Кадастрова вартість нерухомості   покрокова інструкція з визначення кадастрової вартості об'єкта + професійна допомога у визначенні вартості

Від чого залежить кадастрова вартість нерухомості? У чому особливості визначення кадастрової вартості об'єкта за адресою онлайн? Як дізнатися вартість об'єкта по кадастровому номеру Росреестра?

Добрий день, шановні читачі журналу ! З вами Валерій Чемакин – консультант з правових питань. У цій статті я роз'ясню, що таке кадастрова вартість нерухомості.

За кілька останніх років це поняття набуло своєї актуальності у світлі реформування системи оподаткування. Тому кожен власник повинен знати, на що впливає кадастрова вартість об'єкта нерухомості і з чого вона складається.

Питань поставлено досить, перейдемо до відповідей на них.

Зміст
  1. Що таке кадастрова вартість нерухомості і для чого вона потрібна?
  2. Від чого залежить кадастрова вартість об'єкта нерухомості — 3 основних фактори
  3. Якими способами можна дізнатися кадастрову вартість нерухомості — 3 основних способи
  4. Як отримати довідку про кадастрової вартості нерухомості - 5 простих кроків
  5. Хто надає послуги з отримання довідки про кадастрової вартості нерухомості   огляд ТОП-3 компаній
  6. Як прискорити отримання інформації про кадастрової вартості нерухомості — 3 корисні поради
  7. Висновок

1. Що таке кадастрова вартість нерухомості і для чого вона потрібна?

До 2011 року в діяла застаріла система оцінки об'єктів нерухомості, яку проводили фахівці Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Вони визначали інвентаризаційну вартість за старою методикою, яка ніяк не відбивала тенденції ринку. У результаті квартира могла коштувати в десятки разів дешевше, ніж її ринкова ціна.

Це призводило до недобору податків на нерухомість. Поповнити бюджет дозволило введення поняття кадастрова вартість (детальніше про його виникнення читайте в нашій окремій статті).

Кадастрова вартість нерухомості – це ціна об'єкта, яка служить базою для обчислення податку і визначено за спеціальними методиками, що враховують ринкове ціноутворення.

Обчислення податків — це ще не все, для чого потрібна кадастрова вартість об'єкта нерухомості. Її використовують для визначення розміру державного мита за нотаріальні дії, при державному фінансуванні різних проектів, метою субсидування деяких житлових програм, а також при видачі іпотечних кредитів і оформленні застави.

2. Від чого залежить кадастрова вартість об'єкта нерухомості — 3 основних фактори

Так як метою введення самого поняття було збільшення суми податків шляхом наближення оподатковуваної бази до ринкової вартості житла, то розрахунок кадастрової вартості нерухомості спирається на цілком реальні фактори.

Фактор 1. Планування і розташування об'єкта

Якщо справа стосується житла, то очевидно, що вартість квартири з сучасним плануванням трохи вище аналогічної за площею, але з застарілим і незручним розташуванням приміщень. Ще більше впливає на вартість розташування об'єкта.

Приклад

Нещодавно я продав двоповерховий котедж площею 150 м2 в селі. На виручені гроші придбав звичайну трикімнатну квартиру в Тюмені площею 64 м2. Кадастрова вартість цих об'єктів, незважаючи на різницю в корисній площі, була приблизно дорівнює, як і ринкова ціна.

Крім того, у мене є дві земельні ділянки. Один 17 соток з кадастрової вартістю 300 тис. руб. в селі, а інший 20 соток вартістю 1,6 млн у місті.

Приклад показує, наскільки сильно кадастрова вартість землі або квартири залежить від місця розташування навіть у межах одного регіону.

Фактор 2. Наявність інфраструктури

Ступінь освоєності району дуже сильно впливає на підсумкову суму. Це стосується не тільки житла, але і земельних ділянок. Наявність розвиненої інфраструктури дозволяє знизити щоденні витрати і створює сприятливе середовище для роботи, відпочинку, освіти і розвитку дітей.

не Дивно, що житло дорожче в тих місцях, де:

  • хороша транспортна розв'язка;
  • є школи, дитячі садки, заклади спорту та культури;
  • відсутні шкідливі виробництва;
  • є парки, сквери і паркувальні місця.

Не тільки кадастрова вартість квартири залежить від інфраструктури, але і земельної ділянки. Вона вище там, де є все необхідне для будівництва: електроенергія, газопостачання, під'їзні шляхи. До речі, знаючи містобудівні плани муніципалітету, можна заробити, якщо скуповувати перспективну землю без комунікацій.

