Споживчий кредит — як взяти з низькою процентною ставкою + огляд ТОП-5 компаній-кредиторів з выгодныйми умовами кредитування

Що таке споживчий кредит і як його отримати без поручителів? В якому банку краще взяти вигідний кредит фізичним особам? Як оформити заявку на перекредитування з низькою процентною ставкою?

Здрастуйте, дорогі читачі інтернет-журналу "BigEnergy"! На зв'язку Павло Шевельов.

Сьогодні я хочу вам розповісти про сутність і особливості споживчого кредитування. Мої кілька років роботи у банківській сфері не пройшли безслідно, тому я готовий з вами поділитися отриманими на практиці знаннями.

Ви готові розібратися в особливостях такого кредитного продукту? Тоді почнемо!

Споживчий кредит

1. Що таке споживчий кредит?

Уявімо собі таку ситуацію: ви пригледіли новий гаджет для своєї дружини, який хотіли б подарувати їй на день народження. Ось тільки на роботі затримали зарплату і ви не змогли виділити необхідну суму для покупки. Як бути в такому випадку?

Якщо друзі та знайомі теж не можуть допомогти, можна скористатися споживчим кредитом. Його можна оформити практично в будь-якій кредитній установі.

Споживчий кредит — це позика, яка видається банком для придбання товарів вжитку (побутової техніки, мобільних телефонів, продуктів харчування), а також для покупки товарів тривалого користування (автомобілів, меблів і навіть квартир).

Сума такого кредиту порівняно невелика. Точний розмір позики, який може надати банк, озвучується після визначення платоспроможності позичальника. Якщо клієнт співпрацює з цієї організації вже не в перший раз, то йому пропонуються більш вигідні умови.

На що витрачати кредит

Споживчий кредит вимагає мінімального пакету документів, тому оформлення проходить швидко. Швидко отримавши гроші виключається ймовірність того, що товар подорожчає або зовсім зникне з прилавків.

Головним недоліком споживчого кредиту є високі процентні ставки, а також додаткові комісії, які можуть стягуватися з позичальника при оформленні позики.

2. Види і форми споживчих кредитів

Класифікація споживчих кредитів здійснюється за різними ознаками.

Вони можуть бути представлені в наступних формах:

  • купівля в розстрочку;
  • персональні позички;
  • овердрафт;
  • видаткові картки.

Купівля в розстрочку застосовується при продажу товарів тривалого застосування, до яких відноситься побутова техніки, меблі або навіть автомобілі.

Овердрафтом називається форма споживчого кредиту, при наданні якої кошти списуються безпосередньо з рахунку клієнта.

Щодо різних видів споживчого кредитування, то тут також є своя класифікація.

У таблиці нижче я вказав основні різновиди споживчих кредитів:

Різновид споживчого кредиту Основні характеристики
1 Кредит на невідкладні потреби
  • видається через касу банку;
  • має цільове значення;
  • вимагається страхування;
  • відрізняється більш низькими ставками, ніж інші види кредиту.
2 Товарний кредит
  • видача може здійснюватися в точці продажів;
  • заявка на кредит одночасно є і договором;
  • кредит не має забезпечення, тому він більш дорогий;
  • заявка розглядається за кілька хвилин.
3 Кредитні картки
  • встановлений ліміт кредитування;
  • є пільговий період погашення (до 55-ти днів);
  • розгляд заявки спрощено;
  • умови кредитування можуть подовжуватися.
4 Експрес-кредит
  • невеликі суми (до 30 000 рублів);
  • мінімальний термін погашення (до 6-ти місяців);
  • високі відсотки;
  • простота в отриманні.

3. Як оформити споживчий кредит фізичним особам — 7 простих кроків

На перший погляд може здатися, що процедура оформлення споживчого кредиту досить складна. Однак на практиці вона не пов'язана з великими труднощами.

