Материнський капітал на купівлю авто в 2017 році   вся правда у нас + інструкція, як купити авто під сімейний капітал у регіонах

Прийнятий в 2017 році закон про купівлю автомобіля під маткапитал? Як і де можна купити машину на сімейний капітал? Що думають чиновники про витрату маткапитала на покупку авто?

Вітаємо читачів журналу ! Дмитро Шапошников знову на зв'язку.

Тема чергової публікації буде цікава, в першу чергу, сімейним людям, а також тим, хто хоче бути в курсі актуальних фінансових і державних питань.

Сьогодні ми поговоримо про купівлю автомобіля за кошти маткапитала.

А тепер про все по порядку.

Купівля авто під маткапитал

1. Материнський капітал і придбання автомобіля – історія питання та сучасний стан

Федеральна програма, іменована «Материнський (сімейний) капітал» діє в з 2007 року.

За роки роботи проекту кілька разів була проведена індексація капіталу: первісна сума допомоги збільшилася за 9 років майже вдвічі і становить на даний момент 453 026 руб.

Частина сімей, в яких народився другий (або наступний) дитина вже скористалася державною допомогою і витратила її повністю.

У той же час 50% власників сертифіката ще жодного разу не подавали в Пенсійний Фонд заяви про використання коштів на регламентовані законом потреби.

Ефективне використання материнського капіталу – актуальне питання для багатьох російських сімей.

За даними статистики власники сертифіката використовують маткапитал наступним чином:

  • витрачають кошти на купівлю, будівництво або реконструкцію житла (70%);
  • вкладають фінанси в освіту дітей або збираються зробити це в майбутньому (15-25%);
  • переводять гроші на недержавні пенсійні рахунки (3-5%).

Сім'ї, які не мають проблем з житлоплощею і не планують витрачати маткапитал на освітні та пенсійні потреби, шукають альтернативні варіанти використання наданих державою коштів.

Багато росіян бажали б придбати на державні активи автомобіль для всієї сім'ї.

Ідея дозволити батькам купити на МСК недорогий автомобіль вітчизняного виробництва виникала неодноразово. З моменту запуску програми маткапитала пропозицію узаконити даний спосіб застосування державних дотацій надходить в Держдуму регулярно.

зокрема, такий законопроект серйозно обговорювалося в 2011 році. Пропонувалося дозволити батькам, які не мають проблем з житлом, купувати за державний рахунок нові авто російського виробництва. Цей проект був відхилений як не враховує потреби та інтереси дітей.

З новою силою обговорення питання відновилося в 2014 році, коли Д. Медведєв доручив Кабінету міністрів опрацювати можливість розпорядження активами маткапитала на покупку машини в строк до лютого 2015 року. І знову позитивне рішення не було прийнято.

В 2016 році питання знову набуло актуальності і гостроти, що безпосередньо пов'язано з тривалою економічною кризою, згубно отразившемся на російському автопромі.

За даними міністерства промисловості РФ, автомобільний ринок у країні стрімко падає. Зниження виробництва та реалізації обіцяє досягти найближчим часом 50-75%. Люди не хочуть (або не можуть) купувати вітчизняні машини за особисті заощадження.

Дозвіл на покупку авто за кошти маткапитала могло б поправити справи автопрому і одночасно забезпечити транспортом сім'ї, які цього потребують.

В поточному році обговорення даного питання досягло державного рівня. Що з цього вийшло – читайте далі.

2. Прийнятий закон на покупку автомобіля під материнський капітал в 2017 році

Антикризові виплати з коштів маткапитала проводилися тричі (у 2009, 2010 і 2015-16 роках). Статистика свідчить, що ними скористалися близько 70% всіх власників сертифіката.

У теж час на передбачені законом варіанти щорічно направляють кошти не більше 2-5% громадян, які мають право на державну допомогу.

Це означає, що сім'ї з двома і більше дітьми безумовно потребують матеріальної підтримки, але не можуть задовольнити свої потреби шляхом направлення маткапитала на законні потреби.

Висновок: в наявності необхідність розширення списку можливостей для розпорядження державними субсидіями.

Маткапитал і придбання авто

Керуючись цим міркуванням і беручи до уваги необхідність прийняття антикризових заходів, депутат від КПРФ Ст. Соловйов направив у січні 16-го року черговий запит до прем'єр-міністра з пропозицією дозволити власникам сертифіката використовувати МСК на покупку авто, вироблених на російських заводах.

Мета даної прохання формулювалося наступним чином: «забезпечення соціальної стабільності та стійкого зростання російської економіки».

Пам'ятаючи про минулі відмови, розробники проекту передбачили кілька важливих моментів:

  1. Куплений автомобіль належить оформляти у спільну часткову власність батьків і дітей.
  2. Машина не обов'язково повинна бути легковий.
  3. Забороняється перепродаж авто протягом тривалого часу.
  4. Транспортний засіб має бути вироблено на російській території (це може бути іномарка вітчизняної збірки).
  5. Автомобіль повинен бути новим.

Бурхливе обговорення цієї пропозиції тривало кілька тижнів, однак позитивне рішення так і не було прийнято.