Фактор 3. Фізичний знос об'єкта

Всі об'єкти нерухомості мають ту чи іншу ступінь зносу, яка обумовлена віком споруди, наявністю або відсутністю капітального ремонту. Фізичний знос вимірюють у відсотках і відображають в технічному паспорті.

Фізичний знос об'єкта

Як правило, після капітального ремонту знос значно знижується, що веде до збільшення кадастрової вартості житла. Читайте про це в нашій тематичної статті.

3. Якими способами можна дізнатися кадастрову вартість нерухомості — 3 основних способи

Дані про кадастрової вартості кожного зареєстрованого об'єкта містяться в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН). Це відкрита база, яка ведеться Росреестром. Дані в ній регулярно оновлюються, так як будь-яка реєстрація відображається саме там.

Пропоную ознайомитися зі способами отримання інформації з ЕГРН.

Спосіб 1. Отримати на сайті Росреестра

Якщо не потрібна офіційна папір з печаткою, і ви просто хочете безкоштовно дізнатися кадастрову вартість нерухомості – заходьте на сайт Росреестра. Там є зручна форма для запиту електронної виписки з ЕГРН, що містить потрібні вам відомості. Потрібно ввести лише адресу або умовний номер об'єкта.

Знаючи точну суму, ви можете самостійно перевірити за допомогою спеціального калькулятора кадастрову вартість будинку. Це допоможе розрахувати суму податків на нерухомість і з'ясувати, чи не переплачуєте ви державі.

Спосіб 2. Звернення в Кадастрову палату або МФЦ

Якщо ви не знаєте, де взяти довідку про кадастрової вартості нерухомості на папері і з печаткою, то просто підіть в Росреестр або в один з багатофункціональних центрів вашого міста (МФЦ). Другий варіант кращий, оскільки якість надання послуг у таких центрах знаходиться під постійним контролем.

Отримання офіційного документа потрібно тільки при необхідності судового оскарження кадастрової оцінки нерухомості. Детальніше про це поняття читайте в нашій спеціальній статті.

Спосіб 3. Доручення спеціалізуються компаніям

Хоча замовити в МФЦ необхідні відомості неважко, завжди є причини, за якими люди не хочуть цього робити самостійно. У таких випадках на допомогу прийдуть юридичні компанії, які надають відповідні послуги. Вони знають, як швидше отримати офіційну інформацію про кадастрової вартості об'єкта нерухомості.

Чому краще користуватися послугами спеціалізуються компаній:

  • не потрібно витрачати свій час на відвідування МФЦ або держорганів;
  • відсутній ризик відмови через неправильно оформленого заяви або неповноти пакету документів;
  • є можливість замовити через цю ж компанію оцінку ринкової вартості нерухомості, щоб оскаржити дії податківців.

Тепер розглянемо детально, як і де дізнатися кадастрову вартість нерухомості.

4. Як отримати довідку про кадастрової вартості нерухомості - 5 простих кроків

Припустимо, що ви вирішили взяти великий кредит під заставу своєї квартири, а в банку вам сказали, що видадуть тільки ту суму, яка вказана на сайті Росреестра як кадастрової вартості.

Крок 1. Знаходимо інформацію про об'єкт на сайті Росреестра

В першу чергу вам потрібно переконатися, чи варте ваше житло на кадастровому обліку і чи відповідає його кадастрова вартість ринкової.

Для цього достатньо зайти на сайт Росреестра і по введеному адресою отримати коротку виписку з ЕГРН. В ній буде міститися вся необхідна інформація. Зазначу, що такі виписки надаються з 1 січня 2017 року. Раніше були виписки з єдиного державного реєстру прав (ЕГРП).

Інформація про об'єкт на сайті Росреестра

Якщо об'єкт знайдений не буде, то його і на обліку немає. В цьому випадку доведеться почекати з кредитом, поки не регулюєте питання. Ринкова кон'юнктура впливає на зміну кадастрової вартості нерухомості. У виписці містяться відомості про дату останніх змін.

Якщо це було дуже давно, ви можете замовити позачергову оцінку кадастрової вартості для приведення її у відповідність з поточними цінами.

За правилами ця процедура проводиться не частіше одного разу на три роки, але не рідше 1 разу в 5 років. Врахуйте, що з 2017 року кадастрову вартість нерухомості для фізичних осіб можуть визначати тільки державні структури.

Крок 2. Подаємо заявку в Кадастрову палату або МФЦ

Якщо ціна, зазначена в ЕГРН, вас повністю влаштовує, то для отримання кредиту потрібно надати в банк офіційну довідку з печаткою. Для цього треба звернутися безпосередньо в Кадастрову палату, попередньо зателефонувавши туди і з'ясувавши, коли у них прийомні години. Там на спеціальному бланку потрібно написати заявку на отримання необхідних відомостей з ЕГРН.

