Оформлення землі у власність   покрокова інструкція по оформленню земельної ділянки + допомогу професіоналів в оформленні землі у власність

Які землі можна оформити у власність? Як проходить оформлення земельної ділянки під приватним будинком у власність? Де отримати допомогу в оформленні землі під гаражем?

Добрий день, шановні читачі бізнес-журналу ! Вас вітає Валерій Чемакин — консультант з правових питань.

Ви вирішили придбати земельну ділянку, але не маєте поняття, як здійснюється оформлення землі у власність? Без паніки! Досить прочитати цей матеріал, і ви самостійно уладите всі формальності.

Якщо ж адміністративні процедури для вас дуже нудні, то і в цьому випадку стаття буде корисною, так як в ній зроблено огляд декількох компаній, які надають послуги з оформлення землі у власність.

Оформлення землі у власність

Зміст
  1. Які землі можна оформити у власність?
  2. Коли можна оформити землю у власність — 4 основні умови
  3. Як оформити землю під будинком у власність — 5 простих кроків
  4. Хто надає послуги з оформлення землі у власність   огляд ТОП-3 компаній
  5. Як уникнути труднощів в оформленні землі у власність — 3 простих ради
  6. Висновок

1. Які землі можна оформити у власність?

У , як і в більшості інших країн, існує приватна власність на землю. Однак далеко не всі земельні ділянки належать громадянам або організаціям.

Щоб розібратися в цьому питанні, потрібно вивчити термінологію.

Земельну ділянку — це обмежений чіткими кордонами ділянка земної поверхні. В залежності від призначення він має категорію, яку можна змінити з дотриманням певної процедури. Використання землі не за призначенням заборонено.

Кожна ділянка має кадастровий номер та підлягає реєстрації в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН).

Категорії ділянок землі, які можна оформляти у власність в тому чи іншому порядку:

  • землі населених пунктів (на них будують житлові та нежитлові будівлі, розводять особисте підсобне господарство);
  • землі сільськогосподарського призначення (призначені тільки для сільськогосподарських угідь);
  • для ведення садівництва та городництва (садові ділянки, допускається будувати дачі і будинки, можлива реєстрація за місцем проживання, але приміщення не відносяться до категорії житлових і не вимагають оформлення права власності);
  • землі промислового призначення (призначені тільки для розміщення промислових об'єктів);
  • військового призначення (у власності збройних сил, реалізуються тільки в особливому порядку);
  • особливо охоронювані об'єкти, землі водного та лісового фонду (у власності держави або муніципалітетів);

При цьому існують ділянки землі, які взагалі вилучено з обігу: парки, кладовища, заповідники, ділянки під стратегічними об'єктами. Права на оформлення таких земель у власність ніхто не має.

2. Коли можна оформити землю у власність — 4 основні умови

Ситуація з земельними ділянками тільки зараз почала налагоджуватися. Справа в тому, що до недавнього часу велика частина земель взагалі ніяк не була оформлена. Зокрема, дачні ділянки   люди просто продавали їх один одному і про формальності не дбали.

Сьогодні порядок оформлення нерухомості (про суть терміна читайте в нашій спеціальній статті) став набагато простіше, тому після операції всі намагаються оформити землю у власність в розумний строк. Це можливо при наступних умовах.

Умова 1. Придбання землі за угодою

мається на Увазі, що в цьому випадку земля купується на умовах угоди купівлі-продажу. Однак сюди ж можна віднести дарування. Врахуйте, що для продажу годиться ділянку, має певні межеванием кордону і поставлений на кадастровий облік.

Це самий простий випадок, так як для оформлення угод з нерухомістю, придбаної таким способом, знадобиться тільки договір в довільній формі, за виключенням варіантів, коли ділянка належала двом і більш особам. Законом встановлено, що такі угоди повинні мати нотаріальний супровід.

Умова 2. Спадкування землі

Для оформлення землі у власність за спадщиною знадобляться дещо інші документи.

