Торгівля на біржі для початківців — поради як торгувати успішно + огляд ТОП-5 брокерів з кращими умовами співпраці

Як правильно торгувати і заробляти на біржі? З чого почати навчання торгівлі акціями для початківців? У чому особливості торгівлі з мінімальним депозитом?

Доброго часу доби, шановні читачі сайту «BigEnergy»! З вами Олексій та Дмитро, сьогодні ми поговоримо про торгівлі на валютній біржі Форекс для початківців і проаналізуємо п'ятірку кращих брокерів.

Розуміння матеріалу, наданого нижче, допоможе зняти темну завісу з біржової торгівлі і дасть можливість новачкам відчути себе на ринку значно впевненіше.

Отже, приступаємо!

Торгівля на біржі для початківців

Зміст
  1. Особливості торгівлі на біржі
  2. Як заробляти на біржі – 4 перевірених способу
  3. Як торгувати на біржі — 7 простих кроків до успіху
  4. На що звертати увагу при виборі брокера   практичні поради та рекомендації
  5. Кращі брокери для торгівлі на біржі – огляд ТОП-5 компаній
  6. Як багато заробляти на біржі – корисні поради від експертів
  7. Висновок

1. Особливості торгівлі на біржі

Щоб дати характеристику особливостям торгівлі на валютній біржі, класифікуємо для початку фінансовий ринок у цілому. У ньому виділяється три великих сегменти: біржі товарів, акцій (фондові) і валюти (Форекс).

Про трейдингу на ринку акцій ми поговоримо пізніше у статті «Торгівля на фондовій біржі», тут вкажемо особливості ринку Форекс.

Перший важливий момент – Форекс ніде не локалізована, тобто немає конкретної будівлі, в якому трейдери збираються для торгівлі.

На замітку

Торгівля на Форексі ведеться цілодобово, але ринок закритий у вихідні (субота, неділя) та дні міжнародних свят (8 Березня, Новий рік і ін)

Друге. При купівлі валюти ми запозичуємо» гроші у брокера, а гарантією нашої платоспроможності виступають внесені на рахунок кошти. Обсяг прийнятих в обіг грошей можна визначити за кредитному плечу.

Кредитне плече   співвідношення показує, угоду якого максимального обсягу (лота) ми можемо відкрити, вклавши всі свої гроші.

Припустимо, у нас є десять доларів, а кредитне плече 1:200. Отже, якщо ми вкладемо в угоду всі наші гроші, то максимальна сума вкладення складе 2 000 доларів.

При торгівлі ф'ючерсами або акціями ми можемо заробляти тільки на зростанні їх вартості. На Форексі ж торгівля ведеться валютними парами – якщо одна валюта падає, то інша зростає. Тому можна заробляти як на підйомі і спаді ринку.

Валютна пара, з якою ми відкриваємо угоди, вказується на графіку у верхньому лівому куті:

Валютна пара

Про двох великих групах торгових стратегій, по яких можна відкривати угоди, ми писали в статті «Форекс навчання з нуля», поговоримо тепер про чотири основні способи заробітку на Форексі.

2. Як заробляти на біржі – 4 перевірених способу

Люди помиляються, коли думають, що заробляти на біржі можна лише спекуляціями – зовсім ні. На фінансовому ринку виділяється чотири перевірених способи робити гроші, давайте перерахуємо їх.

Спосіб 1. Самостійна торгівля

80-90 Відсотків всіх людей на біржі займається самостійної торгівлею – відкриває та закриває угоди в надії отримати прибуток.

У статті «Форекс для початківців» ми говорили про роботу в терміналі MT4 і початкових етапах аналізу – це базові знання, без яких самостійна торгівля просто неможлива.

Приклад

Ми вели самостійну торгівлю з брокером Альпарі, відкривали угоди, спираючись на хвильовий аналіз. Вклавши 1000 доларів, за 20 днів торгівлі ми отримали прибуток у розмірі 25,8 відсотка, зараз на рахунку 1258 доларів.

Новачки часто задаються питанням, на який прибуток розраховувати і чи правдиві чутки про 100-300% доходу в місяць. Трейдери-професіонали кажуть, що при нормальному ризику планувати потрібно 7-30% доходу щомісяця, не більше.

Спосіб 2. Довірче управління

Для тих, хто поки не готовий відкривати на біржі угоди самостійно, доступно довірче управління – ви передаєте капітал трейдерам, вони торгують на нього і діляться з вами прибутком.

