Все про материнський (сімейний) капітал у 2016   2017 роках – розмір та умови одержання + варіанти використання материнського капіталу

Кому і в якій сумі дають материнський капітал в 2016-2017 роках? Які документи потрібні для отримання мат капіталу? На що можна витратити сімейний капітал?

Здравствуйте, шановні читачі сайту «.ua»! З вами постійний автор бізнес-журналу Дмитро Шапошников.

У новій публікації ми поговоримо про материнському капіталі. Тема буде цікава всім сімейним людям, а також тим, хто збирається завести сім'ю або просто бажає підвищити рівень своєї фінансової грамотності.

Отже, починаємо!

Материнський капітал

Зміст
  1. Що таке материнський капітал і скільки грошей можна отримати
  2. Як отримати материнський капітал – хто видає, документи та умови отримання
  3. На що витратити материнський капітал – ТОП-5 популярних варіантів
  4. Нові програми і перспективи використання материнського капіталу
  5. Основні питання про материнському капіталі (FAQ)
  6. Як законно подвоїти материнський капітал і придбати нову квартиру?
  7. Висновок

1. Що таке материнський капітал і скільки грошей можна отримати

Материнський (сімейний) капітал – це фінансова міра заохочення громадян до народження (усиновлення) 2-го дитину і наступних дітей. Даний вид державної підтримки має своєю метою підвищення народжуваності в країні і стимулює природний приріст населення.

Закон про мат капіталі набув чинності на початку 2007 року. Початковий розмір дотацій становив 250 тис. рублів, але кожен рік з моменту введення допомоги відбувалася індексація даної суми.

Розмір материнського сімейного капіталу (МСК) постійно підвищувався. На поточний момент (2017 рік) він становить 453 026 рублів.

Сума не видається на руки відразу після появи другої дитини: це не готівку «живі» гроші, але грошове зобов'язання, яке можна використовувати лише на певні потреби. Перелік цих потреб обмежено законодавством.

Юридичне визначення материнського капіталу звучить так: це активи федерального бюджету, що розподіляються серед населення через Пенсійний Фонд РФ (ПФР) з метою реалізації заходів державної підтримки сімей.

Кілька важливих фактів щодо материнського капіталу:

  • право на отримання надається одноразово (отримати допомогу одна сім'я може тільки один раз);
  • зміна розміру МСК не тягне за собою заміну вже отриманого сертифікату;
  • звернутися в ПФР з клопотанням про отримання МК можна в будь-який момент після появи в сім'ї дитини;
  • вибрати спосіб розпорядження коштами можна після закінчення 3 років з дня отримання сертифіката (цей термін скорочується, якщо необхідно виплатити відсотки за кредитами);
  • сума капіталу звільнена від податків;
  • допомога надається не дитині, а його батькам;
  • сертифікат дійсний тільки разом з документом, що засвідчує особу.

В окремих регіонах РФ програми федерального стимулювання народжуваності мають свої нюанси аж до зміни розміру допомоги в сторону збільшення і надання інших пільг. Про регіональний материнський капітал в нашому журналі є окрема публікація.

Індексація материнського капіталу – основні зміни в 2017 році

Індексація проводилася щорічно з 2007 року. Винятком стали 2016 і 2017: в цьому році сума МСК залишилося такою ж, як і в 2015.

З метою нівелювати відсутність індексації на початку 2016 року була зроблена антикризовий захід – всі власники сертифіката могли отримати 20 тис. рублів з суми капіталу, звернувшись із заявою до ПФР до 31 березня.

У травні 2016 за рішенням державних органів у зв'язку з тривалою кризою була введена повторна виплата. Отримати її могли батьки, чиї малюки народилися до 31 грудня 15 року. При цьому сума збільшилася – тепер виплати готівкою з материнського капіталу склали 25 тисяч.

Є й інші новини: дію програми продовжено до кінця 2018 року, зараз планується подальше продовження цієї програми (детальніше про це у статті нашого журналу «Материнський капітал – до якого року продовжили?»).

Вводяться також нові можливості використання допомоги – наприклад, спрямування коштів на високотехнологічне лікування та соціальну реабілітацію дітей-інвалідів.

2. Як отримати материнський капітал – хто видає, документи та умови отримання

У цій главі все найголовніше про отримання мат капіталу.

