Допомога боржникам — інструкція як отримати допомогу боржникові по кредиту за 5 кроків + поради як діяти, якщо нема чим платити кредит

Хто надає юридичну допомогу кредитним боржникам? На яку фінансову допомогу можуть розраховувати боржники по кредитах? Як діяти боржникам банків, якщо нема чим платити кредит?

Вітаю всіх читачів онлайн-журналу ! З вами знову я, Алла Просюкова, один з експертів проекту.

Моя сьогоднішня стаття актуальна для всіх тих, хто потрапив у скрутне становище через неможливість своєчасно розрахуватися за своїми кредитними боргами.

Крім цього, я запропоную добірку надійних компаній, які зможуть надати реальну професійну допомога кредитним боржникам.

Допомога боржникам

Зміст
  1. Що таке допомога кредитним боржникам і коли вона може знадобитися?
  2. Які бувають види фінансової допомоги боржникам по кредитах   ТОП-4 основних види
  3. Як отримати допомогу боржникам за кредитом   покрокова інструкція
  4. Професійна юридична допомога боржникам по кредитах   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як діяти, якщо нічим платити за кредитом — 3 простих ради
  6. Висновок

1. Що таке допомога кредитним боржникам і коли вона може знадобитися?

Більшість росіян не з чуток знають, що таке банківський кредит. За даними Банку , кредити мають близько 38 млн осіб, половина з них — це люди, що мають кредитні карти.

Загальні кредитні борги фізосіб становить трохи більше 10 трлн рублів, причому прострочена заборгованість складає 10,5 % від цієї суми.

От усім цим кредитним боржникам, які мають прострочену заборгованість, допомога потрібна в першу чергу.

Крім них, в тій чи іншій мірі допомога буває потрібна і всім, хто має кредити, навіть не прострочені. Їм може знадобитися консультаційна підтримка, допомога фахівців з розробки плану по обслуговуванню кредиту і т. п.

Допомога боржникам втілюється в різних формах.

Види допомоги кредитним боржникам

Допомога може виходити як від самого банку-кредитора у вигляді реструктуризації існуючого кредиту, так і від інших зацікавлених суб'єктів. Наприклад, антиколекторських компаній, які за договором за винагороду готові надати допомогу позичальнику у взаємодії з банками і колекторами, а в разі необхідності представляти його інтереси в суді.

Більше подробиць по темі ви знайдете у статті «Заборгованість за кредитом».

2. Які бувають види фінансової допомоги боржникам по кредитах   ТОП-4 основних виду

Є кілька видів допомоги боржникам.

Розглянемо їх більш докладно.

Вид 1. Рефінансування позики

Один з найбільш затребуваних видів фінансової допомоги кредитним боржникам   рефінансування.

Рефінансування — це отримання нового кредиту на більш вигідних умовах в іншому банку для погашення чинного позики.

Розглянемо вигоди, які отримує боржник від такого заходу.

Приклад

У березні 2015 року Микола взяв кредит в Ощадбанку на невідкладні потреби в сумі 300 тис. руб. на 3 роки під 19% річних. Через півроку у нього виникли фінансові труднощі, і оплачувати кредит йому стало важко.

Микола став шукати варіанти полегшення своєї кредитної навантаження. Таким виходом для нього стало рефінансування ощадбанківського кредиту в ВТБ банку за ставкою 15%, на термін 5 років. Наскільки це йому допомогло видно з даних таблиці, поданій нижче.

Порівняння кредитної навантаження до і після рефінансування:

Показник Платіж по кредиту, отриманому в Ощадбанку Платіж за рефинансированному у ВТБ кредиту
1 Термін кредитування 36 місяців 60 місяців
2 Ставка 19% річних 15% річних
3 Загальний платіж на місяць 19 987 руб. 7 137 руб.

Ми бачимо, що рефінансування допомогло Миколі знизити свою кредитну навантаження більш ніж у 2 рази.

Тепер Микола без проблем зможе сумлінно виконувати обов'язки за кредитом. Якщо у нього з'являться вільні кошти, то він без праці зможе зробити як часткове, так і повне дострокове погашення кредиту   договором така можливість передбачена.

