Процедура банкрутства   етапи, строки та мету проведення + професійний супровід процедур банкрутства

Як відбувається спрощене визнання боржника банкрутом? Хто такий арбітражний керуючий і як відбувається супровід процедури банкрутства? Як правильно подавати заяву про банкрутство?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу ! З вами знову Денис Кудерин.

Продовжуємо серію статей, присвячених банкрутства. Тема чергової публікації – процедура банкрутства.

Матеріал буде цікавий і приватним особам, і власникам юридичних компаній. Завжди корисно знати, як правильно вести справи з кредиторами у разі тривалих фінансових труднощів.

Отже, почнемо!

Процедура банкрутства

1. Поняття, ознаки і цілі банкрутства

Банкрутство як правове явище виникло в РФ і країнах ближнього зарубіжжя відносно недавно.

Ще 25 років тому ніякої законодавчої бази для визнання компаній і приватних осіб фінансово неспроможними не існувало, оскільки ринкова економіка тільки почала своє становлення на теренах колишнього СРСР.

Перший закон про банкрутство був прийнятий в 1992 році. З тих пір нормативні акти багато разів змінювалися, так як змінювалася економічна дійсність в та сусідніх країнах.

Сьогодні в РФ діє «Закон про неспроможності» від 2002 року.

До жовтня 2015 року стати банкрутами могли тільки юридичні особи – компанії, фірми, організації. У зв'язку з розвитком інституту кредитування назріла необхідність у зміні правових нормативів.

Сьогодні оголосити себе банкрутом можуть і пересічні громадяни – фізичні особи та індивідуальні підприємці. Закон про банкрутство фізосіб націлений на цивілізоване вирішення питань, пов'язаних з порушенням боргових обов'язків.

Детальніше про те, що таке банкрутство – у відповідній статті ресурсу.

Цілі та види банкрутства

Відразу скажу, що банкрутство як факт не звільняє від боргів. Фінансова неспроможність фірм і громадян – це можливість виконати зобов'язання за боргами альтернативними способами і хоча б частково звільнитися від тиску з боку кредиторів.

Поки боржник володіє нерухомим та рухомим майном, він буде продовжувати розраховуватися за боргами, поки не погасить їх повністю. Інша річ, що форма погашення заборгованості буде принципово іншою.

Для підприємств довгостроковою метою банкрутства є або закриття, або кардинальна реорганізація бізнесу. Приватні особи ініціюють процедуру неспроможність з метою припинити прогресуючий зростання боргів за кредитами.

В даний час спостерігається масовий кредитний дефолт – люди, які в свій час набрали споживчих та іпотечних позик, в період кризи відчувають труднощі з виплатою боргів.

Якщо говорити простою мовою, доходи населення впали, вартість життя зросла, а боргові зобов'язання стали жорсткими.

Не покращилися справи та юридичних осіб: криза останніх років призвів до розорення безліч компаній, особливо у сфері малого і середнього бізнесу.

Я як пересічний громадянин особисто спостерігаю чи не щоквартальну зміну вивісок в офісній будівлі навпроти вікон власної квартири – підприємства в'їжджають в нове приміщення і вже через кілька місяців згортають свою діяльність через банкрутства.

Є декілька видів банкрутства:

  1. Реальне банкрутство – коли компанії не можуть відновити свою платоспроможність самостійно в результаті фінансових втрат. У підприємств просто немає капіталу, щоб вести повноцінну діяльність.
  2. Тимчасове банкрутство (воно ж умовне) – коли активи підприємства підвищуються, а пасиви навпаки. Таке відбувається, якщо, наприклад, у компанії накопичилися надлишки нереалізованої продукції.
  3. Помилкове банкрутство. Навмисне оголошення про свою неспроможність з метою ввести в оману кредиторів або досягти з їх боку послаблень і пільг. Даний вид діяльності злочинний і загрожує кримінальною відповідальністю.
  4. Умисне банкрутство – ще один вид протиправних діянь. Навмисне банкрутство здійснюється власниками компаній з метою особистої наживи або в інтересах інших осіб.

