Оформлення будинку у власність — як оформити будинок на земельній ділянці за 5 кроків: інструкція для новачків + 3 корисних ради як прискорити оформлення приватного будинку

Скільки коштує оформлення дачного будинку на земельній ділянці? Як оформити приватний будинок у власність? Де замовити послуги з оформлення будинку в СНП у власність?

Добрий день, шановні читачі журналу . З вами Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

Ви вирішили побудувати заміський котедж або дачу на своїй земельній ділянці, але не знаєте з чого почати і як здійснити оформлення будинку у власність? Не біда. Якщо заздалегідь ознайомитися з правилами оформлення права власності на заміський будинок, то все пройде гладко.

Дочитавши матеріал до кінця, ви будете добре розуміти, як це робиться. В кінці статті я дам огляд 3 компаній, які надають послуги з оформлення заміського будинку у власність.

Оформлення будинку у власність

1. Для чого оформляти будинок у власність і коли це необхідно?

Якщо у вас є земельна ділянка, і ви вирішили побудувати на ньому якесь будова, то не поспішайте це робити. Спочатку ознайомитеся з юридичною стороною даного питання.

Справа в тому, що дуже багато залежить від категорії землі, на якій ви збираєтеся будуватися. Якщо це садову ділянку, то для зведення на ньому об'єкта не вимагається дозволу на будівництво. Оформлення будинку на садовій ділянці у власність теж не обов'язково, хоча бажано.

При зведенні нерухомості на земельній ділянці, призначеній під індивідуальне будівництво, потрібно спочатку отримати дозвіл на це у місцевих органах влади. Оформити побудований житловий будинок у власність   обов'язок забудовника.

Юридично будівлі не існує, якщо воно не було внесено в єдиний державний реєстр нерухомості (ЕГРН). Тому такий будинок ви не зможете продати, обміняти, подарувати, залишити у спадок своїм дітям. Росреестр   той державний орган, який займається адмініструванням ЕГРН. Саме туди слід звертатися для оформлення нерухомості.

Приклад

Один з моїх знайомих «успадкував» будинок у селі. Його померлий дідусь прожив там все своє свідоме життя, але так і не оформив ділянку та будівлі у власність. Будиночок був не дуже великий, та ще й старий.

Тим не менш, знайшлися люди, які хотіли його купити. Проте знайомий не зміг укласти з ними угоду купівлі-продажу, оскільки жодних документів на будову у нього не було.

В результаті довелося починати все з нуля: шукати свідків, піднімати будинкові книги, архівні дані. Тільки це дозволило узаконити ділянку і будиночок. В результаті виручених від продажу грошей ледь вистачило для покриття витрат.

для чого оформляти будинок у власність

Додам, що переоформляти власність потрібно також при зведенні прибудови до приватного будинку та у разі реконструкції. Крім того, реєстрації підлягають не тільки нові будинки, але і набута стара нерухомість.

2. Скільки коштує оформлення будинку у власність

Відповісти на це питання однозначно досить складно. Справа в тому, що вартість оформлення нового будинку у власність залежить від багатьох факторів. Це не тільки держмито, але і супутні витрати на різні юридично значимі дії.

Фактори, що впливають на оформлення новозбудованого будинку у власність:

  • категорія земельної ділянки;
  • наявність або відсутність необхідності проведення роботи з боку БТІ;
  • оформлений чи ні земельну ділянку належним чином.

Тепер детальніше поясню, як ці чинники впливають на вартість. Так як при будівництві дачі на території садового товариства не вимагається проведення замірів, не потрібен технічний паспорт, кадастровий план на будову, то витрачатися на послуги БТІ не потрібно. Держмито за оформлення дачного будинку у власність значно менше, ніж за реєстрацію повноцінного житла.

Якщо до початку будівництва не було проведено оформлення землі у власність (про порядок цієї процедури читайте в нашій окремій статті), то доведеться витратити гроші ще й на це. Виклик кадастрових інженерів для проведення межування обійдеться досить дорого.

3. Як оформити будинок у власність — 5 простих кроків

Порядок оформлення будинку у власність залежить від його виду. Набагато простіше зареєструвати дачу, ніж повноцінний заміський будинок. Далі ми розглянемо різні випадки більш детально та поетапно.

Інформація буде особливо актуальна для тих, хто бажає самостійно зайнятися оформленням будинку у власність, наприклад, через Багатофункціональний центр (МФЦ), фахівці якого допомагають провести будь-які операції з нерухомістю.

Крок 1. Збираємо документи

Сьогодні багато хто воліє будувати житлові будинки для постійного проживання на дачних ділянках не тільки тому що це дешево, але і з причини того, що оформити такий будиночок у власність набагато простіше.

буде Потрібно набагато менше документів, і не потрібні ніякі погодження з органами в муніципалітеті. Особливо це стосується тих, хто оформляє власність на будинок по дачної амністії.

Документи для реєстрації дачі:

  • паспорт;
  • квитанція або чек про оплату держмита;
  • документи на ділянку;
  • особлива декларація при спрощеному оформленні дачного будинку у власність.

