Як використовувати материнський капітал в 2017 році – ТОП-5 популярних способів + поради, як уникнути обману при поводженні з мат капіталом

Як використовувати мат капітал на купівлю житла та інші потреби? Який термін і порядок використання коштів материнського капіталу? Можна скористатися сімейним капіталом не чекаючи 3 років?

Здравствуйте, шановні читачі інтернет-журналу . Вас вітає постійний експерт сайту Едуард Стембольский.

Ми продовжуємо серію публікацій про материнському капіталі. Тема цієї статті – грамотне, ефективне і вигідне використання коштів, забезпечених державним сертифікатом на сімейний капітал.

Почнемо, друзі!

Використання материнського капіталу

1. Загальний порядок використання материнського капіталу – строки, умови, правила та документи

Програма державного заохочення сімей з двома та більше дітьми діє з 2007 року. Спочатку сума материнського капіталу (МК) становила 250 тис. руб., в даний час її розмір (завдяки щорічній індексації) – 453 тисячі.

Головна мета програми – підвищення народжуваності в країні і стимуляція природного приросту населення. Отримати сертифікат на сімейний капітал можна відразу після народження (усиновлення) другого (або наступного) дитини, однак скористатися засобами (за винятком окремих ситуацій) можна тільки після триріччя малюка.

Сума не видається на руки батькам або дітям після їх повноліття: це не готівку, але свого роду фінансовий актив, який можна використовувати лише на конкретні потреби. Список таких потреб обмежено законодавством.

Кілька важливих фактів щодо використання МК:

  • отримати допомогу одна сім'я може тільки один раз (виняток становлять регіональні програми, згідно з якими можна отримати капітал повторно після народження четвертого або п'ятого дитини);
  • звернутися в Пенсійний Фонд (ПФР) можна в будь-який час після народження 2-го (або наступного) дитини;
  • зміна розмірів капіталу в зв'язку з індексацією не є підставою для заміни вже отриманого сертифікату;
  • допомога видається в управління батькам, а не дитині.

Сертифікати видаються Пенсійним Фондом. Ця структура займається також усіма рішеннями щодо цільового використання коштів. Точніше, ПФР дає згоду або відмову на пропозиції сімей про використання державних коштів.

Детальніше про юридичні тонкощі і правила поводження з державними сімейними активами читайте в статті «Все про материнський капітал».

Сім'ї, в яких з'явився другий малюк, можуть звернутися відразу після цієї події в регіональне відділення Фонду за місцем перебування або проживання.

Є 3 варіанти подачі заяви:

  1. Особисто.
  2. Через довірену особу.
  3. поштою (в тому числі – електронній).

Право на володіння сертифікатом мають жінки, які народили або усиновили дітей після 1 січня 2007 року, чоловіки, які є усиновлювачами або одинокими батьками.

Для отримання сертифіката потрібні наступні документи:

  • складене за формою заяву;
  • паспорт заявника;
  • свідоцтва про народження всіх дітей у сім'ї;
  • постанова суду про усиновлення.

Заява розглядається Фондом протягом місяця (за цей час співробітниками проводиться стандартна юридична перевірка), після чого виноситься рішення про видачу права на допомогу. Якщо заявник не може прийти за документом особисто, йому пересилають поштою.

Як отримати сертифікат

Зверніть увагу на деякі нюанси: капітал видається тільки на дітей, народжених (усиновлених) після 01.01.2007. Однак у графі «діти» треба вказувати усіх дітей, включаючи народжених до цього терміну.

Приклад

Мати народила 3 дітей – у 2004, 2007 і 2015 роках. Звернувшись за видачею сертифіката в 2017 році, їй потрібно зазначити, що допомога слід видати в зв'язку з народженням другої дитини. Однак у заяві слід вказати всіх дітей, включаючи самого молодшого.

У цьому випадку сім'я зможе розпорядитися коштами відразу після видачі сертифіката, так як 3 роки з моменту народження другого малюка давно пройшло.

Сам сертифікат являє собою цінний папір на пред'явника: він не дійсний без документа, що підтверджує особу. Бланк має кілька ступенів захисту, але сама папір без підтвердження інформації в єдиному державному реєстрі не має цінності.

Це я до того, що підробка документа безглузда – отримати доступ до коштів, забезпеченою сертифікатом, можуть лише ті, хто має на це законне право. Тим не менш, шахрайства з маткапиталом мають місце бути: я розповім про них в окремому розділі нашої статті.

2. Можна скористатися мат капіталом до 3 років?