Вигляд 2. Реструктуризація боргу

Реструктуризація боргу   другий, не менш популярний вид фінансової допомоги боржникам.

Реструктуризація — це зміни банком умов за діючим кредитом на підставі заяви позичальника.

Розглянемо суть цього способу теж на прикладі.

Приклад

Ганна Михайлівна, жінка 50 років, працює технологом на одному з заводів невеликого провінційного містечка.

Її давньою мрією було зробити морський круїз. Роки йшли, а мрія не поспішала збуватися. І тоді на свій ювілей Ганна Михайлівна зробила собі подарунок   придбала путівку на середземноморський круїз. Щоправда, власних накопичень не вистачило і довелося на 60 тис. крб. оформити кредит у банку.

Кредит був узятий на 1 рік під 14% річних з загальним щомісячним платежем у 5 387 руб. Ганна вважала це цілком прийнятною платою за мрію і стала з нетерпінням чекати травня місяця, щоб відправитися в круїз!

Час пролетів швидко і ось Ганна вже повертається відпочила і щаслива додому. Але вдома її чекав неприємний сюрприз. Весь її колектив цеху був відправлений у відпустку із збереженням 2/3 середньомісячної зарплати за цей вимушений простій.

Зрозуміло, оплачувати кредит стало складно. У такій ситуації Ганна Михайлівна звернулася в банк із заявою на реструктуризацію.

Так як Анна була відповідальним позичальником, банк пішов їй назустріч і прийняв позитивне рішення. Банк за погодженням з Анною розробив індивідуальний графік платежів.

За новим графіком Ганна протягом 3 місяців оплачує кредит в сумі 1 тис. руб. замість 5 387 руб.

Після того, як її платоспроможність відновиться, жінка внесе одноразовий платіж в сумі всього накопиченого боргу за період послаблення. Потім Ганна знову увійде в свій стандартний графік з колишніми щомісячними платежами в сумі 5 387 руб.

3 Вид. Отримання страховки

При оформленні кредиту банк наполегливо рекомендує застрахуватися. Передбачається, що страховка у разі форс-мажору (важкої хвороби, смерті, втрати роботи тощо) повинна покрити заборгованість. Позичальник, підписуючи кредитний договір, впевнений, що в разі чого отримає страховку. Однак на практиці все не так просто.

По-перше, уважно читайте договір. У 99% вигодонабувачем по страховці стає банківська установа, а значить, боржник не може самостійно розпоряджатися страховим відшкодуванням по страховому випадку.

По-друге, навіть при настанні страхового випадку позичальникові доведеться потрудитися і виконати ряд вимог.

Так, наприклад, якщо позичальник за кредитним договором застрахований від втрати роботи, то йому необхідно надати трудову книжку, довідку зі служби зайнятості, договір страхування, довідку 2-НДФЛ. Все це треба встигнути зробити в 10-денний термін після звільнення.

І найголовніше, що страховим випадком визнається тільки втрата роботи з ініціативи роботодавця, власне бажання тут не підійде. Однак на практиці часто виникають ситуації, коли роботодавець змушує написати заяву на звільнення саме за власним бажанням.

Також пам'ятайте, що зібравши всі документи в повному обсязі і в строк, ви відразу отримаєте страховку, доведеться ще чекати схвалення, а після його одержання   перерахування грошей від страховиків. В цей час буде продовжуватися зростання простроченої заборгованості, пені та неустойок.

Вид 4. Оформлення нової позики у приватного кредитора

З давніх часів люди, обмежені в коштах, позичали гроші у приватних осіб. Це були не тільки знайомі або родичі, але абсолютно незнайомі люди — так звані «лихварі», які давали гроші в борг під відсотки.

Зараз цей спосіб стає все більш популярним, що цілком логічно. Банківський кредит отримати все складніше і складніше. Потрібно зібрати купу документів, іноді потрібна застава або поручителі, перевіряється кредитна історія, і не факт, що в підсумку кредит схвалять.