Загальне правило говорить:

МСК можна використовувати за призначенням після виповнення дитині 3 років.

Виняток становлять ситуації, коли потрібно погасити кредит на придбання житла (іпотеку), будівництво, реконструкцію. На ці цілі можна витрачати кошти безпосередньо після отримання підтверджуючого документа.

Звертатися за отриманням сертифікату слід в регіональне відділення ПФР за місцем прописки або перебування. Заява про видачу подається особисто, або через довірену особу. Можна також вислати його поштою.

Право на отримання документа мають:

  • жінки, громадянки РФ, які народили (усиновили) 2 дитини або наступних дітей з 1.01.2007;
  • чоловіки, громадяни РФ, єдині усиновлювачі другого або наступних дітей (якщо рішення про усиновлення прийнято з 1.01.2007 і пізніше);
  • неповнолітні діти при припиненні права батьків на додаткові заходи держпідтримки.

Право на маткапитал підтверджує сертифікат державного зразка.

сертифікат на материнський капітал

 

Стандартний список документів для отримання сертифіката:

  1. Заяву на отримання.
  2. Паспорт заявника.
  3. Свідоцтво про народження всіх дітей.
  4. Судове рішення про усиновлення (для усиновлених).

В ситуації, коли один з батьків – не громадянин РФ, то потрібен документ, що посвідчує громадянство дитини. Більш детально про отримання МК – у статті «Як оформити материнський капітал».

Після збору потрібних документів (зазвичай це копії) їх відносять до Фонду, а сертифікат видається на руки приблизно через місяць після стандартної юридичної перевірки. Якщо одержувач не може прийти за документом особисто (наприклад, проживає у віддаленому районі), йому висилають поштою.

Дивіться також статтю «Як отримати материнський капітал».

3. На що витратити материнський капітал – ТОП-5 популярних варіантів

Не всі батьки, які мають право на сертифікат, знають, як ним скористатися з максимальною ефективністю. Між тим варіантів, передбачених для використання капіталу, безліч: поліпшення житла, освіту дитини, охорона здоров'я, оплата кредитів і позик.

Ми вибрали найпопулярніші методи застосування материнського капіталу і в подробицях розглянули їх.

Хочемо предуведомить читачів, що це далеко не повний список всіх можливостей практичного використання МК: про нові перспективи буде розказано у відповідному розділі.

На сайті також є детальна публікація про використання материнського капіталу.

Варіант 1. Поліпшення житлових умов

В журналі є розгорнута публікація, цілком присвячена питанню поліпшення житлових умов за допомогою материнського капіталу. У цьому пункті ми розглянемо загальні положення.

Використання МК для купівлі або будівництва житла – самий популярний у населення варіант розпорядження державним посібником. Це логічно: при народженні 2 дитини питання про збільшення житлоплощі особливо актуальне.

Є кілька варіантів вирішення житлового питання з допомогою МК:

  • реконструкція (модернізація) житлового будинку з паралельним збільшенням площі;
  • придбання будинку (детальніше в статті «Купівля будинку під материнський капітал»);
  • участь у пайовому будівництві (внесок МК в якості внеску);
  • застосування материнського капіталу на будівництво будинку (є окрема стаття на цю тему).

Заява про розпорядження мат капіталом для будівництва або придбання будинку (квартири) подається у той же орган – Пенсійний Фонд. Ця організація розпоряджається всіма операціями з материнським капіталом.

Грошима з материнських грошей можна оплатити послуги робочих бригад, придбання будматеріалів, експлуатацію обладнання та інші статті витрат, що виникають при будівельно-ремонтних роботах.

Рекомендуємо подивитися відео по темі використання МК для покупки житла:

Варіант 2. Взяти іпотеку або позику

Зайняти грошей на квартиру під сімейний капітал або взяти іпотеку – унікальна можливість для батьків забезпечити житлом себе і своїх дітей. Як взяти іпотеку під материнський капітал, читайте в окремій публікації.

Фінансові компанії (банки та інші організації з правом кредитування) видають кошти під маткапитал переважно для поліпшення житлових умов. Однак в останні роки розглядається можливість надання інших цільових кредитів під забезпечення материнського капіталу.

