Незалежна експертиза телефону — 7 простих етапів проведення експертизи мобільного телефону + 3 ради як прискорити експертизу

Де провести незалежну експертизу мобільного телефону? Скільки коштує експертиза стільникового телефону? Як зробити незалежну експертизу телефону?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас вітає один із авторів публікацій онлайн-журналу    Ганна Медведєва.

Мою нову статтю я присвятила незалежній експертизі телефону. Чи варто говорити про те, що ця тема не тільки цікава, але і актуальна. Мобільними телефонами користуються абсолютно всі.

При цьому добра половина споживачів стикається з неякісним товаром, технічним обслуговуванням або ремонтом, а багато продавців   з різними хитрощами, до яких вдаються нечесні покупці. І тим, і іншим відомі труднощі, які виникають у подібних випадках.

Про те, як успішно відстояти свої права за допомогою незалежної експертизи, ми і поговоримо.

Незалежна експертиза телефону

Зміст
  1. Що таке незалежна експертиза телефону і для чого вона проводиться?
  2. Коли може знадобитися проведення експертизи телефону   огляд основних ситуацій
  3. Скільки коштує незалежна експертиза телефону?
  4. Як проводиться незалежна експертиза телефону — 7 основних етапів
  5. Де провести незалежну експертизу телефону   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Як прискорити незалежну експертизу телефону — 3 простих ради
  7. Висновок

1. Що таке незалежна експертиза телефону і для чого вона проводиться?

Для початку дамо визначення поняття.

Незалежна експертиза телефону — це технічне дослідження характеристик пристрою з метою визначити його стан і виявити дефекти, а також можливі або точні причини виникнення несправності.

Чому ми говоримо саме про незалежну експертизу? Як правило, експертиза проводиться у спірних випадках, коли потрібно з'ясувати, з чиєї вини телефон вийшов з ладу.

Це може бути:

  • заводський брак;
  • підробка;
  • неналежна експлуатація;
  • самостійні спроби ремонту і т. д.

Приклад

Іван Смирнов купив в магазині смартфон, але через тиждень приніс його назад. Він стверджує, що апарат, пропрацювавши кілька днів, сам собою відключився і не включається, і вимагає замінити його на аналогічний, який би працював справно.

Продавець відмовляється приймати пристрій, аргументуючи це тим, що смартфон на момент продажу був у робочому стані, а магазин працює тільки з солідними постачальниками і продає якісний товар.

Що робити?

У подібних випадках приходить на виручку незалежна експертиза.

Для чого проводиться експертиза телефону:

З ініціативи покупця З ініціативи продавця
1 Повернути кошти за неякісний товар Довести, що несправність сталася з вини покупця
2 Знизити вартість телефону Довести, що телефон не має заводського браку
3 Обміняти товар на інший Відмовитися від обміну на законних підставах
4 Провести ремонт телефону за рахунок продавця або виробника Не робити безкоштовний ремонт

Категорії апаратів, які потрапляють під експертизу:

  • мобільні (мобільні) телефони;
  • комунікатори (смартфони);
  • телефони VIP-класу.

Природно, що експертиза, проведена представником фірми-продавця, буде проходити без присутності покупця і може непомітно приховати деякі невигідні нюанси. А експертиза з ініціативи покупця може прийняти його сторону.

Тому, коли виникає така необхідність, резонно звернутися до незалежного експерта. Тоді ви отримаєте об'єктивну оцінку стану телефону і з'ясуйте причину його несправності.

Про загальні правила і нюанси даної процедури читайте у статті «Незалежна експертиза».

2. Коли може знадобитися проведення експертизи телефону   огляд основних ситуацій

Незалежна експертиза стільникових телефонів необхідна в тих випадках, коли немає однозначного виходу з ситуації. Розглянемо найпоширеніші з них.

Ситуація 1. Поломка телефону раніше закінчення гарантійного строку

Або він зовсім перестав функціонувати, або робота залишає бажати кращого. У будь-якому випадку обурення покупця зрозуміло та обґрунтовано — ми купуємо річ з розрахунком користуватися нею не рік гарантійного терміну, а набагато довше.

Однак і продавець повинен був упевнений в тому, що товар спочатку був з шлюбом. Тому що нерідкі випадки, коли покупець ненавмисно завдає телефону шкоду і намагається замаскувати під заводський дефект.

