Ліквідація підприємства — порядок дій при ліквідації компанії: 7 основних етапів + професійна допомога в ліквідації підприємства

Як проходить повна ліквідація підприємства з боргами? Який порядок дій при ліквідації представництва іноземної компанії? В чому особливості ліквідації шляхом приєднання?

Здравствуйте, шановні читачі онлайн-журналу ! З вами один з авторів проекту Ганна Медведєва. Ми продовжуємо тему ліквідації і тепер розглянемо, в чому особливості ліквідації підприємства.

Не обов'язково, що ви опинилися на межі розорення і спішно шукаєте вихід. Але таку інформацію непогано мати в арсеналі, щоб знати, які необхідні дії, чого можна уникнути і до чого бути готовим у разі закриття підприємства. Як кажуть військові, попереджений – значить, озброєний.

ліквідація підприємства

Зміст
  1. Для чого ліквідовують підприємство?
  2. Як можна ліквідувати підприємство – ТОП-5 способів ліквідації компанії
  3. Як проходить ліквідація підприємства – 7 основних етапів
  4. Особливості ліквідації підприємства з боргами
  5. Які виплати мають бути проведені працівникам при ліквідації підприємства?
  6. Професійна допомога в ліквідації підприємства
  7. Висновок

1. Для чого ліквідовують підприємство?

Ліквідація підприємства – це фінальний етап комерційної діяльності юридичних осіб. Коли ліквідація повністю проведено, підприємство знімається з податкового обліку, виключається з ЕГРЮЛ і більше не існує.

Ліквідація підприємства – це припинення діяльності без переходу прав та обов'язків до інших осіб у порядку правонаступництва.

Рішення про це приймається або засновниками або уповноваженими органами. Залежить це від того, у якому положенні в даний момент опинилася організація.

На сайті є публікація на суміжну тему — «Ліквідація юридичної особи».

Якщо діяльність велася успішно і так само успішно завершилася, на загальних зборах приймається рішення ліквідувати дане підприємство.

Приклад

Підприємство припиняє роботу, якщо підійшло до кінця час, запланований для існування підприємства, була досягнута основна його мета і т. д. тобто в подальшому існування організації немає сенсу.

Якщо ж підприємство не виправдало надій, не приносить прибутку і не окупає витрати, податкові та кредиторської заборгованості зросли до неймовірних розмірів, уповноважений орган має право подати до суду і вимагати визнання підприємства банкрутом.

2. Як можна ліквідувати підприємство – ТОП-5 способів ліквідації компанії

Існують різні способи ліквідації. Який з них буде актуальним у вашому конкретному випадку, залежить від стану справ підприємства. Розглянемо кілька найбільш поширених.

Спосіб 1. Добровільна ліквідація

Це найбільш бажаний варіант завершення справ. Ваше підприємство окупило всі витрати, принесло очікуваний прибуток, всі плани здійснені. Тепер треба офіційно оголосити про його закриття і оформити все документально.

До офіційної добровільної ліквідації, безумовно, прагнуть всі. Однак майте на увазі, що цей процес пов'язаний з деякими труднощами. Наприклад, вас буде чекати повна податкова перевірка. Крім того, вся документація (у тому числі бухгалтерська) повинна вестися за все правилами і бути в ідеальному стані.

Спосіб 2. Примусова ліквідація

А ось цей спосіб самий небажаний. І основна проблема в тому, що ситуація виходить з-під вашого контролю. Всі справи беруть у свої руки уповноважені органи, і розгортати їх вони будуть не на вашу користь.

Примусова ліквідація застосовується, коли підприємство не може продовжувати діяльність у силу великих заборгованостей. Воно не тільки не приносить прибуток, але і не може виплатити всі борги та податки. Здійснюється цей процес через суд.

Спосіб 3. Ліквідація через банкрутство

Процес цей може проводитися або добровільно, або примусово. Банкрутство також застосовується в разі, коли підприємство не може продовжувати комерційну діяльність з-за великих боргів і неможливість їх виплати.

У чому перевага цього способу? Ви можете почати цю процедуру в добровільному порядку і навіть при жалюгідному становищі справ обернути її на свою користь. Якщо ж справа дійде до примусового процесу, тоді всі ваші порушення обернуться проти вас.

