Як отримати материнський капітал на будівництво будинку – умови 2017 року + поради юриста по оформленню документів

Як своїми силами побудувати будинок на материнський капітал в 2017? Як отримати кошти мат капіталу на будівництво будинку під ключ? Чи можна оформити сімейний капітал на будинок не чекаючи 3 років?

Журнал вітає своїх читачів! На зв'язку Едуард Стембольский, експерт з економічних та юридичних питань.

Тема даної публікації – будівництво будинку на материнський капітал.

Стаття буде корисна в першу чергу сімейним людям, а також усім тим, хто цікавиться використанням маткапитала для поліпшення житлових умов.

Отже, починаємо!

Материнський капітал на будівництво будинку

Зміст
  1. Материнський капітал на будівництво будинку в 2017 – умови і вимоги
  2. Можна отримати сімейний капітал на будівництво будинку, не чекаючи 3 років?
  3. Всі варіанти застосування мат капіталу під будівництво будинку
  4. Порядок використання материнського капіталу на будівництво будинку
  5. Що робити, якщо грошей не видають без причин – консультація юриста
  6. У які банки звертатися за кредитом на будівництво будинку   ТОП-5 банків з вигідними умовами
  7. Висновок

1. Материнський капітал на будівництво будинку в 2017 – умови і вимоги

Зробити своє життя краще і комфортніше можна різними способами. Один з варіантів – використовувати для цього материнський капітал (МК). Багато сімей приймають відповідальна, але правильне і далекоглядне рішення – побудувати на державні дотації власний будинок.

Зрозуміло, що однією суми допомоги (розмір маткапитала в 2017 році становить близько 453 тис. руб.) не вистачить, щоб збудувати добротний будинок з нульової фази до етапу обробки. Однак на покриття основних витрат по будматеріалам цих грошей цілком вистачить.

Приклад

Нові будинки каркасного типу, що набувають все велику популярність на європейській частині , будуються за 3-5 місяців. Вартість будматеріалів (якщо ви збираєтеся будувати своїми силами) не перевищить 300-450 тис. рублів.

Як раз цю суму материнський капітал покриє або повністю, або більшою частиною. Правда, зводити будинок і проводити обробку вам доведеться своїми силами. Але зате основна частина витрат буде компенсована державою.

Доступні й інші варіанти використання МК – погашення кредиту, взятого на придбання нерухомості, компенсація коштів на будівництво. Всі ці способи будуть детально розглянуті в окремому розділі статті.

Придбання житла за рахунок материнського капіталу схема

Необхідно пам'ятати, що закон прирівнює до будівництва реконструкцію вашого житла. Тобто, якщо ви бажаєте розширити площу будинку, надбудувати поверх, перетворити горище в мансарду, витрати на такі заходи можна також покрити державними грошима.

Головне – оформляти всі роботи документально, щоб пред'явити Пенсійному Фонду докази витрат на будівництво або реконструкцію будівлі. А краще заздалегідь повідомити цю організацію про свої плани і домовитися про подальше відшкодування або попередньому перекладі коштів.

Врахуйте важливий нюанс!

Гроші, витрачені на ремонт (відновлення комунікацій, оздоблення фасадів, встановлення натяжних стель або нових вікон) держава не відшкодує. Спрямовувати кошти сімейного капіталу на такі потреби заборонено – мабуть, ремонт не вважається способом поліпшити житлові умови.

Отже, програма підтримки сімей з 2 і більше дітьми стане для вас своєрідним фінансовим фундаментом і способом втілити в життя мрію про новому просторому будинку.

Нагадуємо, ПФР перераховує 50% коштів на зазначені потреби вже через 1-2 місяці після звернення в цю організацію. Залишок суми переходить на рахунок через півроку після надання всіх необхідних документів.

Детальніше про всіх варіантах застосування державних дотацій читайте в статті «Як використовувати материнський капітал».

2. Чи можна отримати сімейний капітал на будівництво будинку, не чекаючи 3 років?

це питання хвилює майже всіх власників материнського капіталу. Не завжди доцільно і зручно чекати трьох років: хочеться мати будинок зараз, а не через 3 роки. До того ж, у період економічної нестабільності ціни на будматеріали за пару років можуть зрости вдвічі, що зведе нанівець всю вигоду від використання державних коштів.