Ситуація 2. Телефон вийшов з ладу, без зовнішнього втручання

Припустимо, що ніхто не хитрує і все чесно. Таке теж буває. На телефон не сідали, його не кидали з п'ятого поверху на асфальт, не намагалися розкрити і не скупали в пральній машині. Він справно функціонував, але якось без всяких видимих причин просто виключився і більше не включається.

А магазин продав вже велику партію аналогічного товару і не отримав жодного повернення. Тоді-то і буде дуже до речі незалежний експерт, який зможе визначити, що ж трапилося з телефоном насправді.

Ситуація 3. Розбіжності між покупцем і продавцем

Це найвідоміший випадок. Покупець вимагає справедливості, стверджуючи, що він не заподіював шкоди пристрою. Продавець, у свою чергу, відмовляється приймати товар, оскільки він продав його в справному стані. До того ж експертиза фірми-виробника не виявила виробничого браку.

Такі ситуації трапляються також після ремонту (навіть гарантійного). Тому, якщо нам не хочеться втрачати витрачені кошти, беремо апарат і вирушаємо на пошуки незалежної експертизи.

Ситуація 4. Звернення покупця до суду

Крайня ситуація — це звернення в суд. Вдаються до цього, коли домовитися не вдається взагалі ніяк. Хоча ми б не радили доводити справу до суду. Навіть якщо вам вдасться виграти процес, ви витратите купу часу і нервів. А якщо не вдасться, то ще й втратите кошти, витрачені на покупку телефону.

Коли покупець або продавець звертається до суду, проводиться державна судова технічна експертиза. Більш докладно про неї ви можете прочитати в статті «Судова експертиза».

3. Скільки коштує незалежна експертиза телефону?

Сказати точно, у скільки обійдеться незалежна експертиза мобільного телефону, досить важко. Ціна цієї послуги в кожному індивідуальному випадку буде своя, оскільки впливають на неї різні фактори.

Ось деякі з них:

  • модель телефону;
  • вартість телефону;
  • ступінь складності роботи;
  • цінова політика компанії;
  • ступінь дослідження;
  • методи дослідження;
  • терміновість роботи.

Один з основних факторів — це ступінь складності моделі. Чим більше в телефоні наворотів, тим більше буде коштувати його експертиза. Природно, що дослідження смартфона обійдеться в рази дорожче, ніж звичайного кнопкового телефону з мінімальним набором функцій.

Крім того, існує такий пункт, як визначення фальсифікації апарата. Якщо крім оцінки стану телефону потрібно визначити, підробка це чи оригінальний апарат, це дещо збільшить загальну суму за експертизу.

Істотно підвищать ціну додаткові методи, якщо в них виникне необхідність   лабораторні, органолептичні або фізико-хімічні дослідження. Для проведення додаткових видів експертизи потрібні лабораторні умови та спеціальне обладнання.

Скільки коштує незалежна експертиза телефону

Велике значення має і те, яке обличчя замовляє експертизу. Фізичні особи витратять менше коштів, ніж юридичні, а держустанови взагалі отримують знижку 10-30%.

У цілому, можна назвати приблизний діапазон, в розмірі якого варіюється вартість експертизи телефону. Нижній поріг   2000 рублів, а верхній   20000 р

4. Як проводиться незалежна експертиза телефону — 7 основних етапів

Незалежна експертиза телефону складається з декількох етапів. Умовно їх можна розділити на 2 частини   підготовка і власне експертиза.

Етап 1. Вибір експертної компанії

Звичайно, перше питання, яке постає перед вами — це де провести незалежну експертизу телефону? Можна звернутися в будь-яку компанію, яка займається проведенням подібних тестувань. Але краще заздалегідь з'ясувати рівень компетентності фірми.

Ми радимо орієнтуватися на 2 показника серйозності експертної організації:

  • є у неї відповідні ліцензії на проведення такої діяльності;
  • видає вона по закінченні дослідження письмовий висновок про результати тестування.

Якщо є можливість, вивчіть відгуки про компанії інших клієнтів і пошукайте рекомендації.

Етап 2. Оплата послуг та укладення договору

Уважно вивчайте договір на надання послуг, щоб не виникло додаткових непорозумінь. Коли визначитеся з необхідними видами дослідження, перелік потрібно внести в договір.

В залежності від послуг визначається і загальна вартість експертизи. Буде це повна експертиза або окремі її види, залежить від того, з якою метою ви його проводите.

