Геодезична зйомка — 7 етапів зйомки земельної ділянки + поради як уникнути помилок при складанні геодезичної карти

Що таке геодезична зйомка фасадів? Які бувають види геодезичних зйомок? Для чого потрібна геодезична карта земельної ділянки?

Добрий день, шановні читачі інтернет-видавництва . Сьогодні ми ознайомимося з геодезичною зйомкою місцевості. Допомагати з топографічними картами буду я, експерт і автор статті   Віктор Голіков.

Для початку спробуйте накреслити схему своєї квартири. А потім за схемою, з допомогою вешек, спробуйте перенести цей план на землю. Зрозуміло, пропорційно. Ви здивуєтеся, як мало місця на землі займають ваші квадратні метри!

А тепер задумайтеся, як був побудований будинок, де ви проживаєте? Перед вами така ж земля. Чому б не повторити цей архітектурний шедевр самостійно, та ще й поліпшити проект?

А що в цьому складного? Папір, лінійка, олівець. Але давайте спочатку прочитаємо статтю!

Геодезична зйомка

Зміст
  1. Що таке геодезична зйомка
  2. Коли необхідна геодезична зйомка   огляд основних ситуацій
  3. Які бувають види топографічних зйомок — 5 головних видів
  4. Як проводиться геодезична зйомка — 7 основних етапів
  5. Допомога у проведенні геодезичної зйомки   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Висновок

1. Що таке геодезична зйомка

чомусь цей вид геодезичних робіт нагадує кінематограф. Зняти на плівку, зняти на карту — не знаходять аналогій? Не шукайте, їх немає!

Геодезична зйомка має на увазі собою комплекс вимірювань на місцевості і перенесення їх у відповідному масштабі на карту.

І починається вся робота з прив'язки карти до навколишньої території. Орієнтуємо нашу майбутню схему по сторонах світла і відзначаємо контрольні точки відносно геодезичних знаків.

Запитаєте, де їх шукати? Геодезичні знаки є скрізь, ви просто їх не помічали раніше. Бетонні стовпи або підстави, незрозумілі металеві конструкції, що містять маркування: широту, довготу, висоту — це точки відліку для будь-яких геодезичних вишукувань.

А нам для подальшої зйомки знадобляться виміряти кути і відстані на місцевості, щоб відзначити межі ділянки. З цього починається креслення геодезичної карти, а вона і є метою нашої роботи.

З допомогою геодезичної карти відбувається подальше проектування:

  • розташовуються будівлі;
  • визначаються комунікації;
  • вибираються матеріали;
  • визначається глибина залягання фундаменту;
  • складається видаткова кошторис.

Зауважимо, що геодезична карта відрізняється від топографічної тим, що вона горизонтальна і на ній не зазначається рельєф місцевості. Тому такі картки робляться набагато швидше і коштують менше.

Геодезичні карти використовують для нанесення контурів ділянки та будівель, визначаючи тим самим, межі та площа земельного наділу.

См. статтю «Геодезичні роботи».

2. Коли необхідна геодезична зйомка   огляд основних ситуацій

А для чого необхідний геодезичний план земельної ділянки? Щоб послатися на нього в разі труднощів з визначенням меж та місцезнаходження, координат вашого майна.

Давайте уявимо, що нам терміново знадобився план ділянки землі. У яких найбільш поширених випадках звертаються до геодезистам за допомогою і чи можна обійтися власними силами?

Ситуація 1. Постановка об'єкта нерухомості на кадастровий облік

Геодезію ділянки найбільш часто замовляють кадастрові працівники для постановки на облік. Їм необхідні точні координати вашої ділянки. Зробити такі вимірювання самостійно практично нереально.

Для точного вимірювання меж земельної ділянки знадобиться:

  • спеціальні навички роботи з геодезичними інструментами (як і самі інструменти);
  • сертифікати відповідності (ваша кваліфікація як спеціаліста);
  • спеціальні знання з побудови і прив'язці ділянки до геодезичної мережі та інше.

