Оформлення права власності на квартиру — 5 кроків як оформити квартиру + професійна допомога при оформленні

Як оформити право власності на квартиру в МФЦ або через сайт Держпослуг? В чому особливості оформлення квартири у власність при іпотеці? Чи можуть відмовити в видачі свідоцтва?

Вітаю вас, шановні читачі журналу ! З вами Валерій Чемакин — консультант з правових питань.

Вам набридло знімати житло, і ви вирішили взяти іпотеку? Рішення розумне, навіщо платити все життя комусь, якщо можна розрахуватися з банком і радіти власної нерухомості? Проте варто заздалегідь розібратися, як відбувається оформлення права власності на квартиру.

В кінці статті я підкажу, куди краще звернутися за допомогою, якщо немає часу на процедуру оформлення документів.

Оформлення права власності на квартиру

Зміст
  1. Для чого оформляти право власності на квартиру?
  2. Як можна оформити право власності на квартиру — 3 перевірених способу
  3. Як оформити право власності на квартиру   покрокова інструкція
  4. Допомога в оформленні права власності на квартиру   огляд ТОП-3 юридичних компаній
  5. Коли можуть відмовити в оформленні права власності на квартиру   огляд основних причин
  6. Висновок

1. Для чого оформляти право власності на квартиру?

Хто ж не мріє про своє житло? Між тим нерухомість — це такий товар, який недостатньо просто придбати і почати користуватися.

Як і в більшості розвинених країн, в все нерухоме майно підлягає реєстрації та обліку в державному органі. Це прямо закріплено Федеральним законом за номером 218, який набрав чинності з 1 січня 2017 року.

Орган, який виконує функції реєстрації та контролю в даній сфері — це Росреестр. У створено Єдиний державний реєстр нерухомості (ЕГРН), який адмініструє це відомство. База відкрита для перегляду будь-якому охочому, але зміни в неї можуть вносити тільки співробітники Росреестра.

Таким чином, оформлення права власності на квартиру — це внесення відомостей про нового власника в ЕГРН. Детальніше про це поняття рекомендую прочитати в нашій спеціальній статті. Для держави це важливо, так як з власників справляється податок на нерухоме майно.

Власнику реєстрація необхідна, так як тільки після неї він стає повноправним власником і може розпоряджатися об'єктом на свій розсуд. При цьому право користування виникає з моменту оформлення угоди з нерухомістю після підписання договору купівлі-продажу та акта передачі.

2. Як можна оформити право власності на квартиру — 3 перевірених способу

Новий закон гранично спростив порядок оформлення права власності на квартиру і закріпив можливість зробити це кількома способами.

Завдяки введенню міжвідомчої системи електронного взаємодії, скоротилася кількість документів, а також строки надання держпослуг.

Сьогодні допускаються 3 способи подачі документів на реєстрацію нерухомості:

  • особисте звернення;
  • через сайт Держпослуг;
  • через довірену особу.

Розглянемо докладніше, як відбувається оформлення переходу прав власності на квартиру кожним з цих способів.

Спосіб 1. Звернення в Реєстраційну палату або МФЦ

Припустимо, ви зібралися оформити право власності на квартиру, але не знаєте куди йти. Запам'ятовуйте   таких місць всього два: Реєстраційна палата (Росреестр) і Багатофункціональний центр (МФЦ).

У першому випадку ви прийдете безпосередньо у відомство, що надає послуги з реєстрації, а у другому   в центр, який пропонує допомогу в формуванні пакету документів та його передачі для оформлення нерухомості.

Якщо ви звернетеся в МФЦ, фахівці нададуть відчутну допомогу при оформленні права власності на квартиру. Вам не доведеться самостійно заповнювати заяву, зшивати договір. Ваші документи перевірять, і якщо щось буде не в порядку, то допоможуть виправити помилки. Це знизить ризик відмови в реєстрації.

