Ліквідація ІП з боргами своїми руками — покрокова інструкція для новачків + вартість послуг

Як скласти заяву на ліквідацію ІП? Як відбувається припинення діяльності індивідуального підприємця? Від чого залежить вартість ліквідації ІП з боргами?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу ! На зв'язку Ганна Медведєва. Тема нашої сьогоднішньої статті – ліквідація ІП.

Практика створення та ведення комерційної діяльності індивідуального підприємця відома багатьом. Однак, як юридично грамотно завершити цю діяльність, особливо якщо є заборгованість, знають далеко не всі.

Я сама близько трьох років займалася підприємницькою діяльністю і не з чуток знаю, з чим можна зіткнутися при закритті ІП.

Закінчення підприємницької діяльності це не проста процедура: потрібно розібратися з усіма дебіторами, правильно підготувати заяви, звітності та здати їх у відповідні органи. І зробити все так, щоб до вас через рік-два не змогли причепитися ні податкова, ні колишні партнери.

Тому приділимо цьому питанню більш пильної уваги.

Почнемо друзі!

Ліквідація ІП

1. Причини і підстави для ліквідації індивідуального підприємця

визначення Юридичної ліквідації ІП не існує. Оскільки індивідуальний підприємець — це звичайна людина, тільки з відповідним документом, ліквідувати його в буквальному сенсі слова не можна.

Фактично під ліквідацією або закриттям ІП розуміється зареєстрована офіційно рішення про припинення діяльності фізичної особи як індивідуального підприємця.

Підставою для цього може служити одна з наступних причин:

  • добровільне рішення ІП завершити комерційну діяльність;
  • визнання неспроможності ІП (банкрутства);
  • рішення суду позбавити фізична особа права займатися підприємницькою діяльністю (примусова ліквідація);
  • смерть особи, яка зареєстрована як ПІДПРИЄМЕЦЬ;
  • визнання недійсним документа, який дає право цій особі проживати на території (для іноземних громадян).

Умовно всі причини ліквідації ІП розділимо на 2 категорії: добровільні і примусові. Неважко здогадатися, що примусовий процес має місце в тих випадках, коли справи у підприємця йдуть неважливо та є великі заборгованості, виплатити які він не в змозі.

Фіналом процесу щодо припинення комерційної діяльності ІП буде відповідна відмітка в ЕГРІП (Єдиному Реєстрі Реєстрації Індивідуальних Підприємців).

Відзначимо один важливий момент. На відміну від юридичної особи (про це на сайті є публікація «Ліквідація підприємства»), індивідуальний підприємець після офіційного припинення його комерційної діяльності залишається платником податків. Тобто він перестає виплачувати лише окремі податки, встановлені для ІП, але не звільняється від податків, обов'язкових для фізичних осіб.

Процедура ліквідації ІП більш проста, ніж ліквідація фірми.Багато етапи тут просто відсутні.

Приклад

Ви зібралися припинити діяльність як індивідуальний підприємець. В цьому випадку вам не доведеться публікувати заяву в ЗМІ, створювати ліквідаційну комісію, а також складати і затверджувати в податковій проміжний і підсумковий баланси.

2. Як проходить ліквідація ІП з боргами – 7 простих кроків

Найбільший інтерес для нас представляє ліквідація ІП з боргами, оскільки саме наявність заборгованостей зазвичай викликає найбільші труднощі. Цей процес має свої етапи, які вимагають чіткої і обов'язковій послідовності.

Крок 1. Закриваємо всі заборгованості по податках і обов'язкових платежах

Без цього весь подальший процес немислимий – податкова служба просто відмовиться реєструвати ліквідацію вашого ІП в ЕГРІП. Розрахуватися з усіма потрібно ще до подачі заяви.

Які виплати потрібно зробити:

  • всі платежі до бюджету;
  • у фонд соціального забезпечення;
  • у пенсійний фонд;
  • оплата праці найманих працівників.

Цей етап не надто бюрократизований. Податкова інспекція сама надсилає запит до ПФР. Той, у свою чергу, видає квитанції, якщо є заборгованість, або довідку, що вона відсутня.

Крок 2. Готуємо необхідний пакет документів

Для того, щоб розпочати процедуру ліквідації вашого ІП, вам знадобиться зібрати пакет документів:

  • заява про закриття бізнесу, складений за формою р26001 і завірений нотаріально;
  • квитанція про оплату держмита за ліквідацію ІП;
  • паспорт ІП;
  • копія свідоцтва про держреєстрацію ІП;
  • копія виписки з ЕГРІП;
  • копія свідоцтва про те, що ви стали на податковий облік в ИФНС;
  • ІПН;
  • виписка з ЕГРІП, в якій зазначено вид вашої діяльності за КВЕД.

Важливо знати, що перед тим, як збирати документи, необхідно зняти ІП з обліку у фонді соцстрахування.

