Що таке геодезія   повний огляд поняття і особливостей геодезичних послуг + 7 основних етапів проведення геодезичних робіт

Які прилади використовуються в геодезії? Що регулюють СНиП при проведенні геодезичних робіт у будівництві? Які послуги включають в себе топографо-геодезичні та геодезичні роботи?

Здравствуйте, шановні читачі інтернет-видавництва «BigEnergy»! Пропоную вашій увазі нову тему   геодезичні роботи.

Розібратися в ній без спеціальної освіти буде важко, і тому я, Віктор Голіков, геодезист і за сумісництвом автор статей порталу, проведу для вас польове дослідження! Так, тут потрібно вчитися і засвоювати такі непотрібні, здавалося б, знання. Але якщо ви хочете побудувати будинок, без них не обійтися!

Ця тема для справжніх мужиків, міцно стоять на землі. Тільки грунтовно засвоївши, що таке геодезія, ви побудуєте надійний, красивий і комфортний будинок. А зводити житло інакше, навмання   погана затія!

Позбавляємося від умовностей і починаємо порівнювати свої плани з платформою, де належить будівництво. Починаємо!

Геодезичні роботи (зйомка)

Зміст
  1. Що таке геодезичні роботи
  2. Які бувають види геодезичних робіт — 5 основних видів
  3. Які завдання вирішує геодезія — 4 головні завдання
  4. Порядок проведення геодезичних робіт — 6 основних етапів
  5. Де замовити якісні геодезичні послуги   огляд ТОП-3 геодезичних компаній
  6. Як заощадити на проведенні геодезичних робіт — 3 простих ради
  7. Висновок

1. Що таке геодезичні роботи

Науку, що вивчає нашу планету, земну кору і її властивості, способи і методи вимірювання поверхні Землі називають геодезія. Займається вона розміткою землі.

Після того, як перший чоловік, вийшовши погуляти, не зміг знайти дорогу назад до свого будинку, людям знадобилися карти місцевості, щоб можна було накреслити план повернення.

А для того, щоб отримати карту місцевості, землю, на якій вона знаходиться, а також і всі об'єкти, будівлі і споруди необхідно було виміряти. І не просто виміряти, а прив'язати один до одного, співвіднести з місцевістю, де вони розташовані, і накресліть карту конкретної ділянки. За першою ділянкою пішов другий, третій і так далі.

Геодезію прийнято підрозділяти на кілька областей:

  • вища геодезія (уявлення про Землю як про планету);
  • топографія (опис місцевості);
  • картографія (створення планів, атласів і карт);
  • інженерна геодезія (інженерні вишукування для будівництва);
  • прикладна геодезія (геологічні та екологічні роботи).

Щоб побудувати якийсь капітальна споруда, теж потрібно провести роботи по розмітці території. Порівняти характеристики, вказати координати, нанести на план — все це вимагає проведення геодезичних робіт. Всі роботи, пов'язані із земною корою, іменують геодезичними дослідженнями.

склад геодезичних робіт входять:

  • розмітка площ;
  • розмічування основи під будівництво;
  • контроль над параметрами споруд;
  • складання планів і карт;
  • контроль над деформуванням будівель.

При проведенні геодезичних робіт великих об'єктів або ще неосвоєних територій потрібна система спеціальних знань, яка доступна тільки професіоналам. Урізати бюджет і заощаджувати тут не доцільно   вийде собі дорожче.

Негласна істина

Рубль, витрачений на геодезичні роботи, заощадить 10 рублів на проектуванні, 100 рублів на будівництво і 1000 рублів на експлуатації.

Геодезичні вишукування проводяться протягом всього комплексу будівельних робіт, і їх результати служать нормативами і правилами, якими керуються будівельні компанії.

2. Які бувають види геодезичних робіт — 5 основних видів

Крім попутних геодезичних робіт проробляються і передуючі будівництво дослідження. Це основні операції з землею, завдяки яким і закладається фундамент майбутньої споруди.

Одночасно із зведенням будівель проводяться контрольні заміри та спостереження за деформацією ґрунту, що також потребує геодезичному контролі земляних ділянок.

Вид 1. Топографо-геодезичні роботи

Виконання картографічних схем зумовлює всю подальшу частину проекту виробництва. Зйомка місцевості ведеться в одному з затверджених масштабів.