Завдання судових органів – як раз зрозуміти, з яким видом банкрутства вони мають справу та ініціювати відповідну правову процедуру.

Ознаки банкрутства

Головний ознака неспроможності компанії або громадянина – неплатоспроможність: особа не може оплачувати свої кредитні рахунки і має борги за кредитами. У наявності явна нестача фінансових коштів, а витрати перевищують доходи. Це формальні ознаки банкрутства.

Є й неформальні симптоми розорення, які можна помітити до настання реальної фінансової неспроможності.

До них відносяться наступні факти:

  • в бухгалтерських документах у безлічі присутні неточності;
  • звітні папери подаються із запізненням;
  • зовнішній баланс підприємства змінюється;
  • борги по зарплаті співробітникам ростуть;
  • виплати інвесторам компанії затримуються або припиняються;
  • змінюється цінова політика.

Особи, зацікавлені у з'ясуванні фінансового стану фірми, можуть ініціювати справу про банкрутство в суді, якщо отримають на це відповідні повноваження.

Про банкрутство юридичних осіб на сайті є окрема стаття.

2. Як відбувається визнання банкрутом підприємства – основні етапи

Процес банкрутства тривалий і проводиться поетапно. Для відкриття справи знадобиться заяву про визнання банкрутства від боржника, кредиторів або інших уповноважених органів.

Оскільки неспроможність часто використовується керівниками компаній зі злочинними цілями, завдання судових інстанцій – з'ясувати, який насправді фінансовий статус компанії.

Спеціальні представники суду ретельно розслідують обставини банкрутства і фіксують всі ознаки розорення.

Після попередньої оцінки призначається одна з процедур банкрутства:

  • спостереження;
  • фінансове оздоровлення;
  • зовнішнє управління;
  • конкурсне виробництво;
  • мирову угоду.

Процедури (або етапи) не завжди йдуть в зазначеному порядку.

Етапи визнання банкрутства

Іноді після спостереження і фінансового оздоровлення відразу переходять до конкурсного виробництва або вже на першій стадії сторони укладають мирову угоду. У таких випадках інші етапи вже не потрібні.

А тепер – в подробицях про процедури банкрутства.

Етап №1. Спостереження

Пріоритетна мета спостереження – аналіз фінансового статусу компанії. Діяльність компанії триває, але в неї вносяться деякі зміни. Наприклад, обмежується в правах керівник фірми, а його функції частково бере на себе тимчасовий керуючий.

Ця особа призначається арбітражним судом: його діяльність регламентована нормативними документами і спрямована на всебічний та об'єктивний розгляд ситуації на підприємстві ситуації.

Керуючий і виступає головним спостерігачем: його мета – неупереджена оцінка та компетентні рішення.

Характерні особливості «наглядової» періоду:

  • справи, пов'язані зі штрафними санкціями та стягненнями, тимчасово припиняються, що дає можливість продовжувати роботу в спокійному режимі;
  • тимчасово знімається арешт на майно;
  • всі важливі рішення щодо подальшої роботи підприємства приймаються на зборах кредиторів.

Тимчасовий управитель діє від імені арбітражного суду. У його компетенції вирішити, чи потрібно відсторонити від справ її чинного директора. У ряді випадків саме неграмотне (або навіть злочинне) керівництво стає причиною фінансової кризи на підприємстві.

Тимчасовий керівник володіє майже необмеженими правами на виробництві, однак має і низку обов'язків. Він має право отримувати будь-які відомості, у тому числі секретні, пов'язані з діяльністю компанії-боржника.

Тривалість етапу спостереження регламентована законом: терміни обмежені сімома місяцями.

По завершенню спостереження тимчасовий уповноважений передає в арбітраж звіт, в якому представлені:

  • відомості про фінансові справи боржника;
  • інформація про можливість (або неможливість) відновлення платоспроможності організації;
  • вимоги і пропозиції кредиторів.

Суд визначає доцільність проведення подальших процедур банкрутства і вибирає напрямок діяльності.