Спосіб 2. Через Інтернет

В останні роки інтернет проник в найвіддаленіші куточки . Для спрощення адміністративних процедур держава запустило портал Держпослуг.рф. Реєстрація на ньому дозволяє користуватися можливістю отримання державних послуг в електронному вигляді. Тисячі людей вже оцінили переваги цього способу.

Сьогодні на порталі можна не тільки замовити паспорт і зробити прописку, але й оформити право власності на квартиру. Для цього потрібно вибрати послуги Росреестра, заповнити онлайн форму заяви та завантажити скани необхідних документів. Якщо справа буде прийнято, то вас повідомлять про дату і час візиту в Росреестр з оригіналами.

Портал державних послуг

При цьому більше ніяких заяв писати не потрібно. Об'єкт зареєструють, як тільки впевняться у вашій особистості, так як всі перевірки до цього моменту будуть вже зроблені.

Переваги використання сайту Держпослуг:

  • заповнення заяви в комфортній домашній обстановці;
  • відсутність черг:
  • індивідуальний прийом у реєстратора в призначений час;
  • висока якість надаваної послуги, так як контроль вищих органів за виконанням таких звернень поки ще досить жорсткий.

Для довідки: всі громадяни, зареєстровані у установленому порядку на сайті Держпослуг, володіють електронним цифровим підписом, тому подача заяви з порталу у будь-який державний орган вважається офіційним зверненням, яке підлягає розгляду у відповідності з законом.

Спосіб 3. З допомогою компаній-посередників

Якщо у вас катастрофічно не вистачає часу або просто не хочете ходити по установах, зверніться в юридичну компанію, яка займається такою діяльністю. При цьому потрібно буде підписати у нотаріуса довіреність на оформлення права власності на квартиру третьою особою.

Сьогодні на ринку юридичних послуг представлена велика кількість компаній, які супроводжують операції з нерухомістю. Огляд деяких з них я зроблю в кінці цієї статті.

3. Як оформити право власності на квартиру   покрокова інструкція

Процес реєстрації закінчується внесенням вашого прізвища в ЕГРН в картку об'єкта. Процедура підтверджує виникнення права власності на квартиру, порядок оформлення якого я пропоную розглянути докладніше.

так само відбувається оформлення землі у власність за винятком деяких нюансів, про які ви дізнаєтесь, коли прочитаєте статтю на цю тему.

Крок 1. Збираємо документи

Перед тим, як звертатися в уповноважений орган, потрібно зібрати необхідні для реєстрації документи.

Перелік документів у відповідності з Федеральним законом:

  • загальногромадянський паспорт (при особистому зверненні);
  • довіреність або документ, що підтверджує повноваження (при зверненні через посередника);
  • договір купівлі-продажу або інший документ, що підтверджує перехід права власності;
  • копія квитанції про сплату держмита;
  • заява;
  • судові акти, якщо оформлення переходу права власності на квартиру ви домоглися через суд;
  • сертифікат, якщо оформлення права спільної власності подружжя та неповнолітньої дитини на квартиру здійснюється після операції з використанням материнського капіталу.

Якщо ви придбали нове, ще недобудоване житло, то оформлення права власності на таку квартиру провадиться за ДДУ (договором пайової участі).

До інших документів, що підтверджують перехід або виникнення права власності відносяться: дарча, свідоцтво про спадщину, постанова судового пристава-виконавця, дозвіл на введення об'єкта в експлуатацію, договір приватизації та інші подібні папери.

Якщо ви збираєтеся оформляти право власності на квартиру за дарування, у спадок за заповітом, то спочатку оформіть ці документи у нотаріуса.

У нього ж потрібно складати договір купівлі-продажу в наступних випадках:

  • якщо квартира продається на умовах довічного утримання;
  • при продажу частковій власності, у тому числі всіма власниками одночасно;
  • якщо квартира належала неповнолітній або недієздатній особі.

Крок 2. Звертаємося в Реєстраційну палату або МФЦ

Якщо у вас є вибір, то краще звернутися в МФЦ. Це зручніше.

При цьому потрібно знати, скільки часу займає процедура оформлення права власності на квартиру в обох випадках. Різниця складає 2 дні на користь Росреестра практично за всіма видами реєстраційних дій.