Витребування інших документів при оформленні угод з нерухомістю та реєстраційних діях можливо тільки при виникненні будь-яких сумнівів у юридичній чистоті будинку у реєстратора.

Документи для оформлення житлового будинку у власність:

  • договір купівлі-продажу або інший документ, що підтверджує перехід права власності;
  • дозвіл на будівництво;
  • технічний паспорт на будинок;
  • кадастровий паспорт на дільницю і всі споруди;
  • власний паспорт;
  • наявні розпорядчі документи органів місцевого самоврядування на оренду земельної ділянки;
  • документи, що підтверджують право власності на землю;
  • чек або квитанція про оплату держмито.

Врахуйте, якщо ваш земельну ділянку до будівництва будинку не був зареєстрований в Росреестре, то реєструвати його разом з будинком. У цьому випадку документи потрібно буде зібрати і на нього. Якщо об'єкт був придбаний, то знадобиться ще й оформлене раніше свідоцтво на право власності на будинок колишнього господаря.

Крок 2. Звертаємося до служби державної реєстрації за місцем проживання

Після того як ви зберете всі документи, потрібно піти в Росреестр або МФЦ. Це саме ті заклади, в яких за законом можна здати документи на реєстрацію нерухомості.

Якому з них віддати перевагу, вибирати вам. Однак скажу, що контакти з МФЦ більш комфортні, так як в цих центрах створені всі умови для якісного надання державних послуг.

звертаємося до служби державної реєстрації за місцем проживання

Врахуйте, що перед відвідуванням цих установ в деяких випадках необхідно звернутися до нотаріуса:

  • при оформленні у власність будинки, що дістався у спадок;
  • якщо ви оформляєте будинок, який раніше знаходився в частковій власності.

У зазначених випадках до пакету документів треба долучити договір, завірений нотаріусом, або свідоцтво про спадщину.

Крок 3. Оплачуємо держмито

Оплата держмита   справа нехитра. Необхідну суму вносимо в касі будь-якого банку за наявними реквізитами або самостійно в терміналах самообслуговування.

До речі, у приміщенні МФЦ завжди є такий термінал, а працівник надасть допомогу кожному, хто не знає, як справлятися з цією технікою. До пакету документів долучаємо копію квитанції або чека, а не оригінал.

Крок 4. Отримуємо розписку про прийом документів

В якій був орган ви не звернулися, після прийому і перевірки всього пакету документів буде видана розписка із зазначенням дати отримання результату. Крім того, в ній ви знайдете номер заявки. Він потрібний для перевірки поточного статусу виконання вашого запиту на сайті Росреестра або МФЦ.

відразу Відповім, що терміни оформлення будинку у власність залежать від того, куди ви подали документи. В МФЦ доведеться почекати на 2 дні довше. Терміни залежать також від способу укладення договору купівлі-продажу. Якщо ви робили його у нотаріуса, то після здачі документів в Росреестр результат отримаєте через 3 дні. В загальному випадку на це піде 7 днів, а в МФЦ — 9 днів.

Крок 5. Отримуємо свідоцтво про реєстрацію

Новий закон, який вступив в дію з січня 2017 року, повністю скасував свідоцтва про право власності. Тепер вони дійсно не потрібні. Справа в тому, що вся нерухомість реєструється в ЕГРН. Будь-який бажаючий отримує інформацію з-за цього реєстру. Тому необхідність у різнобарвних дорогих для бюджету папірцях повністю відпала.

Сьогодні оформлення права власності — це зміна відомостей про власника в ЕГРН або внесення інформації про новий об'єкт у разі оформлення тільки що побудованого або недобудованого будинку у власність. Тому на руки видадуть тільки виписку з ЕГРН з вашим прізвищем.

4. Допомога в оформленні будинку у власність   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Якщо ви принципово не хочете ходити по державним установам, збирати документи, возитися з межеванием і кадастровим урахуванням, скористайтеся допомогою з боку комерційних організацій.

Сьогодні знайти фірму, що надає подібні послуги, не так вже й складно. Єдине що потрібно-це написати довіреність на оформлення будинку у власність у нотаріуса на представника такої організації. Пропоную вам огляд 3 компаній, які, на мою думку, мають непоганий досвід у таких питаннях.

1) Правознавець

Правознавець руПредположим, що ви готові самостійно подати документи в Росреестр, але не знаєте, як це зробити і які документи потрібні у вашому конкретному випадку. Я рекомендую вам звернутися в компанію Правознавець. Це фірма надає консультаційні юридичні послуги через інтернет і навіть по телефону.

Вам не потрібно навіть нікуди ходити. Досить відвідати однойменний сайт, записати у форму зворотного зв'язку вашу проблему з подробицями і дочекатися відповіді. Якщо ви заплатите невелику суму близько 700   800 руб., то вам буде наданий детальний відповідь з покроковою інструкцією. Безкоштовно надається загальна інформація.

Це допоможе самостійно виконати всі необхідні дії, не витрачаючись на послуги юристів з нерухомості. Про це читайте в нашій тематичної статті.