Чинне законодавство говорить, що отримати право на використання коштів, що забезпечені сертифікатом, можна лише після досягнення малюком трирічного віку.

Спочатку жодних винятків з цього правила не було, але практика показала, що багатьом сім'ям недоцільно чекати три роки, оскільки гроші часто потрібні прямо зараз, а не в найближчому майбутньому.

Це особливо актуально для сімей, які не мають власного житла або проживають в тісній квартирі з двома і більше дітьми. Державна підтримка особливо важлива саме в перші роки життя другого або наступної дитини, а не після трьох років.

З цієї причини держава пішла назустріч молодим сім'ям та дозволило в деяких ситуаціях користуватися маткапиталом до 3 років.

Дострокове використання грошей можливе в наступних випадках:

  • якщо потрібно погасити вже наявний кредит на житло;
  • якщо необхідно внести перший внесок по іпотеці;
  • якщо потрібно сплатити позику, отриманий на будівництво житла чи його реконструкцію.

Погасити материнськими грошима можна як основну суму позики, так і відсотки. А ось пені і штрафи за прострочення платежів оплачувати державними активами заборонено.

Материнський капітал погашення позики

У всіх випадках рішення про переведення фінансів на банківські рахунки приймає Пенсійний Фонд. Іноді співробітники цієї установи відмовляють у достроковому використанні капіталу – наприклад, якщо підозрюють власників сертифіката у нецільовому витрачанні коштів.

3. Як використовувати материнський капітал в 2017 році – ТОП-5 популярних способів

Приймаючи рішення про використання сімейних грошей, батькам слід ретельно обдумати всі «за» і «проти», оскільки другий раз отримати державні дотації не вийде.

Сім'ям, у яких склалася важка житлова ситуація – ніде жити, тіснота, неналежні умови житла – роздумувати не доводиться. Гроші потрібно витрачати на покупку нерухомості або будівництво (реконструкцію) будинку.

Якщо проблем з житлом немає, варто подумати про освіту дітей: інвестиції в розвиток дитини – найбільш вигідний і перспективний вид вкладень.

Розглянемо докладніше всі види поводження з сімейним капіталом.

Спосіб 1. Покупка квартири (будинку)

Якщо в сім'ї вже є власні заощадження, але їх недостатньо для покупки квартири, можна доповнити потрібну суму з коштів маткапитала.

За даними статистики, придбання нерухомості – самий популярний і актуальний варіант використання державних коштів. Маткапитал застосовується як для одноразової купівлі квартири, так і для придбання житла з допомогою позики.

Не всяке житло можна купити на державні активи.

Вимоги до об'єктів нерухомості строго регламентовані:

  • квартири та будинки, придбані на кошти маткапитала, повинні знаходитися в ;
  • житло не повинно бути старим і аварійним;
  • нерухомість повинна мати статус повноцінного житлового об'єкта.

Переказ грошей на рахунок продавця відбувається тільки після позитивної відповіді ПФР про витрачання коштів та оформлення акту купівлі-продажу в Росреестре (Федеральній службі державної реєстрації).

Для захисту інтересів дітей співробітники ПФР зобов'язані особисто перевіряти житло, що купується на відповідність встановленим законом вимогам. Якщо їм здасться, що будинок або квартира для проживання дітей непридатні, вони можуть відмовити у фінансуванні угоди.

Зверніть увагу на кілька важливих фактів:

  1. При покупці житло оформляється на всіх членів сім'ї (зазвичай це тато, мама, 2 дитини).
  2. Не обов'язково використовувати всю суму капіталу – частину коштів можна залишити на інші цілі.
  3. Рішення про переведення коштів приймається Фондом протягом 2 місяців – обов'язково розраховуйте терміни купівлі житла заздалегідь, щоб уникнути конфліктів і непорозумінь з продавцем.
  4. Набувати на маткапитал земельні ділянки заборонено – землю доведеться купувати на свої кошти.

За фактом житло береться або в розстрочку (якщо продавець згоден почекати переказу коштів), або покупець оформляє позику, переводить гроші колишньому власникові квартири, а борг банку оплачує з маткапитала.

Всі подробиці про придбання приватного житла на державну допомогу – у статті «Купівля будинку під материнський капітал».

Спосіб 2. Поліпшення житлових умов – реконструкція та будівництво

Ще один спосіб поліпшити умови життя – побудувати будинок самостійно чи за допомогою підрядчиків. На ці цілі теж можна використовувати материнські активи.

