Що таке судово-психіатрична експертиза   покрокова інструкція з проведення психіатричної експертизи + огляд ТОП-3 експертних компаній

Що таке амбулаторна і стаціонарна судово-психіатрична експертиза? Які види експертиз проводить інститут Сербського? Як проводиться незалежна експертиза для зняття діагнозу?

Вітаю читачів сайту ! З вами   Марія Даровська.

Тема нашої сьогоднішньої статті   судово-психіатрична експертиза. Без такого дослідження не обходиться жодна кримінальна справа. Його головна мета   виявити ступінь осудності підозрюваного в тому чи іншому злочині.

Я розповім про основні види психіатричної експертизи та алгоритм проведення цієї процедури. А ще ви дізнаєтеся, де замовити таке дослідження у разі потреби   в кінці статті буде дано огляд трьох незалежних компаній, які проведуть грамотну та фахову експертизу.

 

Психіатрична експертиза

Зміст
  1. Що таке судово-психіатрична експертиза і коли вона необхідна?
  2. Які бувають види судово-психіатричної експертизи — 5 основних видів
  3. Як провести психіатричну експертизу — 5 простих кроків
  4. Хто проводить судово-психіатричну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Як заощадити на психіатричній експертизі — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке судово-психіатрична експертиза і коли вона необхідна?

Мета судово-психіатричної експертизи   скласти висновок про дієздатності/осудності обстежуваного, підтвердити/спростувати його діагноз. Проводять експертизу за призначенням прокурора, дізнавача, суду.

Порядок проведення регулює Інструкція Мінздоровсоцрозвитку, адміністративний і кримінальний кодекси.

Судово-психіатрична експертиза   дослідження, яке проводять, використовуючи знання з психіатрії, щоб дати оцінку психічному стану людини взагалі чи у певний період часу, поставити діагноз або, навпаки, зняти його.

В ході процедури визначають:

  • ступінь осудності, дієздатності (у тому числі процесуальної);
  • чи можна прийняти рішення про примусове лікування;
  • здатний хворий відбувати покарання у в'язниці.

Судово-психіатричну експертизу часто проводять в держустановах експертної психіатрії у відділеннях стаціонару або комісія сама виїжджає до слідчого або в інше місце для огляду. Читайте також матеріал «Судова експертиза».

Сумніви в душевному здоров'ї подэкспертного зарождают дивацтва поведінки, безглуздість показань, відсутність мотивів для правопорушення, обмови і самооговоры, особлива жорстокість злочинів, спроби самогубства, факт того, що хворий вже перебуває на обліку психіатра.

Приклад з життя

Підекспертний Борис* у минулому працював слюсарем, після звільнення не працював рік, намагався залишатися на самоті. Борис з'явився в школу, в якій навчався, там зустрів свою вчительку, колись преподававшую йому російську мову.

Борис зажадав у неї провести для нього заняття з англійської, так як він, за його словами, збирається виїхати в англомовну країну.

Вчителька відповіла відмовою, у відповідь на це Борис побив її на очах школярів. Експерти виявили у Бориса шизофренію і визнали неосудним.

(*ім'я змінено)

Регулює проведення судово-психіатричної експертизи КПК РФ, статті 29, 79, 131, 177, 260.

2. Які бувають види судово-психіатричної експертизи — 5 основних видів

Існує 5 основних видів судово-психіатричної експертизи.

Давайте розберемо їх докладніше.

1 Вид. Амбулаторна експертиза

В цьому випадку подэкспертного засвідчить комісія лікарів-психіатрів. Відбувається це один раз. Місце проведення   слідчий відділ або зал суду.

Амбулаторні комісії часто функціонують при лікарнях і диспансерах на постійній основі. Зазвичай вони заздалегідь організовані і складаються з трьох лікарів, в числі яких доповідач і голова.

Завдання доповідача   заздалегідь оглянути суб'єкт, поговорити з ним, скласти анамнез, ознайомитися з матеріалами справи. Після цього подэкспертного потрібно представити комісії, зробити доповідь про його хворобу. Далі, виходячи з цих відомостей, комісія виносить своє рішення.

Хоча амбулаторна експертиза проводиться у стислі строки, поставити з її допомогою точний діагноз проблематично. З цієї причини її застосовують у відношенні психічно здорових людей для оцінки їх стану при вчиненні правопорушення.