У всіх подробицях види кредитування, доступні для власників сертифіката, описані в статтях «Позика під материнський капітал» і «Кредит під маткапитал»

Зауважимо, що позитивне рішення про кредитування та іпотечних внески виноситься далеко не по кожній заявці батьків. Фінансові установи висувають суворі вимоги до потенційних позичальників.

зокрема вони зобов'язані надати:

  • довідку про офіційне працевлаштування;
  • документ, що підтверджує стабільні доходи;
  • докази бездоганної кредитної історії.

У разі згоди банку на кредит, сім'ї отримують безліч переваг у вигляді мінімальних початкових внесків і тривалих строків загальною виплати по іпотеці і позикою.

Оплатити сімейним капіталом можна позику, оформлений ще до появи 2-го дитини. Оформити угоду може як мати, так і батько. Для отримання іпотеки немає необхідності чекати 3-річчя малюка: договір з банком укладається при бажанні безпосередньо після народження.

Важливий нюанс

Кошти материнського державної допомоги не можуть бути використані для погашення штрафних сум, виставлених банком за зриви термінів платежів.

Читайте також статтю по темі — «Материнський капітал на квартиру».

Варіант 3. Оплатити освіту дитини

Відмінний спосіб застосування материнських грошей – внесок в освіту дитини. Цей вид інвестицій обов'язково обернеться для молодої людини солідними дивідендами, оскільки вкладення в особисте розвиток – найбільш вигідні вкладення.

Спрямувати кошти на освітні потреби можна тільки після 3 років. Крайній термін використання активів – 25 років. Освітній заклад має розташовуватися на території РФ і мати законне право на надання послуг даного типу.

Материнський капітал і освіта дитини

Куди звертатися, якщо ви вирішили витратити МК на освіту свого чада? Як завжди, в Пенсійний Фонд, у відділення за місцем проживання.

Батьки, обізнані в сучасних технологіях, можуть оформити процедуру через інтернет, користуючись «Особистим кабінетом громадянина».

Список освітніх послуг, які можна оплатити мат капіталом:

  1. Утримання дитини та/або догляд за ним в освітніх установах (дитячих садах, яслах, гуртках, секціях, дитячих клубах).
  2. Навчання у вузі, спеціальному навчальному закладі.
  3. Навчання в музичній та художній школах.
  4. Заняття в спортивному гуртку.
  5. Участь у державних освітніх програмах, що мають відповідну акредитацію.
  6. Проживання в гуртожиток при вузі.

Кошти можна спрямувати як приватні, так і державні установи. Заяву пишіть і подавайте за півроку (мінімум) до того терміну, коли вам знадобиться оплата послуг.

Варіант 4. Перевести в пенсійний фонд

Мати або батько можуть подати заяву про переведення сімейного капіталу або його частини в недержавний фонд – приватну компанію, яка управляє накопиченнями громадян.

Такі установи повинні (в ідеалі) не тільки зберігати гроші, але і примножувати кошти в ході вигідних фінансових транзакцій.

За законом можна повернути ці активи собі до настання пенсійного віку і витратити на освіту дитини або житлові потреби. Можна також отримати ці кошти після виходу на пенсію у вигляді термінової виплати.

Варіант 5. Продати материнський капітал

Докладно про те, як отримати материнський капітал, читайте в окремій статті. Тут же ми хочемо відразу попередити, що законних способів продати сімейні субсидії трохи.

Готівку можна було лише 25 тисяч (до листопада 2016), але можливо (якщо криза затягнеться) держава знову піде назустріч громадянам і прийме закон про повторні виплати.

Попереджаємо, що більшість варіантів продажу материнського капіталу або приміщення сертифіката в довірче управління – відверто шахрайські операції, що мають метою позбавити батьків їх законних коштів.

Якщо вам пропонують взяти ваші активи в обіг і обіцяють хороші прибутки взамін на посередницькі послуги, це прямий привід насторожитися. Швидше за все, перед вами аферисти, які не тільки не повернуть вам гроші, але і залишать боржниками в кредитних та іпотечних організаціях.