Крок 3. Отримуємо в ИФНС довідку про ліквідацію ІП

Інспекція Федеральної Податкової Служби, куди ви здаєте зібраний пакет документів, повинна видати вам довідку про те, що ви припиняєте комерційну діяльність в якості індивідуального підприємця. Зазвичай на оформлення цього документа відводиться 5 робочих днів.

Отримуємо в ИФНС довідку про ліквідацію ІП

Також вам повинні видати розписку, в якій зазначено, що документи від вас отримані. У цій розписці повинна стояти і дата видачі вам документа про реєстрацію припинення діяльності ВП.

Крок 4. Повідомляємо ПРФ про закриття

Пенсійний фонд потрібно повідомити про ліквідацію протягом 3 днів. Затвердженої форми для цього не існує, тому документ складається в довільній формі.

Якщо ви сплачували внески в Соцстрах (добровільне страхування на випадок непрацездатності), про закриття ІП потрібно повідомити і Фонд соцстрахування.

Крок 5. Закриваємо розрахунковий рахунок в банку

Цей етап необхідний у тому випадку, якщо такий рахунок є (оскільки закон не зобов'язує індивідуального підприємця відкривати рахунки в банках). Для закриття рахунку потрібно просто піти в банк і написати заяву. Ми рекомендуємо перед цим перевірити, чи всі операції за цим рахунком завершені.

За старими правилами після того, як рахунок був закритий, протягом 7 днів про це потрібно було повідомити податкову, ПРФ і ФСС. Однак, згідно з відповідним пунктом законодавства від 1 травня 2014 року, якщо рахунок був відкритий у банку РФ, повідомляти про його закриття нікого не потрібно.

Крок 6. Подаємо останню податкову декларацію

Цей документ робиться після того, як зареєстровано вашу заяву. Періодом даного звіту повинен бути весь календарний рік.

Подається декларація протягом 5 днів після підтвердження факту закриття ІП, та протягом 20 днів з моменту закінчення квартального періоду. Якщо ви не вклалися в ці терміни, вам доведеться заплатити ПДФО (податок на доходи фізичних осіб).

Крок 7. Оплачуємо обов'язкові страхові внески

У разі, коли ви ликвидируете ІП через банкрутство, то допускається зняти його з держобліку навіть при неоплаченої заборгованості.

Проте, деякі внески зробити буде потрібно:

  • у фонд медичного страхування;
  • у пенсійний фонд.

Розмір виплат в ПФР буде залежати від вашого доходу. Якщо він перевищує 300 000 руб., то і внески, відповідно, збільшаться. Всі внески сплачуються на дату виключення з ЕГРІП включно.

Якщо ви не почнете процедуру банкрутства добровільно, цим займуться ваші кредитори (більш докладно про способи ліквідації читайте у статті «Ліквідація ТЗОВ»).

Тоді процес буде супроводжуватися наступними діями:

  • кредитори направляють позовну заяву в суд за місцем реєстрації ІП (зробити це мають право і позабюджетні фонди, перед якими є заборгованість);
  • суддя виносить рішення після вивчення всієї представленої фінансової документації та ознайомлення з аргументами обох сторін;
  • при винесенні позитивного рішення у бік ІП суд надсилає державному реєстратору документ, що дає дозвіл на зняття ІП з обліку.

Майте на увазі і те, що якщо кредитори ініціюють процедуру банкрутства, вони можуть повернути кошти шляхом розпродажу майна вашого ІП.

3. Які можуть бути наслідки при ліквідації ІП?

Наслідки ліквідації ІП залежать від того, з якої причини був початий процес і в якому порядку він проходив. Від цього ж залежить можливість подальшої підприємницької діяльності.

Якщо ви оформляли все у відповідності з законодавством, не маєте заборгованостей і проводили ліквідацію в добровільному порядку, то вся процедура займе 5 днів і не матиме жодних негативних наслідків. Надалі, якщо ви знову захочете повернутися до бізнесу, ви без праці зможете заново оформити ІП.

Які можуть бути наслідки при ліквідації ІП

Якщо ж у вас були різного роду проблеми, із-за яких і довелося закрити ІП, то ці проблеми можуть спричинити за собою нові:

  1. Великі заборгованості можуть стати причиною примусової ліквідації. Вона, в свою чергу, може бути чревата судами і розпродажем майна для сплати боргів.
  2. Якщо ви не хочете примусової процедури, ви можете заявити про неспроможність (банкрутство). В цьому випадку процес затягнеться на тривалий час і буде дуже важким.
  3. Навіть якщо ви закрили ІП, маючи заборгованість перед ПФР (що допускається законом), погасити її в будь-якому випадку доведеться. Це ж стосується і інших невиконаних зобов'язань.

Щоб орієнтуватися в термінах, складемо таблицю.

