Графологічна експертиза — інструкція провести аналіз підпису, почерку за 7 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи

Скільки коштує графологічна експертиза і від чого залежить її вартість? Чи можна відмовитися від графологічної експертизи підпису? Як формується ціна графологічного аналізу почерку?

Здрастуйте, дорогі друзі! З вами Ганна Медведєва   експерт бізнес-журналу .

Ви знали, що за почерком можна визначити стать, характер, вік і навіть ступінь сп'яніння людини? Або про те, що в деяких країнах графологическое дослідження   обов'язкова процедура при прийомі на роботу?

У цій статті я розповім про ці та інші цікаві факти, пов'язані з вивченням почерку людини. Ви дізнаєтеся, як провести графологічну експертизу і які види дослідження існують.

Читаємо до кінця — у фіналі вас чекає огляд компаній, в яких можна замовити незалежну експертизу почерку на вигідних для клієнта умовах.

Графологічна експертиза

Зміст
  1. Що таке графологічна експертиза і коли вона необхідна?
  2. Скільки коштує графологічна експертиза   огляд ТОП-4 факторів, що впливають на вартість послуги
  3. Як провести графологічну експертизу   покрокова інструкція
  4. Професійна допомога у проведенні графологічної експертизи   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. чи Можна відмовитися від проведення графологічної експертизи і чим це загрожує?
  6. Висновок

1. Що таке графологічна експертиза і коли вона необхідна?

Графологія   наука, що аналізує почерк і методи його дослідження.

Всебічне вивчення більш ніж 200 характеристик почерку дозволяє визначити особливості особистості людини і психічного стану, у якому він перебував при написанні тексту.

Графологічна експертиза — це судово-криміналістичне дослідження почерку і підпису, в ході якого встановлюється автор і його різні характеристики.

Експерту під силу встановити стать, вік, риси характеру, темперамент та інші відмітні особливості людини, чий почерк він вивчає. Можливо з'ясувати і умови, в яких текст був написаний   може бути, це було в рухомому транспорті, а може, на морозі, коли пальці замерзли і погано рухалися.

У публікації «Психіатрична експертиза» ви знайдете інформацію про те, як різні психічні стани людини можуть виявлятися в різних ситуаціях.

Ознаки почерку, за якими проводиться графологічна експертиза:

Ознака Опис
1 Розмір літер Букви бувають дуже маленькими, маленькими, середніми та великими
2 Нахил літер Нахил буває лівим або правим, а також легким або різким
3 Напрямок почерку Щодо горизонталі   прямі строчки, йдуть вгору або вниз
4 Размашистость і сила натиску Ступінь натиску поділяється на легку, середню, сильну і дуже сильну
5 Характер написання слів Тут зазначається, що з'єднує автор літери, пише їх віддалено один від одного або ж пише змішаним стилем
6 Загальна оцінка Відзначаються такі характеристики, як недбалість і акуратність почерку, розбірливість і погана читаність, калиграфичность і т. д.

Цікаво, що графологічна експертиза актуальна не тільки при розслідуванні кримінальних справ і фінансових злочинів. Вона успішно застосовується і в повсякденному житті.

Яким чином? Дуже просто. Оскільки експертиза почерку може сказати практично все про характер і психологічних особливостях особистості, її використовують при прийомі на роботу.

Статистика довела, що графологическое дослідження на порядок ефективніше і достовірніше традиційних психологічних тестів, які додаються до заяви претендентів на робоче місце.

Навіть не бачачи людину, за його почерком можна визначити, який у нього характер, наскільки серйозно та відповідально підходить до виконання службових обов'язків і чи вміє він уживатися в колективі. У США методика дослідження почерку при підборі кадрів застосовується повсюдно.

Приклад

Компанія шукає досвідченого і компетентного юриста, щоб зарахувати його в штат. Після ретельного відбору залишилося кілька претендентів. Усі вони мають великий досвід і хороші рекомендації. Всі успішно пройшли співбесіду.

Керівництво компанії в глухому куті   кого ж взяти?