Обчислення при топографічних роботах у великих масштабах виробляються для певних ділянок будівництва, при багатоповерховій забудові, для перевлаштування інженерних споруд, при озелененні кварталів міст та інше.

Дрібні масштаби застосовуються для створення планів:

  • населених пунктів;
  • гірничодобувних підприємств;
  • транспортних вузлів;
  • промислових об'єктів;
  • та інших великих споруд.

Спеціальний матеріал на цю тему читайте в статті «Топографічний план».

Вигляд 2. Геодезичні роботи

Призначені для створення основи геодезичних знаків, прив'язаних до державної геодезичної мережі. Такі знаки ставляться і зберігаються на весь період будівництва, забезпечуючи польовий контроль якості забудови.

мається на Увазі також створення розбивочних креслень, прив'язка до існуючої мережі та винесення в натуру основних осей споруди.

Винос в натуру — це не живопис, а перенесення і закріплення ключових точок проекту на місцевості.

Результати робіт передаються підряднику, супроводжуються пояснювальною запискою, схемою вихідних координат, кресленням закріплених геодезичних знаків і відповідної їх маркуванням.

Читайте на нашому сайті статтю на тему «Будівельна експертиза будівель і споруд».

3 Вид. Виконавча геодезична зйомка

Такий вид робіт проводиться на протязі всього будівництва. Зйомка контролює зводяться конструкції і їх розташування згідно з проектом. Ця робота дає наочне уявлення про відповідність виконаного і запланованого виробництва. Особлива увага приділяється частинах будівель, що відповідають за стійкість і відповідність всієї споруди попереднім розбивочних робіт.

Також вимірюються допустимі відхилення від норм будівельно-проектної документації та відповідність вимогам ГОСТ.

За результатами виконавчої зйомки формується акт прийому-передачі будівельно-монтажних робіт.

Вид 4. Моніторинг деформативності і смещаемости зведених конструкцій

Спостереження за спотворенням споруд проводиться протягом будівництва і навіть після його закінчення.

Моніторинг прийнято поділяти на кілька етапів: початковий (при зведенні фундаменту), вище нуля (або кожні 5 поверхів), остаточний (завершення будівництва), гарантійний і експлуатаційний (обумовлені матеріалами і призначенням об'єкта).

Моніторинг деформативності і смещаемости зведених конструкцій

Основні моменти вимірювань:

  • крен і прогин фундаменту;
  • осаду споруди;
  • крен конструкцій;
  • відхилення від моноліту частин споруди.

Спостереження за деформацією ведеться в двох аспектах: моніторинг впливу споруджуваного споруди на вже наявні будівлі і вплив цих будівель зводиться на спорудження. Для цього і ведеться топографічна зйомка.

Вигляд 5. Контрольна зйомка підземних мереж

Гарантувати, як просяде будівля після закінчення будівництва, майже неможливо. Занадто багато непередбачуваних факторів впливу — від людського, до природного. Саме тому проводяться постійні вимірювання підземних мереж.

Зйомка підземних мереж ведеться для кінцевої фіксації всіх комунікацій, колодязів, каналізації, дренажу, а також їх властивостей (діаметра, ухилу, глибини залягання) після того, як вони будуть приховані від людського ока.

Важливий момент для підземного зйомки   перетин і стикування з іншими інженерними мережами. В контрольну схему вносяться всі точки, прив'язані до геодезичної мережі, щоб надалі проводити ремонт і зводити додаткові споруди без заподіяння шкоди прихованих комунікацій.

На основі виконаних геодезичних робіт складається ситуаційний план.

3. Які завдання вирішує геодезія — 4 головні завдання

За допомогою геодезичної науки людство намагається вивчати і використовувати свою рідну планету. Геодезія як практична наука сприяє людям орієнтуватися в ареалі свого проживання, упорядковувати і видозмінювати навколишню місцевість.

Але основне застосування геодезії — це зведення будівель та інших споруд.

Завдання 1. Вибір відповідного місця для розташування об'єкта

Саме завдяки геодезії вибирається місце розташування будівництва. Враховуються фактори будови товщі землі. Досліджується місцевість, проводяться геологічні вишукування.

