Страхування від нещасних випадків і хвороб — покрокова інструкція для новачків + 4 корисних ради як заощадити на страхуванні від нещасних випадків

У чому особливості страхування від нещасних випадків на виробництві та хвороб? Як здійснюється добровільне страхування дітей? Де купити поліс страхування від нещасних випадків онлайн?

Привіт всім, хто завітав на сайт популярного інтернет-журналу ! На зв'язку експерт зі страхування Денис Кудерин.

Сьогодні ми всебічно розглянемо і досліджуємо цікаву та актуальну для кожного тему – страхування від нещасних випадків.

Публікація допоможе зрозуміти, навіщо взагалі людині потрібна така страховка і які вигоди обіцяє страховий поліс своєму власникові.

Отже, починаємо!

Страхування від нещасних випадків

Зміст
  1. Що таке страхування від нещасного випадку і як воно працює?
  2. Страхування від нещасного випадку – огляд ТОП-4 основних видів страхування
  3. Страхування від нещасних випадків і хвороб – покрокова інструкція для новачків
  4. Де придбати страховку від нещасних випадків онлайн – огляд ТОП-5 компаній-страховиків
  5. Як заощадити на страхуванні від нещасних випадків – 4 корисних ради
  6. Висновок

1. Що таке страхування від нещасного випадку і як воно працює?

Життя сповнене несподіванок. Іноді ці неприємні несподіванки. Небезпека підстерігає нас скрізь – на виробництві, на дорозі, навіть у власній квартирі. Уникнути неприємностей допомагають обережність, пильність і життєвий досвід. Але не завжди цього достатньо.

Як захиститися від непередбачених ситуацій та звести до мінімуму заподіяна ними фізичний і матеріальний збиток? Правильно – застрахуватися від нещасних випадків, хвороб і пригод.

Пам'ятаєте приказку – «знав би, де впаду, соломки б підстелив»? Так от, поліс страхування – це і є свого роду «соломка», яка допоможе в складних життєвих ситуаціях.

На Заході страховий захист від нещасних випадків – повсюдна практика, але в і країнах СНД до такого способу вкладення коштів відносяться в кращому випадку скептично.

Справа не тільки в традиційному «пофігізм» і безвідповідальне ставлення громадян до власного здоров'я. Просто про реальні можливості та переваги особистого страхування мало хто знає.

Що ж, спробуємо заповнити брак інформації.

Страхування від нещасних випадків (НС) – різновид індивідуального страхування. Основна функція такої страховки – компенсувати шкоду, викликану втратою здоров'я або працездатності застрахованого.

Поліс дозволяє відшкодувати фінансові втрати в період вимушеного трудового простою.

Часто такі договори укладаються роботодавцями, які бажають захистити своїх співробітників. Купуються групові страховки для всього колективу, а страхові внески оплачуються з бюджету підприємства.

В число страхових ризиків входять:

  • виробничі травми;
  • інвалідність;
  • втрата працездатності (в тому числі – тимчасова);
  • смерть.

В останньому випадку компенсацію отримують вигодонабувачі – сім'я або спадкоємці страхувальника. Договір зі страховою фірмою укладається, як правило, на рік, але можна вибрати й інший термін.

Страхові суми, належні за трудовим страховими договорами, досить помірні. Далеко не у всіх ситуаціях отриманих коштів вистачає на повноцінне лікування і відновлення.

Більш широкі перспективи відкриває індивідуальна добровільна страховка від НС. По-перше, виплати в цьому разі на порядок вище, по-друге, збільшується кількість страхових ризиків, передбачених договором.

Не слід плутати страхування від НС з медстрахування. Це принципово різні процедури. Якщо поліси ОМС і ДМС спрямовані, в першу чергу, на отримання медичних послуг в лікувальних установах, то страховки від нещасних випадків передбачають саме грошову компенсацію потерпілому або членам його сім'ї.

Про медстрахування читайте докладні статті «Поліс ДМС» і «Добровільне медичне страхування».

Часто розміри виплат з добровільного страхування від НС визначені заздалегідь і не залежать від фактичних витрат, понесених страхувальником. При цьому поліс вступає в дію, незалежно від того, де була отримана травма – на виробництві або за інших обставин.

Приклад

Василь Іванич, повертаючись у вихідні з поїздки на риболовлю, потрапив в аварію, отримав струс мозку і зламав руку. Як у будь-якого громадянина, у нього був поліс ОМС, за яким він отримав допомогу в найближчій поліклініці. Але крім цього, у нього була страховка від НС. За неї він отримав у своїй компанії солідну грошову компенсацію.