Терміни різних способів ліквідації ІП:

Спосіб ліквідації ІП Термін оформлення
1 Добровільна ліквідація, проведена самостійно 5 днів
2 Ліквідація з залученням посередника Близько 10 днів
3 Банкрутство Невизначений, може бути дуже тривалим, залежно від кількості заборгованостей

4. Скільки коштує ліквідувати ІП – від чого залежить ціна питання

У кожному конкретному прикладі витрати на ліквідацію ІП будуть індивідуальні.

Але в будь-якому випадку, на вартість впливає кілька факторів:

  • наявність і розмір боргів;
  • кількість фондів, в яких ІП був поставлений на облік;
  • залучення посередників або ж їх відсутність.

Якщо ви займаєтеся процедурою самостійно, вона обійдеться досить дешево. Вам потрібно буде сплатити держмито за припинення діяльності ІП і докласти квитанцію до пакету зібраних документів. Держмито сплачується аж до того моменту, як будуть подані документи.

Якщо ви довіряєте оформлення професійно підготовленої у цій справі фірмі, ви заощадите час і нерви, але будете мати додаткові витрати на оплату послуг. Фахівці ж зроблять за вас всі, навіть заповнять заяву на ліквідацію ІП.

Які витрати будуть чекати вас у зв'язку з припиненням комерційної діяльності:

  • оплата вихідної допомоги працівникам (враховуючи те, що в трудовому кодексі передбачена можливість збереження права на середній заробіток протягом 2 місяців і після звільнення);
  • оплата роботи бухгалтера, який приведе в порядок всю звітність і складе останню податкову декларацію;
  • погашення заборгованостей перед фондами та кредиторами, якщо такі є;
  • компенсація шкоди, завданої здоров'ю, якщо в результаті діяльності ІП це сталося;
  • оплата судових витрат, навіть у разі процедури банкрутства.

В останньому розділі статті «Як закрити ІП» розповідається про те, які ще дії чекають на вас після того, як ви повністю оформили ліквідацію ІП.

Якщо у вас ще залишилися якісь питання по темі закриття ІП, подивіться корисне відео.

5. Хто допоможе ліквідувати ІП – допомога професіоналів

До кого звертатися за кваліфікованою допомогою, якщо закрити ІП вам потрібно, але ні можливості, ні бажання робити це самостійно ви не маєте? Ми вибрали кілька компаній, на які радимо звернути увагу.

1) Центр підтримки бізнесу «Унисервис»

УнисервисКомпанія працює з 2004 року – період, достатній для накопичення досвіду у своїй сфері. Спектр їх діяльності дуже великий. Команда надає юридичні, бухгалтерські, консалтингові послуги. Сюди можна звернутися для реєстрації підприємства, так і для його ліквідації.

Якщо ви абсолютно не маєте уявлення, з чого починати і за що братися, аби ліквідація вашого ІП з боргами пройшла успішно, вам допоможуть розібратися в усіх питаннях. Ви отримаєте консультацію досвідчених фахівців і цінні поради.

В асортименті послуг є навіть допомога з розвитку бізнесу керівникам компаній, різного роду оцінки і багато іншого. Компанія знаходиться в , має представництво в Німеччині. Зворотній зв'язок здійснюється по телефону і через електронну пошту.

2) ТОВ «Експрес-реєстратор»

Експрес-реєстраторКомпанія працює в з 1999 року. На даний момент вона складається з 10 офісів і містить в штаті близько 50 співробітників.

«Експрес-реєстратор» спеціалізується на реєстрації і ліквідації підприємств різного типу. Команда працює дуже оперативно. Заповнивши анкету на сайті і під'їхавши в офіс, ви отримуєте допомога кваліфікованого спеціаліста. На весь процес піде всього 3 дні.

На сайті можна знайти форми різних квитанцій про оплату і корисні практичні поради підприємцям. Також там є розділ найбільш популярних запитань з відповідями.

3) Юридичний концерн «Апріорі»

АпріоріКомпанія працює вже більше 25 років. Перше, на чому вони акцентують увагу, – це повна легальність і прозорість дій. Тобто ніяких «сірих» схем, тільки законні варіанти вирішення проблеми.

Фахівці допоможуть вам визначитися з вибором способу припинення діяльності ІП чи будь-якої юридичної особи і дадуть велику юридично грамотну консультацію. Ви можете отримати також бухгалтерські та інші послуги, в яких виникне потреба в ході процедури.

На сайті вказані приблизні ціни, список документів і різна корисна інформація. Питання – за телефонами або через інтернет.

6. Висновок

Як бачите, ліквідація ІП з боргами або без них   більш простіший процес в порівнянні з аналогічними процедурами інших форм юридичних осіб. Це менш клопітно і менш затратно по часу і фінансів.

Шановні читачі! Ми бажаємо всім успіхів у бізнесі і процвітання. Використовувати на практиці чужий досвід і діліться своїм! Чекаємо від вас оцінок статті та коментарів.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Ліквідація ІП з боргами своїми руками — покрокова інструкція для новачків + вартість послуг