На попередньому етапі дуже уважно оцініть свою платоспроможність. Пам'ятайте, що погоджуючись на співпрацю з банком, ви берете на себе зобов'язання по погашенню кредиту. Якщо їх не виконувати, то це може привести до великих фінансових труднощів.

Крок 1. Вибираємо банк

Робіть акцент на тих фінансових установах, які представлені на ринку вже достатній проміжок часу. Якщо банк здатний надавати свої послуги в умовах створеної конкуренції, то це може свідчити про його фінансової стійкості.

Менш відомі компанії готові запропонувати більш низькі процентні ставки, так як це один з небагатьох способів, який дозволяє привернути увагу потенційного клієнта. Однак будьте дуже обережні, так як серед маловідомих компаній можуть бути шахраї.

Крок 2. Вибираємо оптимальні умови співпраці

При оцінці умов кредитування враховуйте безліч факторів. Пам'ятайте, що невисока процентна ставка ще не є гарантією дешевого кредиту. Самостійно або при використанні спеціального кредитного калькулятора розрахуйте повну вартість позики.

Зверніть увагу, що в деяких випадках у підсумкову вартість споживчого кредиту може бути включено страхування життя, касове обслуговування та інші додаткові витрати для вас.

Крок 3. Оформляємо заявку

Схвалення попередньої заявки ще не є гарантією того, що ви отримаєте необхідну суму грошей на руки. Однак це суттєво підвищує ваші шанси. Остаточну відповідь дається тільки після детального вивчення наданого пакету документів.

Попередню заявку можна оформити різними способами:

  • У відділенні банку. Для цього вам доведеться вибрати час та завітати до найближчого відділення фінансової компанії. Якщо ви дуже зайнята людина, то цей спосіб може вам не підійти.
  • В торговій точці. Представники банків зазвичай знаходяться у великих торгових центрах. Ви можете звернутися до одного з них і попросити заявку на отримання споживчого кредиту. При виникненні питань співробітник банку проконсультує вас.
  • Через Інтернет. найзручніший спосіб, який дозволяє вирішити всі організаційні питання, не виходячи з дому. Практично на всіх сайтах сучасних компаній-кредиторів можна знайти спеціальну форму, заповнивши яку, ви можете отримати споживчий кредит.

Подача заявки в режимі онлайн істотно заощаджує ваш час і дозволяє отримати відповідь про можливість надання кредиту, не покидаючи власної квартири.

Наприклад:

Вам терміново знадобився споживчий кредит на купівлю кухонного комбайна. Щоб не витрачати свій час, ви вирішили оформити заявку на сайті одного відомого банку.

Буквально через кілька хвилин вам передзвонив співробітник компанії і попросив зібрати документи для надання необхідної суми грошей.

У підсумку вам навіть не довелося витрачати час на те, щоб приходити в офіс компанії.

Крок 4. Готуємо документи

Якщо сума кредиту досить велика, тоді вас можуть попросити зібрати додатковий пакет документів. Однак найчастіше список необхідної документації обмежується паспортом і іншим документом, що засвідчує особу. В окремих випадках банк може вимагати довідку, що підтверджує ваші доходи.

Крок 5. Проходимо співбесіду

Коли всі документи зібрані, то можна звертатися в найближче відділення компанії, щоб пройти співбесіду і оформити остаточну заявку.

На даному етапі також обговорюються всі умови майбутньої співпраці. Якщо у вас є які-небудь питання, то ставити їх слід саме в цей момент.

Крок 6. Укладаємо договір

Поставивши свій підпис під договором про співпрацю, ви приймаєте всі умови, які висуває банк. Зверніть увагу, що невиконання своїх платіжних зобов'язань може негативно позначитися на вашій кредитній історії.

Укладення договору

Уважно вивчіть всі пункти документу, особливо ті, які вказані дрібним шрифтом. Не виключено, що тут відзначена можливість змінювати розмір відсоткової ставки в односторонньому порядку. В такому випадку переплата по кредиту буде дуже великий.