Спосіб 4. Реорганізація підприємства

Різні форми реорганізації – своєрідний хитрий хід. Застосовуються вони тоді, коли офіційну ліквідацію провести неможливо, а примусову чекати не хочеться. Це може бути злиття з іншою організацією, зміна керівництва, зміна юридичної адреси та інші.

Реорганізація підприємства

Юристи скептично ставляться до таких дій, так як фактично підприємство не перестає існувати, а просто приймає іншу форму.

Можна сподіватися, що при цьому фірма загубиться в безлічі інших і вислизне від суворого погляду податкової. Але можна витягнути і нещасливий квиток, а тоді відповідальність за колишні порушення ні з кого не знімається.

Спосіб 5. Ліквідація шляхом приєднання

У разі приєднання одного підприємства до іншого права та обов'язки переходять до правонаступника. Але по суті, ще один спосіб альтернативної ліквідації – підприємство просто видозмінюється, стаючи частиною іншого підприємства.

Альтернативні способи найкраще застосовувати в разі невеликих заборгованостей, при малій активності організації, а також як тимчасовий варіант перед остаточним припиненням існування підприємства.

Більш детально про альтернативні види ліквідації ви можете почитати в статті «Ліквідація фірм з боргами».

3. Як проходить ліквідація підприємства – 7 основних етапів

Тепер розглянемо етапи ліквідації. Проводяться вони послідовно і кожен має свої особливості.

Етап 1. Прийняття рішення про ліквідацію

Першим ділом збирається рада засновників. На ньому приймається рішення закрити підприємство і складається протокол. Потім необхідно скласти повідомлення про ліквідацію за формою р15001 і засвідчити його нотаріально.

Якщо власником підприємства є одна особа, їй необхідно оформити рішення єдиного учасника підприємства. У цьому рішенні також відображаються положення про ліквідацію, які були прописані в статуті підприємства.

Етап 2. Повідомлення податкової та фондів

Після документально оформленого рішення необхідно звернутися в податковий орган за місцем реєстрації підприємства. Зробити це рекомендується протягом 3 днів після нотаріального засвідчення.

Надається також повідомлення про призначення ліквідаційної комісії або ліквідатора. У податковій внесуть позначку в ЕГРЮЛ про початок процесу і видадуть документ про затвердження ліквідаційної комісії.

Копії надсилаються у фонди пенсійного та соціального страхування. Також протягом 3 днів після того, як було прийнято рішення.

Етап 3. Винесення рішення про неплатоспроможність компанії

Ліквідаційна комісія не тільки ставить до відома податкового органу, але й розміщує оголошення у пресі (видання «Вісник державної реєстрації»).

Для кредиторів обов'язково треба зазначити місцезнаходження і строки прийому претензій по боргах (зазвичай це 2 місяці з моменту публікації).

Якщо ви не укладаєтеся в період, відведений для розрахунків з кредиторами, будьте готові до сплати штрафу.

Етап 4. Початок діяльності ліквідаційної комісії

Коли всі відповідні органи сповіщені про початок ліквідації, керівництво усувається від справ. Все переходить у розпорядження ліквідаційної комісії.

Стягнення дебіторської заборгованості починається з детальної оцінки і аналізу. У разі відмови дебітора від виплат допускається стягнення через суд. Якщо ж всі терміни пройшли, дебіторська заборгованість списується на збиток.

Під інвентаризацію майна потрапляють і активи, і пасиви фірми. Якщо будуть виявлені розбіжності з даними бухобліку, це необхідно зазначити в бухгалтерських проводках.

Працівників розраховують безпосередньо перед звільненням. Поставити ж до відома всіх співробітників і особисто сповістити кожного в письмовому вигляді необхідно за 2 місяці до цього.

Сплата податків під час ліквідації організації провадиться аж до повного її закриття. Необхідні кошти виділяються від розпродажу майна.

Етап 5. Проміжний ліквідаційний баланс

Спеціальних правил і зразка його складання, установлених законом, не існує. Проте досвідчені фахівці рекомендують складати його аналогічно бухгалтерської звітності.

Сюди включається інформація про майно компанії, про вимоги кредиторів і їх розгляді. Коли баланс затверджений, він також направляється в податкову разом з повідомленням про його складанні, засвідченим нотаріально.