Всі варіанти розпорядження МСК в одній таблиці:

Варіант використання мат капіталу Переваги Недоліки
1 Поліпшення житлових умов
Реальна економія на будівництво і купівлю житла Відсутні
2 Кредити і позики Можна використовувати МК як початковий внесок і як засіб погашення основного позики Кредити даються тільки на житлові потреби
3 Освіта Оплачується будь-який вид освіти Програма діє тільки до 25 років
4 Переклад в пенсійний фонд Відмінний спосіб збільшити пенсійні накопичення За багато років реальна вартість рублевої валюти може значно знизитися
5 Продаж Майже всі способи переведення капіталу незаконні

4. Нові програми і перспективи використання материнського капіталу

Сімейний капітал як інструмент покращення демографічного статусу показав свою ефективність і перспективність. Офіційно програма продовжена до кінця 2018 року, але є велика ймовірність, що вона буде діяти і далі.

Можливо впровадження нових методів використання субсидій:

  • купівля автомобіля за материнський капітал – читайте про це в окремій статті нашого порталу;
  • використання коштів на потреби охорони здоров'я – придбання ліків, лікування важкохворих дітей високотехнологічними методиками;
  • розвиток особистого господарства для жителів села;
  • придбання техніки, меблів, товарів тривалого користування;
  • оплата санаторно-курортних послуг;
  • забезпечення дітей-інвалідів технічними засобами.

В окремих регіонах РФ ці програми вже успішно увійшли в практику. Наприклад, в Іванівській області можна витрачати МК на будь-які цілі з вищеперелічених з дня придбання сертифіката.

5. Основні питання про материнському капіталі (FAQ)

А тепер відповіді на кілька найпоширеніших питань щодо сімейного капіталу.

Кому НЕ дають сертифікат на материнський капітал?

Посібник однозначно не дають батькам, чиї діти народилися (чи були усиновлені) до 01.01.2007 року, а також не громадянам .

Надання сертифіката можливо тільки при наявності всіх необхідних для процедури оформлення документів.

Можна отримати материнський капітал за третю дитину, якщо за другого він вже отримано?

Відповідь – ні. Право на користування коштами з держбюджету дається один раз. Правда, окремі регіони можуть виплачувати додаткові материнські гроші на додаток до федеральним за народження третьої і наступних дітей.

На що МОЖНА витратити материнський капітал?

Кошти можна витратити на погашення заборгованості за споживчими кредитами, придбання товарів, на внесення внесків за будь-якими позиками, крім пов'язаних з ремонтом і будівництвом житла.

Для захисту коштів від цільової розтрати несвідомими, недалекоглядними, фінансово неграмотні батьками держава заборонило пряме переведення в готівку сертифікатів. Іншими словами, гроші можна витратити тільки на життєво важливі речі – житло, освіта, здоров'я.

Можна витратити капітал, оформлений після народження другої дитини, на освіту першого?

Можна: державне допомога видається не конкретній дитині, а його батькам. Вони можуть розпоряджатися коштами сімейного капіталу на благо всієї родини. Під освітою розуміється не тільки навчання у вузі, але заняття в гуртках, приватних дитячих садах, спеціалізованих установах.

6. Як законно подвоїти материнський капітал і придбати нову квартиру?

Деякі компанії пропонують цілком законні способи вигідного вкладення материнського капіталу.

Приклад

Фірма Urban Group надає послуги громадянам, бажаючим придбати нове житло в Підмосков'ї (р. Хімки) у Житловому комплексі «Сонячна система». Для володарів державного сертифіката ціна на квартиру знижується на подвоєну суму материнського капіталу.

На практиці це дає реальну фінансову економію при купівлі житла.

як подвоїти материнський капітал

Використовувати пропозиції таких компаній вигідно при купівлі великої квартири в іпотеку. Оскільки сімейні кошти можна використовувати у вигляді початкового внеску, сім'ї достатньо для придбання багатокімнатної квартири внести 500 тисяч особистих накопичень і передати компанії сертифікат.

7. Висновок

Пора зробити висновки, друзі! Материнський капітал – відмінне фінансова підмога для дітей та їх батьків. Користуватися допомогою держави потрібно обов'язково, вибравши при цьому максимально вигідний саме для вашої родини варіант.

Ми бажаємо нашим читачам успішно розпорядитися державними дотаціями і, як зазвичай, просимо їх оцінити дану статтю, залишити свої коментарі до теми, думки і зауваження!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Все про материнський (сімейний) капітал у 2016   2017 роках – розмір та умови одержання + варіанти використання материнського капіталу