідає акустична обстановка на записи обставин, які описані у справі?
  • В яких умовах проводився запис (в приміщенні, на вулиці, на відкритій місцевості і т. д.)?

3. Як провести фоноскопічну експертизу   покрокова інструкція

Якщо результат судово-фоноскопічної експертизи не задовольнив вас, ви можете абсолютно законно оскаржити її і замовити незалежне дослідження. Пропонуємо вивчити етапи цього процесу.

Крок 1. Формулюємо питання для розгляду експертом-фоноскопистом

Всі питання можна розділити на 2 категорії. У першій будуть ті з них, які відносяться до голосу і мови, у другій   стосуються запису.

У будь-якому випадку коло питань визначається в залежності від того, яку мету ви ставите перед експертизою. Будь-яка експертна компанія пропонує перелік послуг, які вона надає. Ви вибираєте ті, які будуть актуальні в вашої конкретної ситуації.

Крім дослідження запису, при необхідності ви можете замовити додаткові послуги. Наприклад, шумоочистку запису або вилучення зразка мови.

Крок 2. Консультуємося з експертом

Поради та пояснення експерта допоможуть вам визначитися з остаточним переліком послуг, що замовляються. Не знаючи особливостей процесу, ви ризикуєте упустити з уваги питання, які знадобляться для слідства.

Експерт підкаже ці нюанси, а також роз'яснить незрозумілі вам моменти. Можливо, знадобляться якісь додаткові послуги, на що фахівець теж вкаже.

З публікації «Судовий експерт» ви дізнаєтеся про особливості цієї непростої професії та про те, чим відрізняється робота державного і незалежного експертів.

Крок 3. Надаємо матеріали для експертизи

По-перше це об'єкти дослідження. Це аудіозаписи і (або) звукозаписувальна апаратура.

Важливо знати, що для експертизи потрібні тільки оригінали матеріалів. За копіями аудіозаписів або аналогічної апаратури проведення дослідження неприпустимо.

Додамо, що для деяких видів фоноскопии знадобляться додаткові матеріали. Наприклад, визначення приналежності звукозаписного пристрою можливо тільки при наявності самого передбачуваного пристрою.

По-друге, експерту потрібні дані підозрюваного (характеристика, зразки мови і т. д.). Якщо мета експертизи   ідентифікувати людину, то надати зразок його голосу потрібно обов'язково.

Крок 4. Очікуємо проведення фоноскопічної експертизи

На проведення основних видів фоноскопического дослідження потрібно трохи часу   близько 2 днів. За такий термін зазвичай визначають, чи є на записи монтаж, і ідентифікують однієї людини по одному об'єкту дослідження. Терміни проведення інших видів експертизи визначаються індивідуально.

тривалість і вартість дослідження впливають такі фактори:

  • низька якість фонограми;
  • обсяг робіт;
  • тривалість запису;
  • терміновість.

Транспортні витрати зазвичай не входять в прайс і оплачуються окремо.

Крок 5. Отримуємо висновок

Форма висновку експертизи передбачена відповідним процесуальним кодексом.

Експертний висновок має містити:

  • підстава, на якому проводилася експертиза;
  • зазначення того, ким було призначено дослідження;
  • дані експерта та експертної компанії;
  • відповідальність експерта;
  • матеріали і об'єкти експертизи;
  • питання, поставлені перед експертизою, і відповіді на них;
  • обґрунтовані висновки з питань дослідження;
  • додаткові матеріали (при необхідності).

Якщо судді знадобляться роз'яснення результатів експертизи, експерт зобов'язаний з'явитися в суді.

У публікації «Судова експертиза» ви познайомитеся з іншими видами судових досліджень.

Якщо ж у вас залишилися питання щодо проведення незалежної фоноскопічної експертизи, звертайтеся за допомогою до професіоналів. Шукати їх ми радимо на сайті «Правознавець».

Портал юридичних консультацій швидко дасть відповіді на ваші питання в режимі онлайн або по телефону. З ресурсом співпрацюють понад 16 тисяч правників з усієї , з яких близько 700 щодня перебувають на зв'язку.

Консультації на сайті «Правознавець.ua» надаються безкоштовно та на платній основі. Ставте своє запитання, чекайте 15 хвилин і отримуйте висококваліфіковану юридичну допомогу.

4. Хто проводить фоноскопічну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Фоноскопическими дослідженнями займаються як державні, так і незалежні компанії. Деякі з останніх ми охарактеризуємо.

1) Експертно-криміналістичний центр «Судова експертиза»

Експертно-криміналістичний центр Судова експертизаКомпанія має бездоганну репутацію по всій і навіть у країнах СНД. Тут проводиться стільки видів незалежних досліджень, скільки не надає більше жодна інша експертна компанія.

Домогтися такого статусу центру вдалося багато в чому завдяки тому, що тут пред'являються високі вимоги до професійного рівня експертів. А наявність в штаті фахівців абсолютно різних специфік дозволяє проводити навіть унікальні дослідження.

