Як правильно скласти резюме в 2023 році — 10 простих кроків з грамотного складання резюме + зразки та наочні приклади

У цій статті я розповім як правильно скласти резюме в 2021-2023 році на конкретних прикладах. Зразки резюме можна завантажити у Word та легко відредагувати.

Здрастуйте, дорогі друзі! На зв'язку Іра Довженко.

Як ви вже зрозуміли з заголовка, сьогодні мова піде про влаштування на роботу, а саме про грамотне складання резюме. В інтернеті купа літератури на цей рахунок, але чіткої і зрозумілої інструкції я не знайшла. Тому пропоную свою інструкцію, складена за доступним і простим алгоритмом.

Обов'язково прочитайте статтю до кінця — у фіналі вас чекають зразки резюме для скачування!

Як правильно скласти резюме - зразок

1. Що таке резюме і для чого воно потрібно?

Якщо Ви ще не зовсім добре розумієте, що таке резюме), пропоную дати йому визначення:

Резюме   - коротка самопрезентація в письмовій формі Ваших професійних навичок, досягнень і особистих якостей, які Ви плануєте успішно реалізувати на майбутньому місці роботи з метою отримання компенсації за них (наприклад, у вигляді грошей чи іншого виду компенсації)

Мені й самій в минулому доводилося складати резюме при влаштуванні на роботу. Адже без цього жоден роботодавець навіть не дізнається про Вас і Ваші професійні навички.

Пам'ятаю, коли я перший раз сіла писати своє резюме мені знадобилися купа часу, щоб грамотно скласти і оформити за всіма стандартами. А так як я люблю розбиратися в усьому досконало, то і питання правильного написання вивчила дуже глибоко. Для цього спілкувався з професійними фахівцями з кадрів і вивчила велику кількість статей по темі.

Тепер я знаю, як правильно скласти резюме і з радістю поділюся з вами.

Ділюся з вами зразками своїх резюме, які я сам писав особисто для себе:

(можете їх завантажити абсолютно безкоштовно)

Завдяки тому, що я вміла писати професійні резюме я ніколи не відчувала труднощі при влаштуванні на роботу. Тому мої знання підкріплюються практичним досвідом і не є сухою академічною теорією.

Отже, в чому ж секрет написання гарного резюме? Про це читайте нижче.

2. Як правильно скласти резюме — 10 простих кроків

Перш ніж переходити до кроків я хочу щоб ви запам'ятали 3 головних правила для успішного написання резюме:

Правило №1. Пишіть правду, але не всю

Робіть акцент на своїх перевагах і сильно не згадуйте про свої недоліки. Про них у вас на співбесіді запитають, будьте готові до цього.

Правило №2. Дотримуйтеся чіткої структури

Резюме пишеться на 1-2 аркушах, не більше. Тому постарайтеся коротко і змістовно викласти в ньому всю необхідну інформацію, навіть якщо її чимало.

Подбайте про акуратне форматування тексту резюме, про його структуровану подачу. Так як нікому не приємно читати абракадабру.

Правило №3. Будьте оптимістичні і життєрадісні

Позитивно налаштовані люди притягують до себе успіх. У вашому ж випадку   нову роботу.

Отже, переходимо тепер до структурі складання резюме.

Крок 1. Назва резюме

Тут Ви повинні написати саме слово «Резюме» і вказати, на кого воно складено або більше сучасному варіанті (на 20-23 рік - нові зразки від західної культури short CV - Curriculum Vitae), прикріпити невелике фото (можна і без фото), великими літерами написати ПІБ та трохи нижче свою професію і посилання на соц. мережі, профіль linkedin та портфоліо

Все це пишеться в один рядок, якщо ви обрали класичний формат - Резюме ПІБ .

Наприклад: Резюме Довженко Ірини Віталіївни

Тоді Ваш потенційний роботодавець відразу зрозуміє, кому належить резюме. Наприклад, Ви до цього зателефонували в цікаву компанію з метою дізнатися, відкрита для них дана вакансія. Вам дали позитивну відповідь і запропонували надіслати резюме.

