Кадастрова вартість житла   інструкція з отримання довідки про кадастрової вартості за 5 кроків + 3 ради як прискорити визначення вартості

Куди звернутися, щоб розрахувати кадастрову вартість житла? Як дізнатися кадастрову вартість житла за адресою через сайт Росреестра? Де отримати довідку про кадастрової вартості житла?

Добрий день, шановні читачі журналу ! З вами Валерій Чемакин – спеціаліст з правових питань.

У цій статті я поділюся з вами інформацією про те, що таке кадастрова вартість житла і чим вона відрізняється від ринкової.

В кінці матеріалу я зроблю огляд декількох компаній, які на вигідних умовах надають такі послуги.

Кадастрова вартість житла

Зміст
  1. Що таке кадастрова вартість житла і для чого вона визначається?
  2. Від чого залежить кадастрова вартість житла — 5 головних факторів
  3. Як отримати довідку про кадастрової вартості житла — 5 простих кроків
  4. Хто надає послуги з надання довідки про кадастрової вартості житла   огляд ТОП-3 компаній
  5. Як швидко дізнатися кадастрову вартість житла — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке кадастрова вартість житла і для чого вона визначається?

Не кожен знає, що кадастрова вартість житла – це спеціальне поняття, введене державою у фіскальних цілях. До 2011 року власники житла платили мінімальні податки на свою нерухомість, так як вони нараховувалися на інвентаризаційну вартість, методика розрахунку якої не змінювалася з радянських часів.

Щоб оподаткування стало більш справедливим для громадян і вигідним для держави, було введено поняття кадастрова вартість. Детальніше про нього можна прочитати в нашій окремій статті. Скажу тільки, що методики її розрахунку максимально наближені до ринкового визначення вартості.

Від різких ж коливань захищає те, що розрахунок кадастрової вартості житла за законом, проводиться не частіше 1 разу в 3 роки, але не рідше 1 разу в 5 років. До початку 2017 року оцінка проводилася незалежними оцінювачами. Зараз законом встановлений перехідний період до 2020 року, протягом якого ця функція буде повністю передана державним бюджетним установам.

Хоча кадастрова вартість нерухомості за своєю суттю повинна бути близькою до ринкової, на практиці це часто не так. Тому є кілька причин.

Ось деякі з них:

  • кадастрова вартість житла визначається як середня в регіоні для аналогічних об'єктів;
  • остання оцінка може бути проведена цілих 5 років тому;
  • оцінювач при розрахунку не володів всією інформацією про об'єкт;
  • при розрахунках враховувалися перспективи розвитку території.

Передача новим законом функції кадастрової оцінки нерухомості державі покликана усунути ці причини, у результаті чого планується знизити кількість судових позовів, а також ліквідувати комісії по спорах Кадастрових палатах.

2. Від чого залежить кадастрова вартість житла — 5 головних факторів

Основою для формування кадастрової вартості житла служать ті ж фактори, що і для ринкового ціноутворення. Відмінність тільки в тому, що беруться усереднені значення.

Крім того, на ринкову ціну часто впливає безліч кон'юнктурних факторів, таких як: нещодавно затоплення, зроблений капітальний ремонт, економічна криза і навіть падіння акцій підприємств міста, де розташована нерухомість.

Бо як визначати кадастрову вартість житла можна не частіше, ніж раз на 3 роки, то враховуються тільки фундаментальні фактори.

Ось деякі з них.

Фактор 1. Середня вартість квадратного метра в регіоні

Цей параметр лише приблизно відображає реальну картину, так як навіть в однакових сусідніх будинках рівні квартири можуть значно відрізнятися від ринкової вартості. Тим не менш, саме цей фактор є основою для всієї формули.