Етап 3. Візуальний огляд телефону

Експерт може помітити такі дрібниці, які покупець або продавець запросто не побачать. Наприклад, мікротріщини на корпусі та інші нюанси, які можуть впливати на роботу телефону і говорять про механічних пошкодженнях   падінні, спробах розтину, вплив рідини і т. д.

Потім перевіряється робота апарату з підключеним зарядним пристроєм і без нього, а також з сім-картою і в автономному режимі. Тобто йде повне тестування технічних характеристик.

Етап 4. Перевірка наданої документації

Документи потрібно надати всі — від тих, що входять в заводську комплектацію, до товарного чека магазину. Для чого це потрібно?

По-перше, якщо ще не закінчився термін гарантії, документи потрібні для майбутнього обміну або гарантійного ремонту (в залежності від того, що покаже експертиза).

По-друге, на експертизи перевіряється відповідність моделі та параметрів, які вказані в документах, тим, якими наділений телефон.

В-третіх, якщо знадобиться судове втручання, документи потрібні для підтвердження того, що покупець дійсно купив саме цей телефон такого-то числа в такому-то магазині.

Етап 5. Оцінка технічної несправності телефону

Після зовнішнього огляду експерт розкриває телефон, щоб дослідити його внутрішній стан. Тут також в першу чергу визначається, чи не потрапила всередину волога, чужорідні частинки і немає механічних ушкоджень, отриманих внаслідок падіння або удару.

Флеш-карта перевіряється на наявність шкідливого програмного забезпечення, а батарея тестується, якщо телефон швидко розряджається або не заряджається зовсім. При цьому використовуються лупа, плоскогубці, викрутки, помпи і спеціальні прилади.

Етап 6. Проведення спеціалізованих досліджень

Окремий етап експертизи   виявлення підробки. Це сумно, але на вітчизняному ринку контрафактна продукція займає більше 20% від загального числа. Від цього страждають і споживачі, і серйозні виробники, на репутації яких це незмінно відбивається не найкращим чином.

Фахівець з експертизи звіряє заводські номера IMEI (міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання). Він повинен бути і на упаковці, і на батареї телефону. Крім того, всі офіційні пристрої проходять перевірку на безпеку. Про це говорить наявність наклейки зі знаком РосТеста під батареєю.

Етап 7. Аналіз отриманої інформації та складання звіту

Після повної експертизи фахівця потрібно зробити остаточний висновок про стан і технічні характеристики телефону. Якщо приводом для експертизи була поломка пристрою, експерт вказує на ушкодження і встановлює причини їх виникнення.

Висновок вам зобов'язані надати в письмовому вигляді, оформлена за всіма правилами. Адже цей документ буде доказом, що ви не завдавали шкоди телефону або що вам його продали його в робочому стані.

За схожою темі читайте на нашому сайті статтю «Оцінка майна».

На жаль конфліктні ситуації — не рідкість. Тому в будь-якому спірному випадку краще всього проконсультуватися з фахівцями. Звернувшись за кваліфікованою допомогою і озброївшись необхідною інформацією, ви будете знати, як відстояти свої права, і відчувати себе впевненіше. Ми порекомендуємо компанію «Правознавець.ua»   сервіс онлайн-консультацій.

Тут працює велика кількість юристів, і можна знайти грамотного спеціаліста в будь-правової галузі. Безкоштовні відповіді на свої питання і розгорнуті платні консультації на сайті Правознавець.ру отримало вже безліч клієнтів по всій країні.

5. Де провести незалежну експертизу телефону   огляд ТОП-3 компаній по наданню послуг

Щоб довго не шукати, де зробити незалежну експертизу телефону, пропонуємо вам познайомитися з деякими фірмами, які спеціалізуються на оцінці та тестуванні побутової техніки та електроніки.

1) Незалежна експертно-оціночна бюро

Незалежна експертно-оціночна бюроКомпанію створила у 2006 році команда професійних експертів з багаторічним стажем в області оціночної діяльності. Тепер це солідна організація, яка може похвалитися відмінною репутацією і бездоганною системою оцінки і експертизи.

Експертно-оціночна бюро працює в двох напрямках:

  • незалежна експертиза та оцінка будь-яких видів власності;
  • юридична допомога.

Оцінка телефону тут виробляється двох видів: товарознавча і оцінка вартості. Досвідчені експерти виявлять усі виробничі дефекти та експлуатаційні пошкодження. Висновок про причини несправності ви отримаєте максимально точне.