Раніше будувати будинки на сімейні гроші можна було тільки з залученням професійних будівельних організацій. Однак практика показала, що багатьом сім'ям вигідніше зводити житло своїми силами, розраховуючи терміни робіт і купуючи будматеріали самостійно.

Гроші на будівництво можна запросити в ПФР заздалегідь або відшкодувати витрати заднім числом (якщо ви хочете побудувати будинок до досягнення малюком трирічного віку). В останньому випадку важливо зберегти чеки і документальні свідчення ваших витрат.

Кошти на зведення будинку видаються в 2 етапи. Спочатку перераховується 50% отриманих коштів, а через півроку на рахунок падає друга половина. Важлива умова – за 6 місяців ви повинні закласти фундамент, звести стіни і дах майбутнього будинку.

Про використання материнського капіталу на будівництво будинку я вже докладно розповів у одній з попередніх статей.

Маткапитал поліпшення житлових умов

Тепер про реконструкцію житла. Під цим терміном мається на увазі дійсне зміна технічних характеристик квартири з метою підвищити їх ефективність і функціональність.

Іншими словами, традиційний ремонт житла – зміну сантехніки, укладання паркету, встановлення пластикових вікон і натяжних стель – оплатити державними коштами не вийде.

Що ж відноситься до реконструкції:

  • збільшення площі або поверховості житла;
  • зміна технічних характеристик приміщення (наприклад, перетворення горища в мансарду);
  • повне оновлення несучих конструкцій – зокрема, збільшення висоти стелі в будинку.

Всі роботи по зміні характеристик будівлі попередньо узгоджуються у відповідних установах.

Спосіб 3. Позики, кредити та іпотека під маткапитал

З допомогою маткапитала можна внести первинний внесок по кредиту і погасити основну його частину. Перед зверненням до банку з приводу кредитів під МК слід отримати дозвіл на використання держдотацій в ПФР.

Тільки коли співробітники Фонду дадуть «добро», варто домовлятися з фінансовими установами про видачу кредиту. Використовувати кошти самостійно в обхід ПФР не вийде.

Фонд дозволяє користуватися грошима тільки з метою поліпшення умов житла. Брати споживчі кредити під забезпечення маткапиталом заборонено, хоча в деяких регіонах РФ така практика має місце бути.

У великих банках можна отримати іпотеку під маткапитал. Ці гроші використовуються як первинний внесок або спосіб зменшити розмір щомісячних виплат. Для погашення іпотеки допускається використання засобів до досягнення 3-річного віку.

Приклад

У сім'ї Петрових є іпотечний борг на 20 років. Через 10 років після початку виплат у них народжується дитина. Відразу після отримання сертифіката батьки мають право перенаправити кошти на погашення кредиту або зменшення процентної ставки по іпотеці.

Для позитивного рішення щодо видачі позик, забезпечених МК, позичальники повинні мати постійний дохід, стабільну роботу і чисту кредитну історію.

Спосіб 4. Оплата освіти

Під освітою розуміється не тільки навчання у вузі, але і будь-які інші навчальні та розвиваючі програми. Витратити кошти на освіту можна від 3 до 25 років, використовуючи допомогу держави у міру потреби.

Найбільш популярні напрямки використання маткапитала:

  • оплата дитячих садків;
  • оплата гуртків, музичних і художніх шкіл;
  • навчання у вищих і середніх навчальних закладах;
  • проживання студентів у гуртожитку.

З МК працюють державні і приватні освітні установи. Головна умова – вони повинні перебувати на території РФ. Оплатити навчання в європейському вузі засобами держпідтримки, на жаль, не вийде.

Спосіб 5. Перерахування коштів у рахунок пенсії

Фахівці вважають, що спрямування коштів на накопичення пенсії матері – вигідне і далекоглядне рішення. Хоча таким способом користуються лише одиниці із загального числа власників сертифіката, перспективи такого варіанту досить численні.

По-перше, ці гроші вкладаються в загальні пенсійні накопичення, а значить, включаються в обіг і збільшують відсотки доходу.

Якщо ви направляєте ці фінанси в недержавний Пенсійний Фонд, ви маєте шанс на значне збільшення коштів, оскільки такі організації займаються не тільки зберіганням, але й інвестуванням цих грошей у вигідні фінансові інструменти при невеликих ризиках.

Ви також маєте право в будь-який момент передумати і вилучити кошти з Нпфу разом з накопиченими відсотками.