Спочатку в законі «Про додаткові заходи державної підтримки сімей» передчасна реалізація засобів маткапитала не була передбачена взагалі. Ніякі обставини не могли вплинути на термін виплат – тільки досягнення дитиною віку 3 років.

Трохи згодом ситуація змінилася в кращу сторону.

2008 році дострокове використання сімейних грошей стало можливим у випадках:

  • коли кошти спрямовуються на погашення вже існуючого кредиту на купівлю житла або іпотеки;
  • коли необхідно погасити позику, взятий на будівництво будинку чи його реконструкцію.

Крім того, в 2015 році була скасована заборона на погашення первісного внеску по іпотеці до 3-річчя дитини.

материнський капітал не чекаючи 3 років

Іншими словами, якщо житло потрібно терміново, варто скористатися можливістю взяти кредит на будівництво або купівлю і оплатити його (частково, повністю або у вигляді початкового внеску) засобами материнського капіталу.

також Можна побудувати будинок зараз, а витрати на будівництво відшкодувати пізніше, після досягнення дитиною віку 3 років. Врахуйте, що в цьому випадку потрібно суворе і офіційне документування витрат на будівельні роботи.

3. Всі варіанти застосування мат капіталу під будівництво будинку

Повторю ще раз – кошти на самостійне будівництво будинку не видаються відразу всією сумою. Спочатку родині видається 50% від маткапитала; гроші, що залишилися, не можуть бути виділені раніше, ніж через 6 місяців з дня першої видачі.

Починаючи будівництво, слід заздалегідь розподілити бюджет і розрахувати свої витрати. Це дозволить уникнути простоїв в будівництві і конфліктів з підрядниками.

Варіант 1. Будівництво своїми силами

Молоді сім'ї після народження другої чи третьої дитини часто приймають рішення будувати будинок самостійно, не вдаючись до допомоги професійних будівельників. Безумовно, така діяльність потребує певних умінь і наявності вільного часу.

Можна, звичайно, будувати будинок по вихідних, але тоді на будівництво підуть роки. Щоб покрити (хоча б частково) витрати на будматеріали, потрібно заздалегідь звернутися до структурний підрозділ ПФР за місцем проживання і прописки.

Важливо також, щоб земельна ділянка була за всіма правилами оформлений у власність. В іншому випадку можуть виникнути проблеми із законністю будівництва. А судові розгляди – це останнє, чого потребує молода сім'я, яка бажає побудувати просторе і комфортне житло для спокійного життя далеко від міського шуму.

Пенсійний Фонд зазвичай йде назустріч сім'ям, що потребують житло. Головна умова позитивного рішення про переведення коштів на банківський рахунок одного з батьків – надання заяви по всій формі разом з необхідними документами.

Дозвіл на будівництво видається в департаменті архітектури міста, в якому ви проживаєте. Такий документ слід отримати до початку підготовчих робіт на земельній ділянці.

Варіант 2. Замовлення будівництва під ключ з залученням підрядника

Хороший, але за визначенням більш витратний. Залучаючи професіоналів, ви економите час і підвищуєте якість будівельних робіт, але втратите в грошах. Материнський капітал дозволяє знизити особисті витрати на порядок.

Рішення про переведення коштів підрядної організації приймається, знову ж, співробітниками Пенсійного Фонду. Будівельної компанії без різниці, хто переказує кошти на їх рахунок, хіба що транзакції з сімейними грішми – це завжди трохи довше і важче.

У цілому підрядники охоче приймають кошти маткапитала в якості оплати послуг. Навіть якщо одна організація скаже вам «ні» на пропозицію оплатити будівництво державними грошима, інша обов'язково погодиться.

Переваги залучення підрядників:

  • житло будується швидше (сучасні газобетонні і каркасні будинки зводять за 2-4 місяці);
  • будівлі, зведені професіоналами, більш стійкі та довговічні;
  • підвищується естетична привабливість будинку.

Крім того, професійні будівельники більше знають про якісну тепло - і гідроізоляції, проведення внутрішніх та зовнішніх комунікацій.

Проміжний варіант

довірити підрядникам основні етапи будівництва: нульовий цикл з установкою фундаменту і підлоги, зведення каркасу, а оздоблення фасаду та приміщень виконати самостійно.

Варіант 3. Погашення кредиту на будівництво

На будівництво, розширення площі та капітальну реконструкцію житла можна витратити позику, взяту в кредитній організації. Погасити такий кредит допоможе материнський капітал.

