Банкрутство юридичних осіб — покрокова інструкція 2016 року + професійний супровід при банкрутстві підприємств

Як відбувається банкрутство підприємства? Що таке конкурсне виробництво і спостереження при банкрутстві компанії? Хто такий арбітражний керуючий і як відбувається супровід банкрутства ТОВ?

Привіт читачам і відвідувачам сайту .ru! На зв'язку постійний автор журналу – Денис Кудерин.

У новій статті ми продовжуємо тематику банкрутства. Сьогодні ми поговоримо про неспроможність юридичних осіб – компаній, організацій, фірм, банків та інших установ.

Матеріал буде корисний як початківцям, так і досвідченим бізнесменам: завжди корисно знати, як потрібно діяти у випадку тривалих фінансових труднощів.

Отже, поїхали!

Банкрутство юридичних осіб

1. Банкрутство юридичних осіб – передумови і ознаки

Неспроможність юридичних осіб – це коли підприємство не здатне погасити наявну заборгованість перед кредиторами у вигляді стабільного погіршення фінансового становища.

Будь-який суб'єкт може бути визнаний банкрутом, за винятком державних установ, релігійних організацій та політичних партій.

Фінансову неспроможність фіксує арбітражний суд, коли їм зібрані і підтверджені докази неплатоспроможності компанії.

Процедура банкрутства ініціюється самим боржником, або його кредиторами. Процес визнання неспроможності починається з подачі заяви в судові органи.

Приводи для порушення справи:

  • заборгованість за кредитами понад 300 000 руб.;
  • відсутність виплат протягом 3 місяців;
  • борги по зарплаті співробітникам.

Якщо особу визнано неспроможним, кредитори вже не вправі звертатися до боржника безпосередньо з приводу стягнення заборгованості. Тепер всі питання вирішують загальні збори і представники арбітражного суду.

На час визнання банкрутства нерідко призначається фінансовий керівник, який бере на себе функції керівника компанії.

Рішення з приводу процедур банкрутства приймається в терміни, що не перевищують 3 місяців з дня подачі заяви.

Причин банкрутства – маса, починаючи з загального погіршення економічної ситуації в регіоні, країні і закінчуючи кліматичними факторами.

Об'єктивні причини руйнування:

  • слабка стратегія розвитку компанії;
  • непрофесійне керівництво;
  • помилки в роботі співробітників;
  • неправильна цінова політика;
  • тиск з боку конкурентів.

Зараз головний фактор неспроможність комерційних структур в РФ – зниження купівельної спроможності населення у зв'язку з затяжною економічною кризою.

Ознаки банкрутства

Головний ознака банкрутства – неплатоспроможність юридичної особи. Коли суб'єкт не може здійснювати виплати за кредитами протягом 3 місяців, це привід заявити про банкрутство підприємства.

Є й неформальні ознаки неспроможності – збільшення дебіторської заборгованості, зміна грошового балансу фірми, затримки виплат інвесторам і співробітникам.

Детальніше про те, що таке банкрутство – в оглядовій статті по цій темі.

2. Кому і для чого потрібно банкрутство юридичної особи?

Визнання неспроможності – це можливість для боржника переглянути умови кредитних зобов'язань і хоча б на час припинити регулярні виплати по боргах.

Банкрутство не звільняє від заборгованості тотально, але дозволяє виконати боргові зобов'язання іншими способами. Поки що у боржника є які-небудь активи – рухоме або нерухоме майно – він буде продовжувати виплати за боргами, але після банкрутства форма погашення стане принципово інший.

Довгострокова мета процедури банкрутства для компаній – це ліквідація бізнесу (рідше – кардинальна реорганізація).

Іноді визнання неспроможності ініціюється податковими органами. Це відбувається у разі, коли боржники не поспішають заявляти про банкрутство, а кредиторам недоступна інформація про фінансовий стан організації.

Про те, як оголосити себе банкрутом, в нашому журналі є розгорнутий матеріал.