А якщо у позичальника є прострочення по кредиту, то вирішити проблему стає ще складніше.

Оголошеннями від приватних кредиторів рясніє весь інтернет. Пропозиції дуже привабливі: протягом декількох годин, під нотаріально завірену розписку, а часом і просто під розписку, з 2 документів, під прийнятний відсоток можна отримати пристойну суму — від 5-10 тис. руб. до декількох мільйонів.

Проте хочу відразу застерегти   велика можливість нарватися на шахраїв.

Тому моя вам порада:

  • вибирайте приватного кредитора через спеціальні онлайн-сервіси, у яких є служба, що перевіряє кредиторів, зареєстрованих на даному ресурсі;
  • ніколи не беріть приватний позику під заставу;
  • відмовляйтеся від пропозицій, в яких потрібно будь передоплата, навіть сама мізерна;
  • кредитуйтеся у приватників тільки в разі крайньої необхідності.

Дуже часто кредитні позичальники чинності виниклих труднощів перебувають у депресивному стані, під тиском кредиторів. У такому стані їм потрібно не тільки професійна юридична допомога, але і психологічна підтримка.

Таку підтримку кредитний боржник може знайти як у професійних психологів, так і в антиколекторських компаній, фахівці яких, поряд зі своїми основними послугами, мимоволі надають психологічну допомогу, заспокоюючи позичальника і вселяючи надію на можливе позитивне вирішення його проблеми.

3. Як отримати допомогу боржникам за кредитом   покрокова інструкція

Якщо ситуація з вашої кредитної заборгованістю критична, якщо вам потрібна допомога професіоналів, але ви не знаєте з чого почати і куди звернутися   читайте нашу інструкцію.

У ній ви знайдете покроковий алгоритм дій.

Крок 1. Вибираємо компанію

Антиколекторських агентств і просто юридичних компаній, готових взятися за вирішення кредитних проблем і надати допомогу боржникам, зараз багато.

Вибираючи компанію, почитайте про неї відгуки на форумах і спеціалізованих сайтах. Вивчіть сайт самої компанії. Якщо на ньому немає інформації про саму компанію, якихось корисних інформаційних матеріалів, то краще відмовитися від послуг такої фірми. Серйозна компанія приділяє велику увагу своєму корпоративного ресурсу.

Можливо, компанія   учасник рейтингу у своїй сфері. Ознайомтеся з ними.

Вибирайте компанію, яка досить тривалий час веде свою діяльність у цій сфері і має підтверджений досвід виграних справ.

Вибираючи компанію, яка повинна допомогти вам позбавитися від кредитних проблем і головного болю з цього приводу, зберегти ваші нерви і гроші, не лінуйтеся зібрати якомога більше інформації, що підтверджує її професіоналізм та ділову репутацію. Пам'ятайте: від цього залежить успіх всього заходу.

Крок 2. Надаємо спеціалісту необхідні документи

Проаналізувавши відгуки про компанії-кандидата, ознайомившись з сайтом, переліком послуг та загальними умовами співпраці, ви зробили свій остаточний вибір.

Вибравши компанію, підготуйте необхідний пакет документів. Як правило, потрібно представити всі документи, що стосуються кредитного договору, за яким є проблеми.

Приблизний перелік необхідних документів:

  • кредитний договір з усіма додатками;
  • заставні документи (за їх наявності);
  • переписка з банком-кредитором або колекторами (якщо така є).

Ознайомившись з документами, кредитний юрист зможе зробити попередні висновки про складність проблеми і перспективи її вирішення. Фахівець запропонує всі можливі в цій ситуації варіанти вирішення проблеми. Це дозволить вибрати найбільш оптимальний.

Крок 3. Укладаємо договір

Після того, як основні моменти будуть обговорені, настає черга укладення договору. Я пропоную вам ознайомитися з прикладом такого договору.

Уважно читайте всі його пункти. Дивіться, що підписуєте. Особливу увагу звертайте на пункт «відповідальність сторін». Нерідко в договорах на послуги антиколекторів такий пункт просто напросто відсутній, і це вас повинно насторожити. Компанія, яка працює чесно, не боїться брати на себе відповідальність.