Звернувшись за допомогою до графології, керівник зміг об'єктивно оцінити доцільність роботи кожного кандидата і зробив вибір. Подальше тривале співробітництво стало доказом того, що графологічна експертиза виявилася доцільною і своєчасною.

У статті «Почеркознавча експертиза» ви знайдете інші подробиці цього дослідження.

2. Скільки коштує графологічна експертиза   огляд ТОП-4 факторів, що впливають на вартість послуги

Компанії, в яких проводиться графологічна експертиза, вказують вартість послуг в прайсі на сайті.

Нескладно здогадатися, що остаточна ціна за кожен конкретний замовлення встановлюється в залежності від різних факторів.

Фактор 1. Зношеність документа

Чим старіше документ, тим важче його досліджувати. Поверхня паперу з часом затирається, документ мнеться, піддається впливу рідин, сонячних променів і псується від інших негативних факторів.

Має значення і те, якою зразок наданий на експертизу. В ідеалі це має бути оригінал документа, але коли його немає, деякі компанії беруться проводити дослідження з копії. Експертизу копії робити значно складніше. При цьому достовірність результатів знижується.

Про те, як досліджуються документи, які підробляють за допомогою різних технічних засобів, читайте публікацію «Технічна експертиза документів».

Фактор 2. тексту

Зазвичай на експертизу потрібно кілька зразків почерку або підпису. Дослідження першого тексту буде найдорожчим, наступних   трохи дешевше.

Але в цьому є своя перевага. Як правило, чим більше документів надається на експертизу, тим більшу знижку ви можете отримати.

Вартість графологічної експертизи

У статті «Техніко-криміналістична експертиза документів» ви дізнаєтеся про дослідження не тільки документів, але і власне технічних засобів, за допомогою яких вони виготовляються.

Фактор 3. Складність умов роботи

Роботу з дослідження почерків ускладнюють різні фактори.

Наприклад:

  • давність створення документа;
  • копію замість оригіналу;
  • погану якість зразка;
  • несформований почерк (людину, яка не досягла 25-30 років).

Будь такий фактор вплине на підсумкову вартість експертизи.

Фактор 4. Терміновість проведення експертизи

Якщо справа не терпить зволікань, в договорі додається пункт про терміновості проведення дослідження. За певну суму роботу над вашим замовленням почнуть раніше від інших.

Однак доплата за терміновість досить значна. Приготуйтеся до того, що вона буде складати до 100% від загальної суми.

Стаття «Бухгалтерська експертиза» розповість вам, як розкриваються суперечності виявляються факти розкрадання в бухгалтерській документації.

3. Як провести графологічну експертизу   покрокова інструкція

Звичайно, найчастіше графологічна експертиза замовляється органами дізнання. Але результат незалежного дослідження також має юридичну силу.

Подивимося, як проводиться ця процедура в приватному порядку.

Крок 1. Отримуємо постанова суду про необхідність проведення експертизи

Коли у суду чи слідства виникла необхідність у графологічній експертизі, видається постанова. Найбільш актуально це в справах про економічні злочини, коли підробляються розписки, договори та інші документи, за якими потім відбуваються фіктивні фінансові операції.

Експертизу можна замовити і незалежну. Бувають випадки, коли одна із сторін не згодна з результатами проведеної судової експертизи. Тоді потрібно подати клопотання на повторне дослідження.

Крок 2. Вибираємо експертну компанію

Якщо ви розраховуєте отримати об'єктивний висновок, не користуйтеся послугами експертів, рекомендованих наслідком, а шукайте компанію самостійно. Звичайно, бажано отримати особисті рекомендації від знайомих, але якщо таких не знайшлося, зверніться до всесвітнього джерела інформації   інтернету.

Кожна солідна експертна організація має ліцензії, свідоцтва та інші офіційні документи. До речі, це правило поширюється і на кожного конкретного експерта, який працює в компанії. У всіх незалежних установ є сайти, де можна вивчити відгуки клієнтів і задати онлайн питання, що цікавлять вас.