Хто може розпочати процедуру банкрутства юридичної особи?

Список осіб, здатних розпочати справу про банкрутство юридичних осіб, великий.

Заяву можуть подати:

  • керівники компанії (виконавчі органи);
  • власники підприємства;
  • засновники і учасники компанії-боржника;
  • кредитори;
  • соціальні структури;
  • державні прокурори.

Для визнання банкрутства боржника за його наявності об'єктивних ознак – це передбачена законом обов'язок.

Всі подробиці про процедури банкрутства – в окремій публікації блогу.

3. Визнання юридичної особи банкрутом – 5 основних етапів

Неважливо, хто виступає ініціатором визнання неспроможності, суд діє за встановленою законодавством схемою. Вибір процедури банкрутства – прерогатива арбітражного суду.

Процес банкрутства – тривалий, поетапний і вимагає певних фінансових витрат від компанії. Арбітражний суд та його представники діють неупереджено, але не безкорисливо: послуги тимчасового керуючого і самого органу оплачуються з кишені боржника.

Існує кілька етапів банкрутства (вони ж іменуються процедурами). Початкова стадія – це завжди спостереження, а от подальші дії залежать від результатів попереднього ув'язнення.

Можуть бути ініційовані наступні процедури:

  • фінансове оздоровлення;
  • зовнішнє керівництво;
  • конкурсне виробництво (реалізація майна на торгах);
  • мирову угоду.

Етапи не обов'язково йдуть у зазначеному вище порядку. Деякі стадії банкрутства (скажімо, зовнішнє керівництво) можуть бути виключені з процесу зовсім. Або, наприклад, «мирний договір» сторони підписують відразу після стадії спостереження.

Розглянемо кожну з процедур докладно.

Етап №1. Спостереження

Перша стадія визнання банкрутства.

Завдання процедури спостереження:

  • провести грамотний аналіз активів підприємства і забезпечення їх збереження;
  • скласти список кредиторів;
  • підрахувати попередні розміри заборгованості;
  • з'ясувати, чи існує можливість відновити платоспроможність компанії.

На період спостереження арбітражним судом призначається тимчасовий управляючий. Він займається неупередженою оцінкою ситуації і приймає компетентні рішення.

Тимчасовий керівник

Керівництво компанії під час спостереження дещо обмежується в правах – всі рішення організаційного і виробничого характеру приймаються за погодженням з тимчасовим керуючим.

Згадане особа діє від імені і за дорученням суду. Саме воно має право вирішити, чи потрібно відсторонити на час процедури чинного керівника компанії і варто згортати виробничий процес. Керуючому відкриті будь-які відомості про підприємстві, в тому числі – секретні.

Етап спостереження обмежений у термінах: його тривалість не повинна перевищувати семи місяців. Після завершення процедури керуючий передає до суду звіт про виконану роботу.

У звіті докладно представлені:

  • відомості про грошових справах організації-боржника;
  • попередній план відновлення платоспроможності;
  • пропозиції та умови кредиторів.

Доцільність проведення подальших процедур банкрутства визначає суд на підставі розгляду інформації від тимчасового керівника.

Поки йде спостереження, співробітники компанії продовжують трудитися. Саме підприємство на цьому етапі не вправі самовільно проводити реорганізацію виробництва, а також створювати нові відділу, цеху або філії компанії.

Етап №2. Фінансове оздоровлення

На цій стадії представники суду спільно з боржником і кредиторами складають та затверджують план відновлення платоспроможності установи. Мета такого проекту – протягом обмеженого періоду часу погасити заборгованість по кредитах і зарплати.

Максимальна тривалість оздоровлення – 2 роки. Якщо після цього строку фінансова ситуація на підприємстві не змінюється на краще, а кредитні зобов'язання все ще не задоволені, приймаються подальші заходи – або зовнішнє управління, або реалізація активів компанії.

Навіщо потрібна процедура санації? По суті, це своєрідна спроба «реанімувати» підприємство і відновити його функціональність. Результат процедури залежить від спільної продуктивної роботи представників суду та власника.