Щоб провернути таку процедуру, потрібно звернутися в ПФР за місцем проживання і отримати добро на «відшкодування шкоди». Кредити і позики повинні бути оформлені за всіма правилами, бажано у великих фінансових установах типу Ощадбанку.

З 2015 року оплачувати кредити, взяті в мікрофінансових компаніях, заборонено.

Підказка

Якщо збираєтеся пускати в хід кошти сімейного капіталу, не здійснюйте ніяких угод з МФО. Закон, що перешкоджає переведенню материнських грошей на рахунку микрозаймовых компаній, підписаний особисто Путіним.

Варіант 4. Відшкодування за рахунок мат капіталу фінансових коштів, витрачених на будівництво будинку

Теоретично гроші можна повернути заднім числом, коли вони вже витрачені на будівництво і реконструкцію. При цьому неважливо, чи велися роботи своїми силами або дім будувала професійна бригада. Ви маєте право повернути кошти в розмірі маткапитала і на порядок скоротити витрати на будівництво.

Цей варіант особливо актуальний для тих, хто не хоче чекати три роки з дня народження другої дитини, а бажає відразу після цієї події переїхати в новий будинок.

Щоб уникнути питань по сумам, витраченим на будівництво або реконструкцію житла, радимо обов'язково зберігати чеки, квитанції, накладні та інші видаткові документи, що підтверджують покупку будматеріалів, оренду обладнання та спецтехніки.

Порівняльна таблиця за варіантами використання маткапитала під будівництво

Варіанти застосування засобів Плюси Мінуси
1 Будівництво своїми силами Ви самі розраховуєте обсяг робіт та кількість будматеріалів Страждає якість
2 Залучення підрядника Роботи виконуються професіоналами Підвищується загальна вартість будинку
3 Погашення кредиту на будівництво Можна використовувати засоби маткапитала, не чекаючи 3 років Не всі банки видають кредити на будівництво
4 Відшкодування коштів, витрачених на спорудження Будівництво можна розпочати до виповнення дитині 3 років Потрібні документальні підтвердження витрат

4. Порядок використання материнського капіталу на будівництво будинку

Отже, вашій дитині 3 роки або ви маєте право розпорядитися грошима раніше цього терміну. Ви вирішили побудувати будинок для всієї сім'ї і бажаєте негайно приступити до реалізації свого рішення.

Розглянемо, як це краще зробити в 2017 році.

Крок 1. Оформлення у власність земельної ділянки

Перший етап будь-якого будівництва (із залученням маткапитала або без нього) – вирішення питання про земельній ділянці. Земля, на якій ви збираєтеся поставити будинок, повинна належати вам.

Є кілька варіантів отримати землю у власність:

  1. Купити земельну ділянку.
  2. Взяти його в оренду.
  3. Оформити право спадкування на нього.

Це важливий пункт, оскільки державні сімейні дотації не можна направляти на придбання ділянки. Їх можна витрачати тільки на будівництво і/або реконструкцію житла. Пояснення такому обставині просте: купівля землі не є поліпшення житлових умов, оскільки на голому ділянці не можна жити.

Крок 2. Пошук будівельної компанії-підрядника

Тим, хто вибирає спорудження будинку власними силами, цей крок можна пропустити.

Якщо ж ви вирішили, що не варто витрачати свої сили на будівництво житла, а краще довірити цю справу будівельній фірмі, слід знайти таку компанію і замовити їй зведення будинку.

Вибираючи підрядника, обов'язково ознайомтеся з прикладами робіт, розцінками й умовами будівництва. В ідеалі варто поговорити з клієнтами даної фірми і дізнатися всі важливі відомості з першоджерела.

Вибір будівельної бригади

Компанія повинна бути в курсі, що ви збираєтеся використовувати для розрахунку з неї гроші материнського капіталу, оскільки операції приватних компаній з державними коштами мають свої нюанси.

Крок 3. Збір документів і звернення в Пенсійний Фонд

Земельну ділянку оформлений у власність, підрядники знайдено. Наступний крок – звернення до регіональне відділення ПФР за місцем проживання або прописки. Потрібно подати заяву та надати разом з ним відповідні документи.