У більшості випадків прибутковість при довірчому управлінні – 10%. Якщо ми перейдемо на сайт Альпарі і подивимося прибутковість по ПАММ-рахунками, то виявимо куди більш значні числа:

Памм-рахунки Альпарі

Ризик втратити весь капітал після інвестиції в рахунку з такою високою прибутковістю дуже великий, тому ми радимо не захоплюватися і ризикувати грошима.

Як правило, при довірчому управлінні ніякі гарантії вкладникам не видаються – якщо керуючий втратить вкладені нами гроші, ніхто їх нам не поверне.

Спосіб 3. Партнерські програми

Цей спосіб підходить тим, у кого є розкручений сайт в Інтернеті або інша можливість залучення клієнтів. Брокери добре платять інтернет-підприємцям, які залучають на їх торгові платформи нових трейдерів, тому витрати окупляться сповна.

Для успішного залучення клієнтів бажано створювати сайти по темі біржової торгівлі: статистика показує, що тематичні ресурси дають найбільшу конверсію.

Найбільші брокери зазвичай перспективніше по частині партнерського співробітництва: вони пропонують високі відсотки, якісні рекламні матеріали, цікаві торгові пропозиції.

Спосіб 4. Навчання початківців трейдерів (для досвідчених гравців ринку)

Тим, хто кілька років успішно торгував на біржі і може продемонструвати високу прибутковість по торговому рахунку, відкривається шлях викладання: можна вести онлайн або оффлайн заняття для новачків.

Особливого успіху в навчанні початківців трейдерів домагаються ті спекулянти, які готові представити на суд суспільства власні торгові стратегії і довести їх працездатність. Грає роль і вища освіта за економічними спеціальностями.

Це основні можливі напрямки заробітку на біржі. Тепер давайте поговоримо про алгоритм досягнення успіху і виборі брокера.

3. Як торгувати на біржі — 7 простих кроків до успіху

Сім кроків, які ми наведемо нижче, проходять абсолютно всі трейдери.

При цьому ті, хто дотримується послідовність, стають професіоналами, а прагнуть миттєво перескочити з першого рівня на сьомий довічно залишаються дилетантами.

Крок 1. Вибираємо брокера

Чим більш вигідні умови надасть брокер, тим легше прийти до успішної торгівлі, так що ставитися до вибору необхідно уважно. Ми присвячували брокерам окрему статтю, але у цьому матеріалі теж не залишимо їх у спокої.

Крок 2. Тренуємося на ДЕМО-рахунку

Коли брокер обраний, ми створюємо навчальний рахунок на 1000 доларів або іншу круглу суму і торгуємо протягом місяця з обраної стратегії. Потім аналізуємо результат. Якщо отримана прибуток – можна переходити до реальних операціях, якщо збиток – знань і досвіду поки що мало.

Крок 3. Розробляємо власну торговельну стратегію

Під власною стратегією ми розуміємо комплекс методів, що застосовуються в процесі трейдингу. Коли ми торгували в Альпарі, то відкривали угоди за правилами хвильового аналізу і паттернам (про це розповімо у статті «Як грати на біржі»).

Послідовність розробки стратегії представлена в таблиці:

Етап Характеристика
1 Базові знання Розбираємося у функціонуванні Форекса, освоюємо термінологію
2 Період торгівлі Вибираємо короткострокову або довгострокову торгівлю
3 Тип аналізу Вибираємо основний тип аналізу, який будемо вивчати: класичний, хвильовий, свічковий або індикаторний
4 Аналіз існуючих стратегій Вивчаємо стратегії успішних трейдерів в обраному напрямку
5 Розробка власної стратегії Створюємо авторську методику на підставі отриманих знань

Спочатку розробка стратегії здається складною, але після освоєння на ринку труднощів вже не виникне.

Крок 4. Відкриваємо реальний рахунок

Щоб відкрити рахунок для справжніх грошей, достатньо зробити пару кліків на сайті брокера, іноді потрібно верифікувати – вислати скріни паспорта (як у випадку з компанією Xtrade).

Після відкриття рахунку необхідно внести на нього гроші і приступити до серйозних біржових спекуляцій.

Якщо у вас немає великих грошей для торгівлі – не біда. Кращі брокерські фірми, серед яких компанія Alpari дають можливість спекулювати «копійками» — для відкриття Nano-рахунки вистачить 1-2$.

Крок 5. Отримуємо першу прибуток

Дотримання чотирьох радам, наведеним у заключній частині статті, узгодження всіх дій з торговим планом зазвичай призводить до позитивного результату – на рахунку фіксується прибуток.