Межування території тому і проводиться професіоналами, щоб в кадастровому реєстрі одна ділянка граничило з іншим, а не мав перехресних земель. Якщо геодезична зйомка була зроблена некоректно, і координати передані кадастрового інженера, будуть наслідки юридичного характеру.

Ситуація 2. Суперечки з сусідами

Часто на дачних ділянках сусіди оскаржують територіальні межі своїх земельних ділянок. Геодезичний план передбачає прив'язку до конкретних координат, завдяки яким можна абсолютно точно прокреслити на місцевості контур земельної ділянки. Або ще краще справити винос меж земельної ділянки в натуру.

Дивимося відео з розбору сусідських суперечок.

До того ж не слід забувати про будівельні норми. Зведення конструкцій на земельній ділянці повинно відповідати певним величинах і відстанях від земель загального користування і територій сусідів.

Ситуація 3. Поділ або об'єднання ділянок

В цьому випадку зйомка необхідна для законної перепланування ділянок. Причому зробити це краще ще до початку робіт. Формально нічого не зміниться, але з точки зору закону межі вашої ділянки були змінені, відповідно повинні бути змінені та кадастрові запису в реєстрі.

Зміна меж ділянок — це зміна обсягу власності, а отже, воно має бути врегульовано законодавчо. Інакше кордону можуть бути оскаржені в суді будь-яким зацікавленим особою.

Ситуація 4. Проведення майнових угод із землею

В цьому випадку геодезична зйомка   частина процесу купівлі-продажу нерухомості. Земельна ділянка має бути оцінений, а для цього необхідний план ділянки.

Крім того, ви можете продати частину наділу, здати в оренду або надати місце для будівництва будь-якої споруди — все це вимагає геодезичної зйомки, включаючи інженерні вишукування для будівництва.

Ситуація 5. Визначення площі ділянки

найбанальніші і найбільш часто проводяться роботи. У 99% випадків зйомка замовляється, щоб точно визначити розмір ділянки і, відповідно, розмір податків.

Також зйомки площі земельних угідь проводять на покинутих землях і на знову освоюваних. Ці роботи проводяться найчастіше в поєднанні з топографічною зйомкою місцевості.

3. Які бувають види топографічних зйомок — 5 головних видів

Топографічні зйомки ділянок проводяться у випадках перебудови або реконструкції споруд для креслення генерального плану ділянки і при передачі об'єкта будівництва в експлуатацію.

В залежності від застосування їх поділяють на кілька видів.

Вид 1. Топографічна зйомка

Топозйомка включає в себе вимірювання перевищень крапок над іншими, відстані між ними, а також кутові вимірювання. Відзначаються габарити всіх будівель і підземних комунікацій. Виділяються водні та рослинні об'єкти, наявність доріг і під'їзних шляхів.

Топографічну зйомку використовують для побудови електронної моделі місцевості, а так само для планування вертикальних споруд і ландшафтного дизайну.

Вигляд 2. Виконавча зйомка

Такі роботи проводяться на заключному етапі будівництва і являють собою комплекс досліджень, спрямованих на порівняння фактично отриманих споруд з вихідними даними проекту. Виконавчу зйомку застосовують ще й на різних етапах будівництва у цілях контролю відхилень від будівельних норм.

Виконавча зйомка

Читайте на нашому сайті більш докладну статтю: «Виконавча зйомка».

3 Вид. Фасадна зйомка

Це спеціалізована виконавча зйомка. Виділяється в окремий вид, тому що роботи проводяться виключно на зовнішній поверхні будинків.

В результаті робіт на плані відображаються:

  • координати будівлі;
  • висота споруди;
  • розміри і висота частин фасаду.

Застосовується фасадна зйомка при будівництві і реконструкції будівель, при вимірах габаритів і площі конструкцій, при розрахунках будівельних кошторисів реставрації історичних будівель. Такі роботи найчастіше пов'язані з проведенням будівельної експертизи будівель і споруд.

Вид 4. Вертикальна зйомка

Цей вид геодезичних робіт призначений для дослідження рельєфу місцевості. Перевищення одних точок над іншими і визначення однакових висот на ділянці називається також нівелюванням.