У договорах можна зустріти формулювання про те, що вносячи гроші за поточний місяць, замовник підтверджує, що послуги за попередній місяць виконані в повному обсязі і претензій за даний період до виконавця не має. Однак у цьому розділі немає ні слова про документ, який може підтвердити обсяг і перелік наданих послуг.

Таким документом може стати акт (докладний) про надані послуги, або короткий звіт, що містить в собі всі необхідні відомості. Вимагайте включення такого пункту в договір при його відсутності. Це дозволити контролювати виконавця, підвищить його відповідальність.

Крок 4. Оплачуємо послуги

Послуги антиколекторів можуть оплачуватися як одноразово, так і у вигляді абонплати. При разової оплати клієнт повинен її робити за кожну консультацію або іншу надану послугу.

При абонентської оплати клієнт вносить щомісячну плату в процентному відношенні від суми кредитної заборгованості (зазвичай 1%). Співробітництво клієнта-боржника і антиколлектрской фірми може тривати до півроку.

Крім того, представництво клієнта в суді оплачується окремо. Вартість такої послуги становить приблизно 5 тис. крб. Судових засідань зазвичай буває кілька.

Оплачувати послуги можна як готівкою, так і безготівковими способами.

Крок 5. Отримуємо докладний план дій для вирішення проблеми

Послуги антиколекторів надаються в 2 етапи: досудовий та представництво замовника-боржника в суді.

Під час досудового етапу юристи фірми-виконавця виконують ряд заходів.

Деякі з них:

  • аналіз стану справ боржника;
  • розробка варіантів вирішення проблеми;
  • розрахунок заборгованості клієнта і зіставлення з даними, отриманими від кредитора;
  • підготовка документів для врегулювання ситуації;
  • взаємодія з банком або колекторами.

Якщо на початковому етапі не досягнуто потрібного результату, вирішувати проблему доведеться в суді. У цьому випадку від замовника потрібна довіреність на антиколектора для представництва інтересів клієнта в судових засіданнях.

4. Професійна юридична допомога боржникам по кредитах   огляд ТОП-3 компаній по наданню послуг

Як і обіцяла   ловіть мою добірку компаній, які зможуть надати дієву допомогу кредитним боржникам.

Всі ці фірми з хорошою діловою репутацією, давно працюють в сфері юридичних послуг і мають у своєму штаті професійних кредитних юристів.

1) Правознавець

Правознавець руВирішення кредитних проблем боржників при їх зверненні до кредитних юристів більшою мірою залежить від професіоналізму згаданих фахівців. Щоб отримати дійсно якісну юридичну допомогу, скористайтеся послугами онлайн-сервісу «Правознавець.ua».

«Правознавець» — це цілодобова підтримка висококласних юристів з широким спектром професійних компетенцій. Фахівці порталу здатні знайти оптимальне рішення навіть самих складних проблем.

Будь-який відвідувач цього сервісу може задати онлайн питання та отримати відповідь відразу від декількох юристів. Це дозволяє звести можливість помилки до нуля. Вам не доведеться довго чекати, перші відповіді почнуть надходити вже через 15 хвилин.

Клієнтові надається можливість самостійно підібрати юриста. Консультації можна отримати як безкоштовно, так і на платній договірній основі. Причому середня вартість консультації становить всього 600 руб.

Якщо потрібно скласти який-небудь юридичний документ, то в цьому вам зможуть допомогти юристи «Правознавця».

2) Старт

Старт«Старт» — це московська юридична компанія, яка надає допомога кредитним боржникам вже більше 8 років на всій території РФ. За цей період компанія надала юридичну допомогу різної спрямованості 5046 клієнтам.

Компанія «Старт» готова:

  • знизити щомісячні платежі за кредитами своїх клієнтів;
  • зупинити зростання відсотків і штрафів;
  • збільшити термін кредитування;
  • провести процедуру банкрутства клієнтів-фізосіб;
  • позбавити від спілкування з банками-кредиторами і колекторами.