По-перше, свідоцтво про спадщину, яке видається нотаріусом через півроку після смерті спадкодавця. По-друге, папери на ділянку, що підтверджують право власності покійного. Втім, спадщина може бути оформлено і за заповітом в більш короткі терміни.

Однак трапляється й так, що документів для оформлення права власності ніяких немає, крім свідоцтва про спадщину.

Поясню на прикладі

Кілька років тому у мене помер старий тесть. У нього був будинок у селі і город. Оформлення будинку у власність минуло ще при його житті, тому проблем ніяких не виникло. Однак на землю не було взагалі нічого, крім старого договору оренди з неіснуючим вже давно підприємством.

В результаті для продажу будинку та землі під ним, а також городу довелося замовляти межування, ставити ділянку на кадастровий облік і тільки після цього оформляти землю у власність з оренди.

Умова 3. Приватизація землі під будинок

Наведений вище приклад показує, що бувають випадки, коли будинок належить людині, а земля під ним   ні. Найчастіше вона у власності муніципалітету. Оформлення муніципальної землі під приватним або багатоквартирним будинком або його частиною у власність відбувається після приватизації.

приватизація землі під дім

Процедура нічим особливим не відрізняється від тієї, яка передує оформленню права власності на квартиру. Зверніться в органи місцевої влади для отримання дозволу на приватизацію, після чого сміливо крокуйте в Росреестр.

Умова 4. Безстрокове користування землею

Цей термін зберігався до 2015 року ще з радянських часів. Кожен громадянин мав право безкоштовно оформити такі землі у власність, що і зробило переважна більшість власників. Інші мають можливість зробити зараз. Для цього є два варіанти.

Чинним законодавством передбачена спрощена система оформлення землі у власність за дачної амністії. Для цього потрібно просто написати заяву встановленої форми і підтвердити, що ви дійсно користуєтеся ділянкою вже багато років.

Другий варіант — це звернення в судові органи. Вам потрібно буде довести, що не було самозахоплення чужої власності, і за рішенням суду оформити земельну ділянку. При цьому потрібні старі папери про передачу вам землі в безстрокове користування, а при їх відсутності   свідчення сусідів.

3. Як оформити землю під будинком у власність — 5 простих кроків

Не рідкісні ситуації, коли будинок перебуває у власності, а земля під ним не оформлена.

Ви запитаєте, навіщо взагалі щось робити, адже жити і так можна. Так, але якщо раптом кому-небудь захочеться захопити територію біля вашого будинку і забудувати її, то для цього не буде ніяких перешкод. Та й ви не зможете нічого збудувати біля свого будинку, так як не маєте права.

Для чого оформляють ділянку під будинком:

  • щоб уникнути захоплення території;
  • для безпечного будівництва господарських споруд;
  • для можливого продажу в майбутньому свого будинку разом із землею.

Нижче я наводжу порядок дій з оформлення землі під будинком у власність. Якщо ви пройдете всі запропоновані кроки і узаконите свою ділянку, то вже ніхто на нього претендувати не зможе.

Крок 1. Готуємо необхідні документи

Це самий відповідальний і трудомісткий крок. На цьому етапі потрібно визначитися з тим, що ви вже маєте. Якщо будинок був придбаний разом з ділянкою під ним, то у колишнього господаря були документи про право власності на обидва об'єкта. Відповідно ділянку вже внесено в ЕГРН і йому присвоєно кадастровий номер.

У цьому разі оформлення землі у власність здійснюється одночасно з будинком за договором купівлі-продажу або дарування. Причому договір може бути загальним. Набагато складніша процедура, якщо ділянка під будинком не узаконений. В цьому випадку його потрібно приватизувати безкоштовно і або викупити у муніципалітету. Можлива також і оренда з подальшим викупом.

Які документи треба приготувати для реєстрації ділянки:

  • паспорт;
  • виписка з ЕГРН або свідоцтво про право власності;
  • договір купівлі-продажу, дарування, викупу у муніципалітету або приватизації;
  • свідоцтво про спадщину;
  • квитанція, що підтверджує сплату державного мита.