Вивчення експертної компанії

Якщо ж ви боїтеся, що самостійно не зможете об'єктивно оцінити діяльність компанії, зверніться до сайту «Правознавець». Незалежно від того, в якій області країни ви знаходитесь, ви завжди знайдете потрібного фахівця з більш ніж 16 тисяч співпрацюють з сайтом юристів.

Тут вам допоможуть зробити правильний вибір, допоможуть оформити документи, а при необхідності нададуть підтримку в суді. Сайт працює оперативно. Якщо ж ви скачаєте мобільний додаток, то ваше обслуговування значно прискориться.

Правовед.ги зарекомендував себе як надійний партнер по всій країні. Співпрацювати з ним зручно, просто і вигідно.

Крок 3. Оплачуємо послугу і укладаємо договір

Після обговорення і консультації експерта складається договір, куди включається список послуг. Саме з цього складається підсумкова сума замовлення. Треба вказати і додаткові послуги (наприклад, транспортні або поштові витрати), а також можливі обставини, за яких загальна сума буде змінюватися.

Коли договір підписаний, проводиться оплата. Як тільки ви зробите це, експерт починає дослідження.

По темі вивчення текстів читайте ще одну публікацію на нашому сайті — «Автороведческая експертиза».

Крок 4. Узгоджуємо час проведення експертизи

Терміни встановлюються в залежності від поставлених завдань та обсягу робіт. Стандартно це 5-10 днів.

Термінові замовлення робляться набагато швидше, і, як ми вже згадували, коштують значно дорожче. У будь-якому випадку час для експертизи має зазначатися у договорі, навіть якщо вона проводиться в загальному порядку.

Крок 5. Надаємо необхідні матеріали

Дослідження неможливо без своєчасно наданих матеріалів.

Для проведення експертизи фахівця потрібні:

  • документ, який буде досліджуватися;
  • порівняльні зразки почерку.

Кількість зразків, які потрібно надати, залежить від поставлених перед експертизою завдань. Наприклад, для визначення справжності почерку достатньо 5 сторінок, для порівняльного аналізу почерку — 20 сторінок, а для виявлення навмисного спотворення почерку — не менше 30 сторінок.

Якщо досліджується підпис, то експерту необхідно не менше 3 зразків.

Більш детально про це — у публікації «Експертиза підпису».

Крок 6. Чекаємо проведення експертизи

Коли все оформлено і внесена оплата, залишається тільки чекати результатів експертизи. Якщо експертна установа знаходиться в іншому місті, до часу проведення дослідження додасться час доставки експертного висновку.

Можливо, в ході експертизи з'ясується, що наявних зразків недостатньо. Тоді потрібно буде надати додаткові екземпляри.

Крок 7. Отримуємо експертний висновок

На завершення всього процесу ви отримаєте експертний висновок   письмовий документ, в якому експерт дає відповіді на всі поставлені питання. Зверніть увагу на те, що висновки повинні бути аргументовані.

Обов'язково перевірте правильність оформлення висновку. Крім реквізитів експертної установи, висновок має містити інформацію про експерта   прізвище, ім'я, по батькові та кваліфікацію.

Стаття «Незалежна експертиза» дасть і іншу інформацію про те, як краще організувати незалежне дослідження.

4. Професійна допомога у проведенні графологічної експертизи   огляд ТОП-3 експертних компаній

Тепер познайомимося з деякими відомими компаніями, в яких можна замовити графологічну експертизу.

Пропонуємо огляд трьох найбільш надійних і компетентних організацій.

1) Центр судових експертиз і досліджень «Формула»

ФормулаКомпанія з багаторічним стажем якісно виконає будь-яку експертизу. Тут проведено вже тисячі самих різних досліджень, і безліч задоволених клієнтів залишили позитивні відгуки на сайті. Організацію рекомендують Арбітражні суди.

Центр має в своєму розпорядженні сучасними лабораторіями, де дослідження проводяться на лазерному, ультразвуковому та комп'ютерному обладнанні. Професійні і досвідчені експерти різних науково-технічних напрямів працюють в команді, яка утворює основу центру «Формула».