Етап 6. Виплата кредиторської заборгованості

Наступним етапом підприємство зобов'язане погасити всю заборгованість в певному порядку:

  1. Перед фізичними особами, здоров'ю яких було заподіяно шкоду.
  2. Перед співробітниками.
  3. Перед бюджетом та фондами.
  4. Перед іншими кредиторами.

Якщо коштів для виплат недостатньо, доведеться організувати розпродаж майна. У разі ж відмови кредитори вправі вимагати виплат у судовому порядку.

Етап 7. Закриття рахунків та анулювання ліцензій

Сплативши всі борги, ви зобов'язані закрити рахунки в банку. Про це повідомляється податкова служба, фонд соціального страхування і пенсійний фонд.

Щоб анулювати ліцензії, необхідно подати заяву в орган ліцензування. Протягом 10 днів він приймає рішення і вносить позначку в ЕГРЮЛ. При примусової ліквідації анулювання ліцензій можуть виробляти навіть через суд.

У різних видів юридичних осіб існують свої нюанси в ході процесу. Про етапи ліквідації ІП читайте в окремій статті нашого сайту.

Як проходить ліквідація представництва іноземної компанії?

Якщо ви хочете закрити філія іноземної компанії, працюючий в , перш за все вам необхідно знати, що робиться це також у відповідності з Російським законодавством.

Особливість цього процесу в тому, що за виконання всіх зобов'язань іноземного представництва, включаючи кредиторську та інші заборгованості, несе відповідальність головна компанія. Причому в повному обсязі.

Причини закриття представництва   ті ж, що і при закритті підприємства (ми описували їх у статті «Ліквідація ТЗОВ»). Додати до них можна припинення діяльності головного іноземній компанії.

На документації представництва повинна бути печатка консульської легалізації або завірення апостилем. Підписи на дорученнях і дозволах завіряються нотаріусом. Всі документи повинні бути перекладені на російську мову і теж нотаріально посвідчені.

4. Особливості ліквідації підприємства з боргами

Процес ліквідації підприємства складний і довгий. Якщо при цьому організація має великі заборгованості, справа ще більше затягується та ускладнюється.

Коли доводиться закривати фірму з боргами, непогано знати, що ліквідація може проводитись як в примусовому, так і в добровільному порядку. Пояснимо.

Тут мова йде про банкрутство. Бачачи, що справи ваші кепські, а заборгованості зростають, уповноважені органи мають право подати в суд з вимогою оголосити вас банкрутом. При цьому положення ваше буде далеко не завидною.

Можна зробити хід конем – оголосити про банкрутство (неспроможності) за власною ініціативою. Тоді закон буде повністю на вашій стороні, і навіть якщо ви знаходитесь в найгіршому становищі, ви зможете вийти з нього найкращим чином. Причому це буде цілком офіційно і законно.

Ви зможете уникнути повної податкової перевірки, штрафів і судових процесів. Кримінальна, адміністративна та інша відповідальність вам також не загрожує.

Як закрити фірму з боргами

Слід, однак, пам'ятати, що навмисне банкрутство загрожує неприємними наслідками (наприклад, субсидіарної відповідальністю). Тому всі дії потрібно здійснювати згідно з законодавством.

Експерти не радять використовувати різні прийоми типу:

  • виводу або продажу активів;
  • продажу дебіторської заборгованості;
  • інсценування втрати документів;
  • зміни керівництва;
  • виводу учасників і акціонерів.

Існують також альтернативні способи, які були згадані раніше. Варто до них вдаватися чи ні – вирішувати тільки вам. До того ж, кожен конкретний випадок індивідуальний і вимагає детального розгляду перед вибором тактики дій.

5. Які виплати мають бути проведені працівникам при ліквідації підприємства?

Оскільки підприємство перестає існувати, працівники звільняються всі без винятку. При цьому підприємство не зобов'язане давати гарантію на подальше працевлаштування.

За 2 місяці до звільнення складаються накази і кожен співробітник повідомляється індивідуально. Тут же він підписує розписку про повідомлення.