В результаті досліджень проводиться вимір:

  • ухилу земельної ділянки;
  • максимальної та мінімальної величини висоти;
  • ізоліній з однаковими висотними показниками.

На практиці вертикальна зйомка використовується для визначення місця, де майбутній будинок буде максимально стійко на конкретному ландшафті. А так само для визначення ухилу профілю траси   наприклад, при прокладці трубопроводів або аналогічних траншейних споруд.

Вертикальні зйомки земельних ділянок зазвичай проводяться спільно з геологічними дослідженнями.

Вигляд 5. Горизонтальна зйомка

Аналогічний попереднім вид робіт. Відрізняється тільки тим, що при горизонтальній зйомці не вказується висотний діапазон території. Тут не простежити рельєф, але зате зручно накреслити контур будівель.

Приклад

ТОВ «Веселі Креслярі» виконають геодезичну карту за вашим кресленням, без виїзду на об'єкт та інших непотрібних проблем!

Горизонтальні або контурні зйомки застосовуються для створення планів ділянок неправильної форми або витягнутих, поздовжніх територій. Найчастіше цим видом топозйомки користуються при дослідженнях вулиць і відстаней між будівлями.

4. Як проводиться геодезична зйомка — 7 основних етапів

Вам знадобилися геодезичні роботи на ділянці землі? Ви бажаєте прийняти участь в роботах або просто зробити замовлення в спеціалізованій фірмі? Швидше за все, вибирати тут не доведеться.

Скласти кваліфікований звіт, що відповідає державним стандартам, здатний лише дует профільного спеціаліста і клієнта геодезичної компанії. Вам знадобляться спеціальні вміння і навички, а геодезист   ваші документи на власність і зацікавленість у вирішенні своїх проблем. Так з чого ж почати?

Етап 1. Вивчення існуючих геодезичних матеріалів

Давайте зберемо вже наявні документи. Якщо ви маєте права на проведення будь-яких робіт на території, у вас обов'язково є план або схема цієї ділянки землі. Напевно тут вже проводилися топографічні роботи, а значить є і карти в місцевому відділі архітектури та містобудування.

Вивчення існуючих геодезичних матеріалів

У разі, якщо ви нічого не знайшли, а попередній аналіз вимагає хоч якоїсь точки відліку, завжди можна розглянути територію на інтернет-картах відомих пошукових систем.

Якщо навіть і цей варіант не допоміг вам, то самі докладні карти колишнього СРСР ви знайдете за запитом «топографічні карти генштабу».

Етап 2. Затвердження плану робіт

Для систематизації процесу проведення геодезичних вишукувань необхідно скласти план проведення робіт. Для цього знадобиться узгодити терміни та обсяги робіт у геодезичної компанії. А це, в свою чергу, вимагатиме скласти для фахівців технічне завдання.

Дідка з ручкою, бабця з листочком, внучка з лінійкою, жучка з рулеткою, кішка з мишкою взялися і ... вигадали геодезичне техзавдання!

Разом з геодезистами, спираючись на техзавдання, складіть план проведення заходів. Фахівці допоможуть вам вибрати оптимальне рішення для досягнення цілей зйомки. Ви зі свого боку постарайтеся надати всі необхідні документи та доступ на ділянку.

Етап 3. Отримання дозволу й реєстрація робіт на проведення зйомки

На цьому етапі часто виникає звичайна бюрократична плутанина. Геодезична організація, яка буде проводити дослідження, повинна мати ліцензію на свою діяльність. Якщо він є, ви просто реєструєте свої роботи в службі геолого-геодезичного нагляду.

Дозвіл, як таке, не потрібно. Але підприємства, які не акредитовані в системі СРО (саморегулівні організації), не мають право проводити дослідження. Зареєструвати такі роботи не вийде і зйомка буде мати номінальну значимість.

Причому реєстрації правило діє не по всій території РФ. Вся справа в тому, що є райони в яких відсутня вищезгаданий комітет і реєструвати свої вишукування просто ніде.

