Незалежна медична експертиза — 7 основних етапів проведення незалежної медичної експертизи + професійна допомога у проведенні експертизи

У чому особливості незалежної експертизи якості медичної допомоги? Де пройти медекспертизу і яку лабораторію краще обрати для цього? Що включає в себе положення про незалежну експертизу?

Здравствуйте, шановні читачі журналу ! Вас вітає Валерій Чемакин – консультант з правових питань.

У цій статті ми розберемо докладно, для чого проводиться незалежна медична експертиза і як вона може допомогти у вирішенні спорів.

В кінці статті я зроблю огляд декількох компаній, які проводять якісну незалежну медичну експертизу недорого.

Незалежна медична експертиза

Зміст
  1. Що таке незалежна медична експертиза і для чого вона проводиться?
  2. Які бувають види незалежної медичної експертизи — 6 основних видів
  3. Як проводиться незалежна медична експертиза — 7 основних етапів
  4. Де пройти незалежну медичну експертизу   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  5. Коли можна оскаржити результати незалежної медичної експертизи   огляд основних ситуацій
  6. Висновок

1. Що таке незалежна медична експертиза і для чого вона проводиться?

Часто під час цивільних судових розглядів виникають ситуації, коли для встановлення істини потрібні знання фахівців в області медицини.

У таких випадках процесуально можливо залучення експерта для вирішення питання. Проведення експертизи може призначити суддя або замовити кожна зі сторін.

Незалежна медична експертиза – це комплекс експертних заходів, проведених уповноваженими фахівцями, спрямованих на виявлення обставин події, причин тілесних ушкоджень чи захворювань та інших фактів медичного характеру, що мають правове значення.

З 1 січня 2015 року всі громадяни мають право на проведення такої експертизи відповідно до Положення, що затверджується урядом.

Однак цей акт досі не затверджений, хоча існує проект положення, який включає в себе вимоги, пропоновані до експертних організацій і кваліфікації спеціалістів, порядок проведення досліджень, а також докладний опис видів медичних експертиз.

Коли можуть знадобитися послуги незалежного експерта:

  • зняття побоїв;
  • огляд на алкоголь або наркотики;
  • оформлення на інвалідність;
  • суперечки зі страховиками;
  • стягнення збитків за погане лікування з лікарні.

Це далеко не повний перелік ситуацій, коли у вирішенні питання найкраще допоможе незалежна експертиза. Про суть цього поняття читайте в нашій окремій статті.

2. Які бувають види незалежної медичної експертизи — 6 основних видів

Сьогодні існує 6 видів незалежної медичної експертизи.

Про те, що це види та в чому їх особливості – читайте далі.

1 Вид. Експертиза тимчасової непрацездатності

Непрацездатність вважається юридичним фактом, який дає право на звільнення від виконання посадових обов'язків за медичними показаннями. Підтверджується вона документом, званим в народі «лікарняний». Його мають право видавати лікуючий лікар або фельдшер як державного, так і приватного лікувального закладу.

У більш широкому сенсі незалежна медична експертиза тимчасової непрацездатності може проводитися в процесі оскарження рішень МСЕК (лікарсько-трудової експертної комісії) при оформленні на інвалідність.

Так як тривала стійка втрата здоров'я в результаті протиправних дій – це одна з ознак складу деяких злочинів, то висновок такої експертизи може стати приводом для порушення кримінальної справи.

Вигляд 2. Медико-соціальна експертиза

Цей вид експертизи безпосередньо пов'язаний із соціальним забезпеченням громадян і проводиться, коли потрібно визначити потребу людини в тій або іншої допомоги, включаючи реабілітацію, у зв'язку з втратою у нього деяких життєво-важливих функцій.

Якщо треба визначити у людини наявність інвалідності, ступінь обмеження працездатності, розробити індивідуальну програму реабілітації, виявити потребу в тих чи інших ліках, інвалідних кріслах, протезів та інших подібних пристроях, проводиться медико-соціальна експертиза. Детальніше читайте про неї в тематичній статті на нашому сайті.

3 Вид. Військово-лікарська експертиза

При вступі у всі військові училища, на службу в силові структури, а також для призовників у військкоматі проводиться військово-лікарська експертиза. Її основна мета – визначити придатність людини до виконання службових обов'язків, пов'язаних з несенням військової служби.

