Купівля будинку під материнський капітал в 2017 році – покрокова інструкція, практика та досвід + поради, як уникнути обману при купівлі житла під мат капітал

чи Можна за материнський капітал купити будинок або дачу? Як оформити покупку/продаж житла під сімейний капітал? Як придбати за мат капітал будинок в селі?

Вітаємо постійних читачів сайту .ru і тих, хто відвідав наш портал вперше. Експерт сайту Едуард Стембольский знову на зв'язку.

Ми продовжуємо цикл статей, присвячених материнському капіталу. Тема цієї публікації – купівля будинку (дачі або іншого приватного житла) під материнський капітал.

Отже, почнемо!

Купівля будинку під материнський капітал

1. Покупка будинку або дачі за материнський капітал   умови угоди і вигоди

Материнський капітал (МК) – спосіб державної підтримки сімей з двома та більше дітьми. Програма працює з 2007 року: за цей час кілька разів відбулася індексація суми капіталу – з 250 000 розмір державних дотацій виріс до 450 000.

Сертифікат на МК видається одноразово. Витратити забезпечені ним кошти можна після досягнення дитиною віку 3 років. У деяких випадках дозволяється скористатися грошима до досягнення цього віку.

Всі фінансові транзакції, пов'язані з МК, контролює та здійснює Пенсійний Фонд . Ця організація приймає рішення про видачу грошей на зазначені батьками цілі і займається юридичною чистотою угод з маткапиталом.

За даними ПФР, актуальний напрямок використання сімейного капіталу – поліпшення умов житла. Гроші можна витратити на покупку квартири або будинку, погашення кредиту або іпотеки, будівництво і реконструкцію житла.

Всі подробиці про програму державного фінансування сімей з 2 і більше дітьми в статті «Все про материнський капітал».

Тема цієї публікації – купівля будинку на кошти маткапитала. Суми в 450 тис. руб. навряд чи буде достатньо для придбання повноцінного житла, тому поряд з державними грошима батькам доведеться використовувати власні накопичення.

Материнський капітал може стати свого роду базою або фундаментом для придбання нерухомості.

З допомогою державних коштів можна оплатити:

  • початковий внесок при покупці квартири або будинку в кредит;
  • борг і відсотки по ньому по іпотеці;
  • одноразову покупку житла (з додаванням власних грошей при необхідності).

Материнський капітал допоможе у випадку, якщо банки не видають сім'ям кредит на житло через брак грошей на первинний внесок або з причини недостатнього рівня доходів. Сертифікат на маткапитал стає свого роду важелем, з допомогою якого можна зрушити справу покупки будинку з мертвої точки.

Придбання житла за рахунок материнського капіталу схема

Слід зауважити, що далеко не всі кредитні організації згодні працювати з маткапиталом в умовах економічної нестабільності. Оплатити іпотеку або видати кредит на житло під сертифікат згодні лише кілька десятків російських банків.

Не завжди і Пенсійний Фонд йде назустріч власникам маткапитала, особливо, коли гроші вкладаються не в пряму купівлю нових квартир, а в будівництво або реконструкцію житла.

Як отримати сертифікат

Ми радимо батькам, що зазнають труднощі з використанням державних дотацій, обов'язково консультуватися з усіх питань з фахівцями в галузі цивільного права.

Купівля приватного будинку під материнські гроші – не найпростіше захід, проте і його можна успішно здійснити, якщо підійти до справи з розумом і докладно.

Покупка дачі під мат капітал

Ще складніше буде купити дачу на сімейний капітал. За законом така процедура навряд чи представляється можливим, проте деяким батькам вдається домогтися представників ПФР дозволу на дану операцію.

Така операція стає правомірним, якщо присвоїти дачної будівлі статус повноцінного житлового будинку.

Такий будинок володіє наступними якостями:

  • він придатний для постійного проживання (постійного проживання);
  • має документи житлового приміщення;
  • має індивідуальний адресу;
  • в ньому можна прописатися (зареєструватися).

