До якого року продовжили материнський капітал – вся правда про термін дії програми + останні новини про мат капіталі та можливі зміни

До якого продовжена програма материнського капіталу? Очікується продовження строку дії мат капіталу після 2018 року? Які зміни очікують власників сертифіката на сімейний капітал?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу ! Вас вітає експерт, економіст Едуард Стембольский.

Ми продовжуємо розглядати тему материнського капіталу. У цій публікації поговоримо про перспективи це програми та строки її реалізації.

Стаття буде цікава тим, хто вже має сертифікат або збирається отримати його в найближчі роки, а також всім, хто хоче підвищити рівень своєї фінансової грамотності.

Друзі, бажаю вам продуктивного вивчення!

До якого року продовжили маткапитал

1. До якого року продовжили материнський капітал   терміни дії програми

Поява другого (третього або наступного) дитини в сім'ї – це величезна радість, але й великі турботи. Природне прагнення всіх батьків – забезпечити своє чадо всім найкращим: харчуванням, одягом, доглядом, житловими умовами. Зробити це не завжди легко.

Програма материнського (сімейного) капіталу (МСК) – гарна підмога для сімей з двома та більше дітьми. Державна допомога видається з 2007 року: за 9 років розмір материнського капіталу зріс на 80%. На 2017 рік його розмір становить 453 тисячі рублів.

Витратити кошти, забезпечені сертифікатом, можна лише на певні потреби:

  • на купівлю квартири;
  • на освіту дитини;
  • на оплату іпотеки або кредиту на житло;
  • на будівництво або реконструкцію будинку.

Федеральна програма допомоги сім'ям з дітьми постійно розвивається: майже щороку виникають нові можливості використання державних грошей.

Як отримати сертифікат

Згідно з офіційною інформацією, термін дії проекту МСК обмежений: сертифікати будуть видавати до 31.12.2018 (включно). Подальші перспективи програми поки що туманні, але передбачається, що вони будуть залежати від економічної ситуації в країні.

Необхідно зрозуміти важливу річ: виплати за маткапиталу для власників сертифіката не припиняться після зазначеної дати. Очікується лише припинення видачі нових документів сім'ям, у яких з'явиться другий або наступна дитина.

Ті батьки, у яких вже є державний сертифікат, можу скористатися ним тоді, коли вважатимуть за потрібне – до 18 року або після його настання.

Але пам'ятайте, що за законом витрачати гроші можна тільки після триріччя дитини, якщо мова не йде про погашення або іпотечних житлових кредитів. Якщо кошти витрачаються на житло, Пенсійний Фонд зазвичай йде назустріч сім'я і дозволяє користуватися ними до 3 років.

Спочатку термін дії програми обмежувався 2016 роком, але за дорученням особисто Путіна проект був продовжений ще на 2 роки. Почасти це пов'язано з приєднанням Криму до : уряд дає сім'ям цього півострова можливість поліпшити свій добробут, оскільки раніше (до 2014 року) вони не мали такої можливості.

до Речі, скористатися правом на отримання сертифіката можна в будь-який момент після народження дитини – оформлення цього документа не вимагає поспіху і не обмежена певними строками.

Інша справа, що більшість мам і тат витрачають державні дотації на житлові потреби, а питання житла після поповнення в сімействі краще вирішувати якомога раніше.

Інші причини, по яких було вирішено продовжити термін дії МСК,   недостатнє поліпшення демографічної ситуації в країні. Саме ця мета ставилася перед програмою під час її запуску. Оскільки народжуваність у країні як і раніше знаходиться на низькому рівні, уряд вважає, що скасовувати пільги сім'ям з двома і більше дітьми поки рано.

2. Коли скасують материнський капітал і варто поспішати витрачати його?

За офіційними даними дія материнського капіталу обмежена 2018 роком. Немає підстав розглядати цю інформацію як незаперечний факт, оскільки, наприклад, ще рік тому передбачалося, що час закінчення програми – кінець 2016 року.

В одному з інтерв'ю Д. Медведєв висловився, що держава буде підтримувати сім'ї з дітьми до тих пір, поки на це вистачить бюджетних коштів. Глава уряду також додав, що російська програма заохочення народжуваності – унікальна у своєму роді.

Ні в одній іншій державі світу, підкреслив Медведєв, демографічні проблеми не вирішують з допомогою державних дотацій. Наша програма в цьому відношенні не має аналогів у світовій практиці.

Це одна з найбільш ефективних і вдалих соціальних програм в новітній історії , але цілком можливо, що наближається час її закінчення.