військово-лікарська експертиза

Служба в армії і робота в силових структурах вимагає хорошого здоров'я, як у фізичному плані, так і в психологічному. Тому призовників і кандидатів піддають доскональної перевірки, особливо при вступі на службу в органи внутрішніх справ, де використовують навіть дослідження на поліграфі.

Вид 4. Судово-медична експертиза

Цей вид експертизи включений до складу процесуальних дій при вирішенні цивільних спорів, а також при розслідуванні адміністративних правопорушень і кримінальних злочинів. Призначається слідчим, дізнавачем або суддею самостійно або за клопотанням будь-якої із сторін процесу.

Безкоштовно судова медична експертиза надається тільки в рамках кримінального та адміністративного процесу і може включати, крім обстеження тілесних ушкоджень і трупів, хімічні, біологічні, токсикологічні, гістологічні та інші спеціальні дослідження.

Вигляд 5. Експертиза профпридатності

Вона проводиться стосовно будь-якого громадянина, який влаштовується на роботу або вже працює в складних або шкідливих для здоров'я умовах.

Приклад

Коли я влаштовувався на роботу в соціальний заклад (вона передбачає взаємодію з дітьми і різними асоціальними громадянами у складних умовах), то я проходив не тільки медичне обстеження, але і психологічний.

Тепер я розумію мета цих процедур. Емоційно нестійкий осіб зі слабким здоров'ям просто не зможе винести тих умов, в яких мені іноді доводиться працювати.

При працевлаштуванні на посади, що вимагають підвищеної стресостійкості або взаємодії з людьми, кандидатові нерідко призначається психологічна експертиза, про яку на нашому сайті є окремий матеріал.

6 Вигляд. Експертиза якості медичної допомоги

Іноді виникають ситуації, коли неякісно надана медична допомога стає причиною неприємностей або, ще гірше, серйозних проблем зі здоров'ям. Якщо внаслідок непрофесіоналізму або недбалості медичного персоналу постраждали люди, експертиза може бути призначена у рамках кримінальної справи.

В інших випадках, коли пацієнт не задоволений діями лікарів, але при цьому в ситуації не вбачається кримінально-караного діяння, він може замовити незалежну оцінку якості надання послуг медичними організаціями. Це потрібно для того, щоб в судовому порядку стягнути з них матеріальний і моральний збиток.

3. Як проводиться незалежна медична експертиза — 7 основних етапів

Якщо ви продовжите читання статті, дізнаєтеся, як провести незалежну медичну експертизу.

Я розповім про цю процедуру у всіх подробицях.

Етап 1. Вивчення експертами матеріалів по справі

При зверненні в експертне бюро вам знадобиться надати спеціалісту всі матеріали, що стосуються предмета досліджень. Якщо ви знімали побої в найближчій поліклініці, то прикладіть лікарський висновок з діагнозом і результати аналізів.

Речові докази теж підлягають залученню до матеріалів.

відноситься до речовим доказам:

  • сліди крові, слини, сечі, сперми та інших природних виділень;
  • залишки шкіри з-під нігтів;
  • волосся і навіть частки поту.

Якщо ви хочете, щоб незалежна медична експертиза була якісна, то приносьте в експертний центр максимум матеріалів, якими володієте.

Етап 2. Оформлення плану проведення експертизи

В залежності від наявних матеріалів експерт готує план проведення досліджень, в якому відображені всі методики, прилади та інструменти, з допомогою яких буде проводитись аналіз. Крім того, план містить порядок дій експерта з зазначенням термінів проведення кожного етапу.

Якщо це судова експертиза, і вона призначена слідчим, то експерт повідомляє його про цьому плані і терміни проведення досліджень. Громадяни, які самостійно замовили незалежну медичну експертизу, можуть пройти її цілодобово, якщо потрібно зняти побої.

Етап 3. Огляд і аналіз тілесних ушкоджень потерпілого

Якщо для огляду та аналізу тілесних ушкоджень ви звертаєтеся безпосередньо в експертний центр, то якість незалежної медичної експертизи, як кажуть відгуки, трохи вище.

Це обумовлено тим, що фахівці можуть використовувати комплексний підхід при проведенні досліджень і своїми очима бачать клієнта з його проблемами.

огляд і аналіз тілесних ушкоджень

Часто для стягнення в судовому порядку матеріальної та моральної шкоди потрібно оцінка збитку. Про суть цього терміна читайте в окремій статті на нашому ресурсі. Огляд і аналіз травм дозволяє експерту зробити більш обґрунтовані висновки, якщо ви повідомите йому додаткові відомості, наприклад, про головний біль або інших неявних проблеми зі здоров'ям.