Потім виробляються виплати і компенсації:

  • зарплата за період, у який працівник працював;
  • компенсація за невикористану відпустку;
  • оплата за дострокове розірвання трудового договору (2-місячний строк);
  • вихідну допомогу в розмірі середньомісячної оплати праці;
  • виплата середнього окладу за третій місяць співробітникам, які звернулися в центр зайнятості протягом 2 тижнів після звільнення і не отримали роботу за цей час.

Розрахунок з звільнюваним персоналом здійснюється в останній день роботи. Якщо працівник відсутній, його розраховують на наступний день після його звернення.

Крім штатних працівників в організації можуть бути і інші категорії працівників. Подивимося, чи мають вони якісь додаткові компенсації за звільнення у разі ліквідації підприємства.

У таблиці представлені права і компенсації різних співробітників:

Категорія співробітників Права
1 Вагітні і декретницы Їх права такі ж, як у основних працівників. Виплати по вагітності не передбачаються, зберігається лише робоче місце.
2 що Працюють за трудовим договором (неповнолітні, пенсіонери, працівники, що перебувають у відрядженні) Виплати ті ж, але можна зажадати компенсацію за дострокове розірвання договору.
3 Сумісники Звільнення зовнішніх сумісників не відрізняється від звільнення основних співробітників.

На відео є й інша інформація, яка буде корисна як звільнюваним працівникам, так і власникам ліквідованої компанії.

6. Професійна допомога в ліквідації підприємства

Якщо перед вами все-таки постало завдання закрити підприємство, а ви дуже смутно уявляєте собі, як вести цей процес, можна звернутися за професійною допомогою. Існують компанії, які за певну плату зроблять всю роботу за вас.

1) Юридична фірма «Юскон»

ЮсконСпеціалізується на ліквідації підприємств 8 років. Професійна команда повністю бере контроль за процесом у свої руки – від вибору способу ліквідації та збору документів до повного завершення.

Фірма може провести ліквідацію будь-яким відомим способом – офіційним, альтернативним шляхом реорганізації або банкрутства. Ви витратите мінімум грошей, часу і сил, а гарантовано отримаєте надійний результат.

Юристи «Юскон» відстежують зміни в законодавстві і мають великий досвід саме в цій сфері. Своєю місією компанія ставить виведення вітчизняного бізнесу на високий міжнародний рівень.

2) Адвокатське бюро «Gestion»

GestionНадає різні юридичні та бухгалтерські послуги: реєстрація і ліквідація, ведення і відновлення бухобліку, реєстрація зарубіжних фірм, відкриття рахунків в іноземних банках і міжнародне податкове планування.

Із способів ліквідації підприємств пропонуються банкрутство, добровільна ліквідація та реорганізація. У разі ліквідації неактивній компанії за рішенням держорганів вам допоможуть дізнатися, на якій стадії перебуває процес.

Бюро працює в і Санкт-Петербурзі. Представництва відкриті в соцмережах, на офіційному сайті також існує зворотний зв'язок.

3) ТОВ «Консалтингово-інжинірингові рішення»

Консалтингово-інжинірингові рішенняКоманда юристів та аудиторів спеціалізується саме на ліквідації підприємств вже 16 років. Висококваліфікована допомога не тільки в проведенні процедури, але і у виборі способу ліквідації.

На вибір вам пропонується банкрутство, офіційна і альтернативна ліквідація. Тільки законні схеми і гарантія конфіденційності. При цьому будуть передбачені всі нюанси, які можуть виникнути в ході процесу.

Крім того, при необхідності вам забезпечать бухгалтерський супровід. Вам нададуть персонального менеджера, який буде постійно тримати вас в курсі просування справ. Раз в тиждень ви будете отримувати звіт про виконану роботу.

7. Висновок

Дорогі друзі! Знаючи, куди звернутися за професійною допомогою, а також маючи уявлення про перебіг процесу, ви зможете вибрати той спосіб ліквідації вашого підприємства, який буде максимально підходящим у вашому конкретному випадку.

Ми бажаємо всім удачі, процвітання бізнесу та успіхів у всіх починаннях! Чекаємо від вас відгуків і оцінок статті. Будемо також вдячні за обмін досвідом і будь-які актуальні доповнення.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Ліквідація підприємства — порядок дій при ліквідації компанії: 7 основних етапів + професійна допомога в ліквідації підприємства