Сім'ям, зацікавленим в отриманні матеріальної допомоги з федерального бюджету і планують завести другу дитину, слід поквапитися з втілення своїх планів у життя до початку 2019 року.

Коли скасують маткапитал

На питання, чи варто поспішати витрачати маткапитал до цього строку тим, у кого сертифікат вже є, я відповідаю: ні, якщо в цьому немає потреби. Тобто, якщо у вас все в порядку з житлоплощею і немає фінансових проблем, можна почекати до того моменту, коли кошти дійсно знадобляться.

Наприклад, дитині потрібно буде сплатити художню або музичну школу. Або гроші знадобляться на фінансування навчання у вузі і оплату гуртожитку студента.

Пам'ятайте, що на освітні потреби можна використовувати маткапитал, поки синові або дочці не виповнилося 23 роки.

Крім того, в останні роки з'явилися нові можливості для використання федеральних коштів. Детальніше про це – в наступному розділі.

3. Останні новини про сімейний капіталі – нові напрями використання

Крім традиційних напрямків застосування маткапитала періодично виникають нові можливості, якими можуть скористатися власники сертифіката. Спочатку кошти держбюджету можна було витрачати тільки на покупку житла та освіту.

За 9 років існування програми можливості сімей з 2 і більше дітьми істотно розширилися. У деяких регіонах уже зараз на маткапитал можна придбати автомобіль або взяти кредит на придбання корисних для всієї родини товарів.

Напрям 1. Купівля автомобіля

Ідея дозволити батькам придбати недороге (відносно) вітчизняне авто для всієї родини на гроші маткапитала озвучувалася неодноразово. У 2016 році обговорення даного питання досягло урядового рівня.

Аргументів за прийняття нового напрями у використанні МСК безліч:

  • вартість російського автомобіля приблизно порівнянна з розміром маткапитала – на відміну від витрат на покупку квартири або будівництво будинку;
  • багато батьків, не мають труднощів з житлом, вважають інші варіанти використання маткапитала малопривабливими, мають характер «відкладених потреб»;
  • автомобіль дійсно полегшує життя батьків, допомагаючи їм швидше доставляти дітей в дитячі садки, школи, освітні установи, їздити по сімейних справах, на відпочинок;
  • у віддалених населений пунктах автомобіль часто буває єдиним доступним засобом пересування.

Думка деяких чиновників про те, що наявність у батьків авто ніяк не впливає на добробут дітей, явно не відповідає дійсності. Наявне нерозуміння «ситий голодного» і зокрема, необ'єктивна оцінка ситуації з громадським транспортом в регіонах або віддалених районах мегаполісів.

Проте справедливо й те, що при вирішенні питання про придбання машини слід розглядати інтереси всіх членів сім'ї і враховувати поточне матеріальне становище батьків.

Незважаючи на численні прохання депутатів, простих громадян і безпосередньо власників сертифіката, закон про покупку авто на державні сімейні дотації так і не був прийнятий до початку 2016 року.

Але не варто впадати у відчай – є надія, що це станеться в найближчому майбутньому. Тим більше, що за даними міністерства промисловості вітчизняний автомобільний ринок в умовах кризи обіцяє впасти (і вже робить це) більш ніж на 50-70%.

Прийняття закону допоможе батькам і їх дітям підвищити мобільність і придбати коштовне майно, а заодно дозволить російському автопрому вийти із затяжної кризи.

Більш детально про купівлю автомобіля за мат капітал – в окремій статті нашого журналу.

Напрям 2. Реабілітація та соціальна адаптація дітей-інвалідів

Цей напрям, на відміну від попереднього, затверджено законом і є офіційним способом витратити держдотації. Більше того, зробити це можна, не чекаючи 3-річчя дитини, безпосередньо після отримання сертифіката на руки.

Виплату можна направити не тільки на придбання спеціальних технічних засобів, життєво необхідних інвалідам, але й на інтеграцію в суспільство будь-якої дитини в сім'ї, незалежно від черговості народження.

Передбачається, що дане нововведення дозволить скоротити кількість дітей-відмовників з інвалідністю та вродженими вадами в пологових будинках, оскільки з самого народження таким малюкам буде надана кваліфікована і всебічна допомога.

Допускається кілька варіантів використання бюджетних активів на реабілітацію дітей:

  • стаціонарні відновлювальні процедури;
  • терапія у спеціальних установах;
  • купівля технічних засобів для пересування та лікування.

Застосування сучасних способів реабілітації прискорить адаптацію дітей до навколишнього світу і зробить більш комфортним життя їх батьків.