Крок 3. Складаємо заяву за запропонованим зразком

Якщо ви звернулися в Росреестр, заяву потрібно буде написати самостійно за запропонованим зразком. Крім того, потрібно зшити договір.

В МФЦ нічого писати і шити вам не доведеться. Все за вас зробить співробітник центру. Вам залишиться тільки розписатися в роздрукованому заяві і сплатити держмито.

Крок 4. Оплачуємо держмито

Розмір держмита встановлює податковий кодекс. Він залежить від виду об'єкту і на квартиру становить 2000 рублів. Сплатити її можна в банку або в терміналі.

Якщо ви не розбираєтеся в техніці, то співробітник МФЦ допоможе вам зробити оплату через пристрій. Врахуйте, що якщо договір оформлявся у нотаріуса, то вам доведеться заплатити і там, але вже на порядок більше.

Крок 5. Отримуємо свідоцтво про реєстрацію на квартиру

Раніше власнику на руки видавали свідоцтво про право власності, яке відігравало роль правовстановлюючого документа. Сьогодні така практика віджила своє. З початку 2017 року свідоцтва ні в якому вигляді більше не видаються, так як вони навіть не передбачені законом.

Факт реєстрації нерухомості підтверджується офіційною випискою з ЕГРН, в якій, крім технічних характеристик об'єкта, є відомості і про його власника. Таким чином, процедура оформлення будинку у власність або будь-якого іншого об'єкта закінчується видачею на руки такої виписки.

Припустимо, що ви придбали квартиру з використанням кредитних коштів. Відразу обмовимося, що оформлення прав власності на квартиру при іпотеці передбачає внесення в ЕГРН відомостей про обмеження (обтяження) на відчуження об'єкта без дозволу банку. В іншому процедура нічим не відрізняється від звичайної.

Як отримати свідоцтво про реєстрацію на квартиру

Оформлення права власності на квартиру з обтяженням не несе для власника яких-небудь негативних наслідків. Адже ці обмеження знімаються, як тільки іпотека буде виплачена, і ви надасте в Росреестр підтвердні документи з банку. Крім того, є способи продажу житла з обтяженням, але це тема окремої розмови.

Деякі особливості має і порядок оформлення квартири у власність у новобудові, але про це ви можете прочитати в окремій статті на нашому порталі.

4. Допомога в оформленні права власності на квартиру   огляд ТОП-3 юридичних компаній

Сьогодні послуги, пов'язані з нерухомістю, надає безліч юридичні компанії.

Скільки коштуватиме оформлення права власності на квартиру, залежить від багатьох факторів: популярності фірми, міста або регіону вашого проживання, обсягу супутніх послуг.

Приклад

Нещодавно я продав будинок у сільській місцевості. Покупець   людина зайнята, немає часу для реєстрації права власності. Він вирішив найняти юриста в Тюмені і написати на нього доручення.

Вартість його послуг була 5 тис. рублів. Це небагато, але я порадив провести операцію в селі і найняти юриста там же. В результаті мій знайомий юрист заробив 3 тис. рублів, а покупець заощадив 2 тис.

Справа в тому, що багато фірм не тільки допомагають оформити документи, але і ведуть повний супровід угоди купівлі-продажу квартири. Природно, це буде коштувати значно дорожче.

Далі я пропоную огляд компаній, які надають якісні послуги за цілком розумну винагороду.

1) Правознавець

Правознавець руДопустим ви член ЖБК (житлово-будівельного кооперативу), але не знаєте, як оформити право власності на кооперативну квартиру. Ви бажаєте зробити це самостійно з докладного і чітким алгоритмом. Значить вам варто звернутися в компанію Правознавець. Зробити це дуже просто, навіть іти нікуди не треба. Досить зайти на однойменний сайт і заповнити онлайн форму.