Складається план-схема залягання гірських порід, виходячи з якої визначається склад закладається фундаменту. Або рекомендації геодезистів будуть зроблені на користь перенесення ділянки будівництва, а то й повної відміни плану.

Основні критерії при розміщенні будівельних ділянок:

  • склад і характеристики залягання шарів гірських порід;
  • рельєф місцевості;
  • навколишні території.

Завдання 2. Грамотна прив'язка будівлі, що будується до вже наявних

Так як будівництво перетворилося в людську пристрасть вже досить давно, і гігантські площі забудовані Землі, здавалося б, неможливо уявити собі безладне нагромадження будинків в місцях проживання людини.

Ще як можливо! Саме тому мегаполіси постійно будують, перебудовують і добудовують. Вони ростуть вгору і вниз і розповзаються по поверхні планети, немов цвіль по дереву. І якщо б не геодезичне проектування, боюся, людський мурашник б звалився, як картковий будиночок.

Так і з точки зору комфорту для людини зручніше розташовувати свої споруди в залежності від вже існуючих будівель.

Приклад

Академік Курчатов спочатку не став прокладати доріжки навколо підвідомчого йому інституту. Дочекавшись моменту, як співробітники самі протопчут потрібні їм шляху, наказав заасфальтувати їх.

Завдання 3. Зображення ділянок на топографічних картах

За допомогою топографії ви отримаєте детальний план забудови місцевості. На ньому будуть відображені всі об'єкти на місцевості, їх зв'язок і інженерні комунікації.

На схемі відображено також рельєф місцевості.

Топографічна карта складається в три етапи:

  1. Польові роботи (виміри на місцевості).
  2. Камеральні роботи (зведення обчислень воєдино).
  3. Складання плану (креслення карти у відповідності з отриманими даними).

За допомогою топографії легко відновити межі ділянки на місцевості. Читайте на цю тему статтю «Винесення меж земельної ділянки в натуру».

Завдання 4. Вивчення великомасштабних зсувів земної кори

Це завдання вищої геодезії. Саме завдяки таким роботам визначаються сейсмостійкі ділянки і території, схильні до спотворень поверхні. Виявляється залежність зрушень платформ земної кори від супутників, планет і інших космічних тіл Сонячної системи.

Припливи і відливи, активні підняття і стійкі зниження ділянок поверхні Землі — все це важливі основні принципи глобальної геодезії. Ці фактори впливають на клімат планети, і вони вивчаються за допомогою екологічних вишукувань.

4. Порядок проведення геодезичних робіт — 6 основних етапів

При будь-якому будівництві затребувані геодезичні дослідження. Будь то один будинок або цілий квартал, або навіть місто, вулиця, промисловий комплекс   скрізь необхідно первинне втручання фахівців.

При створенні проектів інженери спираються на рельєф місцевості, залежність від навколишнього інфраструктури та будова грунту.

Весь комплекс геодезичних робіт покликаний розташувати об'єкти будівництва згідно із затвердженим планом. Саме тому геодезисти працюють на недобудованих спорудах аж до їх здачі в експлуатацію.

Етап 1. Вибір компанії для проведення геодезичних робіт

Зверніть увагу на досвід роботи підприємства. Чим довше компанія пропонує свої послуги, тим більше накопичених знань і навичок по розмітці територій.

У себе зарекомендували підприємств є пакет послуг, що надаються при зведенні тієї або іншої конструкції.

Відзначте, яким обладнанням та інструментами користуються фахівці компанії. Сучасні геодезисти використовують цифрові, фотографічні та лазерні технології у визначенні розмітки земельних ділянок.

Етап 2. Укладення договору і затвердження технічного завдання

Затверджуючи проект, порадьтеся з архітектором. Він дасть слушні поради щодо даних, які знадобляться для подальшої роботи. Спільно продумайте і накидайте креслення передбачуваної забудови — це спростить розробку технічних вимог для геодезистів.

В залежності від рельєфу, площі і розташування ділянки, геодезична зйомка займає не більше одного дня роботи. Для великих об'єктів етапи робіт визначають, виходячи із конкретних запитів клієнта.

Затвердження технічного завдання

Договір з інженерно-геодезичної компанією укладається або на певний термін з чітко поставленими завданнями, або включає в себе перелік робіт, які повинні бути зроблені на певному етапі будівництва.