Вартість квадратного метра житла в деяких регіонах Приволзького федерального округу за 4 кв. 2016 року:

Регіон Вартість квадратного метра житла (руб)
1 Нижегородская область 41247
2 Республіка Башкортостан 35773
3 Самарська область 34283
4 Саратовська область 30000

У таблиці вказана середня вартість квадратного метра житла в регіоні, яку застосовують у формулі. Це призводить до того, що кадастрова вартість квартир з євроремонтом та без нього в одному під'їзді буде однаковою. При цьому ринкові ціни цих об'єктів можуть відрізнятися до 50%.

Фактор 2. Рік зведення будівлі

Рік побудови теж відчутно впливає на кінцевий результат розрахунків. З віком відбувається знос основних конструктивних елементів, що знижує вартість будови. При цьому враховується матеріал стін і перекриттів, наявність недавнього капітального ремонту або його відсутність.

З цього правила є один виняток – будови, які становлять цінність з історичної точки зору.

Фактор 3. Площа житла

Це очевидний фактор, так як житло більшої площі коштує дорожче, причому в будь-якому сегменті. Всі хочуть мати велику квартиру або будинок, але потрібно розуміти, що це тягне за собою додаткові витрати.

Більше доведеться платити за комунальні послуги, не кажучи вже про підвищений податок.

Фактор 4. Характеристики житла

Будь-яке житлове будова характеризується не тільки площею і роком споруди. Такі параметри, як поверховість, стан прилеглих територій, екологічна обстановка, наявність ліфта та розвиненої інфраструктури теж вносять свій внесок.

характеристики житла

Наприклад, двоповерховий приватний будинок, побудований на ділянці біля лісу і озера площею 200 м2 коштує дорожче, ніж такий же за площею одноповерховий у якому-небудь садовому товаристві. Природно, що і кадастрова вартість будинку біля озера буде значно вище.

5 Фактор. Економічна ситуація в регіоні

Регіони дуже неоднорідні по своєму соціально-економічному розвитку. Іноді навіть поряд розташовані території сильно відрізняються за ступенем промислового виробництва, рівня життя населення та інвестиційної привабливості.

Не секрет, що існують благополучні регіони і депресивні. Навіть усередині одного регіону кадастрова вартість квартир в різних містах може відрізнятися дуже суттєво.

Приклад

Не так давно я проживав в одному з сільських районних центрів півдня Тюменської області. Ми з моїм знайомим побудували котеджі в один рік практично за однаковими типовими проектами.

В кінці 2016 року була проведена кадастрова оцінка обох об'єктів. Виявилося, що кадастрова вартість мого будинку вищою на цілих 20%.

Справа в тому, що котедж знайомого розташувався хоч і в мальовничому місці біля озера, але в 40 кілометрах від районного центру, у селі, де не залишилося жодного виробництва, і люди звідти поступово їдуть.

Мій будинок був зведений в районному центрі на вулиці, де є навіть центральний водопровід і сучасний спортивний майданчик.

Цей приклад ілюструє, як може різнитися соціально-економічна ситуація в різних територіях навіть одного району і як це впливає на кадастрову вартість житла.

3. Як отримати довідку про кадастрової вартості житла — 5 простих кроків

Іноді потрібно офіційна довідка для вирішення питань з податковою інспекцією або банком. Де дізнатися кадастрову вартість житла? Відповідь проста – в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН). Адмініструє цю базу Росреестр, в який входять регіональні Кадастрові палати.

Є багато комерційних компаній, які за гроші замовляють своїм клієнтам такі довідки, але готуються вони все одно в Росреестре. Якщо вам достатньо просто знати кадастрову вартість житла, то скористайтеся онлайн послугою на сайті.

Про цю можливість поговоримо пізніше, а зараз пропоную ознайомитися з алгоритмом отримання офіційного документа з печаткою.

Крок 1. Звертаємося в Кадастрову палату

Перед приходом в Кадастрову палату уточніть режим прийому громадян на сайті або за телефоном. Перш ніж замовляти довідку, переконайтесь, що ваше житло складається на кадастровому обліку і уточніть у фахівця подальші дії.