Етап 4. Дослідження ділянки та встановлення геодезичних мереж

Первинний виїзд на ділянку робить фахівець з метою оцінити загальний географічне розташування території, шляхи під'їзду і навколишні території. Природно, без вас тут не обійтися, доведеться супроводжувати і давати коментарі. Швидше за все, знадобиться додаткова інформація про характеристики ґрунту, прихованих трасах і спорудах на ділянці.

Фахівець складе остаточний кошторис і запросить на підписання договору, якщо він не був укладений раніше.

Давайте подивимося на таблицю розцінок геодезичної зйомки:

Назва Обсяги робіт Ціна, руб.
1 Опорна геодезична мережа 10 соток 9 000
2 Розбивка осей 2 точки 3 000
3 Зйомка фасаду 1 кв. м. 50
4 Повний супровід Об'єкт 100 000

Наступним кроком буде встановлення геодезичної мережі. Ваш ділянку прив'яжуть до точок, які вже мають точні координати, тим самим закріплять межі ділянки і зададуть розташування території на геодезичної карті.

Етап 5. Проведення зйомки всіх фасадів і споруд

Подальші дії від вас не залежать. Ваша місія як клієнта виконана. За справу беруться геодезисти.

Роботи починаються від встановленої геодезичної основи. Це опорні точки, з яких і будуть проходити всі виміри.

Дайте мені точку опори, і я відправлю туди геодезиста!

Результати роботи фіксуються в спеціальному журналі. По суті це таблиця з вказівкою точних координат різних точок земельної ділянки. Завдяки цим даним і буде виконана карта-схема вашої ділянки.

Етап 6. Обробка отриманих даних і перевірка їх точності

На цьому польові роботи не завершені. Поважають себе фахівці перевіряють отримані дані. Для цього використовується повторна вибіркова зйомка випадкових точок з отриманого матеріалу.

Налаштування геодезичних інструментів проводиться безпосередньо перед роботою на місцевості, тому вони видають досить точні результати. При сучасних технологіях перевіряють також фотографуванням, наприклад за допомогою квадрокоптера.

Найчастіше отримані дані не вимагають таких точних цифр, тому геодезисти округляють координати до розмірів похибки заданого масштабу.

Етап 7. Підготовка звіту про виконану роботу

Отже, починається камеральний етап робіт. За отриманими даними вычерчиваем план-схему нашої ділянки. Паралельно складається звіт з пояснювальною запискою, де розшифровується легенда карти і даються додаткові відомості щодо проведених робіт.

Підсумковий звіт містить:

  • технічне завдання;
  • ліцензію на проведення зйомки;
  • пояснювальну записку;
  • план-схему території;
  • інші додаткові матеріали.

Беріть в руки і вивчайте ваш ділянку в 2-х мірному просторі. З цієї схеми починається побудова проекту забудови, перепланування та реконструкції земельних угідь.

За аналогічною системі вибудовується топографічний план місцевості.

5. Допомогу у проведенні геодезичної зйомки   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Потрібна допомога в геодезичній зйомці, а шукати надійну організацію немає часу?

Скористайтесь оглядом нашого журналу — ми вибрали 3 професійні російські компанії з максимально вигідними умовами співпраці.

1) Геодезична компанія «Майбутнє»

Геодезична компанія МайбутнєВиняткова група професіоналів, зібрана з кращих випускників російських вузів. Надає весь спектр геодезичних послуг для всіх верств суспільства. Запорука успіху компанії   висококваліфікований підхід до роботи. Швидке та якісне вирішення завдань — це активна позиція співробітників компанії.

Ви бажаєте:

  • провести геодезичну зйомку ділянки;
  • скласти генеральний план місцевості;
  • скласти ситуаційний план;
  • створити основу для проекту будівництва.

Все це, ви зможете отримати у геодезичної компанії «Майбутнє». Ваша співпраця буде максимально комфортним з вашим майбутнім!

2) ГлавОбмер

ГлавОбмерКомпанія позиціонує себе як лідера по виконанню будь-яких геодезичних робіт на ринку московської області. Фахівці зможуть виїхати на об'єкт дослідження протягом дня.