По закінченні договору підрядна компанія надає замовнику документацію із закріпленими межовими знаками, прив'язкою до державної геодезичної мережі та закріпленими межами ділянки.

Етап 3. Збір і аналіз інформації про ділянку

На цьому етапі відбувається загальна оцінка майбутніх досліджень з виїздом на місце робіт. Збираються дані про розташування ділянки, навколишніх територіях і рельєф місцевості. Додатково визначається доступ бурової установки на місце проведення робіт.

Так само аналітик обирає інструменти та обладнання, якими належить користуватись. В залежності від території допускаються і похибки вимірювань. У кожного інструменту свої допустимі норми відхилення.

Розглянемо таблицю похибки при вимірах ділянки:

Площа,км2 Похибка перевищення, мм Похибка кутів, з
1 1 1-5 30
2 від 1 до 5 5-10 30
3 від 5 до 10 5-10 30
4 10 10-15 30

Майже всі сучасні геодезичні прилади мають властивості вимірювати кути, відстані і ухил поверхні.

Етап 4. Будівельне проектування

Це ряд топографічних робіт по прив'язці ділянки до існуючої геодезичної мережі. Вивчення природних умов для розміщення проектних об'єктів, збір додаткової інформації, створення геодезичної основи під будівництво.

На практиці це означає:

  • побудова плану робіт;
  • топографічну зйомку;
  • перенесення опорних точок на місцевості.

Це початок безпосередніх робіт на території. Встановлення межових точок, спираючись на які, фахівці проведуть розмітку для заливки фундаменту. Всі геодезичні знаки, встановлені на будівельному території, зберігаються в недоторканності до здачі об'єкта.

Етап 5. Креслення етап

Отже, ми закріпили ключові точки на території. Тепер, відштовхуючись від них, зможемо перенести весь проект на земельну ділянку. При розбивці фахівці користуються тими ж інструментами, що і для топографічної зйомки, а саме: нівеліри, теодоліти, тахеометри.

Креслення етап

Винос проекту в натуру, тобто безпосередньо на земельну ділянку, включає в себе і розмітку інженерних комунікацій.

Одночасно з розбивкою основних споруд відбувається:

  • підведення каналізації і водопроводу;
  • підводка опалювальної системи;
  • монтаж електричних мереж;
  • проектування дренажних і вентиляційних систем (у разі, якщо вони не закладені в будівельний проект основного комплексу).

По мірі розмітки осей головних і проміжних елементів конструкції ведеться розробка і підготовка звітної документації. Складається оперативний журнал геодезичних робіт.

В ньому вказується:

  • час проведення робіт;
  • які знаряддя були використані;
  • виконавці;
  • виконувані завдання;
  • складена документація.

Етап 6. Складання звіту про виконаних геодезичних роботах

За результатами виконаних робіт складається генеральний план об'єкта. Проміжними або поточними допоміжними кресленнями супроводжуються всі етапи будівництва. Вони включаються в загальний план, в якості додаткових документів додаються як пояснювальна записка.

Всі інженерно-будівельні роботи супроводжуються геодезичною зйомкою. Ці коригуючі роботи геодезистів допомагають вчасно виправити допущені помилки та контролювати відхилення від будівельних норм.

5. Де замовити якісні геодезичні послуги   огляд ТОП-3 геодезичних компаній

З розвитком геодезії і зростаючим попитом на дослідження земельних ділянок шириться зростання компаній, що надають послуги геодезичних вишукувань.

Ми склали огляд 3 найбільш надійних в РФ геодезичних організацій.

1) Землі-Про

Землі-ПроКомпанія надає послуги з проведення різноманітних геодезичних робіт. Співробітники організації готові у найкоротші терміни виконати необхідні дослідження і оформити пакет документів, який характеризує ваш земельний наділ.

Геодезисти компанії готові взятися за вирішення самих нестандартних задач і дають гарантію на всю виконану роботу.

Якщо ви готові стати клієнтом компанії, то вам нададуть кілька варіантів співпраці на вибір. Порівнявши умови і ціни, ви виберете залучає вас програму послуг. Фахівці «Землі-Про» підкажуть, які ще необхідні документи для оформлення будівництва, і виправлять технічні помилки у вже наявних планах земельних ділянок.