Крок 7. Отримуємо гроші

В залежності від форми споживчого кредиту, ви можете отримати гроші готівкою або попросити виконати платіж на карту банку. В останньому випадку кошти зараховуються на картковий рахунок всього за кілька хвилин.

Щоб отримати споживчий кредит готівкою, вам доведеться знайти час для відвідування найближчого відділення компанії. Можете також скористатися послугою кур'єрської служби банку, ось тільки за неї доведеться доплатити окремо.

4. В якому банку краще взяти споживчий кредит з низькою відсотковою ставкою — огляд ТОП-5 банківських організацій в

Краще звертатися в ті банки, які вже давно й успішно кредитують населення. Це говорить про їх стабільності та фінансової стійкості. Давайте спробуємо розібратися, які кредитні організації пропонують своїм клієнтам вигідні умови.

1) Сбербанк

ОщадбанкУ цьому банку ви можете отримати до 1,5 млн рублів, які надаються на будь-які цілі. Величина процентної ставки тут становить 14,9% річних, а для «зарплатних» клієнтів передбачені спеціальні умови.

Повернути всю суми ви повинні максимум через 5 років. Після розгляду попередньої заявки остаточне рішення може прийматися через 2 дні. Стільки часу знадобиться для того, щоб кредитні менеджери ретельно вивчили всю подану документацію.

2) Сітібанк

СітібанкУ Сітібанку кредит можна оформити під 15%. Однак кошти надаються тільки в тому випадку, якщо ви є громадянином РФ і рівень вашого щомісячного доходу становить не менше 30 000 рублів.

Якщо ви повністю відповідаєте вимогам банку, то можете розраховувати на отримання 2 млн рублів. Споживчий кредит надається без поручителів і застави лише за двома документами — паспорту та довідки, що підтверджує рівень вашого доходу.

3) ВТБ

ВТБМаксимальний розмір кредиту, який можна взяти в банку ВТБ складає 3 млн рублів, які надаються під 16,9%. Період кредитування не може перевищувати 5-ти років. Страхування життя і здоров'я при укладанні угоди не є обов'язковим, однак такий захід буде сприяти зниженню процентної ставки.

Клієнти банку, які отримують заробітну плату на пластикову карту даної організації, можуть розраховувати на більш вигідні умови співпраці.

4) Ренесанс Кредит

Ренесанс кредитПозику в банку Ренесанс Кредит надається під 15,9% річних. Вже в день звернення ви можете отримати необхідну грошову суму. Максимальний період погашення не повинен перевищувати 60 місяців.

Ви можете звернутися в банк Ренесанс Кредит у тому випадку, якщо вам потрібна сума до 500 000 рублів. Мінімальний розмір споживчого кредиту не перевищує 30 000 рублів.

5) Зв'язок-Банк

СвязьбанкСвязь-Банк " пропонує своїм клієнтам споживчий кредит у розмірі до 750 000 рублів. Повернути ці гроші ви повинні не пізніше ніж через 5 років. Отримані кошти можна витратити на будь-які цілі. Необхідна грошова сума Зв'язок-Банку надається під 15,5% річних.

Крім цього, в продуктовій лінійці банку є ще величезна кількість пропозицій. Щоб вибрати найбільш підходящі умови, необхідно відвідати офіційний сайт компанії або проконсультуватися з представником банку.

5. Як розрахувати споживчий кредит?

Ви можете зробити це різними способами — проконсультувавшись з менеджером банку або на сайті організації при використанні спеціального кредитного калькулятора. Перший варіант дуже зручний тим, що ви одразу ж зможете оформити кредит, якщо озвучені умови вас задовольнять.

З недоліків слід зазначити витрату особистого часу, який може знадобитися для відвідування найближчого відділення банку. Більш того, якщо ваша заявка не буде схвалена, то особистий час буде витрачено даремно.