Як з'ясувати, чи складається житло на кадастровому обліку:

  • перевірити у правовстановлюючому документі наявність кадастрового номера;
  • перевірити за адресою на сайті Росреестра;
  • безпосередньо в офісі кадастрової палати.

Ви також можете звернутися в Багатофункціональний центр (МФЦ) для отримання довідки про кадастрової вартості квартири.

Крок 2. Оформляємо заяву

В Кадастровій палаті вам видадуть зразок, по якому ви повинні самостійно написати заяву на надання довідки або інших документів, пов'язаних з інформацією з ЕГРН.

При зверненні в МФЦ за вас це зробить оператор. Вам залишиться тільки підписати його.

Крок 3. Надаємо пакет необхідних документів

Для отримання довідок та виписок з ЕГРН немає необхідності збирати велику кількість документів. Досить показати свій паспорт та правовстановлюючий документ на нерухомість.

Крім того потрібно сплатити держмито за послугу, а копію квитанції віддати фахівцеві разом із заявою.

Крок 4. Очікуємо складання довідки

При зверненні безпосередньо в Росреестр на складання довідки відводиться 5 днів, а при замовленні її через МФЦ 10 днів. Якщо в заяві вказали, що хочете отримати документ поштою, то вам його відправлять у конверті. В іншому випадку, по закінченню вказаного часу вам потрібно прийти за ним особисто. В МФЦ вас повідомлять про готовність допомогою СМС повідомлення.

Крок 5. Одержуємо документ в зазначені терміни

Видача довідки здійснюється там, куди ви подавали заяву. Тому потрібно прийти туди з розпискою про прийняття документів і з паспортом.

Після їх надання вам видадуть результат.

вікно видачі мфц

Якщо вам потрібна детальніша консультація про способи зміни кадастрової вартості землі або житла, ви можете звернутися в юридичну компанію Правознавець. Ця фірма спеціалізується на наданні консультаційних послуг у правовій сфері в онлайн режимі.

Питання можна задати безпосередньо на сайті Правознавця або зателефонувавши по телефону. Вартість такої послуги не перевищить 700 – 800 рублів. Якщо вам потрібні загальні відомості, така інформація надається і зовсім безкоштовно.

4. Хто надає послуги з надання довідки про кадастрової вартості житла   огляд ТОП-3 компаній

Сьогодні існує безліч юридичних компаній, які за невелику плату подають довідку про кадастрової вартості житла. Ціна питання залежить від того, що вам потрібно. Інформація в електронному вигляді зазвичай коштує не більше 300 – 500 рублів, а виготовлення кадастрового паспорта може досягати 10000 рублів.

Деякі компанії не тільки подають довідки, але і ведуть оціночну діяльність, наприклад, виробляють оцінку кадастрової вартості. Про цьому процесі читайте детальну тематичну статтю в нашому журналі, а поки пропоную огляд 3 відомих фірм.

1) ТОВ ЕГРП365

егрп-365Ця компанія надає всі види послуг, пов'язаних з поданням інформації з ЕГРН. На сайті можна безкоштовно дізнатися онлайн кадастрову вартість житла або земельної ділянки. Для цього достатньо ввести в спеціальне поле адреса об'єкта або його кадастровий номер.

Можна навіть перейти на кадастрову карту і подивитися місце фізичного розташування будинку або ділянки.

Для отримання офіційних документів потрібно заплатити певну суму. Наприклад, звичайна довідка про кадастрової вартості коштує 290 рублів, виписка – 590 рублів, а ось кадастровий паспорт з печаткою вже 4490 рублів.

Продукти компанії ЕГРП365:

  • виписки з ЕГРН на: квартиру, землю, будинок, про перехід прав власності;
  • довідка про відсутність в ЕГРН;
  • виписки з ЕГРН з печаткою;
  • кадастровий паспорт на квартиру, будинок, землю;
  • довідки про кадастрової вартості, про відсутність відомостей в ЕГРН.

