Як отримати материнський капітал в 2017 році – процедура отримання мат капіталу: практика та досвід + юридична допомога в оформленні документів

Де, коли і як отримати материнський капітал в 2017 році? Чи можна отримати сертифікат на мат капітал не чекаючи 3 років? Скільки разів можна отримати сімейний капітал?

Здрастуйте, дорогі друзі. Як завжди з вами Едуард Стембольский, экономитс і експертів сайту .ru.

Сьогоднішня тема досить актуальна для молодих сімей та матерів, які народили більше однієї дитини – отримання материнського капіталу.

Вже заінтригував? Тоді приємного вам вивчення!

Як отримати материнський капітал

1. Основні умови отримання материнського капіталу

Сім'ї, в яких з'являється другий (третій або наступний) дитина мають право на отримання державної допомоги – материнського (сімейного) капіталу (МК або МСК), розмір якого в 2017 році становить 453 026 тисячі рублів.

Розраховувати на отримання державних дотацій можуть і батьки, що усиновили дитину, який не є першим у родині.

Така допомога видається одноразово: отримати сертифікат можна відразу після народження дитини, але скористатися грошима дозволяється тільки після 3 років (за винятком деяких випадків).

На сайті є докладний і розгорнутий матеріал про програму державної допомоги – «Все про материнський капітал».

Думка про те, що займатися маткапиталом відразу після народження – це клопітно і утомливо, крутиться в голові кожної мами. Втім, закон і не квапить батьків з оформленням сертифіката – зайнятися отриманням цього документа можна і через рік, і через кілька років після появи малюка.

Головне, щоб це не сталося пізніше 31 січня 2018 року – до цього терміну офіційно продовжено дію програми. Докладніше про терміни дії та перспективи МСК читайте в окремій статті – «До якого року продовжили мат капітал».

Відразу заспокоїмо наших читачів: отримання сертифіката на маткапитал – зовсім не клопітка і виснажлива захід. Довго ходити по інстанціях і стояти в чергах більшості мам не доводиться, особливо, якщо підготуватися до процедури оформлення сертифіката заздалегідь.

Для початку розглянемо основні умови отримання державної допомоги.

Кому надається мат капітал:

  • мамі з російським громадянством, що народила або усиновила другого, третього або наступної дитини з 2007 по 2018 рік;
  • папі, в разі, якщо він – єдиний усиновлювач другої дитини в родині чи у матері відсутнє право на володіння сертифікатом;
  • неповнолітній дитині, якщо у батьків припинилося право на отримання капіталу (незалежно від причин даного обставини);
  • повнолітньої дитини (до 23 років), якщо він навчається очно в освітній установі і його батьки втратили право на отримання маткапитала.

Батьки, які отримують сертифікат, повинні бути громадянами на момент народження або усиновлення дитини. Діти також повинні отримати громадянство відразу після народження.

Тепер про тих, хто НЕ має право на сімейне посібник:

  • особи, позбавлені батьківських прав в судовому порядку;
  • громадяни, щодо яких суд скасував усиновлення;
  • заявники, оголошені померлими;
  • громадяни, які вчинили умисні злочини.

Приклад

Мати, подала заяву на материнський капітал, але при перевірці з'ясувалося, що в її відношенні раніше було порушено розслідування з приводу жорстокого поводження з дитиною. У цьому випадку співробітники ПФР мають право відмовити їй у видачі сертифіката.

Опікунство теж не дає право на материнський капітал. На всі питання щодо отримання допомоги, строків оформлення необхідних документів, вам дадуть відповідь у відділенні Пенсійного Фонду за місцем вашого проживання.

2. Чи можна отримати сімейний капітал до 3 років?

Актуальне питання для мам і тат. Багатьом батькам засоби, забезпечені сертифікатом, потрібні відразу, а не після триріччя дитини. Фінансові й житлові труднощі зазвичай виникають безпосередньо після народження малюка, а не через 3 роки.

