Що включають в себе кадастрові роботи — 7 основних етапів проведення кадастрових робіт + 4 корисних ради як вибрати надійну компанію з надання кадастрових послуг

Які види послуг включають в себе кадастрові роботи? Як проводяться кадастрові роботи щодо земельних ділянок? Як вибрати надійну компанію з проведення комплексних кадастрових робіт?

Привіт, читачі журналу ! З вами Олена Орловська, експерт в кадастрових роботах. У новій статті ми розберемося, що собою представляють кадастрові роботи.

У мене є спеціальність і стаж роботи кадастрового інженера. Мені доставить велике задоволення поділитися своїми знаннями та досвідом з усіма бажаючими.

Говорячи про кадастрових роботах, варто кілька слів сказати про Державне кадастр нерухомості або, скорочено, про ГКН. Відомості ГКН застосовуються для ефективного використання земель, організації, обліку та реєстрації нерухомості. Також ГКН включає проведення кадастрових робіт.

Давайте з'ясуємо, що це за заходи.

Кадастрові роботи

Зміст
  1. Що таке кадастрові роботи і коли вони можуть знадобитися?
  2. Які види послуг включають в себе кадастрові роботи – ТОП-6 основних послуг
  3. Як проводять кадастрові роботи – 7 основних етапів
  4. Професійна допомога у проведенні кадастрових робіт   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як вибрати надійну компанію для проведення кадастрових робіт – 4 простих ради
  6. Висновок

1. Що таке кадастрові роботи і коли вони можуть знадобитися?

До об'єктів кадастрових робіт відносять будівлі, споруди, земельні ділянки, які організуються, реорганізуються, змінюються, враховуються і реєструються. Об'єктами кадастрових робіт вважаються всі об'єкти нерухомості РФ, що закріплено ФЗ № 122.

Для початку дамо офіційне визначення терміна.

Кадастрові роботи — це комплекс інженерних послуг, які складаються із збору інформації про нерухомість, аналізу отриманих даних та їх реєстрації.

Іншими словами, ці заходи готують документацію, що містить всі необхідні відомості про нерухомості, які використовуються для проведення обліку і реєстрації в реєстрі відомостей.

Рекомендую ознайомитися з цим законом, у ньому містяться всі відомості про порядок проведення кадастрових робіт.

Метою кадастрових робіт вважається отримання достовірної інформації про нерухомості, яка дозволяє провести кадастровий облік і законно оформити право власності.

Виконання кадастрових робіт проводиться спеціалістом, що мають право на це право. Права фахівця підтверджуються відповідною ліцензією. Більш докладно про цю процедуру, читайте в статті «Кадастровий інженер».

Для чого потрібні ці роботи? Ці процедури необхідні при будь-яких формах земельних відносин: спадкуванні, даруванні, приватизації, продажу. Вони включають зберігання, видачу та оновлення інформації, яка використовується для оподаткування, контролю та обліку.

Розглянемо приклад, який допоможе розібратися з цим питанням.

Приклад

Земельну ділянку Павла Удальцова, який розташований в місті Самара, придбаний в той період, коли не було можливості оформити право власності на нерухомість. На ньому згодом були зведені споруди.

Формально Павло Удальцов володіє ділянкою, але зареєструвати право власності, згідно з чинним законодавством РФ, просто необхідно.

Для чого це потрібно? Без висновку права власності власнику ділянки не можна проводити операції з нерухомістю, не можна вступати в земельні відносини, не можна виконувати земельні роботи.

Без проведення кадастрових робіт Павлу Удальцову не обійтися. Крім іншого, кадастрові роботи при будівництві спрощують збір документів на підтвердження права на володіння майном.

Детальніше про кадастрових роботах щодо будівель читайте у статті «Кадастровий паспорт на нежитлове приміщення».

2. Які види послуг включають в себе кадастрові роботи – ТОП-6 основних послуг

Є безліч видів кадастрових робіт.

Давайте детально розглянемо найбільш затребувані заходи.

Послуга 1. Постановка на кадастровий облік

Кадастрові роботи при постановці об'єкта на облік передбачає оформлення всіх необхідних документів і матеріалів. Вся житлова і нежила нерухомість підлягає цій процедурі незалежно від форми власності, використання, цільового призначення.

Дані обліку використовуються для заповнення різної документації. На основі обліку заповнюються різні таблиці, діаграми, графіки, робляться статистичні звіти.

