Як направити материнський капітал на поліпшення житлових умов в 2017 році – практика та досвід + ТОП-5 способів застосування сімейного капіталу на житлові потреби

Як поліпшити житлові умови, використовуючи материнський капітал? Які способи поліпшення житлових умов популярні в 2017 році? Можна витрачати мат капітал на житлові потреби до 3 років?

Вітаю всіх читачів нашого сайту! На зв'язку економіст і експерт Едуард Стембольский.

Тема сьогоднішньої статті – використання материнського капіталу на поліпшення житлових умов.

Даний матеріал буде особливо актуальний для сімей з двома і більше дітьми, а також для батьків, які планують завести другу дитину.

Пропоную перейти до вивчення статті, вперед, друзі!

Маткапитал на поліпшення умов житла

1. Особливості використання мат капіталу на поліпшення умов житла

Поява другого (третього, четвертого) дитини в сім'ї – справжнє свято для люблячих батьків. Чудово, коли у вас вже є просторе та комфортне житло, в якому вистачає місця і дітям, і мамі з татом.

На жаль, така ситуація для середньостатистичних громадян РФ – швидше виняток, ніж правило. Звичайно ж при народженні другого малюка виникає нагальна потреба у збільшенні житлоплощі. Далеко не всі сім'ї в змозі вирішити цю проблему власними силами.

Саме тому в 2007 році урядом була запущена унікальна у своєму роді програма допомоги сім'ям з двома і більше дітьми. Проект «Материнський капітал» успішно діє вже майже 10 років: за цей період тисячі батьків вже скористалися державними дотаціями з метою покращення добробуту та житлових умов.

За даними Пенсійного Фонду (організації, яка розпоряджається коштами сімейного капіталу) купівля і будівництво житла – найбільш популярний напрям використання державних активів.

Даний факт не викликає подиву, особливо якщо взяти під увагу брак доступного і одночасно якісного житла у великих російських містах. Вірно і те, що суми маткапитала, навіть з урахуванням індексації, не вистачить для покупки повноцінного нового будинку і квартири.

Придбання житла за рахунок материнського капіталу схема

Однак гроші, забезпечені сертифікатом, можуть стати свого роду важелем, який зрушить справу з мертвої точки. Адже сімейний капітал можна спрямовувати не тільки на купівлю нових квартир, але й на відкриття іпотечних кредитів.

Перерахуємо всі законні способи застосування маткапитала для поліпшення житлового статусу:

  • купівля квартири, будинки, кімнати за договором купівлі-продажу;
  • будівництво приватного будинку своїми силами чи за допомогою підрядчиків (у тому числі – відшкодування витрат на вже зведене житло);
  • реконструкція будинку – зміна його технічних показників (площі, висоти, кількості житлових кімнат);
  • виплати по кредиту, узятому на покупку або будівництво;
  • виплати по іпотеці (в тому числі – погашення первісного внеску);
  • оплата прав на пайову участь у будівництві;
  • оплата вступного внеску учасника житлово-будівельного кооперативу.

Перш ніж вкласти кошти в зазначені напрямки, потрібно отримати згоду на це в Пенсійному Фонді. Поки співробітники цієї установи не дадуть добро, розпоряджатися фінансами власники сертифіката не мають права.

Працівники ПФР зобов'язані особисто переконатися, чи відповідає житло, що купується встановленим нормативам, і перевірити юридичну бездоганність угоди.

Придбана нерухомість повинна задовольняти двом головним вимогам: вона зобов'язана перебувати на території РФ і бути повноцінним житловим об'єктом з усіма зручностями. Старе й аварійне житло, зношене більш, ніж на 50%, придбати за маткапитал не можна.

Приклад

Пенсійний Фонд навряд чи видасть дозвіл на придбання дачного будинку, проте якщо змінити статус будови і оформити це документально, можна домогтися позитивного рішення.

Для цього потрібно зробити будинок повноцінним житловим об'єктом – влаштувати комунікації, налагодити теплопостачання і забезпечити мешканцям (в першу чергу – дітям) максимальний комфорт.

І ще один нюанс – придбати або побудувати житло на МСК можна лише в тому випадку, якщо він стане власністю всієї родини. Якщо відразу виділити частки дітей і чоловіка неможливо, власник сертифіката складає письмове зобов'язання зробити це після придбання квартири (будинку).