Отже, поліс страхування від НС дає право на отримання грошових виплат у разі виникнення страхової ситуації. А ще такий документ дарує спокій і впевненість у майбутньому.

Важлива примітка: у деяких компаніях розмір страхової компенсації встановлюється на розсуд клієнта. Правда, чим більше сума, тим більше і страхова премія (тобто вартість послуг). Тут важливо знайти оптимальне співвідношення власних витрат до передбачуваних виплат.

Про те, що таке страхування, читайте відповідну публікацію.

2. Страхування від нещасного випадку – огляд ТОП-4 основних видів страхування

Нещасним випадком з точки зору страховика вважається непередбачена подія, що спричинило за собою серйозну травму, хворобу, інвалідність або смерть. У список страхових ситуацій входять автомобільні аварії, протиправні дії третіх осіб (напад грабіжників чи хуліганів), падіння з висоти, побутові травми та інші події.

Договори страхування від НС носять короткостроковий характер – максимальний час дії поліса – 1 рік. Далі ви або продляете ваші відносини з фірмою, або контракт припиняється.

Існує кілька видів страхування від нещасного випадку.

1 Вид. Індивідуальне страхування

Такий договір укладається між страховиком та конкретними фізичними особами в індивідуальному порядку. У документі враховуються особисті потреби і побажання застрахованих осіб.

Індивідуальне страхування

Поліс мають право придбати громадяни у віці від 1 року до 80 років. При цьому стан здоров'я не має такого значення, як при оформленні медстраховки. Тому ніяких довідок з медичних установ клієнту, як правило, не потрібно.

Вигляд 2. Групове страхування

Групою страхуються працівники трудових колективів або, наприклад, пасажири одного транспортного засобу. Такі страховки оформляються також на туристичні групи або дитячі колективи в освітніх і спортивних установах.

Групове страхування практикується у великих виробничих компаніях. Процедура забезпечує фінансову безпеку як роботодавця, так і співробітників підприємства. Тарифи на такий вид страховки – мінімальні, особливо якщо час дії договору обмежена лише робочим часом.

Вигляд 3. Обов'язкове страхування

Оформлення страховки в обов'язковому порядку передбачено для деяких категорій громадян – наприклад, військовослужбовців, співробітників МНС і силових відомств.

Страховий захист від НС необхідна також при оформленні путівок туристами в країни Шенгенської угоди (це майже всі держави Європи).

На тему страхування мандрівників на сайті є інші статті «Туристичне страхування» і «Страхування подорожуючих за кордон».

Вигляд 4. Добровільне страхування

Страхування з доброї волі захищає виключно особисті інтереси клієнта. Страхувальник має право сам вибрати ризики, від яких він бажає убезпечити себе, і призначити страхову суму.

Поліс можна оформити не тільки на себе, але і на членів своєї сім'ї. Є окремі програми добровільного страхування дітей – зрозуміло, що рішення про оформлення документа приймають їхні батьки.

3. Страхування від нещасних випадків і хвороб – покрокова інструкція для новачків

Збираючись нанести візит в страхову компанію, пам'ятайте, що всяка страховка має свої межі захисту. Поліс буде корисний вам лише в тому випадку, якщо неприємна ситуація, яка сталася з вами, потрапить в розряд страхових випадків.

А такими, наприклад, не вважаються події, пов'язані з наявністю у застрахованої особи фізичних, психічних або нервових розладів. Наприклад, якщо хворий отримав травму в результаті епілептичного нападу, відшкодування не буде. Ви не дочекаєтеся виплат і в тому випадку, якщо ви отримали травму, перебуваючи в алкогольному або наркотичному сп'янінні.

А тепер – покрокове керівництво для отримання поліса.

Крок 1. Вибираємо компанію-страховика

На страховому ринку діють сотні компаній різного статусу.

Є добропорядні фірми, які дорожать своєю репутацією і дійсно виконують покладені на себе зобов'язання перед клієнтурою. Є сумнівні установи, яких цікавить тільки швидке збагачення за рахунок страхувальників.

Вибираючи страховика, потрібно враховувати наступні показники:

  • термін роботи на ринку;
  • платоспроможність (розмір статутного капіталу, суми страхових виплат за минулий місяць або рік);
  • асортимент страхових продуктів (чим більше пропозицій, тим вище шанс придбати дійсно корисну та вигідну програму);
  • кількість представництв фірми в різних містах;
  • репутація і рейтинг;
  • наявність інтернет-ресурсу та його рівень.