Послуга 2. Уточнення меж земельної ділянки

Згідно з чинним законодавством РФ, ділянка вважається юридично утвореним з моменту реєстрації його правового статусу. У тому випадку, коли об'єкт не числиться на обліку або сталися зміни його первісних характеристик, потрібно виконати кадастрові роботи щодо земельної ділянки.

В цю процедуру входять наступні заходи:

  • збір інформації про нерухомості;
  • обмір і зйомка ділянки;
  • обробка даних;
  • обчислення необхідних показників;
  • оформлення документів;
  • реєстрація.

Загальні, технічні та правові дані про ділянку вносяться до реєстру відомостей після проведення робіт.

Послуга 3. Розділ земельної ділянки

При цій процедурі утворюється кілька об'єктів нерухомості з однаковими або різними правовими статусами, які встановлюються документацією кадастрових робіт.

Етапи виконання цієї процедури залежать від форми власності на землю. Рекомендую ознайомитися зі ст. 7 ЗК РФ, в якій розглядається порядок проведення робіт на земельних ділянках з різним власністю на землю.

Послуга 4. Розробка межового плану

Для встановлення точних меж земельної ділянки потрібна розробка межового плану. Це документ, в якому відображені всі дані про межі і площі ділянки. Оформлення його виконується на підставі обміру площі об'єктів, погодження меж та інших заходів.

розробка межового плану

щодо об'єктів нерухомості виконується перевірка, збір, аналіз та обробка всіх матеріалів, в результаті якої видаються підсумкові документи.

Хід і нюанси цієї процедури добре викладені в статті «Кадастровий план».

Послуга 5. Видача кадастрового паспорта

Для легального володіння нерухомістю у власника повинен бути оформлений Кадастровий паспорт. Це документ, що містить всю загальну, технічну та правову інформацію, що дозволяє чітко визначити і зареєструвати будь-який об'єкт.

Кадастровий паспорт — це документ, який вимагається для проведення операцій з землею, виконання земельних робіт, вирішення спорів і т. д. Форма і порядок заповнення документа затверджено наказом Міністерства економічного розвитку № 831.

Докладніше це запитання викладено у статті «Кадастровий паспорт».

Послуга 6. Підготовка кадастрової виписки

Кадастровий паспорт містить всебічні відомості про нерухомість. Коли потрібні деяка частина відомостей, видається Кадастрова виписка. У цьому документі міститься інформація про нерухомість, яку запитує замовник.

Докладно це питання розглядається у статті «Кадастрова виписка».

Документ видається у випадках:

  • припинення існування об'єкта;
  • внесення змін;
  • накладення правових обмежень на нерухомість.

Розглянемо простий приклад, щоб узагальнити все сказане.

Приклад

Власник квартири в Андрій Морозов зробив перепланування. Відбулися зміни. Виникла необхідність в оформленні нового Кадастрового паспорта на квартиру.

Без проведення кадастрових робіт тут не обійтися. Які послуги слід замовити і провести Андрію Морозову? Власнику квартири потрібно: виготовити Технічний паспорт, запросити Кадастрову виписку, оформити новий Кадастровий паспорт.

Детальніше читайте у статті «Кадастровий паспорт на квартиру».

Найзручніше замовити кадастрові заходи через інтернет, у надійної компанії відповідного профілю. Кадастрові роботи онлайн виконує фірма «ЕГРП365», яка також займається розробкою програмного забезпечення, надає маркетингові дослідження, проводить рекламні компанії.

ВендоСофтНа сайті можна замовити повний кадастровий паспорт, кадастрову виписку, витяг з Єдиного Державного Реєстру Прав. Інші переваги ЕГРП365   професіоналізм, доступні ціни, оперативність.

Увага! З 01.01.2017 вступив в дію закон 218-ФЗ. Одне з його положень — перехід на нові форми виписок з реєстру. Замість кадастрового паспорта і виписки з ЕГРП тепер буде єдина виписка з ЕГРН.

Зараз можна отримувати тільки паперові виписки. Документ називається «Виписка з ЕГРН про основні характеристики та зареєстровані права».

3. Як проводять кадастрові роботи – 7 основних етапів

Організацію кадастрових робіт проводить кадастровий інженер.

Кожен об'єкт вимагає індивідуального підходу, але загальні принципи та етапи роботи все ж є.

Етап 1. Детальний аналіз документації, представленої замовником

Замовник пише заяву, на підставі чого складається договір на кадастрові роботи.

Фахівець запитує, збирає і аналізує великий пакет документів, в який входять:

  • загальні, правові дані про нерухомості;
  • картографічні матеріали;
  • дані про суміжних землекористувачів, інженерних комунікаціях і т. д.