Оздоровлення супроводжується наступними кроками:

  • штрафні санкції за несплату тимчасово відміняються;
  • виплати дивідендів за акціями інвесторів припиняються;
  • з майна компанії знімається арешт;
  • призупиняється дія виконавчих документів по стягненнях.

На допомогу керівництву компанії суд може призначити адміністративного керуючого. Цей менеджер стежить за виконанням плану оздоровлення і за місяць до закінчення встановленого строку оздоровчих заходів являє суду звіт про сформованої фінансової ситуації.

Етап №3. Зовнішнє управління

Ще один спосіб відновити платоспроможність компанії. Застосовується як альтернатива оздоровлення або як етап, наступний після невдалої санації. На цій стадії всі повноваження по управлінню організацією переходять до зовнішнього керуючому.

Згадане особа зобов'язана прийняти всю документацію від боржника (плюс конторські печатки і штампи) і приступити до керівництва підприємством. Керуючий має право скасувати всі прийняті раніше заходи по відновленню боргових виплат і повністю змінити стратегію виробництва.

Зовнішнє управління – не є обов'язкова стадія банкрутства. Міра вводиться тільки в тому випадку, якщо буде обгрунтовано її доцільність. Якщо ж суд вирішить, що ніяке нове управління не здатне відновити платоспроможний статус, то наступним після оздоровлення етапом стає конкурсне виробництво.

Тривалість зовнішнього управління – один рік. При необхідності додається ще півроку. На цей період колишнє керівництво – гендиректор, рада директорів, комітету учасників – йде у відставку.

Поки триває зовнішнє управління вводиться мораторій на боргові виплати. Це дає боржникові можливість поправити фінансові справи і працювати без постійного тиску з боку кредиторів.

Зовнішній керуючий діє за заздалегідь складеним і затвердженим арбітражним судом плану.

У цьому документі повинні бути представлені:

  • заходи по ліквідації ознак та причин банкрутства, а також порядок їх реалізації;
  • приблизні витрати боржника на період зміни керівництва;
  • попередні терміни відновлення платоспроможності.

Далі відбувається реалізація розроблених заходів. Працівники підприємства продовжують працювати, а сама компанія володіє усіма ознаками діючого суб'єкта.

Найбільш ефективні заходи зовнішнього управління:

  • ліквідація нерентабельних цехів і галузей виробництва;
  • стягнення дебіторської заборгованості;
  • часткова реалізація майна;
  • перепрофілювання виробництва;
  • збільшення оборотного капіталу боржника за рахунок внесків від інвесторів або позичок від третіх осіб;
  • випуск акцій для продажу на фондовому ринку.

Успіх даної стадії багато в чому залежить від компетентності, креативності та досвіду зовнішнього керуючого.

Приклад

Боржник – друкарня повного циклу, яка займається дизайном і печаткою упаковки. Зовнішній керуючий приймає рішення на рік закрити допоміжні цехи підприємства, крім власне друкованого відділу.

За зниженими цінами, підприємство виконує друкарські роботи в прискореному режимі, в тому числі в якості субпідрядника. За рік вдалося відновити платоспроможність і почати виконувати боргові зобов'язання.

Відновлення роботи

Зовнішнє управління не завжди закінчується успішно: іноді ніякі заходи не допомагають повернути рентабельність виробництва на потрібний рівень. У таких ситуаціях переходять до наступного етапу банкрутства – конкурсного управління.

Етап №4. Конкурсне виробництво

Ця стадія – фінальна. Введення процедури конкурсного виробництва означає, що компанія офіційно визнана банкрутом. Неспроможність суб'єкта підтверджується судом, а його активи підлягають реалізації на вільних торгах.

Мета конкурсного виробництва – реалізація майна боржника на користь кредиторів. Процесом ліквідації активів підприємства займається конкурсний керуючий. Тривалість етапу – півроку (при необхідності термін подовжується ще на 180 днів).

