Створення бренду онлайн – секрети і правила успішного брендингу для початківців + практична допомога в розробці та просуванні брендів

Що таке брендинг і які його функції? Як проводиться розробка і просування успішного бренду онлайн? Як створити логотип компанії за допомогою сучасних технологій?

Привіт, друзі. На зв'язку Олександр Бережнов, підприємець, маркетолог і постійний автор сайту «.ua».

У цій статті будемо говорити про створення бренду онлайн. З кожним днем все більше компаній дають рекламу в Інтернеті, покращують свої сайти, а деякі проекти взагалі існують лише у всесвітній Мережі і заробляють на продажі реклами або надання послуг.

В окремому розділі статті я розповім, як ми створювали власний бренд в Інтернеті   наш сайт .ru, з чого починали і які «фішки» і прийоми використовуємо сьогодні для ефективного просування і «самопіару».

Як створити бренд онлайн

1. Що таке бренд і брендинг – їх вплив на розвиток -онлайн і -оффлайн бізнесу

Сучасний споживчий ринок нерозривно пов'язаний з рекламою і маркетинговими технологіями. Успішний бренд говорить сам за себе – він продає товар ще до того, як покупці його побачили.

Сьогодні важко знайти цивілізовану людину, яка не назвав би з десяток успішних світових брендів і відомих торгових марок своєї країни.

Всім знайомі такі «офллайн-бренди» як BMW, McDomalds, Лукойл, Mars, Газпром, Білайн, SONY, Coca-Cola, Nike, Armani та інші.

Однак в останні десятиліття з'явилися і найбільші онлайн-бренди:

Онлайн-бренди

Я впевнений, що ви хоча б раз у житті користувалися як мінімум половиною з них.

Більш того, активні покупці (користувачі завжди можуть сказати, ніж один бренд краще іншого і якими унікальними якостями володіє продукція від того чи іншого виробника.

Бренд – це комплекс уявлень, асоціацій, позитивних характеристик про конкретних продуктах і послугах в свідомості споживача. Це свого роду ментальна оболонка товару.

Брендинг – це синтез науки і мистецтва, вдале поєднання грамотних маркетингових розробок з талановитим дизайном, спрямований на систематичний захоплення цільової аудиторії рекламованим брендом з метою підвищення лояльності до пропозиції з боку потенційних покупців.

У великих компаніях брендінгу приділяється максимум уваги: цілі відділи займаються створенням, просуванням та позиціонування брендів і логотипів фірми.

Якщо ви хочете добитися успіху в своєму бізнесі, то без розробки сильного і запам'ятовується бренду не обійтися. Успішний бренд – це самий перший і самий ефективний спосіб підвищення продажів і невід'ємна частина торговельної марки.

До складу бренду входять:

  • логотип;
  • фірмовий дизайн (стиль);
  • уявлення споживача про продукт;
  • емоційна характеристика товару або послуги;
  • слоган.

Бренд — це не просто гучна назва, але і переваги (вигоди), які отримує споживач, коли купує товар певної марки. Це свого роду гарантія якості і впевненість покупця в тому, що його не обдурять.

Створюючи успішний бізнес, потрібно прагнути, щоб якість продукту відповідало очікуванням цільової аудиторії або перевершував їх. Люди повинні отримувати саме те, за що вони платять і на що розраховують.

Бренд – завжди щось більше, ніж привабливий логотип або символ. Це продукт або ціла компанія з позитивним кредитом довіри і високим рівнем підтримки споживчої аудиторії.

Ставлення цільової групи покупців впливає на образ продукту і навіть його властивості, але сам товар – завжди кращий. Якщо якісного продукту у вас немає, навіть самий геніальний брендинг не допоможе утриматися на споживчому ринку.

2. Етапи реалізації ефективного онлайн-брендингу

Будь-який сучасний бізнес представлений в Інтернеті. Більше того, частина комерційних проектів працює виключно в межах всесвітньої мережі.

З цієї причини створення брендів онлайн – питання особливо актуальне для поточних ринкових умов.

Планування

Наприклад, наш проект «Хитрий Бобер» працює виключно в Інтернеті, призводить тисячі відвідувачів на день з пошукових систем і в створенні наших відвідувачів сайт повинен залишити певний «відбиток», запам'ятатися.

Адже наступного разу наш проект буде легко знайти, а інтригуюча назва сайту викликає посмішку і інтерес не тільки з боку користувачів, але і з боку наших рекламодавців.