Зручніше звертатися з такою проблемою в МФЦ, де оператор центру заповнить заявку за вас на комп'ютері, роздрукує її і дасть вам тільки розписатися. Врахуйте, що за отримання офіційного документа доведеться заплатити держмито.

На цьому етапі вивчення матеріалу статті пропоную переглянути відеоролик про те, чому кадастрова вартість може відрізнятися від ринкової.

Крок 3. Надаємо необхідні документи

Для отримання офіційної кадастрової виписки потрібно не тільки написати заявку, але і представити деякі документи, які підтверджують вашу особу і ставлення до об'єкта нерухомості.

Документи для отримання виписки:

  • особистий паспорт або інший засвідчує документ;
  • правовстановлюючий документ на об'єкт;
  • квитанція про оплату держмита.

Хоча процедура оформлення виписки нескладна, а документів вимагається мінімальна кількість, у вас просто може не виявитися часу або бажання відвідувати держустанови. В цьому випадку отримати необхідні кадастрові виписки та інші документи можна на сайті компанії ТОВ ЕГРП365.

Компанія надає безліч послуг, пов'язаних з одержанням відомостей з ЕГРН, за невелику плату. Наприклад, отримати довідку про кадастрової вартості об'єкта нерухомості можна всього за 290 рублів.

Інші послуги фірми і їх вартість:

  • замовлення кадастрового паспорта – 490 рублів, з печаткою – 2990 рублів;
  • оформлення виписки з ЕГРН – 590 рублів, з печаткою – 2990 рублів;
  • кадастрова виписка – 790 рублів.

Зазначу, що зазначена вище інформація надається для всіх регіонів .

Крок 4. Очікуємо обробки запиту

Незалежно від того, куди був поданий запит на надання інформації, вам доведеться почекати кілька днів, поки його оброблять і підготують необхідний документ. Термін отримання результату в Росреестре 5 днів, в МФЦ до 10 днів.

Крок 5. Отримуємо довідку про кадастрової вартості

Якщо ви подавали заявку через МФЦ, вам прийде СМС-повідомлення, коли довідка буде готова. Після цього в призначений час потрібно прийти в Центр, підійти до терміналу, знайти в меню «Видача результатів», взяти талон електронної черги, дочекатися і отримати довідку про кадастрової вартості нерухомості.

Електронна черга МФЦ

Так як цей документ буде офіційним, з печаткою, то у банку не залишиться сумнівів щодо достовірності кадастрової оцінки квартири. Про це понятті пропоную дізнатися детальніше з нашої спеціальної статті.

5. Хто надає послуги з отримання довідки про кадастрової вартості нерухомості   огляд ТОП-3 компаній

Крім описаної вище юридичної компанії, є багато інших, які надають повний перелік послуг, пов'язаних з кадастрової вартістю нерухомості.

Пропоную огляд трьох з них.

1) Юрбизнесконсалт+

Юрбизнесконсалт+Це багатопрофільна юридична контора, яка надає великий спектр послуг. Серед них важливе місце займають дії, пов'язані з наданням різної інформації з ЕГРН.

На сайті компанії можна замовити виписки про кадастрової вартості об'єкта нерухомості як для фізичних, так і юридичних осіб. Швидкість їх виготовлення залежить від регіону. По вам видадуть результат вже через добу, по іншим регіонам за 5 днів.

Послуги і ціни компанії Юрбізнесконсалтинг+:

  • формування строкової електронної виписки з ЕГРН за 6 годин – 500 рублів;
  • офіційні виписки з печаткою Росреестра – від 4 до 7 тис. рублів, в залежності від терміновості та регіону;
  • виписка про права на конкретну особу – від 5 до 9,5 тис. рублів.

Крім цього, в компанії можна замовити кадастровий або технічний паспорт на об'єкт нерухомості.

2) ЕГРПуля

ЕГРПуляКомпанія займається документальним супроводом правовідносин в сфері нерухомості. Співробітники готові працювати у вихідні та святкові дні, а також доставити вам документи на будинок. При цьому вартість послуг доступна кожному. На сайті є кілька зручних способів оплати і форма онлайн замовлення.