Детальніше про материнському капіталі – в окремій статті нашого журналу.

2. Коли можна витрачати мат капітал на житлові потреби – важливі нюанси закону

За законом використовувати активи сімейного капіталу можна лише після досягнення дитиною 3 років. Виняток становлять випадки, коли гроші спрямовуються на погашення іпотеки або кредиту, взятого на придбання житла.

У таких ситуаціях чекати триріччя не обов'язково. Для розрахунку за житловими кредитами гроші маткапитала можна використовувати відразу після отримання сертифіката.

Як отримати сертифікат

Важливо

Перед тим як укладати договір, необхідно заздалегідь з'ясувати, чи працює банк, в якому ви збираєтеся брати кредит або іпотеку, з материнським капіталом.

Пам'ятайте, що яким би способом ви не поліпшили статус свого житла, майже завжди можна настояти на подальшому відшкодування коштів. Це означає, що сім'я може спочатку купити квартиру (побудувати будинок) на свої або взяті в кредит гроші, а потім компенсувати витрати з допомогою держави.

Головне – реєструвати операції у встановленому законом порядку і зберігати всі чеки, документи та інші докази своїх витрат.

3. ТОП-5 способів поліпшити житлові умови з допомогою сімейного капіталу

Ми вибрали найбільш затребувані і актуальні в 2017 році варіанти розпорядження коштами МСК, спрямовані на житлові потреби. Кожна сім'я має право вибрати свій варіант в залежності від уподобань та фінансових можливостей.

Одним вигідніше взяти іпотечний кредит на нову квартиру, іншим (особливо багатодітним сім'ям) доцільніше побудувати приватний будинок в межах міста або сільській місцевості.

Сімейний капітал не обов'язково витрачати цілком. Якщо є можливість використовувати тільки частина від 453 000 рублів, то краще залишити резерв на майбутнє. Не виключено, що ці кошти знадобляться на освіту дитини або інші нагальні потреби.

Отже, найпопулярніші способи застосування державної допомоги.

Спосіб 1. Покупка квартири

Самий простий і надійний спосіб змінити умови життя за рахунок маткапитала – це придбати квартиру на первинному або вторинному ринку з допомогою державних дотацій.

Зрозуміло, що однієї тільки суми сімейного капіталу на придбання повноцінної нерухомості не вистачить. Батькам доведеться вкладати свої особисті заощадження, доповнюючи їх засобами федерального бюджету.

У даного способу є істотний недолік – рішення про переведення коштів на рахунок продавця Пенсійний Фонд приймає не відразу, а протягом 2 місяців з дня звернення власника сертифіката.

Не всі господарі квартир згодні чекати такий термін і не всі захочуть мати справу з маткапиталом. Фінансова грамотність громадян РФ знаходиться на задовільному рівні, тому більшість власників нерухомості віддадуть перевагу розрахункам за допомогою сімейних коштів живі гроші.

У таких ситуаціях володарі сертифіката можуть:

  • взяти кредит у банку на загальних підставах і розрахуватися з продавцем, а після відшкодувати витрати активами МСК;
  • умовити продавця почекати і пояснити йому, що після перерахування державних коштів він може розпоряджатися ними як своїми власними фінансами.

Важливий нюанс

З весни 2015 року позики, взяті в МФО (мікрофінансових організаціях), грошима маткапитала не оплачуються. Вам доведеться мати справу виключно з банками, які видають цільові кредити.

Детальніше про те, як купити квартиру на маткапитал, читайте в окремій публікації на сайті.

Спосіб 2. Іпотека під маткапитал

Материнський капітал часто виступає додатковим гарантом для банку на користь позитивного рішення про видачу іпотечного кредиту.

Іпотека видається далеко не всім заявникам. Для цього потрібно мати стабільний дохід, постійну офіційну роботу. Материнський капітал служить свого роду страховкою. Його можна використовувати в якості первинного внеску та гасити основний борг.

Одноразове внесення великої суми допоможе достроково розрахуватися із заборгованістю та зменшити суму щомісячних виплат. Для оформлення іпотеки вибирайте надійний банк з числа відомих і великих фінансових організацій.

На сайті є більш інформативна стаття про іпотеку під материнський капітал.

Спосіб 3. Купівля приватного будинку або дачі

Купівля приватного будинку мало чим відрізняється від придбання квартири під сімейні гроші. Хіба що вимоги до житла пред'являються більш суворі. І не завжди можна знайти покупця, готового приймати оплату активами маткапитала.