Житло не повинно бути старим і аварійним. Обов'язково наявність комунікацій, зручностей та інших умов повноцінного проживання. Всі ці вимоги справедливі для будь-якого об'єкта нерухомості, що купується під сімейний капітал. Детальніше про це – в наступному розділі.

2. Вимоги до об'єкту нерухомості – чи можна купити будинок в сільській місцевості

За законом далеко не кожен будинок може бути розглянутий як повноцінний об'єкт нерухомості. Щоб задовольняти умовам програми придбання житла під мат капітал, будинок повинен бути не просто будовою з дахом і стінами. Житло повинно забезпечувати максимальний комфорт для власників – в першу чергу, для дітей.

Основні вимоги до дому, приобретаемому під сімейні гроші:

  • розташування на території РФ;
  • статус об'єкта індивідуального житлового будівництва;
  • наявність системи опалення;
  • наявність електропостачання, водопроводу та каналізації;
  • відсоток зношеності не вище 50%.

Купівля на сімейний капітал будинки в аварійному стані або потребують капітального ремонту заборонена законом.

Ще одна необхідна умова – земельна ділянка, на якій розташований будинок, теж повинен бути куплений (або взято в оренду).

Важливий нюанс

Придбати землю на кошти маткапитала не можна!

Що стосується покупки будинку в села (в сільській місцевості), то ніяких обмежень на географічне розташування об'єкта нерухомості немає. Якщо в населеному пункті можна прописатися, і в ньому присутні всі блага цивілізації, значить придбати його за МК цілком можливо.

Материнський капітал і додому в сільській місцевості

 

Кожен варіант придбання житла на кошти держпідтримки обговорюється індивідуально з співробітниками Пенсійного Фонду. В ідеалі саме вони повинні надавати батькам вичерпну інформацію з усіх питань щодо розпорядження сертифікатом.

Однак на ділі домовитися з представниками Фонду вдається не завжди, тому краще залучати дипломованих фахівців в області соціальних допомог і при їхній особистій участі розробляти індивідуальну стратегію покупки житла.

3. Як оформити угоду купівлі-продажу житла під материнський капітал

Оскільки отримати кошти готівкою маткапитала не представляється можливим, власникам сертифіката доступні лише банківські транзакції – безготівкові перерахування коштів на рахунок продавця.

Обираючи об'єкт нерухомості для придбання у власність, слід відразу обговорювати з власниками особливості угоди. Не кожен господар будинку погодитися на операції з материнським капіталом.

Факт

Більшості людей такі угоди представляються клопітними і сумнівними, оскільки їх знання про маткапитале обмежуються загальними відомостями. Люди, які ніколи не мали справ з сертифікатами, вважають, що у них будуть труднощі з переведенням у готівку коштів у майбутньому і взагалі воліють «живі» гроші.

Вам доведеться або знайти фінансово грамотного продавця, або переконати його, що ніяких труднощів з перерахованими Пенсійним Фондом грошима у них не буде. Кошти державної підтримки, перекладені на власний банківський рахунок, відразу набувають інший статус і розпоряджатися ними можна як будь-якими іншими особистими фінансовими активами.

Крок 1. Шукаємо будинок

Більшість угод купівлі/продажу будинку за допомогою материнського капіталу укладаються з власниками житла. Тобто головна увага покупцям необхідно приділяти вторинному ринку.

Цього є просте пояснення – нові будинки будуються зазвичай в приватному порядку і за замовленням їх майбутніх власників. Сім'ї, які бажають купити новий будинок або придбати його в іпотеку, навряд чи знайдуть відповідний об'єкт.

Банки дають кредити переважно під квартири. Правда, деякі фінансові організації пропонують своїм клієнтам ексклюзивні варіанти і у вигляді винятку видають позику під котеджі.

Зазвичай такі пропозиції – результат співпраці банківських організацій з будівельними фірмами, які будують нові приміські селища з сучасними будинками з бруса, а також каркасного або газобетонного типу.

Об'єкти здаються будівельними фірмами під ключ і будуються до стадії внутрішньої обробки. При цьому банки видають позики на такі угоди з вигідними комісійними.