чи Є ситуації, коли можна скористатися капіталом раніше? Виявляється, є, і всі вони пов'язані з придбанням нерухомості.

Можливість дострокового використання маткапитала передбачено в наступних випадках:

  • якщо кошти потрібні для внесення первинного внеску або погашення кредиту за іпотекою;
  • якщо гроші перераховуються в рахунок погашення позик, взятих для придбання, будівництва або реконструкції житла.

У всіх випадках питання вирішується співробітниками Пенсійного Фонду. Вирішальною обставиною на користь позитивного вердикту виступає наявність офіційного кредитного договору.

3. Процедура отримання мат капіталу – покрокова інструкція

Особливих складнощів з отриманням капіталу у громадян, які мають на це право, зазвичай не виникає. Важливо зібрати всі потрібні документи і правильно скласти заяву.

Звертатись за сертифікатом слід в Пенсійний Фонд (ПФР). Тільки ця організація має право на видачу сертифіката та винесення рішень з приводу його використання.

Допускається дистанційне отримання права на маткапитал для жителів віддалених районів або «просунутих» батьків, добре обізнаних із сучасними інформаційними технологіями.

Материнський капітал через інтернет

Годуюча мати з дитиною на руках зовсім не зобов'язана бути в кабінети особисто. Від її обличчя має законне право діяти офіційний представник – чоловік, батьки та громадяни, які мають на руках засвідчену нотаріусом довіреність.

Далі – інструкція з оформлення та отримання сертифіката.

Крок 1. Збір документів

Ще до подачі заяви слід підготувати копії документів, які потрібно пред'явити працівникам ПФР.

Список документів стандартний:

  1. Паспорт заявника.
  2. Документ про реєстрацію за місцем проживання (якщо немає прописки в паспорті).
  3. Свідоцтва про народження всіх дітей в сім'ї.
  4. Документ про усиновлення (якщо таке має місце).

У разі якщо сертифікат отримує батько, йому знадобляться документи, що підтверджують припинення права на допомогу матері дитини.

Крок 2. Подача заяви в Пенсійний Фонд (приклад заяви)

Подача заяви за встановленою формою – гарантія успіху в справі отримання маткапитала. Саме цей документ стане основою для видачі сертифіката, що засвідчує права батьків (усиновлювачів) на управління грошовими коштами.

Заяву можна подати за:

  • місцем проживання заявника;
  • місцем перебування;
  • місцем фактичного проживання.

Сам документ має встановлений законом зразок і включає в себе наступні пункти:

  • офіційне найменування органу ПФР, куди подається заяву;
  • ПІБ заявника, стать, дата і місце народження;
  • статус заявника;
  • реквізити паспорта;
  • пенсійні дані;
  • дані про прописку, місце перебування або проживання;
  • контакти.

При усиновленні кількість пунктів збільшується.

Можна завантажити зразок заяви на офіційному сайті ПФР і ознайомитися з цим документом наочно.

Є варіант скористатися сервісом віддаленого оформлення МСК на офіційному сайті ПФР. У цьому випадку від заявника буде потрібно реєстрація в особистому кабінеті і надання зразка електронного підпису.

також Доступна подача заяви через поштову службу. Відправнику повинна прийти розписка від співробітників в отриманні документів.

що Надійшло в ПФР заява реєструється і надходить в обробку.

Крок 3. Отримання сертифіката та розпорядження коштами

Перевірка документів і винесення вердикту про видачу сертифіката займає в середньому 1 місяць. Що роблять за цей час співробітники Фонду?

Вони встановлюють достовірність фактів, наданих заявником.

Як отримати сертифікат

Запитують у державних органах відомості щодо:

  • притягнення громадян до відповідальності за протиправні дії у відношенні дитини;
  • скасування усиновлення або удочеріння;
  • позбавлення батьківських прав.

За підсумками перевірки виноситься рішення про видачу сертифіката або відмову в його надання.

Сертифікат не дає моментального права на розпорядження забезпеченими цим документом засобами. Рішення про направлення грошей також виносить Пенсійний Фонд за ініціативою заявника.