До договору додається кошторис на кадастрові роботи, в якій обумовлюються всі ціни на послуги.

Етап 2. Зйомка ділянки та околиць об'єкта

Польові роботи – важливий складовий елемент кадастрових робіт.

На цьому етапі виконується:

  • обстеження і оцінка околиць;
  • обмір і зйомка ділянки;
  • закріплення всіх поворотних точок на місцевості;
  • уточнення, а також погодження меж об'єкта нерухомості з суміжними землекористувачами.

Етап 3. Обробка супутникових даних і вимірювань, отриманих в ході геодезії

В камеральних умовах здійснюється обробка всіх матеріалів. Супутникова зйомка застосовується, коли не можна провести традиційну геодезичну зйомку через кривизни місцевості та інших недоліків, які викликають неприпустиму похибка вимірювання.

На цій стадії виконується розрахунок координат і висот поворотних точок, побудова креслень. При роботі фахівець користується новітнім програмним забезпеченням.

Етап 4. Підготовка відсутньої документації

Замовник надає кадастрового інженера всю інформацію про нерухомість. Фахівець збирає, систематизує та аналізує дані про об'єкт.

підготовка відсутньої документації

Можуть знадобитися додаткові матеріали, які кадастровий інженер запитує в інших організаціях. Іноді необхідно замінити документи старого зразка на нові.

Етап 5. Розробка межового плану

Головним заходом, що входять в кадастрові роботи, вважається розробка межового плану. Цей документ складений на підставі кадастрового плану і включає всю інформацію про ділянці. Технічний план оформлюється тільки для будинків, будівель і споруд.

Межовий план містить текстову і графічну частини. Текстова частина складається із загальної, технічної та правової інформації про ділянку, матеріалів погодження меж і т. д.

Графічна частина відтворює місцезнаходження об'єкта, конфігурацію, поворотні точки, розташування інженерних комунікацій.

Етап 6. Отримання бажаної документації

В результаті кадастрових робіт фахівець розробляє Межовий план або Технічний план. Іноді оформляються додаткові документи. До них відносяться: Кадастровий план, Кадастрова виписка або інші офіційні папери.

Детальніше про зміст цих документів читайте в статті «Кадастрова виписка про об'єкт нерухомості».

Результатом роботи вважається оформлення та видача Кадастрового паспорта. Більше відомостей з цього питання ви знайдете в статті «Кадастровий паспорт земельної ділянки».

Етап 7. Узгодження та підписання акту про проведення роботи

Підсумкова стадія   підписання та узгодження акта про проведення кадастрових робіт.

В документі зазначаються:

  • кадастровий номер;
  • площа та межі об'єкта;
  • адреса та реквізити замовника.

Акт про проведення кадастрових робіт узгоджується з усіма суміжними землекористувачами. Документ підписується кадастровим інженером і керівником організації, яка здійснює кадастрові роботи, що скріплюється печаткою.

Все сказане в цьому розділі закріпимо і узагальнимо з допомогою прикладу.

Приклад

На земельну ділянку Іллі Соколова оформлений Кадастровий паспорт. Але з часом сталися зміни   були споруджені житлові споруди.

Межі земельної ділянки при цьому не змінилися. Потрібні кадастрові роботи? Відповідь — так, в обов'язковому порядку.

При зборі документів спеціалісту потрібно запросити адастровую виписку про земельній ділянці. Далі інженер зробить обмір і зйомку нерухомості, проведе обробку вимірювань, розробить Технічний план на будівлі і видасть замовнику Кадастровий паспорт.

Рекомендую подивитися відеоролик про порядок проведення комплексних кадастрових робіт.

4. Професійна допомога у проведенні кадастрових робіт   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Кадастрові роботи проводять державні та комерційні організації. Компанії, представлені в нашому експертному огляді, надають кадастрові, геодезичні, землевпорядні, юридичні послуги.

На їх рахунку багато позитивних відгуків, чимала кількість виконаних проектів за кадастровими роботами. Фірми працюють в і області, деякі з них мають регіональні представництва в інших містах.

1) Центр нерухомості «Зевс»

зевсНадійна і досвідчена компанія, заснована в 2005 році. Замовити цікаву процедуру можна по телефону або онлайн. Крім кадастрових і геодезичних робіт, фірма займається оформленням документів на нерухомість, отриманням відомостей ГКН.

Географічний охоплення робіт досить широкий   Москва, Сочі, Твер, територія Криму. Компанія не користується послугами посередників і всі вишукування проводить самостійно, застосовуючи власне обладнання.