У цілому це дуже перспективне вкладення коштів, так як добротний сучасний будинок каркасного типу коштує недорого, будується швидко і служить сотні років.

Деякі банки пропонують ексклюзивні продукти для багатодітних і молодих сімей – кредити під МСК на нові каркасні і пінобетонні будинки, побудовані в передмісті підрядними організаціями.

Покупка дачі на маткапитал

 

Хочете знати більше про покупку будинку під мат капітал, читайте розгорнуту тематичну статтю на нашому порталі.

Спосіб 4. Будівництво будинку

Зведення будинку – ще один спосіб покращити житлове становище. Побудувати будинок на держдотації можна самостійно або із залученням підрядних організацій.

У першому випадку вам спочатку видадуть лише 50% суми на будматеріали, інструмент, через півроку вам доведеться пред'явити результат своєї праці – фундамент, стіни і дах будинку. У цьому випадку ПФР дасть дозволу на видачу другої половини допомоги.

Все про зведення будівель на держдотації у статті «Будівництво на мат капітал».

Спосіб 5. Реконструкція житла

Реконструкція – це якісне поліпшення технічних характеристик будинку. Сюди відносять збільшення площі, надбудову поверхів, перетворення горища в мансарду.

Гроші на реконструкцію можна попросити заздалегідь або спробувати відшкодувати витрати після проведених робіт. В останньому випадку потрібно оформляти реконструкцію офіційно і зберігати чеки на придбані матеріали та обладнання.

Заміна труб, настил паркету та інші оздоблювальні роботи не вважаються реконструкцією і за законом не можуть бути оплачені коштами маткапитала.

Всі способи зміни статусу житла ми зібрали в порівняльній таблиці:

Способи Переваги Недоліки
1 Покупка квартири Можна придбати квартиру в новобудовах або вторинне житло Не всі забудовники працюють з маткапиталом
2 Іпотека під маткапитал Не обов'язково чекати триріччя дитини Не всі банки видають іпотеку під сімейні гроші
3 Купівля будинку Можна відносно недорого придбати новий будинок під ключ Не всі продавці готові прийняти МСК в якості оплати
4 Будівництво Будувати можна самостійно і з допомогою професіоналів Не всі підрядники готові чекати перерахувань з Пенсійного Фонду
5 Реконструкція житла Простий спосіб збільшити площу житла і змінити його статус Всі роботи повинні бути строго регламентовані

4. В яких банках можна взяти позику на придбання житла – список банків з вигідними умовами

Не всі фінансові організації працюють з сімейними грішми. В період кризи кількість таких компаній скоротилася до мінімуму.

Ми вибрали п'ять найбільш надійних банків, які допоможуть сім'ям вирішити свої житлові проблеми:

  1. Сбербанк – пропонує іпотеку на купівлю житла на первинному і вторинному ринку.
  2. Банк Москви – компанія з найбільш привабливими для власників маткапитала умовами.
  3. Альфа Банк – гнучкі умови погашення первісного внеску по іпотеці або основної частини боргу.
  4. ВТБ 24 – пропонує програми «Іпотека + МСК = Квартира».
  5. Банк Відкриття – дозволяє придбати квартири в новобудовах або оплатити участь у пайовому будівництві

Процентна ставка в більшості банків стандартна – 12-14%. Терміни погашення кредиту від 5 до 50 років.

Рекомендуємо до перегляду відео по темі покупки квартири на кошти МСК:

5. Висновок

Підведемо підсумки. Поліпшити якість життя за допомогою маткапитала – цілком реальна перспектива для сімей, які мають право на державну допомогу.

При покупці квартири (будинку) для батьків важливо зважити всі плюси і мінуси свого рішення – адже сімейний капітал видається на сім'ю один раз. Не обов'язково витрачати всі кошти цілком можливо, що в майбутньому вони знадобляться для оплати освіти чи інші потреби.

Ми бажаємо читачам успіху в їх фінансових справах і, як зазвичай, просимо дати оцінку даної публікації. Чекаємо коментарів до теми, зауважень, пропозицій.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як направити материнський капітал на поліпшення житлових умов в 2017 році – практика та досвід + ТОП-5 способів застосування сімейного капіталу на житлові потреби