Єдиний мінус – загальна вартість такого будинку трохи більше, ніж на ринку, але зате сім'я отримує в довічне володіння якісне та довговічне житло.

Цілком можливо, що молодій сім'ї вдасться знайти такий варіант, але найчастіше власникам сертифіката доводиться вибирати будинку на вторинному ринку. Благо, вибір відповідних об'єктів нерухомості, особливо у великих містах, досить багатий.

Якщо вам сподобається будинок в садівничому господарстві, то такий варіант теж підійде, оскільки сьогодні на території садової ділянки можна прописатися. Швидше за все, дозвіл на використання капіталу Пенсійний Фонд вам видасть.

Але не забувайте, що будинок не повинен бути самовільною спорудою без документів і статусу житлового будови. Він повинен бути повноцінним господарським об'єктом і відповідати всім вимогами, про які йшлося в попередньому розділі.

Крок 2. Оформляємо у власність земельну ділянку

Купити будинок, не придбавши у володіння землю, на якій він стоїть, не вийде. В крайньому випадку, можна взяти цю територію в оренду на 100 років і вона буде вважатися практично вашою. Землю можна успадкувати від родичів і батьків.

Це важливий пункт процедури і забувати про нього не варто. Врахуйте, що придбати землю на кошти маткапитала не вийде. Так що цю статтю видатків вам доведеться взяти на себе.

Крок 3. Збираємо документи і звертаємося до Пенсійного Фонду за дозволом

Рішення про передачу коштів на рахунок продавця нерухомості приймають працівники Пенсійного Фонду. Саме до них потрібно звернутися, якщо ви вирішували скористатися державною підтримкою для поліпшення житла.

У разі позитивного рішення ПФР покриває витрати на придбання будинку (або їх частина) і передає кошти, забезпечені сертифікатом, продавцю житла.

Які документи потрібні:

  1. Заява від власника сертифіката, написане за встановленою формою (зразок можна взяти в ПФР).
  2. Свідоцтво про пенсійну страховку.
  3. Сертифікат на маткапитал.
  4. Копії паспорта та свідоцтва про народження.
  5. Зобов'язання про оформлення будинку у власність на всіх членів сім'ї.
  6. Довідку про розміри тимчасово непогашеного боргу продавцю будинку (якщо буде потрібно).
  7. Свідоцтво про шлюб (або розлучення, якщо такий має місце).
  8. Реквізити банківського рахунку, на який переказуються кошти.

Пакет документів варіюється в залежності від індивідуальних нюансів конкретного процесу купівлі-продажу житла.

Збір документів для пенсійного фонду

Врахуйте, що рішення з переказу коштів (або відмова в такій процедурі) приймається не відразу. Покупцеві і продавцю доведеться чекати 1-2 місяці до «винесення вироку». Якщо всі документи в порядку і об'єкт нерухомості відповідає вимогам, ПФР дає добро, і ви переходите до наступного кроку.

Крок 4. Оформляємо операцію

Оформлення договору купівлі-продажу здійснюється згідно зі встановленими правилами. Важливий нюанс – стають власниками будинку в рівних частках всі члени родини, включаючи дітей. Це робиться на випадок розлучення батьків, позбавлення їх батьківських та інших життєвих обставин.

Оформити будинок у спільну власність необхідно протягом 6 міс. після того, як Фонд перерахує продавцю належні йому кошти у повному обсязі.

Крок 5. Переходимо у володіння будинком

Тепер ви володієте будинком. Якщо ви придбали його в кредит, акуратно виплачує щомісячні внески, інакше вам будуть нараховані штрафи і пені. Якщо оплата зроблена повністю, ніяких дій не потрібно: живіть всією сім'єю в новому будинку і насолоджуйтеся комфортом, простором і самотою.