Кошти маткапитала також можна направляти на оплату послуг приватних організацій, які здійснюють догляд за дітьми. Тепер молоді мами, яким не вистачило місць у державних яслах і садках, можуть звернутися в приватні компанії або найняти няню на державні гроші.

Напрям 3. Погашення первісного внеску по іпотеці

У 2015 році в силу вступив закон, який дозволяє використовувати державні кошти МК, забезпечені сертифікатом, на сплату початкового внеску по іпотеці, не чекаючи 3 років.

Нагадаю, що використовувати кошти для погашення іпотечного кредиту можна було і раніше, але тепер це можна зробити незалежно від віку дитини, на якого оформлений документ.

Материнський капітал та іпотека

Дане право стосується також будь-яких інших позик, отриманих у банківських установах. Єдина умова – ці кредити повинні бути взяті і витрачені на житлові потреби.

При цьому неважливо, чи купуєте ви квартиру в новобудові або будуєте житло своїми силами: якщо ви залучаєте банківські фінанси, є можливість компенсувати їх за державний рахунок. Головне – оформляти всі операції строго за правилами.

Навіть реконструкцію будинку можна зробити за гроші, які зберігаються на «сімейному» рахунку. Важливо лише отримати дозвіл на їх використання у співробітників Пенсійного Фонду.

Саме ця установа виносить рішення з приводу фінансових транзакцій з материнськими грошима. Теоретично (і практично) ПФР має право заборонити або дозволити будь-які угоди за участю федеральних коштів.

У таблиці нижче я порівняв головні переваги та недоліки нових напрямів у використанні МСК:

Напрям використання МСК Плюси Мінуси
1 Купівля авто Підвищення мобільності сім'ї Закон не прийнятий на федеральному рівні
2 Реабілітація дітей-інвалідів Експрес-фізична і соціальна адаптація дітей-інвалідів Лікування за кордоном на кошти маткапитала недоступне
3 Погашення первісного внеску по іпотеці Використовувати засоби можна до 3 років Не всі банки працюють з маткапиталом

4. Що буде після закінчення програми в 2018 році – перспективи і чутки

Минуло майже 10 років з моменту запуску програми. Близько 6,5 млн. сімей (дані на січень 2016) вже скористалися допомогою держави для поліпшення свого добробуту і умов життя.

Офіційно відомо, що діти, які народилися до 31.12.18 включно і є не першими в сім'ї, дадуть своїм батькам можливість використовувати маткапитал на житлові чи інші потреби.

Але що буде з дітьми, народженими після цього терміну?

В даний час є кілька варіантів розвитку подій:

  1. Програма МСК буде продовжена ще на 5 або 10 років на наявних умовах.
  2. В 2019 році відбудеться радикальна зміна проекту – дотації будуть видаватися винятково адресно, з урахуванням фінансового статусу сімей.
  3. Програма буде повністю завершено після 2018 року.

Який з варіантів найбільш ймовірний, поки неясно, але не варто забувати, що економіка країни поки що не йде на покращення, а швидше навпаки. По всій видимості, все буде залежати від стану федерального бюджету та інших об'єктивних факторів.

Мільйонам російських жінок (а також їх подружжю) не хочеться вірити, що такий успішний соціальний проект буде завершено вже через пару років, але на це вказують деякі непрямі і прямі обставини.

Якщо це станеться, це жодною мірою не торкнеться тих, хто вже отримав сертифікат або зробить це пізніше. Право на отримання документа мають усі батьки, чиї другі і подальші діти народилися або народяться до 2019 року.

Всім власникам державного документа кошти будуть виплачені в повному обсязі передбачені законом потреби.

Про те, як отримати маткапитал, читайте в окремій статті.

Обов'язково подивіться відео про продовження програми МСК від президента Володимира Путіна:

5. Висновок

Підбиваючи підсумки. Проект держпідтримки сімей з 2 і більше дітьми якщо і буде скасований, то не раніше 19 року. Це гарна новина для батьків, вже чекають поповнення в сім'ї або планують таке в осяжному майбутньому.

Радує також, що можливості використання засобів постійно зростають, а з ними поліпшується добробут російських громадян. І хоча поки термін продовження материнського капіталу офіційно встановлений 2018 роком, швидше за все він буде збільшений, як це сталося в 2016 році.

Команда сайту ХитерБорер.ги бажає власникам маткапитала розпорядитися коштами з максимальною ефективністю. Найповніша інформація на нашому сайті у статті «Все про материнський капітал».

За традицією просимо оцінити статтю і висловити своїм думки і зауваження по темі в коментарях.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » До якого року продовжили материнський капітал – вся правда про термін дії програми + останні новини про мат капіталі та можливі зміни