Не менш важливі й інші показники – рівень сервісу, швидкодія, оформлення офіційного сайту.

А ось відгуками в мережі особливо довіряти не варто. Незадоволені клієнти є у будь-якої організації: і чим крупніше фірма, тим більше на неї виливається негативу, в тому числі – від конкуруючих організацій.

Врахуйте, що в різних компаніях ціни на аналогічні набори послуг можуть відрізнятися.

Крок 2. Вибираємо тарифний план

Визначитеся, які ризики ви хочете застрахувати, оскільки вибір програм у сучасних страхових компаніях вельми обширний. При бажанні можна навіть скласти свою власну програму за принципом конструктора. Сьогодні можна застрахуватися практично від усього, включаючи отруєння грибами і настання позаматкової вагітності.

Як вибрати страхову програму

Відбираючи ризики, враховуйте свій вік, рід занять, спосіб життя і інші об'єктивні фактори. Чим більше пунктів у списку страхових випадків, тим дорожче обійдуться вам послуги страховика. Тому вибирати варто лише дійсно актуальні для вас ризики.

Вартість залежить також від терміну дії документа. Договір можна укласти на добу, на тиждень, місяць і т. д. до 1 року. Зазвичай поліс набирає чинності через день після оплати договору та його підписання.

Є угоди, що діють за схемою «від і до»   наприклад, тільки на час поїздки, занять у спортивній секції, в період проведення якого-небудь заходу (змагань, виступів).

Крок 3. Збираємо документи

мінімальний Пакет документів. Оскільки страховики самі зацікавлені в якнайшвидшому підписанні договору, клієнтів намагаються не навантажувати паперовою тяганиною. Потрібно лише паспорт громадянина і в деяких випадках – довідка з місця роботи.

Крок 4. Укладаємо договір

Перш ніж залишити свій автограф на договорі, документ слід досконально вивчити. Якщо з якимись пунктами ви не згодні, відразу повідомте про це агента. Можливо, вдасться змінити умови на свою користь.

Обов'язково ознайомтеся з переліком нестрахових ситуацій. Зазвичай вони детально вказані в додатку до основного документа. Додаток теж слід обов'язково прочитати – саме там міститься сама важлива інформація щодо умов і встановлених страхових виплат.

Крок 5. Отримуємо страховий поліс

Залишилося тільки оплатити послуги і отримати свій примірник договору. Зверніть увагу на зовнішній вигляд цього документа. Ліцензійні компанії випускають поліси встановленого зразка з декількома ступенями захисту. Якщо вам видали папір, надрукований на принтері, це не свідчить на користь компанії.

Для наочності етапи отримання страховки представимо у вигляді таблиці:

Назва Особливості та нюанси
1 Вибір компанії Для надійності співпрацюйте з відомими та великими страховиками
2 Вибір тарифу Враховуйте особисті інтереси і об'єктивні фактори
3 Збір документів У більшості компаній достатньо паспорта (або закордонного паспорта)
4 Вивчення договору Всі пункти договору і додатки слід уважно прочитати
5 Отримання поліса Справжній документ має кілька ступенів захисту

Читайте статтю за близькою тематикою «Страхування життя».

4. Де купити страховку від нещасних випадків онлайн – огляд ТОП-5 компаній-страховиків

Щоб допомогти нашим читачам з вибором страховика, представляємо огляд п'яти найбільш надійних компаній в .

1) Альфа-Страхування

Альфа страхуванняОрганізація з багаторічним стажем роботи на страховому ринку і величезним вибором продуктів на всі випадки життя. Поліс можна оформити в одному з численних офісів компанії або онлайн.

Доступні програми страхування від нещасних випадків для корпоративних і приватних клієнтів і поліси для виїжджаючих за кордон. Страховка від нещасних випадків і хвороб гарантує оперативне регулювання збитків відразу після виникнення страхової ситуації. Програма гармонійно поєднується з іншими продуктами компанії – полісами ОМС і ДМС, накопичувальною програмою страхування життя.

2) Ингосстрах

ИнгосстрахКомпанія заснована в 1947 році. Має великий досвід роботи з корпоративними клієнтами та приватними особами. Розрахувати вартість індивідуальної страховки можна прямо на сайті, скориставшись калькулятором.

Пропонується кілька різновидів полісів: «Спортивний» (для спортсменів-аматорів віком від 2 до 65 років), «Сімейний» (для сім'ї з 2-4 осіб), «Індивідуал», «Спринт» (для людей, які ведуть активне життя), «Техніка безпеки» (найбільш варіативна програма за кількістю ризиків і умов страхування).