Послуги, що надаються компанією ЕГРПуля:

Послуга Опис послуги Вартість послуги (руб)
1 Виписки з ЕГРН Оформлення офіційних виписок з печаткою та надання відомостей з території всієї 1100
2 Надання документів в електронному вигляді Виписки з ЕГРН, кадастрові паспорти, довідки про кадастрової вартості без печаток в електронному вигляді 0
3 Перевірка нерухомості Збір документації та комплексна юридична експертиза об'єкта нерухомості 10000
4 Техпаспорт БТІ Безкоштовний виїзд фахівця на об'єкт, платне складання поверхового плану та експлікації 5000
5 Довідка про кадастрової вартості Видача довідки з печаткою на будь-яку дату 1000

Крім того, на сайті ви можете замовити пошук будь-якої інформації про нерухомість та її власників. Часто це потрібно зробити до укладення різноманітних угод. Можна з особистими даними власника скласти весь перелік, разом з кадастровою вартістю нерухомості, якою він володіє на території .

3) Росрегистр

РосрегистрЦя компанія спеціалізується на наданні всієї інформації про нерухомості, яка тільки може знадобитися клієнту. Довідки видаються в електронному та офіційному вигляді. Фахівці компанії займаються не тільки оформленням довідок і виписок з ЕГРН, але й розшуком майна фізичних і юридичних осіб на території будь-якого суб'єкта .

Фірма позиціонує себе як інтернет-магазин виписок, тому всі послуги надаються в онлайн режимі. Для отримання результату ваша особиста присутність не потрібно. Навіть якщо ви замовили документ на папері і з печаткою, вам його доставить кур'єр.

6. Як прискорити отримання інформації про кадастрової вартості нерухомості — 3 корисних ради

Так як ми живемо у вік комунікаційних технологій, то отримати будь-яку послугу сьогодні можна в рази швидше, ніж ще кілька років тому.

Для цього просто прислухайтеся до наступних порад.

Порада 1. Оформляйте заявку на визначення кадастрової вартості через Інтернет

Використання інтернету дозволяє оформити заявку за пару хвилин, в той час як похід в МФЦ може зайняти набагато більше часу. Неофіційний результат ви отримаєте миттєво, якщо скористаєтеся інтернет сервісом. Навіть офіційну виписку кур'єр принесе швидше, ніж ви самі її заберете в Росреестре.

Приклад

При покупці квартири я зіткнувся з необхідністю оформити угоду в нотаріуса, так як вона була в частковій власності. За ці послуги продавець повинен був сплатити держмито у вигляді певного відсотка з ринковою або з кадастрової вартості на свій розсуд.

Ринкова була вказана у нашому договорі, а кадастрову я знайшов за пару хвилин прямо в кабінеті нотаріуса, зайшовши на сайт Росреестра зі смартфона. Другий варіант виявився набагато вигідніше першого.

Порада 2. Співпрацюйте з комерційними компаніями з надання послуг

Сьогодні багато комерційних компаній надає послуги з отримання кадастрових документів. Користуватися сервісом можна і потрібно, так як це не тільки спростить процес отримання того чи іншого документа, але і значно прискорить його.

Співпраця з комерційними компаніями з надання послуг

Багато компаній мають напрацьовані роками схеми надання послуг, що дозволяє їм в рази скоротити час їх отримання.

Порада 3. Отримуйте юридичну консультацію

Перед тим як звернутися куди-небудь, проконсультуйтеся у фахівців про тонкощі процесу. Багато фірми надають консультаційні послуги навіть безкоштовно. Наприклад, ви не знаєте, як розрахувати кадастрову вартість об'єкта нерухомості і куди для цього звернутися. Сміливо телефонуйте в компанію Правознавець або задавайте питання в чаті.

Ця фірма спочатку створювалася для онлайн консультацій з різних правових питань. На сайті компанії є багато готових ситуацій, серед яких ви можете знайти і подібну своєї. Якщо ні, то зайдіть на портал Правознавця, виберіть цікавий для вас розділ і задайте своє питання особисто. Ціна відповіді на нього не перевищить 700 рублів, що значно менше, ніж в інших компаніях.

Юристи компанії підкажуть, як швидше поставити нерухомість на кадастровий облік, якщо з'ясується, що вона там не варто, а також дадуть поради з будь-яким іншим юридичним темами.

7. Висновок

Тепер ви знаєте, що кадастрова вартість нерухомості — не порожній звук, а важлива категорія, що впливає на оподаткування і багато іншого. Цей показник можна і потрібно змінювати при необхідності, а дізнатися його можна в Росреестре або через інтернет.

Бажаю вам всього найкращого у всіх ваших благих справах і пропоную оцінити статтю, а також залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Кадастрова вартість нерухомості   покрокова інструкція з визначення кадастрової вартості об'єкта + професійна допомога у визначенні вартості