Список паперів виглядає наступним чином:

  1. Документ, що підтверджує право володіння землею.
  2. Дозвіл на будівництво.
  3. Зобов'язання оформити будинок по закінченні будівництва на всіх членів сім'ї.
  4. Копія договору з підрядною організацією.
  5. Інформація про платіжні реквізити банку, в який будуть перераховуватися кошти.
  6. Паспорта батьків та свідоцтва про народження дітей (копії).
  7. Свідоцтво про шлюб (розлучення).

Якщо ви задумали реконструкцію вже існуючого будинку, необхідний документ, що підтверджує право володіння цим майном.

Заяву до фонду пише власник сертифіката, після чого протягом місяця чекає відповіді від представників ПФР.

Як отримати сертифікат

Крок 4. Перерахування коштів підрядникам або на свій рахунок

Якщо заяву задоволено, Фонд перераховує державні кошти на будівництво. В залежності від того, який шлях ви обрали, гроші будуть переведені на ваш особистий банківський рахунок, або на рахунок компанії-підрядника.

Нагадуємо, що при самостійному будівництві вам перерахують спочатку лише половину коштів. Другу частину капіталу нададуть лише через півроку, якщо ви доведете, що протягом цього строку були вироблені основні будівельні роботи.

Крок 5. Зведення будинку

За 6 місяців необхідно встигнути закласти фундамент, побудувати стіни і дах (каркас) будинку. У цьому випадку ПФР переводить залишок коштів, і ви закінчуєте будівництво, виконуючи всі інші роботи.

Якщо будинок зводять підрядники, терміни будівлі зазвичай зменшуються, тому їм потрібні всі кошти маткапитала відразу. Важливо, щоб всі роботи і витрати на будівництво були документально зафіксовані.

5. Що робити, якщо грошей не видають без причин – консультація юриста

Ще недавно побудувати будинок в рахунок материнського капіталу можна було тільки з залученням професійних підрядників. Однак життя показало, що багатьом сім'ям вигідніше, зручніше і надійніше будувати самостійно.

У 2010 році вийшов закон, згідно з яким батьки можуть самі вирішувати, який будинок побудувати, де і в якій кількості придбати будматеріали.

Якщо працівники Пенсійного Фонду не приймають позитивного рішення, можна послатися на цю постанову або звернутися в центральне відділення ПФР.

Іноді люди стикаються з відмовою про відшкодування коштів, витрачених на будинок. Крім доказів цільового використання фінансів на будівництво, необхідно документально підтвердити, що будинок побудований не раніше 01.01.2007.

до Речі, якщо вам відмовляють у допомозі при будівництві дачі, в цьому випадку закон на боці Пенсійного Фонду. Правовий статус дачної землі не дає права застосування маткапитала на зведення будівель. Такі споруди не відносяться до індивідуального житлового будівництва.

6. У які банки звертатися за кредитом на будівництво будинку – ТОП-5 банків з вигідними умовами

Пункт для тих, хто вирішив скористатися кредитом на будівництво і шукає найвигідніший варіант такої угоди. В умовах економічної нестабільності в країні багато банків тимчасово відмовилися від операцій з маткапиталом.

Вибір банку для кредиту

Однак найбільші гравці фінансового ринку як і раніше готові допомогти молодим сім'ям з фінансуванням будівництва.

Звернутися за кредитами на будівництво будинку можна в наступні банки:

  1. Юникредит (14% на рік, можна оплатити маткапиталом початковий внесок).
  2. ДельтаКредит (12-13%).
  3. ВТБ-24 (12%)
  4. Банк Відкриття (11,7% за спеціальною програмою).

Іноді фінансові організації пропонують індивідуальні умови клієнтам при переговорах. Для банків важлива наявність постійного доходу у позичальника і чиста кредитна історія.

Рекомендую подивитися відео по темі статті.

7. Висновок

Отже, материнський капітал можна і потрібно направляти на будівництво будинку, якщо сім'я потребує просторому і комфортне житло. Добротний приватний будинок – вигідне і перспективне вкладення коштів: споруда з сучасних матеріалів варто кілька століть і послужить не тільки вам, але і вашим дітям, але й наступним поколінням.

Всі нюанси про маткапитале ви можете прочитати в нашій окремої статті, де ми розповіли все про материнський капітал в 2017 році.

Від себе хочу побажати вам успіху у фінансових операціях і, як зазвичай, прошу оцінити статтю і висловити свої міркування по темі публікації в коментарях під статтею.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як отримати материнський капітал на будівництво будинку – умови 2017 року + поради юриста по оформленню документів