2) Накор-До

Накор-ДоПідприємство веде свою діяльність на території всієї . Заснована в 2000 році компанія відповідально і якісно підходить до виконання різного роду завдань за профілем своєї галузі.

Практикуються види діяльності:

  • інженерні та геодезичні вишукування;
  • геодезичний супровід будівництва;
  • контроль за деформацією конструкцій в ході зведення конструкцій;
  • інші дослідження.

Накор-До — це сформована команда професіоналів, яка пропонує широкий спектр послуг, комплексних досліджень і унікальних рішень в галузі геодезії.

3) Геодезична компанія «Майбутнє»

Геодезична компанія майбутнєМолода амбітна компанія орієнтує свою діяльність на виконання комплексу геодезичних вишукувань у будівництві і промисловості. Експерти компанії   випускники провідних російських вищих навчальних закладів. Висококваліфіковані фахівці працюють як на всій території , так і за її межами.

Конкурентні переваги компанії полягають у використанні сучасних технологій, високоточних інструментів та освоєнні нових методів обробки даних. Результати роботи надаються для клієнтів як в класичному паперовому виконанні, так і в електронному вигляді.

6. Як заощадити на проведенні геодезичних робіт — 3 простих ради

Не дивлячись на те, що геодезичні вишукування вимагають спеціальних знань та інструментів, за ці роботи цілком реально заплатити менше, ніж запитують професіонали.

Доведеться освіжити деякі аспекти знання про землю та освоїти у роботі незнайомі інструменти. Але самому закласти основу майбутнього будови буде досить заманливо і почесно.

Землю в білих рукавичках не міряють. Доведеться забруднитися.

Зате потім з гордістю можна буде сказати, що фундамент під будову заклали саме ви!

Порада 1. Проводите геодезичні роботи самостійно

Елементарні процедури при розміченому під будівництво ділянці землі зробити зовсім не складно.

Самостійно можна визначити:

  • глибину залягання піщаного шару;
  • величину родючого шару;
  • склад грунту;
  • глибину залягання водоносних шарів.

Викопайте кілька шурфів (простих ям) з прямими стінками. Або використовуйте ручний або електричний земляний бур. Шари землі будуть наочно видно і виміряти їх легко звичайної рулеткою.

Ці знання вам допоможуть у підготовці фундаменту майбутньої споруди.

Порада 2. Використовуйте готові топографічні карти місцевості

Ви хочете звести або перебудувати якийсь будинок на дачі або будь-якому іншому ділянці приватної забудови? При межуванні земельних ділянок обов'язково складаються топографічні плани.

Вони зберігаються у голови дачного товариства або голови кооперативу забудови. Використовуйте їх   ніхто не в праві відмовити вам у цьому!

Карти місцевості у великому масштабі допоможуть визначити найбільш вдале розташування будівлі по відношенню до зовнішніх комунікацій, перевищення і ухил вашої ділянки, орієнтування за сторонами горизонту.

Порада 3. Підключіть сусідів до викликом фахівців на ділянку

Затребуваність послуг геодезистів сьогодні очевидна. Кожен виїзд «у полі» спеціалістів становить до 20% вартості послуг. Напевно, у вас є сусіди по ділянці, яким теж потрібно провести роботи по вимірюванню землі. Чому б не викликати бригаду в складчину? Тим більше, що заміри на одній ділянці становлять кілька годин.

За один день геодезисти проведуть роботи на кількох дільницях в залежності від складності рельєфу та площі території. Це істотно знизить витрати на створення потрібної вам схеми.

Дивимося пізнавальне відео про геодезії.

7. Висновок

Сподіваємося, що тепер вам стала трохи ближче земля, на якій ми живемо, і ви зрозуміли, що таке геодезія! Як не крути, а це корисна і необхідна наука як у застосуванні на практиці, так і розуміння глобальних процесів, які стосуються всієї планети в цілому.

Питання до читачів

чи Зможете ви намалювати план-схему ділянки землі і прив'язати її до сторін світла?

Ми бажаємо вам удачі і благополуччя! Продуктивних вам вимірювань земельних угідь і конструктивних планів будівництва! Чекаємо на ваші лайки в соціальних мережах, а також відгуки та рекомендації за темою статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Що таке геодезія   повний огляд поняття і особливостей геодезичних послуг + 7 основних етапів проведення геодезичних робіт