Компанія працює в і Московській області.

2) Центр Експертиза

Центр ЕкспертизаЩе одна професійна організація, яка пропонує повний спектр оціночних та експертних послуг в самих різних областях. Компанія працює з найвищим світовим стандартам і відрізняється високим рівнем професіоналізму своїх співробітників.

При експертизі телефону ви отримаєте висновок про:

  • виробничих дефектів;
  • механічних дефектах;
  • причини несправності;
  • технічному стані;
  • придатності телефону до подальшої експлуатації;
  • доцільності ремонту;
  • відповідно телефону зазначеної моделі.

Компанія відрізняється оперативністю і пропонує доступні ціни. На сайті можна залишити заявку на безкоштовну консультацію експерта.

3) Центр незалежних експертиз «Захист»

ЗахистБільш ніж за 10 років компанія заробила гарну репутацію не тільки клієнтів, але навіть у конкурентів. Фахівці «Захисту»   професіонали високого рівня, що підтверджується численними сертифікатами. Тут працюють швидко і до кожного замовника застосовується індивідуальний підхід.

Експертиза стільникових телефонів винесена в окрему категорію. Ви отримаєте повну оцінку всіх параметрів вашого телефону і експертний висновок, має статус офіційного документа, який можна використовувати в суді як докази.

Зв'язатися з контактною особою з усіх питань можна по телефону, написавши на електронну адресу або звернувшись безпосередньо в московський офіс.

6. Як прискорити незалежну експертизу телефону — 3 простих ради

На стандартну процедуру експертизи телефону йде не так багато часу. Зазвичай від 5 до 10 днів. Якщо ж ви не хочете або не можете стільки чекати, можна прискорити процес.

Порада 1. Підготуйте всі документи заздалегідь

Вони знадобляться в будь-якому випадку, навіть якщо справа не дійде до суду. Якщо телефон ще на гарантії, то без документів його взагалі відмовляться прийняти. Якщо потрібно судова експертиза, вони тим більш необхідні.

Як прискорити незалежну експертизу телефону

У пакет документів входять не тільки всі вкладиші, які лежали в упаковці на момент покупки (у тому числі і сама упаковка), а також касовий чек і товарна накладна з печаткою.

Тому ще при покупці подбайте про те, щоб продавець не забув їх видати. Без чека ваші претензії можуть взагалі не прийняти, хоча відсутність чека не є законною підставою для відмови.

Порада 2. Замовте експрес-оцінку

У кожній компанії існують не тільки свої розцінки, але і встановлені строки. Однак, якщо ви впевнені у своїй правоті на 100%, замовте експрес-оцінку. Вона обійдеться дорожче стандартної, але окупиться, коли ви виграєте справу в суді. Експрес-оцінка заощадить ваш час.

У цьому випадку ви отримаєте висновок через 1-2 дні. Погодьтеся, що при купівлі бракованого товару це суттєво прискорить процес повернення грошей або обміну телефону на робочий.

У статті «Оцінка збитку» читайте про те, як проводиться експертиза на предмет оцінки заподіяної шкоди різного ступеня.

Порада 3. Користуйтеся спеціальними послугами компанії

Фірми з проведення експертизи можуть надавати й інші послуги своїм клієнтам. Наприклад, це буде юридична консультація у складних випадках або консультація експерта.

Які зі спеціальних послуг вибрати, залежить від вашої ситуації, адже всі вони індивідуальні. Додаткові консультації можуть бути і безкоштовними, і на платній основі.

Подивившись відеоролик, ви отримаєте ще деякі слушні поради щодо проведення незалежної експертизи телефону.

7. Висновок

Дорогі друзі! Тепер ви знаєте, що таке незалежна експертиза телефону, скільки коштує незалежна експертиза телефону і в яких випадках вона може знадобитися. А також маєте уявлення про те, як діяти і до кого звертатися в неоднозначних ситуаціях.

Знати корисну інформацію добре. Але всім нашим читачам ми бажаємо, щоб конфліктні ситуації обходили вас стороною, будь ви власник магазину стільникових телефонів або звичайний покупець!

Залишайте оцінки і пишіть коментарі, діліться своїм досвідом   кому-то він обов'язково стане у нагоді. Всім удачі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Незалежна експертиза телефону — 7 простих етапів проведення експертизи мобільного телефону + 3 ради як прискорити експертизу