Врахуйте, що реєстрації підлягають тільки відмежовані і поставлені на кадастровий облік ділянки. Новий закон про оформлення землі та будь-якої нерухомості у власність дозволяє одночасно з постановкою на кадастровий облік проводити реєстрацію права. Тому вам не доведеться звертатися в Росреестр двічі.

Крок 2. Звертаємося в МФЦ або Реєстраційну палату

Коли всі документи готові, йдіть подавати заяву. Зробити це можна безпосередньо в Росреестре або в Багатофункціональному центрі (МФЦ).

При цьому варто знати, що звернення в МФЦ краще, так як ці центри орієнтовані на надання якісних державних послуг. У них більш ввічливий персонал, зручний сервіс, електронні черги, смс-повідомлення.

Проте терміни видачі результату збільшено на два дні. Це пояснюється тим, що пакет документів в МФЦ тільки приймається, а спрямовується він все одно в Росреестр. Тим не менш, сьогодні в МФЦ проводиться все більше і більше угод з нерухомістю (читайте про це в нашій тематичної статті).

Крок 3. Складаємо заяву і оплачуємо держмито

Якщо ви звернетеся в Росреестр, вам доведеться самостійно написати заяву у відповідності із зразком. При зверненні в МФЦ такої необхідності немає, так як заява оператор друкує на комп'ютері, а вам потрібно буде лише поставити свій підпис.

складаємо заяву і оплачуємо держмито

Держмито на оформлення землі у власність оплатіть в банку або в терміналі самообслуговування. Якщо не впевнені в чомусь, консультант в МФЦ вам допоможе. Величина мита залежить від категорії земель і прописана в податковому законодавстві. Оригінал квитанції залишається у вас, а копія долучається до пакету документів.

Крок 4. Отримуємо розписку про прийом документів

Після перевірки документів оператор видасть розписку про їх прийом, в якій знайдете дату отримання результатів. Крім того, у цій розписці міститься номер звернення, за яким легко перевірити статус вашої справи на сайті МФЦ або Росреестра. Зауважте, що у разі порушення стандартів оформлення права власності на землю вам відмовлять у наданні держпослуг.

Крок 5. Отримуємо свідоцтво про власності

Відразу скажу, що ніхто вам сьогодні свідоцтво на право власності на землю не оформить, так як вони скасовані з початку 2017 року. Замість них ви отримаєте на руки виписку з ЕГРН, в якій відображена технічна інформація про об'єкт, адреса, кадастровий номер і ваше прізвище в графі «Власник».

Що стосується термінів очікування, то зараз вони невеликі. Неважливо, яку землю ви оформляєте у власність: сільгосппризначення, паю, СНТ або загального користування, тривалість процедури при зверненні в Росреестр у всіх випадках становить 7 днів, а в МФЦ 9 днів. Якщо операція полягала у нотаріуса, то терміни скорочуються відповідно до 3 і 5 днів.

Щоб краще зрозуміти нюанси оформлення ділянок, пропоную подивитися відеоролик.

4. Хто надає послуги з оформлення землі у власність   огляд ТОП-3 компаній

Якщо у вас немає бажання або часу самостійно займатися оформленням землі у власність, то слід знати, куди звернутися. Сьогодні є безліч компаній, які надають подібні послуги.

Я пропоную огляд деяких з них. У всіх цих фірмах працюють грамотні юристи з нерухомості (читайте про них у нашій спеціальній статті). Вартість послуг з оформлення землі у власність залежить від складності питання, але в запропонованих мною компаніях вона прийнятна.

1) Граунд

граунд компаніяЦя компанія займається всіма земельними питаннями юридичного характеру. Вузька спеціалізація юристів дозволяє більш професійно вирішувати поставлені перед ними завдання. Крім того, в штаті фірми є кадастрові інженери і геодезисти з необхідним обладнанням. Це дає можливість проводити весь комплекс робіт із земельними ділянками — від геодезичної зйомки та складання кадастрового плану до реєстраційних дій Росреестре.