Якщо ви маєте намір продавати свій товар в мережі, вам потрібен впізнаваний бренд. А кожному бренду або новоствореного бізнесу потрібен власний сайт, через який будуть продаватися його товари або послуги. Для цього я раджу вам скористатися онлайн-конструктором сайтів Wix і створення сайту реалізувати на ньому.

На мою думку це самий зручний і перспективний в мережі конструктор сайтів з мільйонами користувачів у всьому світі.

Новітні цифрові та інформаційні технології, представлені розробниками Wix, допоможуть без зусиль зробити власний онлайн-проект навіть тим користувачам, які поняття не мають про програмуванні або роботі з графічними редакторами.

Тепер переходимо безпосередньо до створення брендів. Як і будь-яка відповідальна задача, цей процес виконується поетапно.

Етап 1. Визначення цілей і планування

Головна цінність будь-якого бізнесу визначається його користю для інших і як наслідок   комерційної ефективністю проекту.

Якщо ваш продукт корисний для споживача, його образ буде позитивним, що неминуче вплине на просування самого бренду. А далі позитивний бренд буде сам впливати на свідомість і сприйняття покупця.

На початковому етапі необхідно поставити цілі брендингу, розробити концепцію компанії і створити стратегічний план. Необхідно також визначити цільову аудиторію і зрозуміти, якими будуть канали комунікації з споживачами.

Цільова аудиторія

На даній стадії визначаються також:

  • місія бренду;
  • життєвий цикл бренду (на який термін розрахований активний період продукту або послуги);
  • місце бренду в структурі компанії;
  • бюджет.

Ідеальний брендинг не обов'язково означає витратний. Головне – якісне дослідження аудиторії і творчий підхід.

Етап 2. Дослідження ринку і конкурентний аналіз

Аналіз ринкового і конкурентного середовища   найважливіший етап ефективного брендування. Під дослідженням розуміється грамотний аналіз загальної ситуації на ринку щодо продукції вашого сегмента. Сюди ж відноситься визначення цінових параметрів і вивчення ринку збуту.

Необхідно також зрозуміти, як довго бренд зможе зберігати свою присутність на ринку, характерна для нього залежність від сезону, які регіональні особливості споживчої аудиторії.

Важливий пункт – аналіз конкурентів. Велика помилка думати, що вас візьмуть на ринку з розпростертими обіймами. Помилкове оману – ставитися до конкурентів поблажливо і недооцінювати їх.

Виявлення сильних і слабких сторін конкуруючих компаній – ціле мистецтво. Експерти кажуть, що ніхто не проведе повноцінний конкурентний аналіз краще самого власника бізнесу.

Етап 3. Розробка назви та фірмового стилю

Про вибір яскравого і сильного назви для компаній чи комерційних продуктів написані цілі томи. В рамках даної статті ми вкажемо основні ознаки ефективного назви.

Ось вони:

  • лаконічність (чим коротший заголовок, тим легше його запам'ятати);
  • фонетичне милозвучність;
  • осмисленість (навіть у незрозумілого назви повинен бути прихований сенс);
  • унікальність.

Ідеально, якщо назва має пряме відношення до діяльності вашої компанії. Унікальний бренд варто зареєструвати в патентної організації (у РФ це Роспатент). Правовий захист – основа успішного розвитку бренду в майбутньому.

Зверніть увагу на те, що бренд зареєстрований у формі торгової марки , може належати тільки юридичній особі.

Милозвучне і вдала назва – тільки половина справи. Тепер потрібно створити унікальний дизайн і візуальний стиль бренду – це завдання можна доручити досвідченому дизайнеру або скористатися сучасними технологіями – вже згаданим конструктором Wix.

Використовуючи конструктор сайтів Wix, ми без праці «накидали» сайт можливого консалтингового агентства .ru

Ось як виглядає його шапка (скріншот):

Сайт на Wix

Скажемо чесно, це найпотужніший інструмент для тих, хто взагалі не володіє різними технологіями, такими як html, css і хоче за годину-півтора створити собі професійний сайт.

Коли ви потрапляєте на сайт конструктор, то вам пропонується вибрати тип сайту, який ви плануєте створити:

Варіанти сайтів

Приємно, що розробники так уважно підійшли до потреб користувача.

Побачивши ці категорії, ви відразу ж вибираєте потрібний шаблон, а далі просто редагуєте його у візуальному режимі під себе.

Що сподобалося особисто нам при роботі з даними конструктором – це гнучкість кожного елемента.