Етап №2. Фінансове оздоровлення

Перш ніж оголосити компанію банкрутом, арбітражний суд робить спроби відновити її функціональність. Проводиться фінансове оздоровлення підприємства – така діяльність спрямована на відновлення його платоспроможності з метою погашення боргу за встановленим графіком.

Успішна «реанімація» компанії залежить від злагодженої роботи фахівців зі сторони власника, кредиторів та представників арбітражного суду. На загальних зборах сторін складається і затверджується попередній план оздоровлення.

На період санації скасовуються:

  • штрафи та пені за прострочення по кредитах;
  • виплати дивідендів за цінними паперами підприємства;
  • арешти на майно компанії.

Для відновлення працездатності боржника потрібен час. Максимальна тривалість стадії оздоровлення – 2 роки. Якщо за такий термін платоспроможність суб'єкта не повертається до норми, арбітражний суд продовжує свою роботу.

Етап №3. Зовнішнє управління

Наступний крок можна розглядати як обов'язкову стадію банкрутства. Зовнішнє управління вводиться судом лише в тому разі, якщо це може допомогти боржника відновити свій фінансовий статус і відновити продуктивну діяльність.

Етап зовнішнього управління триває 12 місяців і при необхідності продовжується ще на півроку. На цей час керівництво організації-боржника відстороняється від виконання своїх обов'язків. Управління підприємством переходить в руки призначеного судом особи – зовнішнього керуючого.

На час вимушеної зміни керівництва вводиться мораторій на задоволення кредитних вимог: борги не виплачуються, що дає компанії можливість діяти без тиску з боку.

У той же час припиняються повноваження керівних органів – ради директорів, зборів вкладників, комітету учасників. Функції цих органів бере на себе зовнішній керуючий.

Керівництво зобов'язується протягом трьох днів передати цій особі бухгалтерські документи, штампи, печатки та інші атрибути влади.

Приступивши до керівництва, керуючий складає план своїх дій і направляє його в арбітражний суд. Після цього федеральний орган затверджує цей план або коригує його.

В документі повинні бути представлені:

  • заходи по усуненню ознак банкрутства;
  • порядок реалізації цих заходів;
  • витрати боржника;
  • приблизні терміни відновлення платоспроможності.

Які заходи зазвичай приймають зовнішні керуючі, щоб реабілітувати потенційного банкрута?

Найбільш ефективними вважаються наступні:

  • перепрофілювання підприємства;
  • закриття нерентабельних цехів і виробництв;
  • стягнення заборгованості зі споживачів і покупців;
  • частковий продаж майна;
  • перегляд цінової політики;
  • збільшення статутного капіталу компанії (за рахунок третіх осіб або внесків учасників);
  • випуск і реалізація додаткового тиражу цінних паперів.

Тривалість етапу зовнішнього управління – не більше 18 місяців.

Етап №4. Конкурсне виробництво

Фінальна процедура банкрутства (якщо сторони не прийшли до мирної угоди).

На даному етапі реалізуються активи підприємства, а сама компанія припиняє свою діяльність.

Конкурсне виробництво

Про ліквідацію підприємства на нашому сайті є розгорнутий і детальний матеріал.

На етапі конкурсного виробництва компанія повністю відсторонюється від управління своїм майном. Реалізацією власності боржника займається призначена судом особа. Майно компанії розпродається на вільних торгах. Придбати його можуть усі бажаючі.

Завдяки розвитку інформаційних технологій з'явилася можливість вести торги онлайн. Якщо ви хочете придбати майно компаній, що розорилися, достатньо зайти на сайт єдиного реєстру банкрутів РФ і відвідати відповідний розділ.

Кошти, виручені на аукціоні, направляються кредиторам та співробітникам компанії, перед якими є заборгованість по зарплаті. Частина виручки йде на покриття судових витрат.

Етап №5. Мирова угода

Даний етап значиться в нашому списку під номером 5 чисто номінально. Мирову угоду можна укласти на будь-якій стадії банкрутства – під час спостереження або навіть після оголошення конкурсного виробництва.

