Судовий експерт — 5 простих порад, як вибрати хорошого судового експерта + покрокова інструкція як оскаржити рішення судового експерта

Я розповім чим займається судовий експерт, в чому особливості роботи судмедексперта, а також де знайти реєстру судових експертів.

На сторінках бізнес-журналу вас вітає спеціаліст з правових питань Валерій Чемакин.

У цій статті я розповім про те, хто такий судовий експерт, коли потрібні його послуги, і чому його думка відіграє велику роль для суду.

У статті ви зустрінете живі приклади з експертної практики, а також познайомитеся з декількома компаніями, що надають послуги з експертизи та оцінки.

Судовий експерт

Зміст
  1. Хто такий судовий експерт і коли можуть знадобитися його послуги?
  2. Чим займається судовий експерт   ТОП-5 основних функцій
  3. Як вибрати хорошого судового експерта — 5 корисних порад
  4. Де знайти судового експерта   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як оскаржити рішення судового експерта   покрокова інструкція для новачків
  6. Висновок

1. Хто такий судовий експерт і коли можуть знадобитися його послуги?

Сучасне судочинство немислимо без результатів різних судових експертиз, які підтверджують або спростовують ті чи інші факти. Проводять дослідження підготовлені фахівці, які перебувають на службі державних або приватних експертних компаніях. Головне якість професійного судового експерта — це неупередженість і незалежність.

У ході розслідування кримінальної справи або у процесі цивільного спору часто виникає необхідність у призначенні судової експертизи. Про суть цього поняття докладно читайте в нашій окремій статті. Професія судового експерта дуже затребувана на сучасному ринку праці, тому багато хто задається питанням, де на нього вчитися.

Якщо говорити про державних компаніях, то до фахівців в них пред'являються наступні вимоги:

  • знання адміністративного, кримінального та цивільного права;
  • володіння спеціальними знаннями в галузі криміналістики, трасології, судовій фото - і відеозйомки, експертизи документів;
  • для судмедекспертів обов'язково наявність медичних і анатомічних знань;
  • наявність спеціалізації в окремих експертних областях.

Хоча законодавчо ці вимоги не закріплені для приватних експертів, очевидно, що комерційні компанії теж їх дотримуються. Звідси випливає, що в більшості випадків судові експерти — це випускники юридичних вузів, які отримали додаткову кваліфікацію або закінчили спеціальні факультети по спеціальності «Судова експертиза».

Відокремлено стоїть експерт в галузі судової медицини. Йому не так важливі юридичні знання, як медичні. Адже він працює з людським тілом, визначає характер і тяжкість тілесних ушкоджень, причини і час настання смерті.

Тому таких фахівців готують медичні вузи. Судовим експертом може стати біолог, який пройшов спеціальне навчання.

Сьогодні не існує офіційного реєстру судових експертів, але багато сертифіковані фахівці компанії добровільно вносять свої дані в базу національної палати судової експертизи. Так як вимоги для вступу туди досить жорсткі, то дилетантів у цьому реєстрі немає.

2. Чим займається судовий експерт   ТОП-5 основних функцій

Якщо перераховувати все, чим займаються судові експерти, то не вистачить розмірів цієї статті. Пропоную вашій увазі 5 основних напрямків діяльності цих фахівців.

Функція " 1. Пошук і вивчення доказів у справі, що розглядається в суді

Це основна функція будь-якого судового експерта, особливо криміналіста. Ця посада існує в підрозділах органів внутрішніх справ, Слідчого комітету, ФСБ і інших силових структурах. Судовий експерт-криміналіст виїжджає на будь-який виклик разом з оперативною групою і перший досліджує місце події.

Його завдання   виявити сліди біологічного чи іншого походження, залишені злочинцем. В подальшому він проводить дактилоскопічну експертизу, якщо виявить відбитки пальців на місці злочину.

Пошук і вивчення доказів

В залежності від кваліфікації фахівці цієї професії шукають докази не тільки по кримінальних справах, але й у цивільних, наприклад, в галузі транспорту чи будівництва. Адже при виникненні спорів господарюючих суб'єктів часто потрібне проведення судово-будівельної експертизи.

Функція 2. Фіксація доказів на місці пригоди

В обов'язки судового експерта входить не тільки пошук доказів по справі, але і їх фіксація шляхом фото - і відеозйомки або іншими методами.

Приклад

Під час роботи в органах внутрішніх справ мені часто доводилося виїжджати на різні крадіжки. У групі завжди був експерт криміналіст, який, крім відбитків пальців, фіксував і інші докази.

Наприклад, в колію від сліду автомобіля він укладав кілька прутів дроту, розводив гіпс і заливав його.

В подальшому особливості зафіксованого таким чином відбитку протектора використовувалися для пошуку автомобіля оперативниками, а також в якості доказу в судовому засіданні.

Для фіксації доказів незаконної вирубки дерев використовується спіл з пенька, при використанні у злочині вогнепальної зброї потрібно куля або гільза для проведення балістичної експертизи. Цікаву статтю про неї читайте в нашому журналі.