Етап 4. Вивчення природи, давності і характеру їх появи

В обов'язки експерта входить вивчення причин і характеру виникнення тілесних ушкоджень, їхньої давності і природи.

Все це з'ясовується в ході візуального огляду, вербального контакту з клієнтом, а також при вивченні інших матеріалів справи. Часто необхідно використовувати спеціальні технічні засоби, хімічні реактиви та інші прийоми ведення експертних дій.

Етап 5. Спростування факту самоушкоджень

На жаль, від спроб обману не застрахований жоден експерт. Іноді для отримання матеріальної або будь-якої іншої вигоди клієнт сам завдає собі тілесні ушкодження.

На щастя, експерти володіють дієвими механізмами виявлення таких випадків.

Приклад

Два семикласника побилися в школі. При цьому один іншому завдав кілька ударів по обличчю, розбивши ніс і поставивши синці під обидва ока. Коли вчителі розняли забіяк, то бив школяра вони побачили тільки розсічену брову.

Батьки обох підлітків затіяли розгляд в суді, де з'ясувалося, що у бивших все тіло в гематомах.

Постраждала сторона заявила, що він сам собі поставив ці синці вже після бійки. Однак експертиза спростувала ці твердження. У результаті справа закінчилася мировою угодою.

На цьому прикладі ми бачимо, як незалежна оцінка стану дитини після бійки дозволила спростувати твердження про самоповреждениях.

Етап 6. Фіксування ушкоджень

В ході огляду хороший експерт завжди проводить фіксацію пошкоджень. Для цього використовуються засоби фото-і відеозйомки, а також звичайні креслення і схеми розташування пошкоджених ділянок тіла людини.

Так як травм властиво гоїтися, то ці матеріали можуть бути представлені в суді в якості доказів.

Етап 7. Підготовка експертного висновку

Після проведення всіх досліджень експерт готує підсумковий висновок, в якому робить необхідні висновки про локалізацію, характер і тяжкість тілесних ушкоджень.

Що містить висновок незалежної медичної експертизи:

  • відомості про експертну організацію і самому фахівцеві;
  • інформацію про клієнта;
  • перерахування речових матеріалів, з якими проводилися дії;
  • короткий опис події зі слів потерпілого;
  • відомості про методи досліджень, приладах і пристроях;
  • відповіді на поставлені запитання.

Особливо часто призначається медична незалежна експертиза після ДТП. Повну інформацію про неї ви можете прочитати в іншій наше статті.

Пропоную також переглянути відеоролик про незалежну медичну експертизу.

4. Де пройти незалежну медичну експертизу   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Пропоную вашій увазі кілька недорогих компаній, де можна пройти незалежну медичну експертизу.

1) Центр судових експертиз і досліджень

центр судових експертиз і дослідженьЕксперти цієї компанії проводять велику кількість різноманітних експертиз, серед яких центральне місце займають дослідження медичної спрямованості: розтин трупів, зняття побоїв, визначення якості медичних послуг, медико-криміналістичні. Вартість судово-медичного дослідження в цій компанії від 15 тис. рублів.

2) Альянс

альянсЯкщо ви зі своєю проблемою зверніться до Альянсу, то не пошкодуєте. Тут працюють дуже ввічливі і грамотні фахівці, яким не страшно доручити проведення незалежної медичної експертизи і для дітей. Будьте впевнені, вони знають, як зробити це професійно, не заподіявши шкоди психіці дитини.

3) Клініка медико-криміналістичних досліджень

клініка медико-криміналістичних дослідженьСтандартні терміни проведення експертизи у цій компанії від 7 до 14 днів, але є можливість за додаткову плату виконати необхідні дослідження за 1-3 дні. Вартість процедур від 10 тис. рублів.

Компанія працює по всій , а її представники можуть давати експертні свідчення в будь-яких судах, де б вони не знаходилися. У складних випадках можливо проведення комплексної експертизи.

4) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівЦе найбільша в приватна експертна компанія, яка об'єднала безліч невеликих бюро. В ній працює близько 500 штатних експертів, які зроблять будь-яку експертизу. Понад 85% експертиз тут проводиться за призначенням слідчих органів і судів.

З цією компанією співпрацюють арбітражні суди більше 40 регіонів . Консультації фахівці цієї фірми дають безкоштовно, навіть по телефону.