Судові спори припиняються на підставі взаємних поступок. Мирне врегулювання можливо тільки при наявності вільного волевиявлення обох сторін – боржників і кредиторів.

Приклад

Компанія має борг перед кредиторами в розмірі 500 000 рублів. Після відкриття справи про банкрутство керівництвом (або тимчасовим керуючим) прийнято рішення реалізувати надлишки продукції за зниженою ціною і погасити заборгованість.

Кредитори знаходять таке рішення прийнятним і укладають з боржником мирну угоду про припинення стягнень. Сторони задоволені розходяться по домівках.

Угода – повноцінний юридичний документ, який підписують кредитори і представники керівництва фірми-боржника. Якщо компанія з якихось причин порушує умови договору, кредитори вправі розірвати угоду і поновити справу про банкрутство.

Для наочності уявляю процедури банкрутства у вигляді таблиці:

Процедури (етапи) банкрутства Мета Тривалість
1 Спостереження Аналіз фінансового стану юридичної суб'єкта 7 місяців
2 Санація (фінансове оздоровлення) Відновлення платоспроможності компанії не більше 2 років
3 Зовнішнє управління Відновлення нормальної роботи підприємства не більше 18 місяців
4 Конкурсне виробництво (торги) Ліквідація активів компанії, повернення боргів до 12 місяців (+ ще півроку при необхідності)
5 Мирова угода Мирне рішення кредитного питання безстроково

Як проходить спрощена процедура банкрутства

Допускається проведення спрощеної процедури – фірма ліквідується в найкоротші терміни з мінімальними фінансовими втратами для власника.

Зазвичай таку схему використовують невеликі підприємства з мінімальними активами у вигляді майна та грошових коштів. Термін прискореної ліквідації – 5-7 місяців.

Ніяких спроб санації і зовнішнього управління. Після оперативного аналізу бухгалтерських і фінансових паперів фірми суд приймає рішення про ліквідацію суб'єкта і переходить до конкурсного виробництва.

3. Як оголосити себе банкрутом фізичній особі – покрокова інструкція

Коротко про те, як стати банкрутом фізособам – пересічним громадянам і індивідуальним підприємцям.

Закон про банкрутство приватних осіб набув чинності в жовтні 15 року. До цього такими справами займалися колектори і судові пристави, що часто призводило до конфліктних ситуацій. Сьогодні питання неспроможності громадян вирішується більш цивілізованим шляхом.

Всі подробиці – в публікації «Банкрутство фізосіб».

Крок 1. Оцінити ймовірність банкрутства

Оцінка ймовірності банкрутства проводиться громадянином на підставі аналізу власного фінансового стану.

Якщо фізособа втрачає частину щомісячних доходів і розуміє, що в найближчі місяці борги по кредитах будуть рости, саме час подумати про визнання банкрутства. Для подачі заяви сума боргів повинна перевищувати півмільйона рублів.

Неспроможність не звільняє від боргових зобов'язань, але дозволяє боржникам хоча б частково звільнитися від психологічного тиску з боку кредиторів.

Крок 2. Підготувати документи в арбітраж

Список документів для надання в арбітраж стандартний і регламентується законом.

Боржника знадобляться:

  • довідки, що підтверджують наявність боргу;
  • опис власного майна (складена за формою і завірена нотаріусом);
  • довідка про доходи;
  • виписка з банку про стан рахунку;
  • особисті документи (посвідчення особи, свідоцтво про шлюб тощо).

До пакету прикладається складений за затвердженою формою заяву.

Крок 3. Дочекатися результатів розгляду заяви

Всі рішення щодо неспроможності громадян приймаються арбітражним судом.

Для інформації

Такі суди працюють далеко не у всіх містах РФ, а лише в регіональних центрах. Крім витрат на поїздку, боржникам доведеться платити зі своєї кишені фінансового керуючому і покривати судові витрати.

Судові витрати

Аналізом реального фінансового стану громадянина займається уповноважена судом особа. Фінансовий керуючий повинен встановити ознаки банкрутства, розглянути можливість реструктуризації боргу і при необхідності провести незалежну оцінку майна громадянина.