В кінці першого кроку Ваше резюме буде виглядати так:

Крок 1 - назва резюме?

Крок 2. Мета резюме

Необхідно пам'ятати, що у Вашого резюме обов'язково повинна бути мета. Правильно формулювати її наступним чином (фрази):

Мета резюме   здобуття посади бухгалтера

Так як в цей момент Вас так і кличуть   здобувач, тобто людина, що шукає роботу, потенційно претендує на неї.

В кінці другого кроку Ваше резюме буде виглядати так:

Крок 2 - мета резюме

Крок 3. Здобувач і його дані

У цьому пункті Ви обов'язково повинні написати наступне:

  • дату народження;
  • адреса;
  • контактний телефон;
  • e-mail;
  • сімейний стан.

В кінці третього кроку Ваше резюме повинно виглядати наступним чином:

Крок 3 - здобувач і його дані

Крок 4. Освіта

Якщо у Вас декілька освіт, то пишіть їх по порядку.

Наприклад:

Національна фінансова академія, 2004—2008 р.,

Спеціальність: бухгалтер (бакалавр)

МНаціональна фінансова академія, 2004—2009 р.,

Спеціальність: перекладач у сфері професійної комунікації (бакалавр)

На цьому етапі Ваше резюме повинно виглядати наступним чином:

Крок 4 - освіта

Крок 5. Досвід роботи

Зверніть увагу на те, що графа «досвід роботи» пишеться резюме починаючи з останнього місця роботи, якщо воно не є єдиним, і починається з періоду, проведеного на даній посаді.

Наприклад:

Січень 2019 по цей час, ТОВ «Бухгалтерська справа»,

Посада: заступник головного бухгалтера;

Вересень 2010—грудень 2019, ТОВ «Економічний вісник»,

Посада: головний бухгалтер

Ось ми і написали вже половину резюме, воно має виглядати так:

Крок 5 - досвід роботи

Крок 6. Посадові обов'язки

Цей пункт в резюме не завжди обов'язковий, якщо вакансія, на яку Ви претендуєте, є досить поширеною, а Ви займали аналогічну посаду на попередньому місці роботи.

Іноді цей пункт можна включити в попередній, написавши свої посадові обов'язки відразу після посади.

Крок 7. Досягнення на попередніх місцях роботи

Пункт «Досягнення» — один з найголовніших в резюме! Він набагато важливіше, ніж освіта і навіть досвід роботи.

Ваш потенційний роботодавець хоче знати, за що саме він буде платити заробітну плату. Тому, дуже важливо згадати при написанні резюме про всі значущі досягнення на попередніх місцях роботи. При цьому, зверніть увагу, що правильно писати словами, які є так званими «маркерами» для працівників кадрових служб, які розглядають Ваше резюме.

Наприклад, правильно писати:

  • збільшив обсяги продажів на 30 відсотків за 6 місяців;
  • розробив і впровадив нову технологію у виробництво;
  • скоротив витрати на утримання обладнання на 40%.

Неправильно писати:

  • працював над збільшенням продажів;
  • приймав участь в проекті створення нової технології;
  • скорочував витрати на обладнання.

Як бачите, важливо також писати конкретні цифри, оскільки вони наочно відображають суть Ваших досягнень.

Тепер Ваше резюме виглядає приблизно так:

Крок 7 - досягнення на попередніх місцях роботи

Крок 8. Додаткова інформація

Тут потрібно описати Ваші сильні сторони, професійні знання і навички, які безпосередньо допоможуть краще та якісніше виконувати поставлені перед Вами завдання на новому місці роботи.

Зазвичай тут пишуть наступне:

  1. Володіння комп'ютером та спеціальними програмами. Це актуально для офісних працівників і співробітників, чия безпосередня робота пов'язана з ПК. Наприклад, для дизайнерів, бухгалтерів, програмістів, офіс-менеджерів.
  2. Володіння іноземними мовами. Якщо Ваша майбутня робота передбачає читання, переклад або спілкування іноземною мовою і Ви нею володієте певною мірою, обов'язково напишіть про це. Наприклад: англійська розмовна.
  3. Наявність автомобіля та навичок водіння. Якщо ж Ваша робота передбачає відрядження і Вам часто доведеться водити автомобіль, наприклад, працюючи торговим представником, то варто вказати наявність власного автомобіля, а також категорію водійських прав та стажу.