Для наочності представлю перераховані вище кроки у вигляді порівняльної таблиці

Необхідні кроки На що звернути увагу Скільки часу може піти
1 Пошуки будинку Шукати нерухомість для покупки стоїть на вторинному ринку Час не обмежено
2 Оформлення у власність землі Купити землю на маткапитал не можна 1-2 тижні
3 Звернення до Пенсійного Фонду Всі документи повинні відповідати встановленим нормам 1-2 місяці
4 Оформлення договору Нерухомість має бути розподілена на частки між усіма членами сім'ї кілька днів
5 Володіння При подальших операціях з нерухомістю слідкуйте за коректним оформленням угод   

4. Купівля будинку у батьків (родичів) – особливості і нюанси

Закон дозволяє виробляти комерційні операції між особами, які перебувають у родинних зв'язках. Однак якщо мова йде про залучення державних коштів, то на дії громадян, є кровними родичами, накладаються певні обмеження.

Мати/батько/бабуся/дідусь не можуть продати сина/дочки/онукові/внучці будинок або квартиру за кошти мат-капіталу. Введення такої заборони зумовлено частими випадками шахрайства з державними дотаціями.

Угоди між близькими родичами можуть мати меркантильну мету – отримання готівки, а не поліпшення умов житла. Тому купити квартиру або будинок у рідної бабусі (або рідного дідуся) не вийде.

Правда, двоюрідні брати і сестри цілком має право здійснювати такі операції.

5. Підводні камені в купівлі житла через материнський капітал – як уникнути обману

Сімейний капітал в 2017 році – солідні гроші, які, хоча і не є готівкою, все ж привертають шахраїв і любителів поживитися за чужий рахунок. Щоб уникнути обману при поводженні з маткапиталом, ми радимо вам всі операції з придбанням нерухомості проводити за участю досвідченого юриста або ріелтора.

Про те, хто такий ріелтор і чим він займається, ми вже писали раніше в окремій статті про професії ріелтора.

Професійні послуги коштують грошей, але це краще, ніж залишитися зовсім без коштів в результаті шахрайської операції. А способів позбавити їх законних власників засобів маса.

Приклад

Ще недавно операціями з сімейним капіталом вільно займалися мікрофінансові організації та фірми з сумнівним статусом. Деяким компаніям вдалося незаконно перевести у готівку сотні мільйонів рублів державних грошей на операціях з нерухомістю та інших аферах.

З цієї причини в 2015 році будь МФО відсторонені від операцій з маткапиталом законодавчим чином.

Материнський капітал шахраї

Однак деякі «фірми» (а не справі злочинні групи) просто змінили статус і продовжили свою діяльність. Найпростіші варіанти обману власників сертифікатів – вилучення передоплати за уявну допомогу в угодах з материнським капіталом або продаж об'єктів нерухомості, які не відповідають вимогам угод з державними коштами.

Іноді самі власники сертифікатів виступають ініціаторами злочинних операцій і оборудок з метою збагачення. Наприклад, укладають фіктивні договори купівлі-продажу з метою переказу безготівкових коштів в живі гроші.

Важлива інформація для тих, хто купує житло

Обов'язково перевіряйте, чи не використовували його попередні власники «материнських» грошей, і якщо так, з'ясуйте, чи була оформлена угода за всіма правилами.

Широке поле для шахрайства присутній у разі купівлі житла, що будується. МК можна використовувати для оплати пайового будівництва, а потім перепродати права участі. Виділити частки можна лише після оформлення власності, так що схема часто використовується недобросовісними власниками сертифікату для переведення коштів у готівку.

Рекомендую до перегляду відео по темі купівлі будинку на кошти держпідтримки:

6. Висновок

Отже, купити будинок за материнський капітал цілком можливо. Придбати нерухомість можна у сільській місцевості, у межах міста, в садівничому господарстві. Обов'язкова умова – будинок повинен бути добротним і мати статус індивідуального житлового об'єкта.

Вкладення мат капіталу в нерухомість – довгострокова і вигідна інвестиція, оскільки сучасні приватні будинки розраховані на століття і послужать не тільки вам, але і вашим дітям, але й наступним поколінням.

Я бажаю нашим читачам успіхів у придбанні житла і прошу оцінити дану статтю.

Як завжди буду чекати коментарів до публікації, питань, думок і зауважень по темі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Купівля будинку під материнський капітал в 2017 році – покрокова інструкція, практика та досвід + поради, як уникнути обману при купівлі житла під мат капітал