Фахівці ресурсу в курсі всіх змін у правилах оформлення будинку у власність, тому дадуть вам найактуальнішу інформацію. При необхідності через цю ж форму можна найняти в Правознавця юриста для збору документів та інших дій у своєму місті.

2) Віта-Хауз

віта-хаузЦя компанія займається юридичними питаннями у сфері приватного житлового будівництва. В ній працюють не тільки юристи, а й фахівці в галузі кадастру, геодезії, картографії. Всі вони в комплексі готові надати послуги з оформлення будинку та земельної ділянки у власність клієнта.

Вартість послуг з підготовки всієї документації становить 33500 руб. Якщо до цього додати ще і оформлення права власності, то сума збільшиться до 40350 руб. Погодьтеся, це не так і багато, особливо при відсутності документів на ділянку і будинок.

Послуги компанії:

Найменування послуги Опис послуги
1 Оформлення будинку у власність, у тому числі через суд Збір документів і направлення їх в Росреестр, подача позову та представництво в суді
2 Оформлення у власність будиночка в селі або дачу в садовому товаристві Збір документів для проведення процедури в рамках дачної амністії
3 Формування технічного плану на житлове чи нежитлове приміщення Виїзд інженерів на місце, проведення вимірів, створення плану в паперовій і електронній формі
4 Геодезична прив'язка до земельній ділянці будівель і споруд, що знаходяться на ньому Геодезична зйомка місцевості, визначення меж, прив'язка будинку до координат на місцевості
5 Складання акта обстеження в разі зникнення об'єкта Документ необхідний для зняття нерухомості з обліку в разі її фізичного знищення в результаті пожежі, стихійних лих або знесення

Крім того, фахівці компанії допоможуть узаконити об'єкти будівництва в рамках дачної амністії, яка діє до 1 березня 2018 року, і нададуть послугу з оформлення квартири у власність у новобудові. Про неї читайте в нашій спеціальній статті.

3) Мосземком

мосземкомВартість оформлення будинку в цій компанії починається від 20 тис. рулів, що набагато нижче, ніж у конкурентів. При цьому спектр послуг досить широкий. При зверненні ви отримаєте первинну консультацію експерта в галузі житлового права, з яким обговоріть всі нюанси. Він же вам озвучить остаточну вартість послуги.

Після цього можна укласти договір і підготувати нотаріальну довіреність на одного з юристів компанії. Фахівці проведуть всі необхідні роботи — як юридичного плану, так і суто технічного. Результатом надання послуги буде отримання вами виписки з ЕГРН, в якій знайдете своє прізвище в графі «власник».

Тут пропоную подивитися відео про реальний разі оформлення будинку зі слів звичайної людини.

5. Як прискорити оформлення приватного будинку у власність — 3 корисних ради

Чинне законодавство встановило дуже короткі терміни реєстрації об'єктів нерухомості. Однак, щоб самому не затягнути цю справу, потрібно дотримувати деякі правила. Спочатку визначитеся, чи маєте ви право на якусь полегкість.

Сьогодні для деяких категорій громадян існує програми, за якими будинку оформляються у власність на пільгових умовах. Щоб дізнатися про них, звертайтеся департамент майна в своїх муніципальних структурах. Фахівці, що займаються цим питанням, допоможуть вам швидко і без проблем оформити всі документи.

Порада 1. Користуйтеся послугами компаній-посередників

Значно прискорить процес збору документів ваше звернення в компанію, яка надає посередницькі послуги при реєстрації власності.

Маючи багатий досвід у цій справі, фахівці проведуть всю процедуру набагато швидше, ніж ви самі. Звернення в юридичну фірму гарантує, що вам не відмовлять у реєстрації, так як усі документи будуть перевірені, а в разі невідповідності   виправлені.

Порада 2. Подавайте заявку на отримання свідоцтва через Інтернет

Прекрасна можливість заощадити час   подати документи на реєстрацію через сайт Держпослуг. Для цього потрібно зареєструватися на ньому і пройти авторизацію в одному з засвідчувальних центрів. Документи, що надійшли через портал Держпослуг, в Росреестре обробляються в першу чергу.

Термін виконання таких заявок складає всього один день. Крім того, результат вам буде виданий відразу ж при явці в Росреестр. Точно також можна оформити право власності на квартиру, а не тільки на будинок.

Порада 3. Вкажіть необхідність термінового отримання свідоцтва в заяві

Ще одна можливість прискорити процес реєстрації — це показати необхідність термінового виконання запиту при зверненні. Швидше за все, вам підуть назустріч, але при цьому збільшиться сума держмита. Ситуації, коли зареєструвати нерухомість потрібно дуже швидко, нерідкі, тому знайте про можливість прискорити цей процес.

6. Висновок

Сподіваюся, що оформлення будинку у власність після прочитаного не складе для вас великих труднощів.

Бажаю всього самого найкращого, щоб нерухомість радувала вас і не доставляла жодних незручностей! Пропоную оцінити цю статтю написати коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення будинку у власність — як оформити будинок на земельній ділянці за 5 кроків: інструкція для новачків + 3 корисних ради як прискорити оформлення приватного будинку