Компанія працює на всій території РФ. Ви можете звернутися безпосередньо в московський офіс, а можете зв'язатися з працівниками через інтернет або по телефону. Віддаленість від компанії замовника не виступає перешкодою у проведенні дослідження, а часто навпаки, сприяє отриманню об'єктивного висновку.

2) Експертно-консультаційний центр «Графо-Логос»

графо-логосЦентр проводить судові та досудові експертизи, технічні випробування, оцінку результативності використання нових науково-методичних розробок, а також рецензує експертні висновки. Вам нададуть безкоштовну консультацію та юридичну допомогу з усіх питань, які у вас виникли.

Компанія закликає активно використовувати графологічну експертизу для максимально результативного набору працівників на підприємство і вирішення інших питань, пов'язаних з ефективною розстановкою кадрів. За результатами дослідження ви зможете об'єктивно оцінити доцільність роботи кожного співробітника.

В команді «Графо-Логос» працюють справжні професіонали. Всі експерти мають високі кваліфікації та великий стаж. Серед клієнтів центру ви побачите великі державні та недержавні установи.

3) Федерація судових експертів

Федерація судових експертівЦе найпотужніший у альянс незалежних дослідницьких компаній і експертів. Сюди подаються заявки на проведення експертиз від Арбітражних судів приблизно 40 регіонів РФ. Великий відсоток всіх досліджень проводиться саме за дорученням правоохоронних і судових органів.

Консультативна підтримка з будь-яких питань, що стосуються експертиз, надається співробітниками безкоштовно. Безкоштовно ж вам допоможуть скласти аргументоване клопотання про призначення експертизи. При необхідності експерт захистить висновок у суді.

На сайті є великий перелік виконуваних експертиз, де докладно розповідається про кожному виді дослідження. Тут же можна замовити експертизу у відповідному розділі. Контакти за телефонами, електронною поштою або в московському офісі. Для зручності клієнтів є декілька варіантів оплати послуг.

5. Чи можна відмовитися від проведення графологічної експертизи і чим це загрожує?

Якщо графологічний аналіз почерку призначається обвинуваченому, то вибору у нього, природно, немає. Тому винесене в підзаголовок розділу питання більше актуальний для свідка.

чи Можна відмовитися від проведення графологічної експертизи

Однак однозначну відповідь дати непросто. Фахівці стверджують, що багато чого залежить від ситуації. Але якщо слідчий визнав за потрібне провести графологічну експертизу, свідок зобов'язаний надати зразки почерку.

Зразки потрібні 3 видів:

  • вільні (наприклад, особисті записи, тобто документи, не пов'язані з кримінальною справою);
  • умовно-вільні (текст довільного змісту, який свідок повинен надати для слідства безпосередньо в кабінеті слідчого);
  • експериментальні (документ, який необхідно досліджувати).

Звичайно, свідок може відмовитися від надання вільних зразків. Однак слідчий вправі вилучити. Для цього виноситься постанова про виробництві виїмки документів з робочого місця або ж слідчий отримує дозвіл суду на проведення обшуку за місцем проживання.

Якщо свідок категорично відмовляється надати умовно-вільні зразки свого почерку, змушувати його не будуть. Але тоді на експертизу передаються тільки вільні зразки, за якими експерт зробить висновок.

Пам'ятайте і про те, що на будь-які дії представників правоохоронних органів, які ви вважаєте неправомірними, можна подати клопотання або скаргу.

У статті «Судова експертиза» розповідається про інших видах судових досліджень.

На завершення пропонуємо переглянути відеоролик, на якому досвідчений графолог розповідає, як потрібно правильно робити зразки почерку для експертизи в якому разі документи непридатні для графологічної дослідження.

6. Висновок

Графологічна експертиза — це всебічне дослідження почерку і підпису. Процедура проводиться як в судовому, так і позасудовому порядку. При необхідності результати можна оскаржити і знайти самостійно незалежного експерта, щоб отримати об'єктивні результати.

Дорогі читачі! Ми сподіваємося, що інформація була для вас цікавою та корисною. Ставте оцінки та діліться своїми думками в коментарях. І будьте успішні!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Графологічна експертиза — інструкція провести аналіз підпису, почерку за 7 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи