Зняти квартиру — покрокова інструкція як зняти квартиру без посередників на тривалий термін + 4 корисних ради як не стати жертвою шахраїв

Як зняти однокімнатну квартиру або кімнату без посередників, щоб не обдурили? Можна зняти квартиру на добу, годину чи ніч? Як укладається договір, якщо я зніму квартиру подобово у власника?

Привіт всім, хто завітав на сайт популярного бізнес-журналу ! З вами – експерт Денис Кудерин.

Тема публікації – оренда житла. Якщо ви бажаєте зняти квартиру, кімнату в гуртожитку, особняк на березі моря або іншу нерухомість, то наша стаття допоможе вам зробити це максимально швидко і з мінімальними витратами.

Додатковий бонус для тих, хто дочитає статтю до кінця, – огляд найбільш надійних і недорогих ріелторських контор, які допоможуть вирішити квартирне питання грамотно, оперативно та безпечно.

Зняти квартиру

Зміст
  1. Як краще знімати квартиру через агентство нерухомості або самостійно?
  2. Як знайти квартиру без посередників – 4 перевірених способу
  3. Як зняти квартиру від власника – покрокова інструкція для новачків
  4. Хто допоможе зняти хорошу квартиру – огляд ТОП-5 агентств нерухомості
  5. Як не стати жертвою шахраїв – 4 корисних ради для орендарів житла
  6. Висновок

1. Як краще знімати квартиру через агентство нерухомості або самостійно?

Майже кожна доросла людина хоча б раз у житті знімав квартиру. Особисто я робив це чотири рази, поки не обзавівся власним житлом. Два рази я орендував квартиру самостійно і двічі – через посередників. Обидва варіанти мають свої переваги і недоліки.

Головна порада, яку я можу дати новачкам – якщо зняти квартиру потрібно терміново (наприклад, господарі просять з'їхати з попередньою житлоплощі протягом кількох днів), дійте через агентство.

Скільки б сайтів ви не облазили, скільки газет з оголошеннями не прочитали від кірки до кірки, у компаній база все одно більші, а головне – їх інформація систематизована.

Але якщо терміни не тиснуть, і ви можете зайнятися пошуком з толком і розстановкою, шукайте житло самі. Єдина умова – у вас має бути хоча б мінімальний досвід у справах подібного роду. Шахраїв на житловому ринку повно, як і просто бажаючих спихнути «чайникам» залежаний або некондиційний товар.

Процес оренди має безліч нюансів. Врахувати їх все під силу тільки досвідченому, розсудливому і розважливої людини. Середньостатистичний орендар далеко не завжди підходить під це визначення. Тому частіше переплачує, що знімає житло з вигодою для власного бюджету.

Приклад

Фрази типу «квартира в хорошому стані» або «квартира після ремонту» кожен власник нерухомості розуміє по-своєму.

Для когось гарний стан – це відсутність протікання в сантехнічної системи і дірок у стелі, а такі дрібниці, як відсутність розеток, несправний душ і дерев'яні вікна зі щілинами в палець, в розрахунок можна не приймати. Хтось вважає, що період «після ремонту» триває 5-10 років. Або навпаки, роботи тільки що закінчені, а робити прибирання належить новим мешканцям.

Тому кожну квартиру потрібно опрацьовувати ще на «телефонній» стадії. Інакше весь ваш час буде витрачено на огляд таких варіантів, від яких ваша віра в гуманізм, людський розум і справедливість серйозно постраждає.

Однак і співробітництво з агентством не завжди гарантує вищу якість. Ріелторські контори бувають різні. Вибирати їх слід уважно і грамотно, як майбутнього супутника життя. Є контори, для яких задоволення клієнта – справа престижу, а є такі, яким «до лампочки», де і як ви будете жити, головне – отримати процент за посередницькі послуги.

Найкращий спосіб зняти квартиру – це орендувати житлову площу у людей, яких ви давно знаєте, але така можливість є далеко не завжди і далеко не у всіх.

Озвучу три основних критерії при виборі житла: комфорт, безпека, чіткі умови договору оренди. Якщо ви здатні дістати такий об'єкт без залучення посередників – у добрий шлях.

Якщо сумніваєтеся у своїх силах – шукайте надійного, порядного, перевіреного ріелтора. Не посміхайтеся скептично, прочитавши останню фразу, – такі спеціалісти дійсно є, потрібно тільки знати, де вони мешкають.

Читайте розгорнуту статтю на тему вибору посередника – «Агентство нерухомості».

У таблиці головні плюси і мінуси методів пошуку житла представлені в наочному вигляді:

Спосіб оренди Плюси (+) Мінуси (  )
1 Через агентство Великий вибір пропозицій у базі компанії, грамотне оформлення договору оренди Оплата комісії ріелтора у розмірі 100% від місячної плати
2 Самостійно Не потрібно платити посередникам Ризик нарватися на шахраїв, великі витрати часу і сил

Кілька слів про короткостроковій оренді. Сьогодні у великих містах практично немає тіточок і бабусь, що пропонують на вокзалах недороге житло приїжджим та іногороднім. Цю нішу повністю зайняли ріелторські контори.

Правда, існує спосіб для просунутих – короткострокова оренда приватних квартир через інтернет. На спеціальному сайті ви бронюєте житло на заздалегідь встановлений термін, вносьте плату і в призначений час прибуваєте на місце. Квартиру можна зняти на тижні, добу, години.

Як зняти квартиру

Іноді такими питаннями займаються професійні приватні ріелтори. Потрібного фахівця ви без зусиль знайдете в мережі. Тільки попередньо перевірте кваліфікацію цього чоловіка по всіх можливих каналах.

2. Як знайти квартиру без посередників – 4 перевірених способи

Якщо ви вибрали шлях «самотнього стрілка» і не потребуєте помічників, для початку визначтеся, як ви будете шукати потрібний вам об'єкт.

Є 4 перевірених способу – кожен з них я опишу докладно.

Спосіб 1. Через Інтернет

Комп'ютер або смартфон з виходом в інтернет є сьогодні практично у кожного. В мережі є достатня кількість безкоштовних ресурсів, на яких всі бажаючі публікують свої оголошення про продаж, купівлю і здачі в найм житла будь-яких розмірів, типів і цінових категорій.

Вам треба вивчити пропозиції і вибрати підходящі варіанти. Правда, необхідно для початку відокремити «зерна від плевел»   виключити оголошення посередників.

Для цього, вибравши пропозицію, скористайтесь опцією «інші квартири цього користувача». Якщо система видасть вам ще 10-20 варіантів, значить, перед вами – типовий посередник.

Інші методи відрізнити посередника від власника:

  1. Власники зазвичай докладно перераховують вимоги до орендарів – скільки людина і якої національності можуть проживати в квартирі, можуть бути у них діти або домашні тварини. Агентам такі нюанси нецікаві – для них головне, швидше здати житло кому завгодно.
  2. Власники воліють здавати квартири на тривалий термін.
  3. Власники точно знають, в якому стані знаходяться їх квартири, куди виходять вікна на кухні, як давно був зроблений ремонт і як звуть сусідів по майданчику.
  4. Агенти при першому дзвінку зазвичай цікавляться вашими особистими даними – їм потрібно поповнювати клієнтську базу.

Більше подробиць про принципи роботи посередників у статті «Ріелторські послуги».

Спосіб 2. З допомогою газет і журналів

На цифровий формат перейшли ще не все, а паперові газети і журнали, як і раніше, популярні у певних категорій населення. Власники житла похилого віку або консервативних поглядів часто публікують свої оголошення у паперових газетах і бюлетенях.

Спосіб 3. Через оголошення

Якщо ви шукаєте житло в певному районі або навіть в конкретному будинку, варто побродити в околицях і почитати оголошення на спеціальних стендах, зупинках або навіть безпосередньо на під'їздах. Такий спосіб забирає багато часу, але іноді допомагає відшукати дійсно недороге житло у вас цікавить районі.

Спосіб 4. Серед друзів і знайомих

Хороший варіант для тих, у кого багато друзів і знайомих. Знімати житло у тих, з ким ви постійно контактуєте – мила справа. Я сам знімав квартиру у друзів, і це було легко, приємно і дешево. Але хочу попередити – зловживати дружелюбністю не варто: платіть вчасно і слідкуйте за станом житла.

3. Як зняти квартиру від власника – покрокова інструкція для новачків

А тепер – покрокове керівництво для тих, хто жодного разу в житті не знімав житло самостійно або забув, як це робиться.

Крок 1. Шукаємо відповідні варіанти

Про те, як і де шукати, я розповів вище. Тут зауважу, що потенційним орендарям треба заздалегідь визначитися, в якій квартирі і в яких районах міста вони хотіли б жити, і шукати пропозиції згідно з визначеними параметрами. Це скоротить кількість непотрібних дзвінків і час пошуків.

Крок 2. Зв'язуємося з автором оголошення

У телефонній розмові разу уточнюйте важливі моменти, якщо їх не було в тексті оголошення: в якому стані житло, є інтернет, хто буде оплачувати «комуналку», меблі і техніка є в квартирі, яких орендарів хочуть знайти господарі, на який термін здається житлоплощу.

Нічого, якщо ви здастеся власнику занудою – чим більше подробиць буде з'ясовано на стадії телефонних переговорів, тим краще. Бажано також відразу з'ясувати, чи є у людини, що з вами говорить, документи, що підтверджують право власності.

Крок 3. Домовляємося про зустріч і оглядаємо житло

Огляд квартири – найважливіший етап процесу. Не соромтеся – заглядайте у всі кути і задавайте питання: вам тут жити, і ви за це платите.

Перевірте, як працює сантехніка – можна навіть попросити дозволу скористатися туалетом і з'ясувати, чи справно діє унітаз.

Перевірте, чи працює плита на кухні, холодильник та інші прилади. Якщо вони несправні, відразу вкажіть на цей факт власнику, а краще занесіть в договір оренди.

Крок 4. Укладаємо договір оренди

Кульмінація процедури. Дивно, але величезна кількість дорослих людей підписує документ оренди, не читаючи. Це в корені неправильна позиція. Читати угоду потрібно обов'язково – і не по діагоналі, а пункт за пунктом. В ідеалі договір варто показати кваліфікованому юристу, але це платна послуга, а не у всіх квартиронаймачів водяться зайві гроші.

Тому я підкажу, що в документі слід звертати основну увагу на:

  • пункти, що стосуються передоплати, застави та оплати – скільки, якого числа, кому, яким способом;
  • пункти щодо прострочення орендної плати – наполягайте на тому, що відповідальність за прострочення ви будете нести лише в тому випадку, якщо вона сталася з вашої вини;
  • пункти щодо відповідальності сторін – завжди корисно знати, хто і за що відповідає;
  • пункти, що стосуються умов проживання;
  • пункти про оплату комунальних послуг;
  • пункти про дострокове розірвання договору.

Заздалегідь обумовлюйте порядок підвищення орендної плати, якщо знімаєте житло надовго. Наприклад, підвищувати плату господар має право не частіше одного разу на рік і не більше ніж на 10%.

Навіть якщо ви знімаєте квартиру у власника на кілька діб, договір потрібен – щоб заплатити рівно стільки, скільки ви маєте намір і не відповідати за те, за що ви не повинні відповідати.

Про те, які особливості має оренда елітного житла, читайте у відповідній публікації.

Крок 5. Фіксуємо показання лічильника на момент укладення договору

Обов'язково зафіксуйте показання лічильників електроенергії та води на момент підписання договору. Ви ж не хочете оплачувати борги минулих мешканців?

Якщо є заборгованість по «комуналці», в договорі має бути вказана сума, яку власник зобов'язується оплатити зі своєї кишені.

Якщо якісь моменти вам незрозумілі, варто прояснити їх заздалегідь. Для цього скористайтеся безкоштовними юридичними консультаціями на сайті uristy.ua. З цим ресурсом співпрацюють тисячі професійних юристів, у тому числі фахівців з житлових питань.

Зв'язатися з ними можна безпосередньо через сайт або за вказаними нижче телефонами.

Отримати кваліфіковану правову підтримку можна прямо зараз – ресурс uristy.ua працює в цілодобовому режимі. Для замовлення послуг, які виходять за рамки консультації, вибирайте платну юридичну допомогу від фахівців компанії.

Якщо ви хочете не зняти, а навпаки, швидко продати квартиру, вам корисно почитати статтю «Викуп нерухомості».

4. Хто допоможе зняти хорошу квартиру – огляд ТОП-5 агентств нерухомості

Якщо займатися самостійним пошуком вам колись, за вас зроблять це професійні агенти з нерухомості.

Ми вибрали п'ятірку кращих ріелтерських контор з бездоганною репутацією і вигідними умовами співпраці.

1) Perfect Team

У цьому агентстві, яке працює з 2014 року, співробітники відмінно знають, як вирішувати конкретні житлові питання. Компанія пропонує комплексний аналіз ринку та розумні ціни. Агентство допомагає купувати і продавати квартири на найвигідніших для клієнтів умовах

У штаті компанії тільки досвідчені агенти з великою кількістю успішно закритих угод. Фахівці допоможуть вам швидко підшукати потрібне житло на ваших умовах. В базі агентства сотні варіантів у всіх районах Києву або в місті/передмісті, в якому ви проживаєте.

2) Sitalo Real Estate

компанія, яка успішно займається питаннями нерухомості вже протягом 15 років в шести містах України: Києві, Львові, Запоріжжі, Івано-Франківську, Одесі та Дніпрі. Наше агентство прагне вийти за рамки звичайних послуг і йти далі, щоб допомогти клієнту досягти його цілей, втілити його мрії в реальність.

Наша головна місія полягає в тому, щоб бути більше, ніж просто виконавцем пунктів, зазначених у договорі. Ми націлені на повне розуміння і облік ваших потреб. Ми віримо, що наш успіх полягає у вашому задоволенні, і тому ми прагнемо запропонувати вам не тільки високоякісні послуги, але і дружнє ставлення.

Працюючи з нами, ви можете бути впевнені, що ми ставимося до ваших потреб з щирим бажанням допомогти. Ми готові вкласти додаткові зусилля і ресурси, щоб перевершити ваші очікування. Наша команда експертів завжди готова надати вам інформацію, консультації та підтримку на кожному етапі угоди.

Ми розуміємо, що купівля, продаж або оренда нерухомості може бути важливим рішенням у Вашому житті. Тому ми прагнемо створити надійне та впевнене середовище, в якому ви можете бути впевнені у професіоналізмі та надійності наших послуг. Ми пишаємося нашими досягненнями та репутацією, побудованою на довгострокових відносинах з нашими клієнтами.

Довіртеся нерухомість і дайте нам можливість допомогти вам здійснити ваші мрії в сфері нерухомості. Ми готові супроводжувати вас на кожному кроці і забезпечити ваше повне задоволення від нашої роботи.

Хочете орендувати квартиру на добу, півроку, 5 років? До ваших послуг – безкоштовні консультації, швидкий підбір актуальних варіантів, професійна підготовка договору оренди, юридичний супровід угоди на всіх етапах.

3) Планета Оболонь

Організація займається ріелторськими послугами та рекламою. Компанія заявляє про високу якість обслуговування

Агенти допоможуть зняти квартиру в місті, передмісті, в будь-якому районі. Кожна операція перевіряється внутрішнім юридичним відділом компанії. В базі контори, крім звичайних квартир, елітне житло, котеджі, VIP-апартаменти.

4) Divo

Вузькоспеціалізоване агентство, яке спрямувало свою діяльність виключно на житловий фонд по столиці

Бажаючі зняти житло через «Divo» можуть не побоюватися шахрайства або підводних каменів: компанія працює тільки з «чистими» об'єктами і уважно стежить за юридичною бездоганністю договору оренда.

5) Д.О.М.

Компанія може здивувати багатством досвіду, так як працює з 1990 років

Переваги компанії:

  • велика база об'єктів;
  • обов'язковий облік інтересів і побажань клієнтів;
  • супровід угод на всіх етапах;
  • миттєве прийняття заявки в роботу;
  • гарантія результату.

На сайті є розгорнутий матеріал про методи і принципи роботи ріелторських агентств.

5. Як не стати жертвою шахраїв – 4 корисних ради для орендарів житла

Неважливо, яким способом ви шукаєте квартиру – самостійно або з посередником – ви не застраховані від обману. Гроші в житловій сфері крутяться чималі, а значить, і охочих поживитися за чужий рахунок – хоч відбавляй.

Як знайти надійного орендодавця

Кілька корисних порад тим, кому небайдужа власна фінансова безпека.

Порада 1. Обов'язково перевіряйте наявність документів на квартиру

Рада очевидний, але багато їм чомусь нехтують.

А потім виявляється, що людина, яка вам здав житло і отримав за це гроші – зовсім не власник квартири, а його троюрідний дядько. Або зовсім стороння людина, у якого якимось чином з'явився доступ до об'єкта.

Порада 2. Співпрацюйте з орендодавцем тільки через договір

Будь-які операції з нерухомістю оформляються документально. Навіть якщо ви орендуєте житло всього на тиждень або добу, це повинно бути зафіксовано в офіційному документі.

Якщо агент або власник квартири тягнуть з складанням договору, посилаючись на невиразні причини, шукайте іншого орендодавця.

Порада 3. Не вносите заставу до здійснення операції

Немає договору – немає угоди, передоплати, авансу і внесення коштів на чужій депозит. Жодних усних угод, ніяких «давайте оплатимо зараз, а підпишемо на тому тижні».

Передача ключів вам в руки повинна відбуватися безпосередньо на об'єкті. Заодно відразу перевірте, чи підходять ці ключі до замків.

Порада 4. Співпрацюючи з агентством, обов'язково перевіряйте його

Самий приємна на вигляд людина – навіть якщо це миловидна молода дівчина, яка посміхається на кожне сказане вами слово може виявитися шахраєм.

Якщо ви працюєте з агентом, обов'язково перевірте його – зателефонуйте в контору, яку він представляє, і прямо запитайте, чи є у них в штаті такий-то співробітник. Краще перестрахуватися, ніж стати жертвою «розлучення».

Для закріплення матеріалу подивіться короткий ролик по темі статті.

Оренда житла у воєнний час. Поради ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ: ЯК ОРЕНДУВАТИ КВАРТИРУ в час війни. Покроково.

Оренда квартири. Як орендувати нерухомість, що потрібно знати, що перевірити? Договір оренди.

Як знати житло: топ-5 порад - Життя в Німеччині

Як зняти квартиру в Польщі? Навіщо потрібні поручителі? Де шукати житло?

6. Висновок

Підведемо підсумки. Зняти квартиру не так просто, як може здатися на перший погляд. Щоб орендувати житло на вигідних умовах, потрібно вивчити всі нюанси та особливості процедури заздалегідь. А якщо немає досвіду, часу, бажання займатися цим самому – наймайте досвідченого та надійного агента.

Команда нашого журналу бажає читачам успіху в будь-яких операціях з нерухомістю! Будемо вдячні, якщо ви оціните і прокоментуєте цю статтю. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Зняти квартиру — покрокова інструкція як зняти квартиру без посередників на тривалий термін + 4 корисних ради як не стати жертвою шахраїв