3) Інгвар

ІнгварДосвідчений страховик, який працює з юридичними суб'єктами та фізичними особами з 1993 року. У числі переваг організації – високий професіоналізм співробітників та швидкодію при страховому подію.

Укладає договори колективного та індивідуального страхування на випадок смерті, каліцтва, втрати працездатності та інвалідності. Для постійних і лояльних клієнтів передбачена система знижок і бонусів.

4) ВТБ-Страхування

ВТБ страхуванняДочірнє підрозділ групи компаній ВТБ. Засноване в 2000 році. Великий список сучасних і доступних страхових продуктів. Стабільне зростання страхових внесків і виплат. Філії компанії розташовані в 90 містах РФ.

Страховий поліс «Відмінна захист» — це комплексний пакет страхових послуг, спрямованих на захист бюджету страхувальника від витрат при настанні страхової ситуації. Є кілька варіантів страховки – «Сімейна», «Джуніор», «Можу», «Фізкульт-привіт».

5) БІН-Страхування

Бін страхуванняДевіз страховика – «Гарантія Вашого Спокою». Здійснює всі види особистого страхування – життя, здоров'я, від нещасних випадків, критичних захворювань і травм. Надає послуги приватним клієнтам, сім'ям, мандрівникам. Виплата компенсації при спортивних і побутових травмах, встановлення інвалідності. Страхування дітей від 1 року.

Для туристів і мандрівників є відмінний сервіс вибору страхових програм Trip Insuranse. Агентство пропонує величезний вибір корисних і доступних продуктів для виїжджають в будь-яку країну світу.

Компанія співпрацює з кращими міжнародними страховими фірмами і допомагає туристам, турфірм і туроператорів купувати страховки, які дійсно працюють. Купити поліс можна в режимі онлайн, не виходячи з дому. Готовий документ приходить на e-mail у вигляді pdf-файлу. Рекомендуємо вам скористатися послугами цієї компанії.

Читайте на сайті розгорнуту статтю по темі «Страховка для візи».

5. Як заощадити на страхуванні від нещасних випадків – 4 корисних ради

У кожного клієнта є можливість заощадити на покупці страхових послуг. Для цього потрібно всього лише слідувати експертним радам нашого сайту.

Порада 1. Відмовтеся від непотрібних послуг у пакеті

Іноді страхові програми мають стандартний характер: ризики вже вписані в офіційний договір і змінити їх кількість неможливо. Але частіше користувач має право самостійно вибрати ризики із запропонованого списку.

Ризики в договорі страхування

Це дозволяє заощадити на остаточній вартості поліса, виключивши з нього неактуальні особисто для вас пункти. Наприклад, якщо ви фрілансер і працюєте вдома, то немає сенсу включати в договір виробничі травми.

Порада 2. беріть участь у акційних програмах

Конкуренція в середовищі страховиків зростає з кожним роком. Компанії б'ються за кожного клієнта, заманюючи їх акціями, бонусами та вигідними пропозиціями. Якщо відслідковувати такі програми, можна відшукати дійсно вигідні варіанти і скоротити витрати на 5-25%, а то і 50%.

Порада 3. Користуйтеся послугами компанії, з якою вже співпрацювали раніше

Будь-які комерційні структури люблять лояльних клієнтів, які приносять компаніям стабільний дохід. Довгостроковими користувачам покладені всілякі заохочення за відданість і сталість смаків. Гріх не скористатися.

Порада 4. Зміцните своє здоров'я

Витрати на страховку будуть менше, якщо стежити за своїм здоров'ям і фізичною формою. Здоровим та активним клієнтам пропонуються спеціальні програми зі знижками, оскільки такі користувачі рідше звертаються до страховика по страховим ситуацій.

Рекомендуємо до перегляду інформативний ролик по темі статті.

6. Висновок

Отже, друзі, ми підійшли до заключної частини. Підведемо підсумки.

Тепер ви знаєте більше про страхування від нещасних випадків і можете скористатись отриманими знаннями у своїх інтересах. Сподіваємося, наша публікація допоможе вам убезпечити свої фінанси найефективнішим способом.

Журнал бажає вам добробуту, здоров'я та успіху! Будемо раді, якщо ви дасте власну оцінку прочитаному і висловіть свої коментарі і зауваження. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Страхування від нещасних випадків і хвороб — покрокова інструкція для новачків + 4 корисних ради як заощадити на страхуванні від нещасних випадків