Функція 3. Проведення експертиз по кримінальним і цивільним справам

Як вже говорилося раніше, експертизи проводяться як у кримінальних, так і по цивільних справах. Відмінність полягає в тому, що в першому випадку може призначити тільки суд чи слідчий, а у другому   будь-яка сторона спору або її представник.

Дослідження проводить судовий експерт з необхідною компетенцією. Наприклад, лікар-психіатр, наділений функціями експерта, допускається до проведення психіатричної експертизи обвинувачених у злочині на базі спеціальних установ.

Функція 4. Підготовка та оформлення звіту про експертизу

Після того, як відомості, отримані дослідним шляхом, систематизовані, судовий експерт готує висновок, в якому звітує про виявлених фактичних даних і робить висновки у формі відповіді на поставлені перед ним питання. Цей звіт має статус доказу в судовому засіданні.

Наприклад, при виникненні спорів, заснованих на виявленні підроблених документів, проводиться почеркознавча експертиза. Читайте про неї докладніше на сторінках нашого сайту. Так от, в звіті про її проведення може стояти тільки одна відповідь: належить підпис тій чи іншій особі або ні.

Так як судовий експерт не вправі засновувати свої висновки на домислах і особистих перевагах, його висновок лягає в основу рішення суду як фактичне доказ.

Функція 5. Консультування співробітників правоохоронних органів з питань проведення судових експертиз

Будь-який працівник правоохоронних органів повинен мати початкові знання у галузі криміналістики. Він їх набуває в ході початкової підготовки, яка обов'язкова для будь-якого поліцейського. Заняття у навчальних центрах часто проводять чинні судові експерти, що справедливо і для курсів підвищення кваліфікації.

Приклад

свого часу я проходив підготовку в навчальному центрі МВС, де серед інших програмних предметів були судова експертиза та криміналістика.

Нас вчили робити дактилоскопію, знімати відбитки пальців, фіксувати сліди на місці злочину і навіть розпізнавати за різними ознаками, бреше людина чи говорить правду.

Сьогодні навіть самих співробітників органів внутрішніх справ піддають періодично психологічної експертизи. Це вимога положення про службу в поліції покликане виявляти на ранніх етапах відхилення в психофізичному стані людей в погонах, які володіють зброєю.

3. Як вибрати хорошого судового експерта — 5 корисних порад

Щоб проведена експертиза дійсно якісно підтверджувала відомі вам факти, потрібно при виборі судового експерта звертати увагу на його досвід і компетенцію. Для цього закликаю прислухатися до перерахованих нижче порад.

Порада 1. Співпрацюйте лише з перевіреними компаніями

Поговоріть зі своїми знайомими та родичами. Може вони підкажуть вам дійсно надійну компанію, де можуть працювати кваліфіковані судові експерти. Можна пошукати в інтернеті, звертаючи увагу на фірми, що знаходяться в Топі результатів пошуку.

Де знайти хорошого судового експерта

Якщо вам потрібна, наприклад, технічна експертиза документів, про яку йшлося в одній з наших статей, то звертайтеся до компанії з саме таким профілем роботи. Вузька спеціалізація підвищує якість надаваних послуг.

Порада 2. Обов'язково ознайомтеся з дозвільною документацією компанії на сайті

На сайті обраної компанії повинні бути розміщені дозвільні документи на ведення експертної діяльності. Ідеально, якщо співробітники, що проводять всі роботи, будуть мати сертифікатами відповідності зі свого напряму.

Порада 3. Звертайте увагу на діапазон вартості послуг експерта

Кожна експертна процедура вимагає використання різних матеріалів, реагентів, абсолютно різної кількості часу на її проведення. З цього випливає, що оцінювати всі експертизи по одному тарифу неможливо.

Якщо при відвідуванні експертної компанії вам видали прейскурант з майже однаковими цінами, це привід насторожиться. Можливо це шахраї або дилетанти.

Порада 4. Уважно вивчіть профільний напрямок діяльності експерта

Якщо вам нав'язується судовий експерт з великою кількістю обов'язків (що називається, «і швець, і жнець, і на дуді гравець»), то не варто йому довіряти. Судовий експерт — це вузький фахівець, що володіє глибокими знаннями тільки в дуже близьких суміжних областях.

не Можна одночасно добре вміти розкривати трупи і проводити бухгалтерську експертизу. Про неї читайте у спеціальній статті на нашому порталі.

Порада 5. Не женіться за економією

Як і в будь-якій області людської діяльності, ця рада має важливе значення у сфері експертного та оціночного бізнесу. Якісна судова експертиза з використанням сучасного обладнання та методів не може коштувати дешево. Проаналізуйте ціни на ринку подібних послуг і виберіть ті компанії, які знаходяться в середині цінового діапазону.

Щоб закріпити матеріал, пропоную переглянути відеоролик про судових експертів.