Крок 6. Збільшуємо торговий капітал

Професіонали радять не вносити додаткових грошей на рахунок до тих пір, поки стартовий депозит не подвоїться. Стовідсоткова прибуток свідчить про наявність у трейдера достатнього досвіду і грамотно обраної стратегії торгівлі.

Крок 7. Виходимо в профіт стабільний

Коли капітал подвоєний і поповнений торгівельний рахунок, мета трейдера – профіт стабільний. На цьому етапі ми приділяємо як можна більше часу торгівлі і беремо свої емоції під повний контроль.

У різних людей проходження вищезазначених семи кроків займає різний час, але рано чи пізно до результату приходять всі, хто старається і усвідомлює серйозність своїх намірів.

4. На що звертати увагу при виборі брокера   практичні поради та рекомендації

Вибір брокера – справа складна і відповідальна, підійти до нього треба з усією серйозністю. Про багатьох критеріях, на які зазвичай звертають увагу професіонали, ми вже писали в матеріалі «Брокери Форекс», нижче вкажемо ще ряд важливих моментів.

Новачкам не стільки важливі особливості здійснення торгових операцій (спреди, кредитне плече, лоти), скільки можливість навчатися і успішно проникати в глибини фінансових ринків.

Тому пріоритет у виборі брокерської фірми ми радимо віддавати сервісів, що пропонують безкоштовне навчання, причому різнорівневе, а не орієнтоване тільки на новачків, або виключно на профі.

Деякі брокери (особливо іноземні) пропонують працювати на нових торгових платформах. Відразу довірятися неперевіреною програмного забезпечення ризиковано – краще традиційного Метатрейдера поки ніхто нічого не придумав.

MetaTrader4 (MT4)   електронний термінал для здійснення торговельних операцій з різними фінансовими інструментами. Використовується більшістю найбільших брокерських фірм.

Ще важливий момент – акції і бонуси. Ставитися до них треба з обережністю: будь-які бонуси, що надаються брокером, не вручаються трейдеру просто так. Щоб їх вивести, потрібно відкрити велику кількість угод.

Особливо обережним доводиться бонусами на депозит – коли трейдер їх отримує, брокер заморожує і бонус, і початковий капітал. Спекулянт-новачок виявляється в капкані – зняти гроші він тепер не зможе протягом декількох місяців.

Відгуки про брокерів – річ сумнівна, оскільки практично у всіх контор вони негативні (велика частина людей втрачає свої гроші на біржі). Краще аналізувати ліцензії, юридичні адреси та законність функціонування.

5. Кращі брокери для торгівлі на біржі – огляд ТОП-5 компаній

Говорити про умови торгівлі в кожній компанії, описаної в попередніх текстах, ми не будемо. Замість цього зіставимо п'ять топових брокерських фірм з чотирма можливими напрямками роботи на біржі.

Компанія №1. Альпарі

АльпаріАльпарі ідеально підходить для трейдерів, які хочуть навчати новачків торгівлі на Форекс. Справа в тому, що з перших років свого існування ця компанія активно інвестує в інформаційні матеріали та наймає професійних спекулянтів для викладання.

Притулок собі можна знайти абсолютно будь-який: є програма базового курсу для тих, хто вперше прийшов на біржу, є огляди ринку, вебінари по хвильовому, класичного, свічкового аналізу. А якщо у трейдера є власна стратегія – просто ідеально.

За наявною у нас інформацією, влаштуватися викладачем у Альпарі не так вже й просто: крім гарною торгової історії потрібні глибокі знання, вміння навчати, готовність до довгострокового співробітництва.

Велика кількість ПАММ-рахунків в Альпарі – відмінний варіант для здійснення інвестицій шляхом передачі грошей довірче управління.

Компанія №2. Інстафорекс

ІнстафорексЦя компанія ідеально підійде бажаючим торгувати самостійно. Перша перевага – починати трейдинг можна з будь-якого капіталу, обсяг мінімального депозиту для будь-якого типу рахунку не встановлено.

Звичайно, чим менше вкладено грошей, тим ризикованіше торгівля, але є стратегії, ризик за якими «обдуманий» (ми торгували по стратегії Марата Газізова «Базовий принцип»).

до Речі, кредитне плече на Инстафорексе можна вибирати. Доступний варіант і 1:1 – для спекулянтів з величезними депозитами і серйозним досвідом, і 1:1000 – для новачків (в Альпарі максимум – 1:500, плече 1:1000 доступно тільки на ДЕМО).