Конкурсний керуючий виконує наступну роботу:

  • проводить інвентаризацію і оцінку майна;
  • оцінює активи;
  • складає звіт, в якому відображена конкурсна маса – майно боржника в повному обсязі;
  • стежить за реалізацією активів банкрута на торгах.

Відомості про банкрутство вносяться в єдиний федеральний реєстр банкрутів РФ. На сайті цього органу всі бажаючі можуть отримати максимально достовірні відомості про неспроможність тих чи інших організацій і навіть взяти участь у придбанні лотів, виставлених на торги.

Конкурсне виробництво – крайня міра, до якої вдаються, коли інші способи відновлення функціональності боржника вичерпали себе або визнані неефективними.

Стягнення боргів за допомогою реалізації активів не завжди призводить до повноцінному задоволенню вимог щодо заборгованості.

Доходи від реалізації надходять не тільки кредиторів, але спрямовуються на покриття судових витрат, а також на виплати боргів працівникам по зарплаті.

Іноді результатом процедури банкрутства стає притягнення керівника підприємства до кримінальної відповідальності і присудження йому штрафу. Арбітражний суд найчастіше приймає сторону кредиторів і постраждалих співробітників.

Після завершення конкурсного виробництва підприємство ліквідується, а його діяльність припиняється.

Етап №5. Мирова угода

Сторони вправі скласти мирний договір на будь-якій стадії банкрутства. Пропозиція розійтися полюбовно може виходити або від боржника або від зборів кредиторів, але успішне угода можлива тільки при взаємній згоді сторін.

Іноді в угоді бере участь третя особа – орган чи організація, яка взяла на себе зобов'язання по боргах.

Мирну угоду означає припинення справи про банкрутство. Договір складається в письмовому вигляді.

В документі обов'язково зазначаються:

  1. Порядок оплати.
  2. Форма повернення боргу.
  3. Строки виконання договору.
  4. Інші умови.

Умови та інші пункти не повинні суперечити чинному законодавству.

З боку зборів кредиторів можливі поступки щодо збільшення строків виплати та зменшення відсотків за кредитами. Боржники теж йдуть на певні поступки.

Якщо компанія порушує умови угоди, справа про банкрутство поновлюється.

Для наочності я склав таблицю за етапами банкрутства:

Етапи банкрутства Мета Тривалість (максимальна)
1 Спостереження Аналіз фінансового статусу боржника 7 місяців
2 Оздоровлення Відновлення функціональності та платоспроможності суб'єкта 2
3 Зовнішнє управління Зміна керівництва з метою «реанімувати» компанію 12-18 місяців
4 Конкурсне виробництво Продаж активів підприємства на торгах один рік
5 Мирова угода Обопільна згода боржника і кредиторів на взаємні поступки безстроково

4. Які можуть бути наслідки банкрутства для юридичної особи

Є два види наслідків для юридичних осіб – економічні та правові. Під економічними наслідками розуміється матеріальний стан суб'єкта, під правовими – стан його обов'язків, повноважень і можливостей.

Наслідки бувають дуже різноманітними:

  • нарахування штрафів і пені припиняється;
  • на будь-які угоди компанії накладається заборона;
  • раніше накладені арешти на майно знімаються;
  • активи підприємства розпродуються на торгах;
  • штат співробітників розпускається, а саме підприємство перестає існувати.

Генеральний директор, крім відсторонення від своїх обов'язків може бути притягнений до суду. Та ж доля іноді осягає і засновників компанії, а також членів ради директорів.

Наслідки банкрутства юридичної особи

Після завершення всіх судових процедур документи по справі передаються в архів. Оскільки боржник перестає існувати як юридична особа, ліквідуються і його борги. Але таке можливо тільки після проведення всіх можливих заходів по стягненню заборгованості.

5. Професійний супровід банкрутства юридичних осіб – огляд ТОП-5 правових компаній з надання послуг

Банкрутство – складний і тривалий процес, супровід якого краще довірити професіоналам.