Важливо

Кошти надаються у безготівковій формі. Переведення капіталу в повному обсязі не передбачається законом і розглядається як злочин.

Сертифікат – цінний папір, що підтверджує право розпорядження грошима. На ньому обов'язково повинна бути присутня печатка відділення ПФР і підпис його керівника.

4. Все, що треба знати про те, як витратити материнський капітал

Отримання сертифіката дає право на використання державних засобів. Є кілька способів розпорядитися материнським капіталом: вибір варіанта залежить від уподобань і потреб батьків.

Читайте на нашому порталі докладну статтю про ефективне застосування державних дотацій – «Як використовувати материнський капітал».

Тут ми коротко розглянемо найбільш популярні напрямки використання МСК в 2017 році.

Варіант 1. Поліпшення умов житла

Статистика ПФР свідчить, що більшість власників сертифікатів надсилає активи на поліпшення умов життя. Це природно, адже поява ще однієї дитини вимагає додаткової житлової площі.

Придбати квартиру або будинок на маткапитал можна в кредит або за одноразову виплату. Гроші можна додати до власних заощаджень, внести в якості первинного внеску або скористатися ними для погашення основного боргу за покупку житла.

Не всяке житло можна придбати на державні дотації.

Основні вимоги до об'єктів нерухомості, що здобувається за маткапитал:

  • знаходження на території ;
  • статус повноцінного житлового об'єкта;
  • не більше 50% зношеності.

Іншими словами, старе й аварійне житло на материнські гроші не купиш. Перевірку нерухомості на відповідність нормативам проводять співробітники ПФР.

Перевірка нерухомості

Є інші способи поліпшити умови життя за допомогою МСК – побудувати будинок на державні кошти або реконструювати вже наявне житло.

Читайте про це окрему статтю – «Материнський капітал на будівництво будинку».

Варіант 2. Позику або іпотека під мат капітал

Дозвіл позичити гроші під маткапитал або внести початковий внесок за іпотеку видається Пенсійним Фондом. Тільки якщо ця організація дала «добро», можна домовлятися про кредити з фінансовими установами.

Не всякі банки працюють з маткапиталом, і не на всі цілі можна отримати позику під сімейні гроші. Точніше, мета у таких кредитів може бути тільки одна – поліпшення умов житла (купівля нерухомості, будівництво, реконструкція). Споживчі кредити під маткапитал не видають.

Хочете знати більше – читайте статтю «Позика під материнський капітал».

Варіант 3. Освіта дитини

Витратити маткапитал можна не тільки на навчання у вузі, але і на інші розвиваючі програми. Направляти засоби дозволяється з триріччя дитини.

найпопулярніші варіанти використання маткапитала на освіту:

  • оплата дитячих садків, у тому числі спеціалізованих;
  • оплата музичної або художньої школи;
  • навчання у вузі;
  • проживання у гуртожиток під час навчання.

З маткапиталом працює більшість приватних і державних установ, розташованих на території РФ.

Варіант 4. Купівля автомобіля

Новий напрям використання МК, ще не затверджене законодавчим чином. Поки що витратити державні активи на сімейне авто можна тільки в деяких регіонах.

Однак є ймовірність, що даний спосіб розпорядження сімейним капіталом буде включений в список дозволених варіантів на федеральному рівні.

Про те, як витратити мат капітал на купівлю авто, читайте в окремій статті нашого сайту.

Варіант 5. Перерахування в рахунок пенсії

Експерти кажуть, що перерахування коштів у рахунок майбутньої пенсії матері або батька (якщо він – власник сертифіката) – досить вигідний спосіб інвестування грошей. Головне, правильно вибрати недержавний фонд для розміщення коштів.

В таких організаціях гроші не просто зберігаються, а прокручуються з метою отримання прибутку. Вдале управління материнським капіталом, вкладеним в недержавний ПФ може істотно збільшити його розмір вже через кілька років.