Таким чином, додаткової інформації поряд з володінням комп'ютером і іноземною мовою напишіть: є особистий автомобіль, категорія B, стаж 5 років.

Крок 9. Особисті якості

Тут не потрібно описувати занадто багато якостей, особливо, якщо вони не відносяться до вашої майбутньої роботи. Ви можете бути доброю і чуйною людиною, яка любить дітей і поважають своїх друзів, але потенційному роботодавцю не цікаво буде читати про Вашу «сердечність» і багатий внутрішній світ.

Наприклад, якщо Ви претендуєте на посаду бухгалтера, то добре тут буде написати: зібраність, уважність, пунктуальність, ефективність, математичний склад розуму, вміння аналізувати.

Якщо ж Ви претендуєте на творчу професію, скажімо дизайнера або креативного, то тут слід вказати: розвинена творча уява, почуття стилю, нестандартний погляд на проблему, здоровий перфекціонізм.

Професійні навички в резюме (зразок)

Крок 10. Рекомендації з попереднього місця роботи

Буде дуже здорово, якщо в кінці резюме Ви згадаєте ПІБ та посади своїх колишніх керівників, а також вкажете їх контактні телефони для того, щоб Ваш потенційний роботодавець або його представник змогли пересвідчитися у Вашому професіоналізмі, отримавши відгуки про Вас від Ваших колишніх безпосередніх керівників.

Для цього рекомендую заздалегідь зв'язатися з ними і повідомити їх про те, що їм можуть зателефонувати і попросити коротко охарактеризувати Вас як фахівця, так і людину.

Навіть якщо Ваш потенційний роботодавець не буде дзвонити Вашим колишнім керівникам, сам факт наявності контактів для рекомендацій суттєво збільшить його довіру до Вас.

В самому кінці резюме можна вказати в який термін ви готові приступити до роботи, тут же можна вказати бажаний рівень оплати праці.

Фінальний вигляд Вашого резюме:

Готове резюме - зразок заповнення

Вітаю! Ваше резюме готове на 100%!

Наостанок наведу кілька зразків резюме, які можна злегка підкоригувати і відразу ж використовувати для відправки Вашому потенційному роботодавцю.

3. Зразки резюме 2023 року на всі випадки життя — 50 готових резюме!

Друзі, у мене для вас подарунок — 50 готових резюме для найпоширеніших професій! Всі зразки резюме дуже грамотно і професійно складені мною особисто і Ви можете скачати їх в Word абсолютно безкоштовно. Це дуже зручно, тепер не потрібно шукати їх в Інтернеті на різних сайтах, так як все знаходиться в одному місці.

Користуйтеся на здоров'я! :)

А також ви можете скористатися онлайн сервісом Simpledoc, щоб створити резюме на роботу. Цей сервіс дозволяє відразу відправити резюме роботодавцю або роздрукувати його на принтері.

Готові зразки резюме для завантаження.doc):

ТОП-3 найбільш скачуваних резюме:

Перелік готових резюме для скачування:


4. Висновок

Шановні читачі, я дуже постаралася, щоб написати цю статтю, на це у мене пішло кілька днів. Сподіваюся, що інформація з статті допоможе вам знайти роботу.

Також рекомендую прочитати ще одну статтю в продовження цієї теми: «як пройти співбесіду». Вона також допоможе вам вирішити питання працевлаштування.

Наостанок подивіться відео по темі для початківців:

Якщо вам була корисна дана стаття, ставте «Лайк» в соц. мережах. Також не забувайте залишати свої запитання та побажання у коментарях!

Бажаю всім удачі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як правильно скласти резюме в 2023 році — 10 простих кроків з грамотного складання резюме + зразки та наочні приклади