Розрахунок кредиту за допомогою кредитного калькулятора дозволяє вирішити це питання, не виходячи з дому. Для проведення відповідних обчислень необхідно заповнити запропоновані поля.

В них вказується:

  • розмір кредиту;
  • величина бажаної ставки;
  • термін кредитування;
  • спосіб погашення (ануїтетний або диференційований платіж).

Ануїтетний платіж не змінюється протягом усього терміну погашення, а диференційований може зменшуватися. Особливістю диференційованих платежів є те, що максимальний щомісячний внесок вам доведеться платити на початковому етапі співробітництва.

Після заповнення всіх необхідних полів ви натискаєте кнопку «Розрахувати» і на екрані з'являється сума, яку вам доведеться виплачувати щомісяця.

6. Коли нема чим платити кредит — 3 основні причини перекредитування

Якщо ви раптом переоцінили свої фінансові можливості і не в змозі погасити наявну заборгованість, то можете скористатися можливістю рефінансування або перекредитування.

Перекредитування (рефінансування) — це отримання нового грошової позики для погашення раніше взятого кредиту.

Рефінансування вигідно з тієї причини, що позичальнику пропонуються більш привабливі процентні ставки. Щоб взяти участь в одній з таких програм, у вас повинна бути хороша кредитна історія та необхідний пакет документів. Якщо ви зможете надати заставне майно, то це буде великим плюсом.

Рефінансування

Бажання взяти участь в одній з програм перекредитування виправдано тільки в крайніх випадках. Слід розуміти, що підписуючи новий договір, ви стаєте ще більш залежними. Є кілька різних ситуацій, в яких перекредитування буде виправданим кроком.

Зниження процентної ставки

Це одна з найбільш поширених причин. Припустимо, ви оформили кредит і тільки після підписання звернули увагу на досить високі процентні ставки (неуважно прочитали початкові умови договору).

В такому разі звернення в іншу фінансову компанію може стати хорошим виходом із ситуації. Особливо, якщо погашати кредит вам доведеться ще дуже довго.

Відсутність можливості внести черговий платіж

Якщо життя внесла у ваші плани свої корективи і ви стали отримувати менше грошей, то черговий платіж може виявитися для вас непідйомним вантажем. Своєрідною паличкою-виручалочкою може стати рефінансоване, яке дозволяє зменшити щомісячний платіж і знизити загальні витрати.

Бажання змінити кредитора

Бажання або необхідність змінити кредитора — ще одна популярна причина, по якій здійснюється перекредитування.

Таке бажання може виникнути з цілого ряду причин:

  • ненадійна робота кредитної компанії;
  • поява більш вигідних умов кредитування в іншому банку;
  • відсутність можливості здійснювати платежі на старих умовах.

Однак будьте максимально уважні перед тим, як укласти новий договір. Ретельно вивчайте всі його пункти. Зверніть увагу на можливість дострокового закриття кредитного рахунку.

Увага!

Деякі банки не пропонують таку опцію своїм клієнтам у разі передчасного погашення кредитної заборгованості карають позичальника додатковими штрафами.

7. Висновок

У цій статті була розглянута тема споживчого кредитування. Ми дізналися, що це таке і на яких умовах надається даний кредитний продукт. Також ми розібрали всі особливості його оформлення.

На закінчення хотілося б відзначити, що споживчий кредит може стати хорошим інструментом вирішення тимчасових фінансових труднощів. Головне при цьому — об'єктивно оцінювати свої фінансові можливості, щоб позику не став причиною появи нових проблем з грошима.

Я підготували для вас відео, в якому описано особливості перекредитування споживчого кредиту.

Якщо вам сподобалася стаття, оцінюйте її і залишайте коментарі нижче!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Споживчий кредит — як взяти з низькою процентною ставкою + огляд ТОП-5 компаній-кредиторів з выгодныйми умовами кредитування