3 бізнес-задачі, які вирішує контент-маркетинг   огляд дієвих методів і стратегій контент-маркетингового агентства "Альфа-контент"

Як продавати товар для вузької аудиторії? Можливо з допомогою контент-маркетингу знизити вартість кліка в порівнянні з контекстною рекламою? Як охопити широку цільову аудиторію?

Здрастуйте, дорогі читачі! Мене звуть Олександр Бережнов, я маркетолог, викладач, інтернет-підприємець і співзасновник популярного сайту .ru.

У цій публікації я хочу представити вам чудову компанію, наших партнерів і друзів. Впевнений, що рекомендації та приклади, розглянуті в статті допоможуть компаніям та підприємцям з успіхом просувати свої товари і послуги в інтернеті, економлячи рекламний бюджет!

Зустрічайте — ось вони вже біля входу!

Альфа-контент

Ми — контент-маркетингове агентство «Альфа-контент» і спеціалізуємося на просування бізнесу в інтернеті за допомогою побудови грамотних контент-стратегій і повної їх реалізації.

У цій статті ми на прикладах з власної практики і досвіду наших клієнтів розповімо, які три важливі бізнес-завдання ви зможете вирішити завдяки контент-маркетингу, якому присвячують оди сучасні digital-маркетологи.

І не даремно.

Важко сперечатися з тим, що головна мета бізнесу — продавати товари/послуги та отримувати прибуток. Разом з тим, чим бюджетніше і ефективніше просування, тим більше профіту ви отримуєте в результаті.

чи Знайдеться на землі такий бізнесмен, який скаже: «Хочу витрачати на рекламу як можна більше. Не хочу оптимізувати витрати на просування. Буду «зливати» бюджет»?

Оптимізація витрат на просування бізнесу

Навряд чи. Не в цьому всесвіті. Згодні?

Ви, напевно, знаєте, що є десятки, а то і сотні способів залучення клієнтів, але деякі з них недоступні малому та середньому бізнесу з фінансової точки зору, так і не завжди підходять (наприклад, реклама на ТБ).

Інші — відмирають чинності неефективності та природної еволюції реклами. Наприклад, для більшості сфер вже не ефективні online-банери, на які ще в 2013 році у користувачів розвинулася «банерна сліпота», не кажучи вже про широке використання спеціальних програм, які блокують ці банери на сайтах.

А завдання по залученню клієнтів все ускладнюються з-за зростаючої конкуренції та інформаційного шуму, який шквалом валиться на вашу аудиторію.

На зміну цим самим отмирающим видами реклами приходять більш прогресивні інструменти просування. Останні пару років, а також у тренді на 2017 рік — контент-маркетинг.

Отже, які ж три завдання просування здатний успішно вирішувати цей інструмент?

1. Розповісти великій кількості потенційних клієнтів про вашому бізнесі

Досягти великого охоплення цільової аудиторії більш ніж реально, якщо підібрати охватні майданчики і релевантні матеріали.

Наприклад, розмістившись тільки у одного блогера в инстаграме або на YouTube, ви можете охопити понад 1 млн представників вашої цільової аудиторії. А то й більше. Це залежить лише від бюджету.

Досягнення великого охоплення цільової аудиторії

Так, нещодавно до нас звернулася компанія, яка просуває сервіс доставки вантажів. Аудиторія тут може бути найрізноманітніша: чоловіки і жінки різних вікових категорій і професій.

Весь бюджет на просування цього клієнта — 150 тис. руб.

Це включало в себе:

  • аналіз ситуації клієнта на ринку;
  • аналіз його цільової аудиторії;
  • розробку контент-стратегії;
  • створення контент-матеріалів;
  • посів;
  • збір результатів.

При цьому основну статтю витрат зайняло як раз платне розміщення матеріалів на популярних охватных майданчиках та у блогах.

Ми підготували контент-план, який включав в себе розміщення на розважальному порталі Pikabu, YouTube-каналах, таргетовану рекламу в Instagram і серію постів у соціальних мережах (в розважальних групах і групах автомобільної тематики).

В результаті нам вдалося охопити 1 567 803 користувача! Кількість переходів на сайт клієнта склало 5157, а ціна контакту практично рекордно низька — всього 0,10 руб. Один перехід обійшовся нашому замовнику в 29,09 руб. Кампанія виявилася успішнішою прогнозів за всіма показниками. Зайве говорити, що клієнт залишився задоволений результатом.

2. Продавати товар вузької аудиторії, яку важко «вицепіть» через мас-медіа

Дуже часто до нас звертаються з саме таким запитом, адже палити з гармати по горобцях, особливо якщо за це доводиться платити кругленьку суму, нікому не хочеться.

Продавати товар вузької аудиторії — ідеальна завдання для контент-маркетингу, коли ви можете зорієнтувати аудиторію і по майданчиках, і завдяки самому вмісту, утримання публікованих матеріалів.

Наприклад, до нас зверталися клієнти, яким потрібно було просувати хостингові послуги, будівельні SIP-панелі, вентиляційне обладнання тощо, тобто це або дуже вузька аудиторія, або b2b-ринок.