Наприклад, якщо це картинка, то десятки її видів і колірних схем оформлення допоможуть створити певний настрій сайту в залежності від виду діяльності, якою ви займаєтесь.

Те ж саме можна сказати про шрифти при використанні Wix   тут все як у відомому редакторі Word – налаштовуються розмір, колір тексту, вирівнювання і інші звичні параметри.

Зараз дуже популярним типом сайту стали одностраничники або лэндинг пейдж. Немає проблем – на цьому конструкторі можна створити професійний лэндинг з унікальними ефектами і «соковитими» картинками.

Як тільки сама тема сайту готова, ви натисненням однієї кнопки можете опублікувати її в Інтернеті у вигляді повноцінного сайту.
Вам залишиться лише запустити трафік на створену сторінку і отримувати клієнтів.

Тому, друзі, при створенні бренду онлайн, якщо ви не хочете «заморочуватися» зі складними технологіями, програмними кодами і дизайном, щиро рекомендуємо вам Wix в якості професійного інструменту.

Можна сказати, що Вікс – це ваш безкоштовний вебмастер, який реалізує будь-які ваші побажання, перетворивши створення сайту в просте і захоплююче заняття.

Етап 4. Позиціонування бренду в Інтернеті і його просування

Позиціонування – вибір унікальної позиції для бренду у свідомості споживача. В ідеалі продукт, послуга або компанія мають зайняти в сприйнятті покупця вільну нішу і асоціюватися з унікальними перевагами.

Професійний підхід передбачає розробку «брендбуку»   керівництва, в якому чітко прописано, як саме використовується бренд, яка його місія та основна ідея.

Для просування розробляється медіа-план і готується рекламна кампанія. Від грамотної реклами залежить, чи дійде нове послання до цільової аудиторії або застрягне десь на півдорозі до неї.

Тут ми говоримо вже про маркетинг в Інтернеті. Про фішки, прийоми та інструменти просування ви можете дізнатися в нашій статті про Інтернет-маркетинг.

Етап 5. Оцінка ефективності

Перевірка ефективності – це комплекс заходів, що дозволяють провести оцінку чинного бренду після «запуску в маси».

Моніторинг проводиться або у формі вибіркового опитування аудиторії, або за допомогою професійного аудиту діяльності компанії.

Кажучи простими словами, бренд можна визнати ефективним, якщо після його створення і просування прибутку компанії або організації помітно підвищилися.

Але тут варто зрозуміти, наскільки саме завдяки вдалому бренду (логотипу) виріс обсяг продажів.

У таблиці нижче я наочно представив етапи і кроки розробки привабливого бренду в тому числі онлайн:

Етапи брендингу Що треба зробити
1 Визначення цілей Скласти план і сформулювати основну концепцію бренду
2 Аналіз конкурентів Провести дослідження ситуації на ринку
3 Розробка назви Вибрати оригінальну назву і фірмовий стиль
4 Просування Провести рекламну компанію і просунути бренд на ринку
5 Моніторинг Перевірити ефективність бренду після його запуску

3. П'ять властивостей сильного бренду в Інтернеті

Брендинг, проведений за всіма правилами, обов'язково дасть позитивний результат: ваш продукт (сайт) стане впізнаваним, у свідомості споживача сформується позитивний образ пропозиції.

Якими властивостями володіє сильний бренд? Ці властивості відносяться до брендингу в цілому, неважливо йдеться про онлайн-проектах або офф-лайн бізнесі.

Перерахуємо їх у порядку значущості.

Брендування створення

Властивість 1. Чесність

Компанія, яка чесна з споживачем, має більше шансів на формування у бренду позитивного іміджу. Справжній бренд ніколи не обманює аудиторію і не заграє з нею.

Якщо фірма показує через свій логотип (слоган) занижені або завищені очікування, це безпосередньо відбивається на рівні продажів. Отже, потрібно прагнути до граничного відповідності пропозиції і очікувань споживачів.

Властивість 2. Впізнаваність

Впізнаваність – це простота і доступність. Ці якості допомагають бренду реалізуватися у всіх інших напрямках.

Щоб зробити бренд упізнаваним, потрібно орієнтуватися на психологію споживачів і спиратися, в першу чергу, на вигоди, які товар дає клієнтові.

Приклад грамотного застосування цієї властивості – реклама всім відомого шампуню, який стійко позиціонується у свідомості покупця як засіб від лупи №1.

Властивість 3. Унікальність

Бренд, який не схожий на інші бренди, відчуває мінімум негативного впливу з боку конкурентів.