Автономна некомерційна структура може провести експертизу навіть в найскладніших випадках, так як в своїй роботі використовує тільки новітні та унікальні методики.

Швидкість роботи і якість відповідають вартості.

Телефонуйте, отримуйте консультацію та замовляйте будь-який вид експертизи.

2) Центр з проведення судових експертиз та досліджень «Судовий експерт»

Судовий експертЩе одне серйозне установа, яка займається проведенням різних експертиз. Серед клієнтів тут можна побачити кращих адвокатів .

У компанії великий штат фахівців різних напрямків, що дозволяє назвати установу універсальним в області незалежних експертиз. Ви можете замовити навіть рідкісні види експертиз. На сайті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання і опис методів, обладнання і умов, в яких проводяться дослідження.

Щоб задати питання експерту, потрібно оформити заявку на сайті або зателефонувати за вказаними телефонами. Можна під'їхати безпосередньо в офіс, розташований в .

3) Автономна некомерційна організація «Бюро судових експертиз»

Бюро судових експертизТут проводяться судові та досудові дослідження, рецензування та консультативна підтримка. На сайті є форма для заповнення заявки на безкоштовну консультацію. Компанія працює швидко та надає послуги високої якості.

Безсумнівні переваги бюро — це попередня експертиза, яка допоможе визначити доцільність проведення подальшого дослідження, що і безкоштовна доставка експертного висновку, незалежно від того, в якому регіоні ви знаходитесь.

Ціни на експертизу знаходяться на середньому рівні, а тому доступні будь-якій фізичній або юридичній особі. Також діє система знижок.

5. Як отримати точні результати фоноскопічної експертизи — 3 корисних ради

На швидкість і якість результату експертизи ви теж можете в деякому роді вплинути. Яким же чином?

Порада 1. Підготуйте всі необхідні матеріали заздалегідь

Як ми вже говорили, це повинні бути оригінали записів і сам пристрій, на якому ця запис проводилася.

Як отримати точні результати фоноскопічної експертизи

Не випустите з уваги нюанси. Не забудьте про додаткові матеріали, необхідність у яких може виникнути при окремих видах досліджень.

Порада 2. Вибирайте компанії з сучасним обладнанням

Всяка апаратура, з якою працює експерт-фоноскопист, повинна відповідати нормам обчислювально-аналітичної техніки. Вони прописані у відповідних пунктах чинного законодавства.

найсучаснішим обладнанням для фоноскопічної експертизи вважається апаратно-програмний комплекс криміналістичного дослідження фонограм мови ІКАР Лаб.

Поцікавтеся також професійним рівнем експерта, який буде проводити дослідження. Хоча за законом неправомірно вимагати від неї пред'явлення відповідних документів, все ж не буде зайвим, якщо ви будете хоча б знати, як довго він займається фоноскопічної експертизою. Вища освіта обов'язкова тільки для госэкспертов.

Порада 3. Не користуйтеся записуючим пристроєм перед проведенням експертизи

Матеріали повинні потрапити до експерта в тому вигляді та стані, в якому вони були на момент надання слідству. Будь-які додаткові дії можуть спотворити запис або погіршити її якість.

Неприпустимо здійснювати подібні дії і відносно інших матеріалів:

  • займатися перезаписом аудіозаписів;
  • склеювати або розгладжувати плівку (якщо це відео - або микрокассета);
  • прослуховувати запис.

Фонограму треба берегти від пошкоджень. З пошкодженої запису буде проблематично довести її достовірність, так як будь-які дефекти ускладнять експертизу або зроблять матеріал взагалі непридатним для дослідження. У цьому разі запис або не буде досліджуватися, або експертиза буде визнана не автентичною.

Читайте також оглядову статтю «Незалежна експертиза».

Про те, як уникнути помилок і труднощів при замовленні і проведення фоноскопічної експертизи, розповість експерт-фоноскопист на відео.

6. Висновок

Підведемо підсумки.

Фоноскопічна експертиза — це дослідження голосів і звуків на запису. Проводять його в судовому порядку для того, щоб потім в суді представити як доказ. Найбільш часто цей вид експертизи фігурує в кримінальних справах, але може знадобитися і в цивільному процесі.

Дорогі друзі! Ми від душі бажаємо, щоб ви не потрапили в ситуацію, коли знадобиться яка-небудь з експертиз. Якщо ж незалежне дослідження вам все-таки треба, не турбуйтеся. Озбройтеся знаннями і сміливо беріть справу в свої руки.

Ми сподіваємося, що інформація виявилася для вас корисною і будемо вдячні за коментарі та оцінки статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Фоноскопічна експертиза   покрокова інструкція по проведенню експертизи відео та звукозапису + огляд ТОП-3 компаній з проведення судово-фоноскопічної експертизи