Для наочності я об'єднав усі варіанти використання МК в порівняльну таблицю

Способи використання Переваги Недоліки
1 Купівля будинку Нове житло за зниженою ціною Не всі забудовники працюють з материнським капіталом
2 Реконструкція та будівництво Можливість радикально поліпшити умови життя за державні гроші Складна схема документального оформлення процедури
3 Позики і кредити Можна вносити початковий внесок або погашати вже існуючі кредити Не всі банки видають кредити під мат капітал
4 Оплата освіти можна Скористатися в будь-який час від 3 до 25 років Не всі установи працюють з сімейними державними активами
5 Відрахування в рахунок пенсії Можливо збільшення суми капіталу у приватних недержавних компаніях Ризик втратити частину коштів з-за інфляції

4. Виділення часток дітей та чоловіка при використанні мат капіталу – поради юриста

Багатьох власників сертифіката хвилює важливе питання – як виділити частки чоловіка і дітей при використанні маткапитала на придбання нерухомості.

При купівлі квартири і будинки включення чоловіка і дітей список власників об'єкта є обов'язковою умовою.

Кредитні договори на придбання житла часто складаються обома батьками – вони є созаемщиками і власниками житла.

Проте співробітники Пенсійного Фонду не видадуть дозвіл на використання коштів без письмового зобов'язання батьків включити в число власників квартири, що купується всіх наявних дітей (у тому числі усиновлених).

Угоду про виділення часток можна оформити у нотаріуса або самостійним чином. Зробити це потрібно не пізніше, ніж через півроку після покупки житла чи придбання його у борг.

Якщо подібна процедура не була проведена, всі наступні операції з житлом будуть вважатися незаконними, як, втім, і саме володіння будинком або квартирою. Конкретні розміри часток не обумовлені законодавством: головне, щоб всі діти були наділені своєю частиною житла.

5. Шахрайство і афери з мат капіталом – як уникнути обману

Хоча МК – це не «живі» готівкові гроші, охочих поживитися ними предостатньо. Існують десятки шахрайських схем, розроблених аферистами з метою використання маткапитала в своїх цілях.

Основні варіанти шахрайства:

  • незаконне переведення в готівку капіталу;
  • отримання сертифіката людьми, що не мають на нього право;
  • афери з нерухомістю: придбання неіснуючого житла, фіктивні договори купівлі-продажу, реалізація часткою будівництва, придбаних на маткапитал;
  • афери чиновників, які мають доступ до розпорядження активами.

найпростіша схема – прямий обман власників сертифіката. Злочинці обіцяють допомогти з переведенням в готівку коштів за певні відсотки, але взявши комісійні, безслідно зникають.

Хороші перспективи шахраям відкривали операції з маткапиталом через МФО. Однак з 2015 року мікрофінансовим організаціям офіційно заборонено працювати з материнським капіталом.

Ця вимушена міра була прийнята після того, як деякі компанії з допомогою шахрайських схем отримали кілька мільярдів рублів державних грошей.

Щоб уникнути обману, я раджу власникам сертифікатів діяти лише через офіційні канали – ПФР, великі банки і державні структури.

По темі шахрайства з МК рекомендую подивитися коротке відео:

6. Перспективи і нові можливості використання сімейного капіталу

Нові можливості застосування маткапитала часто надають регіональні структури. Так, в деяких регіонах РФ вже можна придбати на ці кошти не тільки нерухомість, але і меблі, побутову техніку та інші товари.

Серед реальних перспектив федерального масштабу – можливість придбання на гроші МК автомобіля для всієї родини. З цього питання на нашому ресурсі є окремий матеріал «Купівля автомобіля на материнський капітал».

Купівля авто на кошти маткапитала

 

Інші нові галузі використання дотацій – фінансування лікування хворих дітей (у тому числі новітніми високотехнологічними методиками), реабілітація дітей-інвалідів та придбання для них технічних засобів.

7. Висновок

Використання МК – складна й обширна тема, яку важко повністю висвітлити в рамках однієї статті. Кожній родині необхідно вирішити питання використання коштів держпідтримки з позицій максимальної ефективності і раціональності.

Не обов'язково використовувати всі активи відразу: можливо поступове витрачання коштів по мірі виникнення нагальних потреб.

Колектив порталу «.ru» бажає вам, дорогі читачі успіху у ваших фінансових ініціативи.

Просимо також оцінити цю публікацію і залишити свої коментарі, зауваження та міркування по темі статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як використовувати материнський капітал в 2017 році – ТОП-5 популярних способів + поради, як уникнути обману при поводженні з мат капіталом