Юридичні фірми, що спеціалізуються на веденні банкрутства, працюють небезкорисливо, але, в кінцевому рахунку, вони допоможуть скоротити витрати підприємства і добитися більш вигідних умов для суб'єктів.

Компанії супроводжують юридичні суб'єкти на всіх етапах банкрутства, контролюють діяльність арбітражних керуючих. Ці особи призначаються судом з метою антикризового управління підприємством. Професійні організації супроводу банкрутства можуть делегувати своїм клієнтам свого арбітражного керуючого.

Діяльність такого спеціаліста, в першу чергу, необхідна для контролю господарської діяльності боржника і спрямована на максимальне задоволення вимог кредитора за рахунок реалізації майна банкрута на вільних торгах. Додаткове юридичний супровід дозволяє мінімізувати втрати підприємства.

В РФ лідерами у супроводі справ про банкрутство визнані наступні компанії:

ЮрпрофбюроЮрПрофБюро – Центр професійної юридичної допомоги, заснований випускниками юридичного факультету МГУ. Здійснює консультування та представництво в любий судових органах, включаючи арбітражні і третейські суди. Розробляє оптимальні графіки погашення боргу, надає професійні рекомендації по фінансовому оздоровленню підприємства. Привертає до торгів спеціальні організації з метою досягти максимальної вигоди для боржника.
ОріонОрион – компанія, що забезпечує підтримку юридичним суб'єктам у всіх галузях права. Курс на індивідуальний підхід, ретельний професійний аналіз проблеми з метою пошуку найбільш оптимального рішення. У штаті тільки кваліфіковані юристи з багаторічним досвідом роботи у справах про банкрутство юридичних осіб. Серед переваг компанії   прозорість і відкритість робочого процесу.
MayDayMAYDAY – професійні послуги в сфері банкрутства: фінансове оздоровлення підприємстві, допомогу в організації та оптимізації торгів, якщо такі призначені, юридичні консультації. Компанія гарантує конфіденційність своїм клієнтам і максимальну ефективність в справах про фінансову неспроможність юридичних суб'єктів. Фірма рекомендує юрособам не чекати ініціювання процедури банкрутства боржниками, а заздалегідь заручитися допомогою і підтримкою фахівців Mayday.
АІПАИП (Аудит і право)– фірма, що надає послугу «банкрутство під ключ». Тотальний контроль над процедурою визнання банкрутства на всіх етапах. Компанія дозволяє отримати реальну економію юридичним особам і мінімізувати втрати при банкрутстві та ліквідації підприємств. Надає допомогу у виборі арбітражного керуючого. Щорічно АІП веде близько 60 справ про банкрутство юридичних суб'єктів і в 99% випадків домагається заявлених результатів.
СВ банкрутствоСВ-Банкротство – професійна компанія з офісами в і Ростові-на-Дону. Досвід роботи у сфері визнання неспроможність юросіб — 30 років. Місія організації   звільнення підприємства від боргів з допомогою грамотного ведення процедури банкрутства. Антикризові заходи, оздоровлення виробництва, спрощена ліквідація компаній з боргами, банкрутство забудовників. Безкоштовні поради та консультації фахівців.

Вартість супроводу визначається в індивідуальному порядку і залежить від розміру боргу та об'єктивних обставин справи.

Пропоную до перегляду інформативне відео по темі банкрутства компаній.

6. Висновок

Банкрутство юридичних суб'єктів – складна процедура, яку слід вивчити заздалегідь, якщо ви маєте намір визнати неспроможність своєї фірми або ліквідувати підприємство.

Щоб скоротити витрати і провести банкрутство на вигідних для боржника умовах, експерти радять залучати для супроводу процедури професіоналів.

Команда журналу бажає своїм читачам успіхів у будь-яких юридичних та фінансових справах. Просимо вас оцінити дану статтю і чекаємо зауважень, коментарів і особистих висловлювань за темою публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Банкрутство юридичних осіб — покрокова інструкція 2016 року + професійний супровід при банкрутстві підприємств