Також експертизу проводять при необхідності оглянути однозначно психічно нездорових людей (з діагнозом шизофренія, слабоумства, епілепсія, психоз).

Застосовують амбулаторну експертизу при симптомах психопатії, для хворих на алкоголізм, олігофренією, осіб, які мають травми головного мозку або ураження нервової системи.

Для поглиблення в тему читайте статтю «Судовий експерт».

Вигляд 2. Експертиза в кабінеті слідчого

Ця експертиза нагадує амбулаторну. Але проводить її один запрошений слідчим психіатр. Це, швидше, консультація: психіатр оцінює підстави для проведення повноцінного експертного дослідження, розповідає, що для цього потрібно.

Якщо експерт упевнений в непотрібності амбулаторної або стаціонарної експертизи, він вказує на це в письмовому висновку.

Якщо ж експертизу вже провели до цього, експерт прокоментує отримані результати, дасть пояснення.

Подивіться також матеріал «Медико-соціальна експертиза».

3 Вид. Стаціонарна експертиза

Її проводять у стаціонарі лікарні, причому тільки за постановою слідства або визначенням суду.

Пацієнта поміщають у стаціонар, спостерігають за ним, вивчають дані і видають висновок. Проводить експертизу комісія.

Стаціонарна експертиза

Забороняється тримати в стаціонарі людини більше 30 діб без офіційних підстав. Коли поставити діагноз обстежуваній за цей термін неможливо, експертна комісія виносить рішення, що дослідження потрібно продовжити. А копію цього висновку направляє до органу, який призначив експертизу.

Вид 4. Експертиза в судовому засіданні

Експертиза в судовому засіданні потрібна, коли підсудного підозрюють в психічне нездоров'я.

Судовому експерту належить заздалегідь розглянути матеріали справи, обов'язково його присутність на допиті і в суді. Там він вислухає свідчення, задасть питання.

Після цього експерт має або винести висновок, або направити подэкспертного в стаціонар, щоб уточнити діагноз. Висновок надають письмове, але оголошують його на засіданні усно, а після   відповідають на запитання.

Провести цей вид експертизи може окремий експерт або експертна комісія.

також Радимо прочитати матеріал «Судова медична експертиза».

Вигляд 5. Заочна експертиза

Цю експертизу виконують за відсутності особи, якщо обстежити його з якихось причин неможливо.

Так як такою причиною може бути смерть, сюди відносять, зокрема, і посмертну експертизу. Наприклад, заочну посмертну експертизу використовують, щоб оскаржити право спадщини.

Дивіться відео про те, як оскаржити заповіт.

В силу відсутності досліджуваного особи для проведення експертизи знадобляться показання свідків, медичні документи, характеристики підекспертного, а також його особисті рукописи, листи і щоденники (дивіться також матеріали «Експертиза підпису» і «Почеркознавча експертиза»). При необхідності експерт проводить докладний опитування близьких обстежуваного.

Заочна експертиза здатна визначити стан психіки людини в певний відрізок часу, наприклад, перед вчиненням правопорушення.

3. Як провести психіатричну експертизу — 5 простих кроків

Отже, ми розібрали різновиди судово-психіатричної експертизи.

Давайте тепер розглянемо особливості її проведення і детально розберемо кожний етап.

Крок 1. Визначаємося з питаннями для експерта

Перед початком проведення експертизи експерту потрібно чітко розуміти, на які питання він повинен дати відповіді в ув'язненні.

Список питань для експерта складають заздалегідь. Після складання висновку можливі вже лише уточнення та роз'яснення.

Зазвичай це такі питання:

  1. Дієздатний обстежуваний?
  2. В якому стані він здійснював протиправні дії?
  3. В якому психічному стані перебуває потерпілий?
  4. В якому психічному стані знаходиться свідок?
  5. Є в анамнезі обстежуваного відхилення або психотичні епізоди?
  6. Осудний подэкспертный?
  7. подэкспертный осудний при здійсненні угоди, підписання паперів?
  8. Як подія вплинула на психічний стан потерпілого, стабільно воно зараз?

Саме відповіді на задані питання увійдуть у висновок комісії, а тому дуже важливо їх правильно сформулювати. Додаткові відомості ви знайдете у статті «Незалежна медична експертиза».