5) Центр судової медицини та криміналістики

міжрегіональний центр судової медицини та криміналістикиЯкщо ви не знаєте, де зробити незалежну медичну експертизу, звертайтеся в цей центр. Він вирішує практично всі завдання, пов'язані з її проведенням. На сайті компанії є рубрика «питання-відповідь», де можна ознайомитися з важливою інформацією. Є прайс-лист на послуги.

Крім того, там же можна отримати онлайн консультацію експерта або навіть психолога при виникненні кризової ситуації.

Які завдання вирішує Центр судової медицини та криміналістики:

Спірні ситуації питань Запитання для комісійного вирішення
1 Визначення діагнозу Своєчасність поставленого діагнозу
2 Правильності призначення лікування Коректність інтерпретації результатів проведених аналізів і різних діагностичних процедур
3 Ефективності заходів з лікування пацієнта Обсяг, ефективність і своєчасність проведеного лікування
4 Реабілітації та відновлення Відповідність проведених з пацієнтом заходів державним медичним стандартам

5. Коли можна оскаржити результати незалежної медичної експертизи   огляд основних ситуацій

Не завжди проведені дослідження виправдовують ваші очікування.

Якщо ви абсолютно впевнені в їх неправильності, то нічого не залишається, як зробити повторну незалежну медичну експертизу. В яких випадках це виправдано, читайте далі.

Ситуація 1. Експертиза була проведена фахівцем, який не має належної кваліфікації

Якщо після отримання результатів досліджень ви виявили, що експертиза була проведена людиною, яка не володіє необхідною кваліфікацією, то маєте право оскаржити висновок і звернутися до іншому експерту.

У разі кримінального процесу, потрібно написати клопотання на слідчого чи суддю.

Приклад

Підліток, який навчається за корекційною програмою в спеціальному навчальному закладі скоїв крадіжку ноутбука з кабінету завуча і викинув його в контейнер за школою. Призначена слідчим психіатрична експертиза не виключила осудності хлопчика в момент вчинення злочину.

Батьки не погодилися з цим твердженням, оскільки дитина з народження перебував на обліку у лікаря-психіатра, і внесли клопотання про призначення нової експертизи, яка повністю спростувала попередні результати.

Подальша перевірка показала, що першу експертизу проводив інтерн, не має потрібної кваліфікації.

Ситуація 2. Експерти були зацікавлені в підсумковому результаті проведених досліджень

Така ситуація, на жаль, теж можлива. Деякі експерти схильні до всіляких людських пороків: їх можна підкупити або залякати.

Можлива ситуація, коли у фахівця є особисті неприязні стосунки з особою, яка підлягає експертизі. Будь-яка зацікавленість у кінцевому результаті може призвести до його спотворення (можливо, ненавмисного) що дає підстави для призначення повторної експертизи.

Ситуація 3. Спеціаліст при проведенні експертизи використовував неправильну методику

Трапляється, що фахівець в ході проведення експертизи використовують неправильні методи і результати виходять спотвореними. Це досить поширена ситуація, але довести такий факт без проведення альтернативного дослідження за іншою методикою досить складно.

Судовий експерт, який у цьому випадку береться спростувати укладення першої експертизи, повинен бути готовий до того, що йому доведеться аргументовано довести, що саме його методика більш прийнятною в цій ситуації. В іншому випадку суд відхилить клопотання про визнання першої експертизи недійсним.

Щоб полегшити собі долю, скористайтесь більш зручним способом взаємодії з експертними організаціями   просто зверніться в юридичну компанію Правовед.ги, фахівці якої надають усі види консультаційних послуг населенню.

Всі проблеми ви можете вирішити в онлайн режимі безпосередньо через сайт. Вартість послуг юристів цієї компанії невисока, оскільки працюють вони через інтернет і у них велика конкуренція.

Вони допоможуть не тільки написати заяву або клопотання на проведення незалежної експертизи, але і оскаржують рішення попередньої, якщо ви звернетеся до них, зайшовши на сайт Правовед.ги.

6. Висновок

Якщо у вас виникла така необхідність, використовувати надану законом можливість – звертайтесь в приватні експертні бюро. Незалежна медична експертиза гарантує неупередженість і якість проведених досліджень.

Всього вам самого найкращого і удачі у всьому! Прошу оцінити цю статтю написати коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Незалежна медична експертиза — 7 основних етапів проведення незалежної медичної експертизи + професійна допомога у проведенні експертизи