Для наочності я об'єднали всі способи використання засобів МК у порівняльній таблиці:

Варіанти використання МСК Плюси Мінуси
1 Купівля (будівництво) житла Можна використовувати до 3 років не Можна купити дачу
2 Позики під маткапитал Можливо дострокове застосування засобів Не всі банки видають позики
3 Оплата освіти Можна оплачувати дошкільний розвиток не Можна направити кошти в закордонні внз
4 Купівля авто Придбання машини на пільгових умовах Програма ще не затверджена
5 Перерахування в рахунок пенсії Можливо збільшення суми в недержавних фондах Не всі пенсійні організації надійні

5. Хто може допомогти в отриманні мат капіталу

Далеко не всі батьки, які мають право на маткапитал, знають всі юридичні тонкощі оформлення документів і правила розпорядження державними активами.

Іноді співробітники Пенсійного Фонду відмовляють власникам сертифікату на тих чи інших операціях із засобами МСК. Батьки дивуються – чому вони не можуть скористатися своїми законними правами?

Справа в тому, що кожна ситуація з використанням материнських грошей розглядається співробітниками Фонду індивідуально, з обов'язковою перевіркою всіх юридичних аспектів.

Допомога в отриманні маткапитала

Для вирішення спірних питань або з метою прискорити процеси, пов'язані з отриманням капіталу, можна звернутися в компанії, що займаються даними проблемами. Такі фірми беруть за свої послуги плату, але зате економлять ваш час і нерви.

6. FAQ – відповіді на часті питання про отримання сімейного капіталу

А тепер – відповіді на найпопулярніші питання про маткапитале.

Питання 1. Можна отримати мат капітал батькові?

Іноді материнський капітал отримує саме батько, а не мати. Такі випадки не часті, але зустрічаються.

Батько (або усиновитель дитини) може отримати сертифікат на МСК в наступних випадках:

  • якщо він єдиний батько дитини або його мати втратила право на отримання маткапитала;
  • якщо він єдиний усиновлювач дитини, і при цьому рішення суду про усиновлення набрало чинності після 01.01.2007 (дата прийняття закону про маткапитале).

Якщо сертифікат вже отримано, а мати втратила право на розпорядження коштами, то розпорядником призначається батько (незалежно від його громадянства).

Питання 2. Як отримати сертифікат без прописки?

Наявність прописки не є обов'язковою умовою отримання сертифіката, а її відсутність – не перешкода для розпорядження коштами.

Головне, щоб ви мали російське громадянство і фактична адреса проживання, за яким вам надішлють повідомлення про позитивне рішення щодо видачі

Питання 3. Можна отримати маткапитал готівкою?

Ні, переведення в готівку федеральних коштів законом не передбачено. Камера, правда, одноразові виплати: розмір виплат в 2017 році – 25 тисяч рублів. Отримати ці кошти можна до листопада поточного року.

Питання 4. Можливо отримання капіталу за 3 дитини?

не Можна, якщо вже отриманий сертифікат на другу дитину. Якщо ж у вашій сім'ї народився третій малюк, але ви ще не зверталися до ПФР за отриманням дотацій, можна зробити це і після народження третьої дитини.

У будь-якому випадку, отримати сертифікат вийде тільки один раз.

Рекомендую вам подивитися короткий по темі отримання материнського капіталу:

7. Висновок

Друзі, тепер ви знаєте майже все про оформленні та отриманні маткапитала.

Якщо ваша ситуація з житлом не потребує в поліпшенні, поспішати з витрачанням державних дотацій я не раджу. Як варіант в цьому випадку розгляньте інвестування материнських грошей в освіту дітей або інші перспективні напрями.

Бажаю вам успіху у поводженні з будь-якими фінансовими активами і прошу вас дати оцінку статті.

Дякую за увагу і чекаю від вас коментарів і зауважень по темі публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як отримати материнський капітал в 2017 році – процедура отримання мат капіталу: практика та досвід + юридична допомога в оформленні документів