Крок 2. Вибираємо експертну компанію

Судово-психіатричну експертизу проводять державні та недержавні організації. Вибрати експертну компанію самостійно можливо, якщо експертиза призначена не за ініціативою суду, слідчого, прокурора, а за клопотанням однієї із сторін слухань.

Треба розуміти, що кожен учасник справи має право запропонувати свою кандидатуру експерта, як сказано в статті 82 АПК РФ, та кількість кандидатур не обмежується. Право відхилити рекомендованих кандидатів не прописано в цій статті, але випливає з інших статей адміністративно-правового кодексу РФ.

Суд керується критеріями раціональності, розумності, економічності. А тому при виборі компанії зверніть увагу на її компетентність, досвід роботи в суді, репутацію і вартість послуг.

Дізнатися цю інформацію можна з допомогою простого пошуку в інтернеті, вивчення сайту компаній і відгуків про них, а також кількох телефонних дзвінків.

Якщо тема незалежних експертиз вас зацікавила, ми підготували для вас оглядовий матеріал на цю тему.

Рекомендуємо вам скористатися консультацією юриста відповідного профілю. Знайти такого ви можете на сайті Правознавець.ру.

Тема судово-психіатричних експертиз   непроста. Судово-психіатричні експертизи регулюються Кримінальним, Цивільним кодексами, а також інструкціями різних відомств. Тому грамотна юридична підтримка в цьому питанні не тільки бажана, але найчастіше   необхідна.

Щоб отримати якісну безкоштовну або платну юридичну допомогу   заповніть форму. На Правознавця працює понад 16 тисяч юристів, кожному з яких можна замовити консультацію або підготовку документів.

Крок 3. Збираємо документи

Які документи знадобляться для експертизи, залежить від її виду. Експерт заздалегідь озвучить вам перелік документів, які потрібні.

Знадобиться може історія хвороби підекспертної, якщо раніше у нього вже були психіатричні діагнози. Якщо експертиза заочна, знадобляться листи та особисті щоденники досліджуваного за різні періоди. Також використовуються письмові свідчення свідків, заяви.

Цей список може бути доповнений. Обов'язково проконсультуйтеся з цього питання заздалегідь і підготуйте потрібні папери.

Вас може зацікавити стаття про автороведческой експертизі.

Крок 4. Очікуємо проведення досліджень

Наступним етапом стане вже безпосередньо проведення експертизи та очікування ув'язнення.

Хоча стаціонарна експертиза і триває не більше 30 днів, якщо по закінченні цього терміну було подано клопотання про продовження стаціонарного обстеження, загальний термін можуть збільшити максимум до 90 днів.

Крок 5. Отримуємо висновок

Висновок експертної комісії оформляють актом. Він складається з вступу або введення, дані про обстежуваному і його життя, інформації про захворювання, описів стану та заключної частини, в яку входять висновки і обгрунтування.

Виклад анамнезу у висновку покликане чітко показати розвиток психічної хвороби.

Виявлені розлади повинні бути описані і кваліфіковані. Крім психіатричних термінів, у висновку обов'язково міститься опис поведінки та висловлювань обстежуваного.

У таблиці нижче ви ознайомитеся зі схемою судово-психіатричних рішень:

Рівень Медичні критерії Юридичні критерії Судове рішення
Перший Психологічна норма або наявність невротичних розладів Здатний усвідомлювати свої дії, керувати ними, усвідомлювати їх значення. Осудний/ дієздатний
Другий Психопатичні розлади Не здатна повною мірою усвідомлювати свої діяння та/або керувати ними внаслідок впливу психічного розладу Обмежено осудний/ дієздатний
Третій Психотичні розлади Не здатний усвідомлювати свої дії, керувати ними, усвідомлювати їх значення Неосудний/недієздатний

Діагноз формують відповідно до критеріїв неосудності.

4. Хто проводить судово-психіатричну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Ми підібрали для вас три надійних і шанованих компанії, які займаються психіатричною експертною діяльністю.

1) Центр соціальної і судової психіатрії Сербської

центр соціальної і судової психіатрії СербськогоЗаклад займається експертизами як для цивільних, так і кримінальних процесів. В цьому році Центр відзначає своє 95-річчя. За цей солідний вік інститут досяг успіху в проведенні психіатричних експертиз будь-якої категорії складності.