Володіючи найсучаснішим обладнанням, спеціалісти організації гарантують, що ваші замовлення будуть виконані у найкоротші терміни.

«ГлавОбмер» зробить інженерно-геодезичні вимірювання ваших територій за максимально короткі терміни за найнижчими цінами.

3) Алмакс Гео

алмакс геоЗатребувана компанія з надання геодезичних послуг. Співробітники компанії допоможуть ефективно і швидко вирішити завдання топографічної зйомки земельної ділянки.

Сучасні інструменти, що використовуються співробітниками Алмакс Гео, допоможуть в найкоротші терміни виконати вимірювання і скласти план геодезичної основи для подальшого проектування будівництва на вашій території.

Виникла необхідність у проведенні геодезії? Звертайтеся в компанію, яка зробить для вас всі вимірювання і представить звіт в паперовому та електронному вигляді. «Алмакс Гео» зробить ваш земельну ділянку прийнятним для проектування подальшої забудови.

6. Як уникнути помилок при проведенні геодезичної зйомки — 4 корисних ради

Тут розглянемо як максимально прискорити і уникнути непотрібних витрат при проведенні геодезичних робіт.

Корисні поради для організації геодезії вашої земельної ділянки.

Порада 1. Замовляйте послугу вчасно

Звертаємо увагу на площу і якість забудови. Замір території в поле та проведення робіт з застроенному ділянці   різні речі.

Якщо в першому випадку ми просто складаємо карту меж ділянки, то в другому доведеться ще й знімати споруди, траси постачання і шляхи під'їзду.

Замовляйте послугу вчасно

Проста контурна зйомка стандартного ділянки 10+ соток займе пару годин, але якщо необхідно буде занести на план всі споруди з деталями — це вже зовсім інший час. Тому консультуйтеся з геодезистами заздалегідь.

Порада 2. Користуйтеся тільки послугами кваліфікованих фахівців

Проведення геодезичних робіт вимагає профільних ліцензій. Звертайтеся до компанії, що володіють досвідом і зарекомендували себе на ринку послуг геодезії.

Як правило, такі компанії надають послуги в комплексі, включаючи кадастрові роботи, що в першу чергу необхідно при інженерних роботах на земельній ділянці.

Порада 3. Визначте для яких потреб проводиться зйомка

Погодьтеся, що ви не особливо замислюєтеся над планом сараю. Але планування будинку займає весь ваш час. І тут така ж залежність. Спочатку потрібно визначити мета проведених робіт.

Зйомка кресленням ворожнечу!

Схема допоможе вам у проектуванні задуманого по відношенню до інших об'єктів на ділянці та навколишньої території. До того ж, правильно поставлені цілі скоротять витрати на роботи геодезистів.

Порада 4. Відмовтеся від проведення зйомки взимку

Це граблі, на які наступають все! Щоб не турбувати сусідів та мешканців дачі, замовляють зйомку в зимовий період. Ну ви ж повинні розуміти, що сніговий покрив приховує всі тонкощі рельєфу.

Одна і та ж зйомка на снігу і на грунті покаже різні результати. Верхній шар грунту промерз, деформація грунту очевидна. У зимових умовах розумно буде проводити зйомку тільки меж ділянки або контурний план.

7. Висновок

Використовуйте геодезичну зйомку для оцінки можливостей будівництва на території вашої земельної ділянки. Це заощадить вам час на проектування і допоможе проконтролювати весь процес від закладки фундаменту до готового будови.

Питання до читачів

А ви пробували знайти свій садову ділянку на топографічній інтернет-карті Генштабу?

Геодезична зйомка — це опора вашого майбутнього проекту. Малюйте свій майбутній будинок не на лінійованому папері, а на геодезичному плані вашої земельної власності.

До побачення, шановні читачі! Бажаємо вам точних карт і унікальних будівельних проектів! Залишайте свої рекомендації, відгуки і ставте лайки в соціальних мережах! Всього доброго!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Геодезична зйомка — 7 етапів зйомки земельної ділянки + поради як уникнути помилок при складанні геодезичної карти