2) Російська кадастр нерухомості

українська кадастр нерухомостіКомпанія надає всі види кадастрових послуг для будь-яких об'єктів нерухомості. Вартість послуг залежить від виду кадастрових робіт. Віддалені ділянки обслуговуються за спеціальними тарифами. У компанії працюють фахівці з великою практикою і підтвердженої кваліфікацією.

Великий потік клієнтів дозволяє організації тримати ціни на рівні трохи нижче середньоринкових. Працює система знижок для постійних користувачів. Робота ведеться виключно на договірній основі. Компанія регулярно проводить безкоштовні семінари для всіх бажаючих.

3) ТОВ «Алмакс Гео»

алмакс геоФірма пропонує великий вибір юридичних, геодезичних, землевпорядних, кадастрових робіт. Вартість послуг визначається видом, складністю процедури. Організація має багато позитивних відгуків, великий список клієнтів.

Гарантує швидку постановку на кадастровий облік, оперативне оформлення кадастрових документів, занесення в державний реєстр земельних ділянок і нерухомості. Займається природоохоронними заходами, оціночними роботами.

Читайте статтю за суміжній темі – Кадастрові послуги.

5. Як вибрати надійну компанію для проведення кадастрових робіт – 4 простих ради

Як вибрати надійну компанію для проведення кадастрових робіт, яка вирішить будь-які проблеми?

Рекомендуємо кілька практичних порад з вибору такої організації.

Порада 1. Вибираємо компанію з сучасним обладнанням

Фірми повинні бути оснащені найсучаснішим обладнанням — це підвищує продуктивність і якість обслуговування.

У розпорядженні компанії повинна бути вся необхідна техніка для обміру і зйомки об'єктів, актуальне програмне забезпечення для обробки даних та виконання інших камеральних робіт.

Порада 2. Зверніть увагу на портфоліо компанії

Добре, якщо на рахунку фірми   безліч виконаних проектів, достатня кількість позитивних відгуків і мало опротестованих експертиз. Такій компанії можна сміливо довірити будь-які роботи на об'єктах і територіях.

Порада 3. Не намагайтеся заощадити

Кадастрові роботи – це платна послуга. Не намагайтеся заощадити, вибираючи недорогу організацію. Скупий платить самі знаєте скільки, а якість вимагає відповідної винагороди.

Вартість процедур залежить від виду послуг, складності, віддаленості об'єкта та інших факторів.

Приблизні ціни на кадастрові роботи в і Московській області представлені в таблиці:

Процедура Вартість в рублях
1 Розробка Межового плану від 20 000
2 Розробка Технічного плану від 15 000
3 Видача Кадастрової виписки від 5 000
4 Видача Кадастрового плану від 20 000
5 Оформлення Кадастрового паспорта від 5 000
6 Постановка на облік від 20 000

Як видно з таблиці, ціни в столиці вельми пристойні. І знижуватися не будуть. Це пов'язано з транспортними витратами і використанням дорогого устаткування.

Порада 4. Перевіряйте ліцензію на проведення кадастрових робіт

Будь-яка фірма повинна мати ліцензію на проведення кадастрових робіт.

Законодавство РФ передбачає видачу атестата кадастрового інженера особам:

  • має громадянство Російської Федерації;
  • спеціальна освіта;
  • не мають судимості.

Ліцензію можна перевірити на сайті Росреестра. Інформація загальнодоступна.

На всіх етапах кадастрових робіт рекомендується звертатися до кваліфікованих фахівців. Юридичні послуги з будь-яких питань надає компанія Правовед.ги. Зв'язатися з юристами фірми можна через інтерактивний чат.

Ознайомитися з функціоналом і списком послуг можна безпосередньо на сайті Правознавця. Сервіс працює в цілодобовому режимі, без перерв і вихідних. На порталі постійно присутні кілька сотень юристів в онлайн режимі.

6. Висновок

Велике значення в розвитку Державного Кадастру Нерухомості РФ мають кадастрові роботи. Процедури включають збір, систематизацію, аналіз, облік і реєстрацію даних про нерухомість. Це універсальні заходи, які в будь-який момент можуть знадобитися як приватним особам, так і юридичним суб'єктам.

Дорогі читачі, бажаємо вам успішно та своєчасно вирішувати свої проблеми! Будемо раді відповісти на всі ваші запитання. Чекаємо відгуків і коментарів по темі статті.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Що включають в себе кадастрові роботи — 7 основних етапів проведення кадастрових робіт + 4 корисних ради як вибрати надійну компанію з надання кадастрових послуг