Таким чином, офіційний статус питання залишився незмінним. Закон, що дозволяє придбання авто на кошти маткапитала, НЕ ПРИЙНЯТИЙ. Сім'ї не можуть купити машину за гроші з федерального бюджету.

3. Купівля автомобіля під маткапитал – аргументи «за» і «проти»

Для багатьох російських сімей придбання авто – реальний спосіб поліпшити якість життя.

Мобільність особливо актуальна для багатодітних сімей, які проживають у сільській місцевості або віддалених районах міста. Дітей постійно потрібно доставляти в дитячі сади, школи, поліклініки – без автомобіля на це витрачається кілька годин кожен день.

Аргументи «за»

Перерахуємо всі аргументи на користь придбання автомобіля за державні активи:

  • ціна нового авто, виробленого в , цілком порівнянна із сумою сімейного капіталу (на відміну, наприклад, від вартості квартири);
  • сім'ї, які не мають проблем з житлоплощею, не вважають привабливим витрачання коштів на освіту і пенсійні накопичення: такі варіанти сприймаються як «відстрочені потреби», неактуальні на тлі поточних труднощів;
  • автомобіль економить час і кошти батьків, що витрачаються на щоденні пересування в міських умовах;
  • у зв'язку з скороченням в останні роки приміського ж/д сполучення можливості отримання кваліфікованої медичної допомоги, освітніх послуг і навіть придбання необхідних товарів у жителів глибинки знижуються.

Таким чином, автомобіль для багатьох сімей – насущна необхідність, а не предмет розкоші.

Половина усіх багатодітних сімей в проживає у сільській місцевості. У холодну пору добиратися до шкіл і дитсадків важко: батьки змушені залишати дітей вдома, щоб не наражати їх на небезпеку переохолодження.

Наявність власного транспорту скорочує щоденні витрати часу і коштів батьків та надає дітям більше можливостей для навчання та розвитку. Хіба не ці цілі спочатку ставилися перед програмою стимулювання народжуваності?

Аргументи «проти»

Деякі чиновники вважають, що покупка батьками нового автомобіля ніяк не зачепить інтереси дітей.

Вони вважають, що це лише збільшить кількість махінацій з маткапиталом: власники сертифікатів будуть купувати машини за безготівковим розрахунком, щоб потім перепродати їх і отримати кошти.

це явна недооцінка інтересів простих людей і віддаленість високопоставлених осіб від потреб народу. Чиновникам пора перестати протиставляти цілі дітей і батьків. Будь-яка економія сил і часу мам і тат, в кінцевому рахунку, благотворно відбивається на дітях.

Держава покликана підтримувати сім'ю як соціальний інститут і враховувати інтереси всіх її членів.

Перерахуємо аргументи противників «автомобілізації» російських сімей:

  • машина по своїй значимості не може зрівнятися з квартирою або перспективою отримання повноцінного освіти;
  • чим доросліше діти, тим гостріша необхідність збільшення житлової площі (аж до придбання окремого житла) – замість цього сім'ї до моменту дорослішання дитини будуть мати лише старий неліквідний автомобіль;
  • цільове застосування транспортного засобу складніше контролювати, ніж, наприклад, використання житла.

На тлі спаду продажів авто в 15-16 роках даний варіант використання державних активів розглядається деякими чиновниками не як турбота про населення, а як лобіювання інтересів автопрому і представників ринку збуту транспорту.

Підсумки

Отже, тепер читачам відомі всі аргументи «за» і «проти», і вони можуть зробити власні висновки щодо даного питання.

Наша думка – дозволити використовувати маткапитал на придбання авто потрібно обов'язково, оскільки більше половини сімей досі не знає, як їм використовувати державні дотації з реальною користю для всієї родини.

Сімейний автомобіль засобами маткапитала

На наш погляд, наявність власного транспорту благотворно позначиться і на дітях, і на їх батьків.

Машину можна використовувати як для повсякденних потреб, так і для повноцінного відпочинку сімей в літній час. Виїхати за місто на особистому авто набагато легше і приємніше, ніж користуватися залізничним транспортом або іншими способами пересування.

4. Як купити машину під материнський капітал у регіонах

Хороші новини: у регіонах вже зараз можна придбати машину на державні дотації. Правда не на федеральні кошти, а на обласні чи муніципальні.

Мова йде про так званий «регіональний материнський капітал» (РМК) – програмою, яку суб'єкти Російської Федерації вправі реалізовувати на власних умовах.

Розмір «губернаторського» або «обласного» маткапитала на порядок менше федерального і становить у середньому 150 000 руб., однак можливостей для його використання у батьків істотно більше.

У деяких регіонах РФ вже зараз можна придбати на державні активи новий автомобіль – додавши, якщо це необхідно, власні кошти.

Детальніше про регіональний материнський капітал в окремій публікації нашого блогу.

Вперше можливість використовувати регіональні засоби на покупку авто була надана мешканцям Смоленської області в 2008 році.

В даний час купити машину мають право жителі таких регіонів:

  • Камчатка;
  • Калінінградська обл.;
  • Ульяновская обл.;
  • Орловська обл.;
  • Мордовія;
  • Ненецкий АТ;
  • Новосибірська обл.