Фахівці інституту займаються посмертними, амбулаторних і комплексними експертизами, очними і заочними експертизами як для цивільних, так і кримінальних справ, в тому числі у сфері сексології та наркології, надають психіатричні послуги з обстеження неповнолітніх.

Експертизи Центру Сербської користуються довірою і повагою в судах Російської Федерації. Великий досвід установа має і в питаннях професійної підготовки, наукової діяльності, лікування.

2) Альянс

центр ментального здоров'я альянсЦентр ментального здоров'я «Альянс» займається проблемами психології, психіатрії, наркології, неврології, сексології, нейрофізіології, а також спортивною психологією як окремим напрямком. У команді компанії   вітчизняні і західні наукові діячі, фахівці з вченими ступенями.

Також у «Альянс» можна отримати висновок психолога. Центр надає консультативну та лікувальну допомогу.

3) АНО «Справедлива медицина»

АНО Справедлива медицинаЕкспертна організація «Справедлива медицина» працює вже більше шести років. Компанія займається виключно психіатричними експертизами і освидетельствованиями за рішенням суду чи слідства, за запитом громадян.

На підставі медлицензии компанія проводить заочні і комплексні психіатричні експертизи, психологічні та сексологические експертизи. Якщо ви хочете дізнатись детальніше про психологічній експертизі, то ми написали для вас статтю по цій темі.

5. Як заощадити на психіатричній експертизі — 3 корисних ради

Пропоную розібратися, як можна заощадити на психіатричній експертизі. Заодно розглянемо й інший аспект цього питання — як економити категорично не потрібно.

Поставтеся до процесу підбору експертної компанії відповідально, і ви отримаєте якісний результат за розумні гроші.

Порада 1. Вибирайте експерта, що володіє знаннями в багатьох областях психіатрії

При виборі експерта перше, на що варто звернути увагу — це освіта, кваліфікація і досвід. Психіатричну експертизу не зможе провести людина, яка не має відповідної професійної підготовки.

Як заощадити на психіатричної експертизи

Якщо ви виберете некомпетентного експерта, експертизу доведеться переробляти   замовляти повторну в іншого фахівця. У цьому випадку оплачувати експертизу доведеться двічі.

Ми категорично не рекомендуємо замовляти експертизу у першій-ліпшій компанії або компанії, яка назве найнижчу ціну. Ці критерії не повинні бути визначальними. Визначальними мають стати компетентність і рівень освіти експертів.

Дивіться також статтю «Графологічна експертиза»

Порада 2. Користуйтеся безкоштовною консультацією

Багато експертні компанії надають безкоштовні консультації для своїх клієнтів. Скористайтеся цією можливістю: задайте експерту запитання, переконаєтеся в необхідності експертизи у вашому конкретному випадку.

Отримавши консультації в декількох компаніях, ви отримаєте загальне уявлення про рівні організацій, зрозумієте, що вам потрібно для експертизи, дізнаєтеся терміни її проведення та іншу важливу інформацію.

Також ви можете прочитати докладну статтю про фоноскопічної експертизи.

Порада 3. Сплачуйте послуги в розстрочку

Поцікавтеся в компанії, чи можна оплатити їх послуги в розстрочку. Уточніть умови   терміни розстрочки, розміри внесків та інші відомості.

Уважно читайте договір, задавайте уточнюючі питання по незрозумілим пунктам, якщо потрібно, консультуйтеся з юристом.

6. Висновок

Отже, друзі, прийшла пора підвести підсумки.

Сьогодні ми дізналися, що:

  • існує кілька видів судової психіатричної експертизи;
  • основна мета судової психіатричної експертизи   встановити осудність/неосудність досліджуваного;
  • експертиза вимагає чіткої постановки запитань ще не стадії укладення договору;
  • економити на експертизі можна, але не в збиток кваліфікації експерта.

Бажаємо вам душевного здоров'я і міцних нервів! Будемо раді зворотного зв'язку у вигляді коментарів і оцінок.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке судово-психіатрична експертиза   покрокова інструкція з проведення психіатричної експертизи + огляд ТОП-3 експертних компаній