Необхідно домагатися, щоб ваш товар був унікальним і неповторним на споживчому ринку як у функціональному плані, так і в плані емоцій, які він викликає.

Властивість 4. Цілісність

Цілісність – це впізнаваність бренду на всіх рівнях комунікації з аудиторією. Це результат ретельно виконаної роботи дизайнерів і маркетологів.

Цілісність означає, що всі вкладені в продукт витрати на 100% працюють на його позитивний імідж. Якщо бренд недопрацьований в якійсь точці, його просування буде нагадувати «глухий телефон» — ви говорите, але аудиторія вас не чує.

Властивість 5. Максимальне охоплення аудиторії

Очевидно, що бренд, який у всіх на слуху і на виду, приносить максимальний прибуток. Намагайтеся просувати свій бренд всіма способами, які вам доступні.

Існують десятки способів просування продукту в Інтернеті і кожен рік з'являються нові ефективні методики. Використовуйте їх раніше за інших, і ваш «меседж» дійде до кожного потенційного споживача.

4. Кейс «.ua» — як ми створили популярний онлайн-бренд з нуля

Друзі, невелика практична історія для маркетологів і просто зацікавлених людей про те, як ми створили свій популярний онлайн-бренд.

Близько 4-х років тому з мої другом і бізнес-партнером Віталієм ми створили персональний блог — «Хитрий Бобер».

Назва

Вибираючи назву, ми виписали на аркуш паперу 74 варіанти. Кожен з них повинен був відповідати кільком основним критеріям.

Ось вони   параметри відбору назви бренду нашого сайту:

  1. Запам'ятовуваність. має Назву «врізатися» в пам'ять і довго в ній перебувати.
  2. Рифмованность. Виходячи з першого критерію по своєму досвіду скажу, що римовані бренди і назви краще запам'ятовуються.
  3. Інтрига. Людина, почувши інтригуючу назву сайту вже хоче на нього зайти. Адже цікаво ж, що там для нього підготував «Хитрий Бобер» ;)
  4. Простота. Назва має бути простим. Ми відразу відкинули варіанти на кшталт «Инфобизконсалт.ру» «БизнесМастерГуру.ру» і тому подібні.
  5. Вільний і релевантне доменне ім'я. Також хотілося, щоб написання домену латиницею було 100% ідентично російській назві бренду. Як бачите, і тут ми потрапили «в точку»: hiterbober.ru (без тире і зайвих символів).

Якщо перед вами також постало питання про вибір назви вашого проекту, складанні слогану або рекламного повідомлення, то рекомендую прочитати на цю тему мою популярну статтю «Як писати ефективні рекламні тексти».

Позиціонування

Виходячи з назви, ми позиціонуємо своєї сайт як проект для підприємців-початківців та людей з активною життєвою позицією. Сам бренд нашого сайту в Інтернеті асоціюється з хитрим і розумним тваринам, яке навчить чогось нового і нестандартного.

Крім цього, фінансово заможних і заповзятливих людей часто називають бобрами, цей момент ми також врахували при створенні бренду.

Взагалі, щоб повністю сформувати правильне позиціонування бренду або пропозиції, необхідно відповісти на кілька питань.

Запитання для вибору правильного позционирования

Давайте відповімо на ці 7 питань з точки зору позиціонування бренду сайту «.ua»

  1. Хто? .ru
  2. Який? Унікальний сайт, що надає експертні матеріали від практиків малого бізнесу.
  3. Для кого? Для початківців підприємців, діючих бізнесменів та людей з активною життєвою позицією.
  4. Яка потреба? Актуальна інформація по способам ведення бізнесу та заробітку грошей в Інтернеті та реальному житті.
  5. Проти кого? На відміну від конкурентів і аналогічних сайтів ми пишемо для простих людей, без хитромудрих схем і складних термінів.
  6. У чому відмінність? Всі поради експертів, інструкції та пропозиції перевірені на практиці ОСОБИСТО авторами статей.
  7. Таким чином? Ви отримуєте готові покрокові практичні технології для відкриття бізнесу і заробітку грошей з особистою підтримкою авторів проекту.

Брендування

Як бачите, у нас є декілька «крапок брендування» і використання елементів фірмового стилю на сайті. Завдяки цим прийомам нас часто цитують, додають сайт в закладки, розміщують на ньому рекламу.