Можливо, до теперішнього моменту в список увійшли ще кілька суб'єктів, оскільки актуальність питання зростає з кожним днем.

На Камчатці РМК у розмірі 100 тис. руб. видається всім мамам вже при народженні 1 дитини. А багатодітним сім'ям керівництво краю видає близько 300 000 руб., що цілком порівнянно з ціною нового автомобіля.

При цьому:

  • придбати машину можна вже через півроку після народження дитини;
  • гроші можна направити на рахунок фізичної чи юридичної особи;
  • придбати автомобіль можна за кредитним договором з банком (погасивши заборгованість засобами маткапитала).

А тепер розглянемо кроки, які необхідно здійснити для придбання транспорту в регіонах РФ.

Крок 1. Вибір автомобіля

Для початку потрібно знайти продавця, який погодиться продати машину за безготівковий грошовий переказ з державного бюджету.

Справа в тому, що така процедура здійснюється не відразу, представників офіційних структур необхідно перевірити юридичну чистоту угоди і підтвердити достовірність документів, наданих власниками сертифікатів. Зазвичай на це йде 1-2 місяці.

У виборі моделі авто слід керуватися сімейними інтересами. Очевидно, що віддавати перевагу варто великим машинам з можливістю комфортного перевезення всіх членів сім'ї, особливо якщо сім'я багатодітна.

Крок 2. Збір документів і звернення в Пенсійний Фонд

Питання надання фінансів вирішує місцевий відділ ПФР – саме туди слід звертатися за дозволом на купівлю автомобіля.

Власник сертифіката повинен написати заяву з проханням направити належні йому кошти на придбання транспорту. До заяви додаються документи і грамотне обгрунтування свого рішення.

В список необхідних паперів входять:

  • договір купівлі/продажу авто;
  • паспорт транспортного засобу;
  • договір атокредитования (якщо кредит має місце);
  • довідка з банку про заборгованість із зазначенням реквізитів рахунку, на який потрібно переводити державні активи;
  • у разі придбання в розстрочку у фізичної особи – довідка про суму несплаченого боргу.

Машина оформляється на маму дитини, але по закону все майно, придбане в шлюбі, є спільною сумісною власністю обох з подружжя.

Крок 3. Переказ коштів і володіння автомобілем

У деяких регіонах дозвіл на покупку транспорту видається після перевірки працівниками соцзахисту поточних умов проживання дітей. Якщо з житлоплощею в сім'ї все гаразд, дається «добро» на придбання власного автомобіля.

Після переказу коштів на рахунок покупця або фінансової організації, що видала кредит, батьки стають повноцінними власниками транспортного засобу.

Для наочності ми представляємо читачам особливості покупки авто за РМК в різних регіонах:

Суб'єкт РФ Умови та особливості придбання автомобіля
1 Ульяновская обл. Купити автомобіль можуть батьки, які народили або усиновили 3-х і більше дітей не раніше 2011 року
2 Фіджі Право на використання маткапитала дається після народження первістка
3 Новосибірська обл. РМК видається після народження 3-го дитини після 01.01.2012
4 Калінінградська обл. Право на володіння авто дається після народження 3-го дитини
5 Орловська обл. Купити машину на РМК можна після народження 2-го дитини

Рекомендуємо подивитися це відео по темі використання регіонального маткапитала.

5. Сімейний капітал на купівлю авто – найсвіжіші новини і перспективи

Очікується, що Держдума все ж прийме позитивне рішення з даного питання. Якби обговорення було винесено на всенародне голосування, машини давно б придбали всі нужденні в цьому сім'ї.

Однак поки чиновники не наважуються зробити потрібний крок і забезпечити батьків та їх дітей особистим транспортом. Вони вважають, що освіта і пенсійні накопичення – більш важливі і перспективні завдання.

сімей, особливо багатодітних, інша думка. Гроші на освіту і потреби пенсіонерів знадобляться невідомо коли, а автомобіль потрібен зараз, коли дітей потрібно щодня возити в дитячі сади і школи.

Придбання сімейного авто

Можливий «проміжний» варіант рішення проблеми – в індивідуальному порядку. Автомобілем під МСК будуть забезпечені батьки, яким особистий засіб пересування життєво необхідно – наприклад, жителі сільської місцевості та віддалених районів міста, багатодітні сім'ї.

6. Висновок

Федеральні влади не готові в даний момент піти назустріч громадянам і допомогти їм з придбанням авто для всієї родини. Проте в ряді регіонів картина більш оптимістична.

Ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому питання про новий напрям використання коштів, наданих державною програмою, буде вирішено позитивно.

Хочете знати про державну допомогу більше? На сайті є докладна стаття про те, що таке материнський капітал і як ним користуватися.

Нашим читачам ми бажаємо успіху в питаннях ефективного використання маткапитала і, як зазвичай, просимо їх дати оцінку даній статті. Чекаємо також коментарів та зауважень до теми публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Материнський капітал на купівлю авто в 2017 році   вся правда у нас + інструкція, як купити авто під сімейний капітал у регіонах