Для отримання консультації телефонуйте в офіс або залишайте заявку на сайті компанії   менеджери передзвонять в найкоротші терміни.

3) Закрий кредит

Закрий Кредит«Закрий кредит»- ще одна компанія, яка надає допомога кредитним боржникам через мережу з 30 своїх офісів, розташованих практично у всіх російських регіонах.

Компанія гарантує своїм клієнтам вирішення кредитних проблем будь-якої складності протягом 2 місяців. Вже через 24 години клієнта-боржника перестають турбувати банки-кредитори і колектори, оскільки спілкування з ними від імені клієнта починають вести високопрофесійні юристи-антиколектори.

Антиколекторська служба «Закрий кредит» у своїй роботі використовує тільки ті методи і способи, які відповідають російському законодавству.

5. Як діяти, якщо нічим платити за кредитом — 3 простих ради

Життєві обставини можуть перетворити у неплатника навіть самого відповідального позичальника.

Що ж робити в такому випадку? Читайте наші поради.

Порада 1. Почніть вирішувати проблему якомога швидше

«Наші проблеми не зникнуть тому, що ми закриємо очі і перестанемо на них дивитися» — сказав Уїнстон Черчілль багато років тому.

Не закривайте очі на проблему відсутності коштів для оплати своїх кредитних боргів. Чим раніше ви почнете шукати вихід з ситуації, тим швидше ви його знайдете.

Подумайте, чи можете ви позичити у своїх друзів, родичів або знайомих.

Можливо, ваша кредитна історія дозволить вам перекредитуватися на прийнятних умовах, пошукайте варіанти. Тільки не кидайтеся у вир з головою.

Перекредитування можна розглядати тільки якщо:

  • умови перекредитування не погіршують ваше нинішнє становище;
  • сума нового кредиту повністю перекриє наявні борги.

Пам'ятайте, чим швидше ви почнете вирішувати свої проблеми, тим більше штрафів і пені ви зможете уникнути.

Порада 2. Першими ініціюйте звернення в банк або колекторське агентство

При перших ознаках вашої фінансової неспроможності йдіть у свій банк або до колекторів, якщо кредит передана їм. Поясніть ситуацію, попросіть допомоги у вирішенні проблеми.

Як показує практика, в більшості випадків кредитори йдуть на зустріч. Ні банк, ні колекторів не приваблює перспектива появи у вас простроченої заборгованості, яка з поточної може дуже швидко перетворитися на довгострокову, а можливо і в безнадійну.

Вам можуть «заморозити» виплату відсотків на досить тривалий термін і тоді ви будете виплачувати тільки суму основного боргу. Або ж банк погодиться надати кредитні канікули. Вони можуть тривати до 3-х місяців. За цей час можна знайти додаткове джерело доходу (підробіток), реалізувати не використовуване майно і т. п.

Порада 3. Залучіть професійного юриста

Якщо у вас не вистачає досвіду у вирішенні фінансових проблем, ви погано орієнтуєтеся в законодавстві, то виходом для вас можуть стати послуги професійних юристів, наприклад, з антиколекторного агентства.

Досвідчений антиколектор, вивчивши вашу ситуацію і документи, зможе знайти законний варіант вирішення проблеми. Своєчасне звернення до професіоналів дозволить не тільки виплутатися з кредитної павутини, але і заощадить вам нерви.

Як допомогти собі позбавитися від боргів, дивіться у відеоролику.

6. Висновок

Якщо ви потрапили в боргову яму, пам'ятайте, безвихідних ситуацій не буває. Допомога боржникам можуть надати юридичні та антиколекторські компанії. При своєчасному зверненні не відмовлять у підтримці і самі кредитори. Не відстороняйтеся від проблеми, і вірне рішення обов'язково буде знайдено.

Бажаю читачам фінансового благополуччя та душевного спокою! Буду рада відповісти на ваші запитання по темі статті! Коментуйте, залишайте відгуки! Будемо вдячні!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Допомога боржникам — інструкція як отримати допомогу боржникові по кредиту за 5 кроків + поради як діяти, якщо нема чим платити кредит