Ліцензії розглянутої компанії не дають приводу засумніватися в її платоспроможності та надійності, а успішна робота протягом семи років і величезна кількість клієнтів надовго збережуть за InstaForex передові позиції.

Компанія №3. Финам

ФінамДля самостійної торгівлі цей брокер не вважається самим підходящим, бо максимальне плече тут всього 1:40, а мінімальний депозит – 30 000 рублів. Причина тому – ліцензія Центробанку.

На наш погляд, можна добре заробляти, залучаючи клієнтів в цю компанію: по надійності Фінам немає і не буде рівних, тому створена реферальная мережа стане джерелом стабільного доходу на багато років.

Компанія №4. Альфа-форекс

Альфа форексУ розділі аналітики Альфа-форекс щодня публікуються дуже цікаві дані про стан ринку, які можна використовувати в самостійної торгівлі. Низькі спреди та якісна клієнтська підтримка відкривають великі перспективи перед початківцями спекулянтами.

Кредитне плече тут 1:200 – цілком прийнятно, але якщо у трейдера маленький депозит   на великі прибутки йому розраховувати не варто.

Брокери з суперечливою репутацією не можуть зайняти третю сходинку рейтингу, тому довіряти Альфа-форексу можна: гроші, які переводяться на його рахунку, нікуди не дінуться.

Компанія №5. Adamant Finance

Адамант фінансAdamant Finance – найкраще терені для самореалізації трейдерів, які поєднують у своїй торгівлі кілька стратегій.

Спредовые рахунку (Classic) ідеально підходять для довгостроковій середньостроковій торгівлі, а рахунки з комісією (MarketPro і MarketPrime) гарні для прихильників скальпинга – відсутність спреду робить можливим трейдинг на самих малих таймфреймах.

Для спредового рахунку мінімальний депозит дорівнює долару, для рахунків з комісією – 125 або 250 доларів. Краще працювати з останнім варіантом (рахунок MarketPrime), щоб знизити комісію.

Дуже цікавий матеріал по темі вибору брокера представлений у відеоролику нижче:

Коли вибір зроблено, варто взяти на замітку поради від досвідчених гравців валютного ринку.

6. Як багато заробляти на біржі – корисні поради від експертів

Щоб торгівля на валютній біржі чи в інших сегментах ринку була успішною, трейдер повинен слідувати чотирьом порад, підготовленими професіоналами.

Ми ще повернемося до них у статті «Що таке Форекс», а поки що просто вкажемо і прокоментуємо.

Порада 1. Не вкладайте занадто багато з самого початку

Якщо перші угоди трейдер здійснює успішно, у нього з'являється почуття переваги над біржею — він починає вважати себе великим професіоналом. Наслідком такої впевненості нерідко стає втрата всього капіталу.

Не вкладайте занадто багато грошей, щоб не втратити прагнення до успіху після перших можливих втрат, обмежтеся капіталом в 200-300 доларів.

Порада 2. Не використовуйте спочатку велике кредитне плече

Після декількох днів торгівлі новачок розуміє, що контролювати себе не так вже й просто. До тих пір, поки самоконтроль недостатньо натренований, не торгуйте з великим кредитним плечем (інакше під натиском емоцій можна відкрити надто велику і згубну для депозиту угоду).

Порада 3. Перед вкладенням справжніх грошей обов'язково попрактикуйтесь на ДЕМО-рахунку

Перед реальною торгівлею не завадить перевірити свою емоційну готовність і працездатність обраної стратегії на Демо. Не варто думати, що ви упустите якісь чудові можливості – біржа через місяць або рік нікуди не дінеться.

Порада 4. Ніколи не приймайте рішення емоціями

Люди, не торгували раніше, проігнорують цей порада: їм віриться, що їх розум завжди контролює емоції. Але трейдери-професіонали знають – перші дні торгівлі на реальні гроші переконують у зворотному.

Дотримання перерахованих порад дозволить уникнути багатьох помилок і труднощів на шляху до успіху.

7. Висновок

Ми поговорили про шляхи успішного трейдера і перерахували поради, яким необхідно слідувати бажаючим досягти успіху в біржовій грі, а також охарактеризували можливості і перспективи співпраці з різними брокерськими фірмами.

Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, оцініть її і залиште коментар. Бажаємо вам вдалої торгівлі на Форексі і великого профіту!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Торгівля на біржі для початківців — поради як торгувати успішно + огляд ТОП-5 брокерів з кращими умовами співпраці