Крок 4. Узгодити графік реструктуризації боргу

Реструктуризація, як це випливає з самого слова, є зміна структури боргових зобов'язань фізособи. Під цим терміном мається на увазі також ряд заходів, покликаних стабілізувати грошові справи громадянина.

Типові дії такого плану – зменшення розмірів щомісячних виплат з паралельним збільшенням терміну кредиту, скасування репресивних заходів з боку кредиторів на період реструктуризації.

Крок 5. Реалізувати майно

Продаж особистого майна з молотка можлива після офіційного оголошення боржника банкрутом. Торги призначаються, якщо реалізація не дала потрібного результату або доходи громадянина не дозволяють погасити заборгованість в необхідному обсязі.

На аукціон виставляються цінні папери та ліквідні активи – транспортні засоби, нерухомість, коштовності, предмети розкоші, техніка. Відняти у фізособи єдину житлоплощу кредитори і суди не вправі, але вони можуть вимагати виділення частки в спільно нажите в шлюбі майно.

В нашому журналі є докладна стаття про те, як оголосити себе банкрутом.

4. Супровід процедур банкрутства – хто може надати кваліфіковану допомогу

Визнання неспроможності вимагає витрат часу, сил, нервової та розумової енергії. Щоб процедура пройшла гладко і з мінімальними витратами, раджу довірити супровід банкрутства фахівцям.

В онлайн і оффлайн режимі сьогодні діє безліч фірм, що займаються професійною допомогою банкрутства. Такі компанії ведуть справи юридичних і фізичних осіб, скорочуючи їх витрати і допомагаючи досягти найбільш оптимальних судових рішень.

Фахівці працюють на стороні боржника і надають послуги з оформлення документів, скорочення термінів справи, дотримання юридичної чистоти процесу.

Супроводом банкрутства займаються такі організації:

1) Національний Центр Банкрутства

Національний центр банкрутствФірма працює в столиці та регіонах, проводить онлайн-консультації для своїх клієнтів. Не пропустіть можливість проконсультуватися віддалено.

2) СТОП-Кредит

Стоп кредитКомпания спеціалізується на спорах громадян і юридичних осіб з кредитними організаціями. Якщо у вас виникли проблеми з кредитними організаціями чи є прострочення (великі заборгованості), то вам сюди.

3) Всеросійська Служба з питань Банкрутства

Всеросійська служба з питань банкрутстваФірма з філіями у багатьох містах РФ, що працює з клієнтами безпосередньо в офісах і дистанційно. Навіть з найвіддаленіших куточків нашої країни ви можете скористатися послугами цієї організації.

4) Адвокатська консультація

Адвокатська консультаціяКомпанія з мережею філій і головною конторою у Санкт-Петербурзі. Особливо зручно звертатися до цієї компанії жителям «північної столиці».

5) ЦВТ

ЦВТ юридичний супермаркет

Юридичний супермаркет: захист громадян у будь-яких юридичних та фінансових спорах. Широкий спектр послуг компанії допоможе вирішити практично будь-яку вашу задачу.

Трохи про те, скільки коштують послуги таких компаній. Ціни визначаються складністю справ та іншими об'єктивними обставинами. Для компаній вартість послуг досягає декількох сотень тисяч рублів, громадянам банкрутство обходиться трохи дешевше (30 000 – 100 000 руб.).

Для наочного подання рекомендую подивитися відео про професійної допомоги боржникам.

6. Висновок

Отже, процедура банкрутства – складний і поетапний процес, до якого слід підготуватися заздалегідь. При цьому визнання неспроможності ще не звільняє від боргів, а лише дозволяє задовольнити вимоги кредиторів іншим способом.

Ініціювати визнання банкрутства фізичним особам і компаніям експерти радять тільки в крайніх ситуаціях, коли інших способів вирішення фінансових питань не існує.

Чекаємо від читачів оцінки статті та коментарів до теми публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Процедура банкрутства   етапи, строки та мету проведення + професійний супровід процедур банкрутства