Які елементи (складові) використовуються на сайті як «брендові»:

  • фірмові кольори (жовтий, темно-синій);
  • логотип (розташований в шапці і футері (підвалі) сайту;
  • брендування зображень на сайті;
  • згадка у вітанні сайту назву «.ua»

Кілька слів про логотипі сайту. Як бачите Бобер у нас добрий, одна рука у нього знаходиться у відкритій позиції, як би закликаючи «погостювати» (залишитися) на сайті і вивчати матеріали проекту.

Просування

Стратегія просування сайту включає 2 напрямки:

  1. Пошукове просування. Здійснюється за рахунок спеціально розробленої технології написання та оптимізації матеріалів сайту. Про це ви можете прочиать в нашій окремій статті про складання SEO-текстів.
  2. «Сарафанне радіо» та прямі заходи з закладок. Тут використовується просування на рахунок елементів «вірусного маркетингу», основою для якого є інтрига і гумор, закладені в назві сайту.

Підведемо підсумки розділу.

Саме так ми створювали, і після кількох тижнів старань розробили нашого «Бобра». Тепер у нас є не тільки онлайн-брендування, але і інша атрибутика.

Атрибути бренду «.ua»:

Брендинг .ru

Коли у нас запитують, чим ви займаєтеся і ми відповідаємо, що ведемо свій популярний сайт з такою-то назвою, у людей відразу з'являється посмішка.

найголовніше   назва запам'ятовується і сайт хочеться відвідати хоча б з цікавості.

А в наступному розділі я торкнуся правил розробки логотипу, так як у минулому кілька років працював дизайнером і створив жоден логотип для різних замовників.

5. Як створити запам'ятовується логотип – поради для дизайнерів

Розробивши назва унікального бренду, ви показали світові, хто ви і чого хочете. Тепер потрібно додати до продукту (імені компанії) унікальний знак або написання, щоб виділитися серед інших.

Ефективний логотип завжди має певний внутрішній посил, якщо хочете – містить коротку історію успіху. Символ має має емоційну складову і неповторний стиль.

Як правило, для розробки логотипів найчастіше використовуються графічні редактори векторної графіки: Adobe Issustrator і Corel Draw   лідери ринку.

Рідше для цієї мети використовують і Фотошоп, але так як ця програма в основному призначена для роботи з растровою графікою, для вирішення такої задачі професіонали для малювання логотипів її майже не використовують.

Зараз для розробки логотипів використовуються онлайн-програми і різні сервіси.

Якщо ви не сильно володієте професійними інструментами дизайнера, то в цьому випадку зможете скористатися більш простими рішеннями.

Наприклад, популярна платформа для створення сайтів Wix розташовує функцією створення логотипів. Використовуючи можливості даного конструктора ви без проблем розберетеся як створити логотип для віртуального середовища і зможете зробити це самостійно.

Як бачите, сучасні технології дозволяють стати творцем і художником кожному, хто цього хоче. Це просто, доступно і дуже ефективно.

Кілька дизайнерських рад щодо створення логотипів:

  • хороший логотип повинен однаково виразно виглядати і на упаковці, і на сторінці журналу, і на екрані комп'ютера;
  • якісний символ передає клієнту атмосферу продукту і підкреслює його переваги;
  • ефектний логотип завжди працює на загальну ідею компанії;
  • особливу увагу приділяйте кольором – він повинен відповідати духу вашої фірми і впливати на емоції споживача;
  • час від часу логотип потрібно допрацьовувати у відповідності з актуальними тенденціями в маркетингу;
  • не варто зациклюватися на дизайні: головне — не сама картинка, а її внутрішній посил.

Ідеальний логотип працює на бренд роками й завжди відповідає цільовій аудиторії. Вдало створений символ продукту або фірми, в який вкладені матеріальні і творчі ресурси, допоможе заощадити на рекламі та інших витратах в майбутньому.

Рекомендую вам подивитися відео від Кирила Готовцева на каналі «Успіх» про створення та розкрутку бренду в Інтернеті:

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі. Брендинг – це велика і дуже перспективна область докладання зусиль для ефективного позиціонування вашої компанії як в офлайні, так і в Інтернеті.

Формування позитивного іміджу бренду – справа тривала і копітка. Проте вдалий брендинг завжди окупає себе, причому багаторазово.

Цінність бренду – це дуже важливий елемент, який здатний забезпечити компанії довгострокове зростання прибутку та стабільне положення на ринку (у галузі). Брендування стає справжньою зброєю в конкурентній боротьбі.

Я бажаю вас успіхів у справі створення розробки своїх брендів і прошу вас оцінити статтю.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Створення бренду онлайн – секрети і правила успішного брендингу для початківців + практична допомога в розробці та просуванні брендів