в такому випадку важливо:

  1. Точно визначити цільову аудиторію і портрет клієнта.
  2. Знайти майданчики, де обертається ця аудиторія. Далеко не завжди вони охватні, часто — вузькі.
  3. Скласти відповідні матеріали, які цієї аудиторії було б цікаво читати.

Так, один з наших останніх кейсів — просування конструктора сайтів. Цей сервіс корисний веб-майстрам, які займаються створенням інтернет-ресурсів. Бюджет на просування склав 100 000 рублів. Ми використовували таргетовану рекламу в Instagram, розміщення в тематичному блозі на YouTube і шість постів на форумах та у групах Facebook.

В результаті кампанії нам вдалося охопити 402 655 представників цільової аудиторії. Кампанія тривала один місяць. При цьому вартість контакту склала всього 0,25 руб. А вартість переходу — 23,51 руб.

Відмінний результат для немасового продукту!

3. Знизити витрати на рекламу. Знизити вартість кліка і контакту порівняно з контекстною рекламою

Як правило, просуватися в інтернеті через контекстну рекламу може бути дуже дорого, якщо ваша тематика висококонкурентне. Якщо ви продаєте гаджети, техніку, електроніку, каструлі, меблі і т. п., будьте готові до іноді космічної вартості кліка.

В цьому випадку зазвичай застосовуються дві стратегії: давати рекламу по низькочастотних запитах для економії бюджету або ж використовувати високочастотні ключі, але без права на помилку, тому що бюджет буде йти дуже швидко.

Але є і третій варіант — спробувати інший спосіб залучення трафіку. У нас є вже як мінімум 15 кейсів, в кожному з яких контент-маркетинг допомагав залучати потенційних клієнтів в 5-80 разів дешевше, ніж за рахунок контекстної реклами. І жодного, де контент-маркетинг коштував би дорожче.

Для прикладу згадаємо наш недавній кейс по просуванню магазину кухонної техніки: міксерів, блендерів, чайників, комбайнів. Висококонкурентний ринок.

Більше 150 000-200 000 запитів зі словом «купити» по кожному з напрямків, якщо перевірити ключевики за Yandex WordStat. Вартість кліка по запиту «купити міксер» становить 142,30 руб.

Сайт замовника ми просували з допомогою контент-маркетингу з загальним бюджетом 100 тис. руб. В контент-план увійшли такі майданчики:

Майданчик Опис Охоплення аудиторії Переходів
1 Facebook Кампанії у вигляді креативних постів у стрічці користувачів. Щонайменше 3-5 варіантів постів. Аудиторія якісна. Жінки. Дохід середній і вище середнього. 11 299 363
2 Instagram Таргетована реклама в «Инстаграме», у стрічці користувачів. Жіноча аудиторія з доходом вище середнього. 61 388 1 572
3 Кулінарний канал. Згадка продукту на початку/кінці ролика, анонс акції, активне посилання. 19 641 422
4 Кулінарний канал. Згадка продукту на початку/кінці ролика, анонс акції, активне посилання. 10 607 175
5 Сайт мам, багато активних, живих співтовариств. Пост в кулінарному співтоваристві, понад 65 тис. учасників. 500 89

В результаті кампанії охоплення склав 103 435 користувачів. Переходів на сайт замовника — 2621. Ціна контакту склала 0,97 руб, а ціна переходу — 38,15 руб.

Якщо порівняти цей показник з контекстною рекламою, то в середньому, в рамках контент-маркетингової кампанії, наш замовник заплатив за клік в 3-4 рази менше. Профіт!

Зниження витрат на рекламу

Ще один вдалий кейс — просування магазину гаджетів і електроніки. Замовник взагалі не вірив у контент-маркетинг, але «взяв на пробу».

Шукали цільову аудиторію в спільнотах гиків, на тематичних охватных майданчиках про технології та тренди.

За місяць кампанії нам вдалося розповісти про інтернет-магазині гаджетів більше 440 тис. користувачів. При цьому вартість переходу на сайт в рамках контент-кампанії склала 27,11 руб.

Вартість кліка по запиту у контекстній рекламі з даної тематики вийшла б у десятки разів дорожче. Так, клік по високочастотному запиту «купити ігрові приставки» коштує близько 660 рублів (тобто більш ніж у 24 рази дорожче).

Ця далеко не всі успішні кейси і бізнес-завдання, які можна вирішити з допомогою контент-маркетингу в вашу користь.

Просувати бренд, підвищувати лояльність клієнтів до продукту, формувати статус експерта, покращувати SEO-показники, боротися з негативом — всього цього також можна досягти за допомогою контенту. Головне — знайти правильний підхід.

Ви можете звернутися в «Альфа-контент», щоб отримати безкоштовну консультацію по контент-маркетингу або уточнити деталі за будь-кейсів, які ми згадували в статті.

Ми за те, щоб маркетинг був ефективним! Дякуємо за увагу та бажаємо вам успішного просування в інтернеті! Чекаємо на ваші відгуки, оцінки і лайки! До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » 3 бізнес-задачі, які вирішує контент-маркетинг   огляд дієвих методів і стратегій контент-маркетингового агентства "Альфа-контент"