У спеціальному полі варто чітко сформулювати свою проблему і відправити запит. Якщо ви заплатите невелику суму (700 — 900 рублів), то отримаєте вичерпну відповідь з докладною інструкцією та зможете сміливо починати процедуру. Перед відправкою свого питання ознайомтеся з наявними відповідями. Можливо там вже описана ваша ситуація.

Якщо ви самі не хочете нікуди ходити, а бажаєте довірити всі турботи юриста, то зверніться з таким проханням через цю ж форму онлайн. Швидше за все, знайдеться фахівець, який співпрацює з Правознавцем, який проживає поруч з вами. Він з радістю візьметься за цю роботу.

2) Граунд компанія

граунд компаніяДіяльність цієї фірми повністю присвячена земельних питань. Тут ви не тільки зможете оформити свою нерухомість, але і провести весь комплекс робіт, пов'язаних з легалізацією земельної ділянки.

Послуги Граунд компанії:

Найменування послуг Склад послуг
1 Геодезичні Проведення досліджень, визначення меж ділянки
2 Кадастрові Межування, створення технічного плану
3 Картографічні Створення карт, моделей, конвертування даних з геоінформаційних систем
4 Юридичні Супровід угод, оформлення права власності на квартиру, в тому числі реєстрація оренди
5 Оціночні Всі види незалежної оцінки майна та збитків, у тому числі оцінка квартири перед покупкою для реєстрації права власності

3) Maris

MarisКомпанія працює на території Москви і Московської області. Займається вона виключно оформленням нерухомості у власність, тому фахівці мають величезний досвід в цій справі.

Перелік дій юристів компанії Maris в рамках реєстрації права власності:

  • збір всієї необхідної для надання державної послуги документації;
  • оформлення документів у відповідності з вимогами;
  • проведення експертизи документів;
  • повний юридичний супровід і перевірка чистоти угоди.

Юридичну консультацію спеціалісти надають безкоштовно, а допомога в реєстрації коштує 10 тис. рублів. Результат отримаєте через 10 днів після звернення.

Зараз пропоную подивитися тематичний відеоролик, після чого назву причини відмови в реєстрації нерухомості.

5. Коли можуть відмовити в оформленні права власності на квартиру   огляд основних причин

Якщо ви правильно зібрали пакет документів і впевнені в юридичній чистоті придбаної квартири, то боятися нічого. Навряд чи в реєстрації вам буде відмовлено.

Проте знати причини відмови корисно, щоб не допускати помилок і не затьмарювати собі радість покупки.

Причина 1. Надання неповного пакету документів

Якщо у Росреестре або МФЦ при прийомі заяви неуважно поставилися до своїх обов'язків і переглянули наявність якогось важливого документа, то в реєстрації можуть відмовити.

В цьому випадку доведеться знову подавати заяву, приклавши необхідний документ.

Причина 2. Порушення правил оформлення паперів

Неуважність при заповненні заяви або неточності в інших документах, допущені раніше при їх оформленні, можуть послужити підставою для відмови у реєстрації права власності.

Причина 3. Наявність арешту, накладеного на квартиру

У деяких випадках, хоча і надзвичайно рідкісних, придбана квартира знаходиться в арешті з різних причин. Наприклад, колишній господар був боржником по аліментах або з інших підстав. Арешт передбачає заборону на реєстраційні дії з нерухомістю.

Відмова в оформленні права власності на квартиру

Оскаржуйте угоду в суді і поверніть свої гроші або переконайте колишнього хазяїна повернути борги, щоб арешт був знятий.

Причина 4. Сумніви в справжності наданих документів

Якщо у реєстратора з'являться небезпідставні сумніви в справжності наданих документів, він не стане реєструвати об'єкт до з'ясування обставин. Врахуйте, що інформацію про підробку напевно направлять у правоохоронні органи для проведення перевірки.

6. Висновок

Сподіваюся, що представленого в статті матеріалу достатньо, щоб чітко розуміти, як в даний час відбувається оформлення права власності на квартиру.

Бажаю вам всього самого найкращого і пропоную оцінити статтю, а також залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення права власності на квартиру — 5 кроків як оформити квартиру + професійна допомога при оформленні