4. Де знайти судового експерта   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Всім перерахованим критеріям відповідає безліч відомих компаній, але я пропоную вашій увазі тільки 3 з них.

1) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівЦя компанія надає послуги в проведенні величезної кількості всіляких судових експертиз. На сайті є онлайн форма клопотання про призначення судової експертизи. Після її заповнення з вами зв'яжеться фахівець компанії і уточнить подробиці. При необхідності він допоможе сформулювати питання.

Таким чином, на сайті можна не тільки замовити експертизу, але і періодично перевіряти її готовність. Дуже зручний сервіс для тих, хто звик вирішувати свої справи за допомогою інтернету.

2) Судэкс

СудэксПалата об'єднує під своїм брендом 141 організацію та 1403 спеціаліста з 68 регіонів . В ній проводиться науково-дослідна діяльність, і є можливість замовити високотехнологічну експертизу, яка просто недоступна в багатьох містах. Всі фахівці організації   професіонали з багаторічним досвідом роботи і відповідною кваліфікацією.

3) Судова експертиза

Компанія Судова експертизаЦя компанія спеціалізується на проведення будівельної експертизи. Якщо ви хочете виявити порушення при зведенні будівельних об'єктів або оскаржити дії підрядника, звертайтеся в «Судову експертизу». Тут можна не тільки провести експертні дії, але й отримати повний спектр послуг по супроводу вашого будівельного проекту.

Види експертних досліджень, вироблених в галузі будівництва:

Будівельно-технічна експертиза Проектування Робота судового експерта оцінювача
1 Якість, вартість, збиток Складання та експертиза технічних завдань Автомобілі та інший транспорт
2 Проектна експертиза Розробка генерального плану Земельні питання
3 Обстеження несучих конструкцій і дефектів Складання всіх видів проектів та їх експертиза Нерухомість
4 Експертний супровід ремонту, будівництва або реконструкції Кошторисна робота, перевірка та експертне дослідження кошторисної вартості Оцінка бізнесу

5. Як оскаржити рішення судового експерта   покрокова інструкція для новачків

Часто рішення судового експерта не відповідає вашим очікуванням. В цьому випадку існує можливість його оскаржити. Як це зробити, читайте нижче.

Крок 1. Визначаємо підстави для оскарження укладення

На цьому етапі необхідно виявити причини, що вплинули на результати досліджень. Це може бути неякісне обладнання, низька кваліфікація експерта або його зацікавленість у результаті, невірно поставлені питання. Будь-яка з цих причин дає вам право призначити повторну експертизу в іншого фахівця.

Крок 2. Збираємо необхідні документи

Для призначення повторних досліджень потрібно зібрати всі наявні у вас документи, включаючи результати попередньої експертизи та надати їх іншому судовому експерту, відгуки про професіоналізм і кваліфікації якого суто позитивні.

Головне, щоб він жодним чином не був зацікавлений в підтвердженні того, що було сформульовано в попередньому ув'язненні. Він повинен провести нову судову експертизу з нуля.

Крок 3. Звертаємося до судового органу з відповідною заявою

Якщо первісна експертиза вже була представлена суду, то необхідно написати заяву про визнання її недійсною, до якого покласти результати нового дослідження.

Щоб бути впевненим у тому, що суд задовольнить клопотання, треба замовити рецензію на першу експертизу у незалежного експерта. Якщо він знайде суттєві недоліки в ході проведення досліджень, суд обов'язково прийме вашу позицію.

Крок 4. Вибираємо нового експерта

У деяких випадках повторна експертиза може бути призначена за рішенням суду, якщо суддя вважатиме це необхідним. Для такої можливості ви повинні в своєму клопотанні обґрунтувати необхідність її призначення. Отримавши рішення суду, ви вибираєте нового судового експерта і отримуєте інший висновок.

Часто така необхідність виникає при виникненні спорів зі страховою компанією, в якій працюють експерти. Природно, у будь-якої людини з'являються сумніви в їх незаангажованості. Найкраще в таких випадках замовляти незалежну експертизу після ДТП. В чому її суть   читайте в нашій тематичної статті.

Якщо ви хочете, щоб призначення або оскарження експертизи було проведено професіоналом, найміть адвоката. Зробити це можна недорого в компанії Правовед.ги, яка спеціалізується на наданні юридичних послуг через інтернет-портал.

Крім того, юристи компанії нададуть вам всі види консультаційної допомоги, як в усній, так і в письмовій формі. Вони допоможуть підготувати заяву на проведення судової експертизи або клопотання на її оскарження. Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі.

6. Висновок

Тепер ви знаєте, що судовий експерт — це той, хто допомагає слідству встановити істину, а також дає можливість захистити ваші інтереси при вирішенні цивільних позовів.

Бажаю вам удачі і всього самого найкращого, а також пропоную залишити коментар на цю статтю і оцінити її.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Судовий експерт — 5 простих порад, як вибрати хорошого судового експерта + покрокова інструкція як оскаржити рішення судового експерта