2) URVISTA

urvistaФахівці цієї фірми займаються всіма діями, які пов'язані з нерухомістю. Тут можна замовити повний супровід угоди. Вам допоможуть скласти всі документи, перевіряє юридичну чистоту нерухомого майна, а також за вашою довіреності оформлять її у власність.

Послуги фірми URVISTA з оформлення земельних ділянок у власність:

Послуга Складові послуги Вартість (руб)
1 Угоди купівлі-продажу Оформлення договору 5000
Реєстрація угоди 12000
Повний супровід 45000
2 Дарування Складання договору 5000
Реєстрація дарування 12000
3 Оренда Оформлення орендного договору 5000
Реєстрація оренди 12000

Послуги з оформлення права власності на землю в Росреестре обійдуться в 35 тис. рублів.

3) Віта-Хауз

віта-хаузКомпанія працює в і Московській області. Вона займається операціями з нерухомістю і реєстрацією об'єктів в Росреестре. Крім того, тут замовляють межування ділянок, їх легалізацію у разі відсутності документів та іншими подібними питаннями. Зокрема, вирішення проблеми поділу ділянок вам обійдеться всього в 23 тис. рублів.

Компанія займається не тільки землею, але й іншою нерухомістю. Наприклад, тут допомагають з оформленням права власності на квартиру в новобудові, що дуже затребуване сьогодні. Про цю процедуру читайте в нашій спеціальній статті.

5. Як уникнути труднощів в оформленні землі у власність — 3 простих ради

Щоб уникнути труднощів в ході процедури реєстрації землі, потрібно підготуватися до процесу заздалегідь. Бажано ще до угоди з'ясувати всі нюанси.

Якщо земельна ділянка була муніципальним, можливо, вам нададуть допомогу фахівці адміністрації або запропонують варіант пільгового оформлення цієї землі у власність.

як уникнути труднощів при оформленні землі

Пропоную прислухатися і ще до деяких корисних порад.

Порада 1. Дізнавайтеся заздалегідь про можливість оформлення земельної ділянки у власність

Перш ніж затівати купівлю землі, її приватизацію чи викуп з оренди, треба навести довідки про цьому конкретному ділянці. Можливо, він взагалі не підлягає передачі у власність, і у вас виникнуть проблеми. Якщо земля муніципальна, звертайтеся за інформацією до департаменту майна вашого муніципалітету. У разі приватної власності таке питання не стоїть.

Порада 2. Користуйтеся послугами сторонніх компаній

Оскільки земельні питання достатньо складні, в деяких випадках бажано звертатися за допомогою до сторонніх компанії, навіть при наявності часу і бажання займатися цим самостійно. Справа в тому, що є безліч юридичних тонкощів, які потрібно обов'язково враховувати. Адже при неправильному оформленні якихось паперів реєстрацію в Росреестре можуть відхилити.

Порада 3. Звертайтеся за юридичною консультацією

Ну і нарешті, просто консультуйтеся з тими, хто розуміє в питанні краще за вас. Читайте законодавство, а краще зверніться за юридичною допомогою.

Я рекомендую компанію Правознавець. Заходьте на однойменний сайт і в спеціальній формі викладайте докладно свою ситуацію. За невелику плату вам дадуть конкретні рекомендації, які стануть керівництвом до дії. Це допоможе не наробити помилок надалі.

Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі. Щодня в онлайні знаходяться кілька сотень фахівців різних галузей права, в тому числі земельного.

6. Висновок

Оформлення землі у власність   питання серйозне. Від того, як ви підготуєтеся до реалізації цієї процедури залежить успіх всього підприємства. Тому прийміть до відома прочитане і користуйтеся цією інформацією собі на благо.

Бажаю всього самого найкращого і пропоную оцінити статтю, а також залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення землі у власність   покрокова інструкція по оформленню земельної ділянки + допомогу професіоналів в оформленні землі у власність