Щоб детальніше ознайомитися з діяльністю і продуктами компанії, а також подивитися зразки документів, пропоную відвідати сайт компанії ЕГРП365.

2) Стар-Сервіс

стар-сервісЦя компанія надає комплекс послуг, пов'язаних з нерухомістю, починаючи від надання довідок про кадастрової вартості житла (навіть аварійного) і закінчуючи допомогою у реєстрації об'єктів. На сайті представлені ціни на послуги для Москви і Московської області.

Вартість подання довідок коливається від 1500 до 2500 рублів залежно від терміновості.

Послуги компанії:

  • подання виписок;
  • замовлення кадастрових паспортів та довідок;
  • оформлення нерухомості;
  • узаконення реконструкції, перепланування чи споруджених без дозволу об'єктів.

Крім того, юристи компанії готові супроводжувати ваші угоди купівлі-продажу нерухомості.

3) ЕГРП РФ

егрп рфЦей ресурс створений не тільки для отримання комерційного прибутку від надання послуг за видачу різних довідок і виписок з ЕГРН, але і для інформування громадян про процес самостійного отримання цих документів у Росреестре.

Крім того на сайті є всі документи та нормативні акти, що регламентують правовідносини в сфері кадастрового обліку нерухомості. На головній сторінці ресурсу є наочна інфографіка, на якій зображено порівняння всіх умов отримання довідок на сайті компанії і самостійно Росреестре.

Основна перевага першого варіанту – швидкість і якість надання послуги. Фахівці компанії надають консультаційні послуги по телефону.

На завершення огляду пропоную переглянути невеликий відеоролик про кадастрової вартості житла.

5. Як швидко дізнатися кадастрову вартість житла — 3 корисних ради

Отримання офіційних відомостей про кадастрової вартості житла з Росреестра займає тривалий час. Однак часто трапляються ситуації, коли заволодіти такою інформацією потрібно дуже швидко. Зазвичай при цьому немає необхідності в офіційному документі з печаткою.

Способів дізнатися кадастрову вартість житла або іншого об'єкта нерухомості в найкоротші терміни є кілька. Пропоную 3 з них.

Порада 1. Скористайтесь сайтом Росреестра

Це швидкий і доступний спосіб отримання інформації. На сайті Росреестра є спеціальна форма, за допомогою якої можна дізнатися кадастрову вартість житла по кадастровому номеру або просто за адресою об'єкта. При цьому вам не потрібно реєструватися на сайті.

Вся інформація, вивантажується з ЕГРН, має публічний характер і абсолютно доступна всім. З цієї причини ви можете дізнатися інформацію не тільки про свою нерухомості, але і про будь-який інший, знаючи тільки її адресу або кадастровий номер.

Порада 2. Використовуйте інформацію з кадастрового паспорта

На кожен об'єкт нерухомості, оформлений в установленому законом порядку і поставлений на облік в ЕГРН, заводять кадастровий паспорт.

У ньому містяться всі основні відомості про об'єкт: технічні характеристики, вид власності, кордону, а також кадастрова вартість і дата останнього визначення.

Порада 3. Користуйтеся послугами компаній-посередників

Сайти багатьох компаній-посередників забезпечені такою ж формою перевірки, як і на порталі Росреестра. Цю послугу вони надають безкоштовно. Однак, для замовлення довідок, виписок або інших документів, що мають юридичну значущість, потрібно буде заплатити.

При цьому документи з печатками, замовлені безпосередньо з Росреестра, коштують значно дорожче.

6. Висновок

Сподіваюся, що прочитавши цю статтю, ви більше не поставите собі питання, що таке кадастрова вартість житла і де її можна дізнатися.

Бажаю вам всього найкращого і успіхів у реалізації всіх важливих особистих проектів. Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Кадастрова вартість житла   інструкція з отримання довідки про кадастрової вартості за 5 кроків + 3 ради як прискорити визначення вартості