Ліквідація фірм з боргами — 6 основних етапів щодо закриття фірми + професійна допомога в ліквідації фірми

Для чого проводиться офіційна ліквідація фірм з боргами? Від чого залежить вартість ліквідації фірми? Як закрити фірму з боргами за податками без перевірок?

Доброго часу доби всім читачам бізнес-журналу ! Вас вітає один з авторів сайту Ганна Медведєва. У нашій новій статті ми поговоримо про особливості ліквідації фірми з боргами.

При відкритті фірми ніхто не думає про погане, всі з ентузіазмом розвивають свою справу. Якщо ж невдачі все-таки спіткали вас і доводиться припиняти комерційну діяльність, не поспішайте засмучуватися. Є способи закрити справи так, щоб бажання вести свій бізнес залишилося і надихала вас на нові проекти.

Ліквідація фірм з боргами

1. Для чого проводиться ліквідація?

Ліквідація фірми   офіційне припинення існування юридичної особи.

Необхідність в цьому досить складному процесі виникає в двох випадках:

  1. Діяльність фірми підійшла до свого логічного завершення. Або закінчився термін, обумовлений в статуті, або підприємство досягло мети, для якої воно створювалося. Або за якимось іншим, природних причин.
  2. Бізнес-план не виправдав себе, і фірма розорилася. Продовжувати діяльність ніяк не можна із-за великих боргів, заборгованості з податків та неможливість їх виплати.

У першому випадку ліквідація буде проводитися добровільно і не буде загрожувати якимись страшними наслідками   наприклад, кримінальною відповідальністю керівників або непомірними штрафами. Хоча деякі процедури доведеться витерпіти   наприклад, повну податкову перевірку.

У другому випадку справа йде трохи складніше, і тут багато чого залежить від того, наскільки рішуче ви будете діяти.

Якщо ви відпустіть ситуацію, то логічним завершенням діяльності вашої фірми стане примусова ліквідація зі всіма витікаючими наслідками. Зрозуміло, для вас вкрай неприємними.

Якщо ж ви хочете якось вплинути на стан справ, варто задуматися про добровільне банкрутство – єдиному варіанті, вигідному для вас у даному положенні.

Визнання фірми банкрутом – це припинення дії її зобов'язань перед кредиторами через неспроможність.

Цієї процедури ми і приділимо основну увагу в нашій статті.

2. Як відбувається ліквідація фірм з боргами – 6 основних етапів

У будь-якій ситуації необхідно скласти план дій і чітко його дотримуватися. Складний юридичний процес припинення діяльності фірми має свої етапи.

Етап 1. Прийняття колективного рішення про ліквідацію

Для прийняття рішення організовується загальні збори засновників. На ньому влаштовується голосування, призначається ліквідаційна комісія та її голова.

Рішення про ліквідацію може прийматися органом фірми, у якого є повноваження на прийняття такого рішення. Зазвичай це зазначено в установчому документі.

Етап 2. Підготовка документів

Тепер необхідно зібрати документи, що підтверджують, що у фірми немає грошей. Тут необхідно затвердити терміни складання проміжного балансу підприємства. Проведення її доручається уповноваженим особам.

Дефіцитні показники проміжного ліквідаційного балансу необхідні, щоб винести рішення про неплатоспроможності фірми. Це і є підстава для процедури добровільного банкрутства.

У статті «Ліквідація ТЗОВ» ви можете вивчити повний перелік необхідної документації.

Етап 3. Прийняття рішення про неплатоспроможності фірми

Наступним етапом буде звернення в господарський суд. Доведеться офіційно визнати, що фірма розорилася, не має можливості погасити кредиторську заборгованість і не володіє необхідними активами. І тому визнає себе банкрутом.

Етап 4. Звернення в органи державної реєстрації підприємств

Коли рішення про ліквідацію прийнято, протягом 3 днів необхідно подати відомості про ліквідацію в реєструючий орган. Тобто в податкову.

Комплект документів складається з таких паперів:

  • рішення про майбутню ліквідацію;
  • завірений нотаріусом повідомлення за формою р15001;
  • повідомлення про формування ліквідаційної комісії.

Ці дані будуть підставою для внесення в Єдиний Державний Реєстр Юридичних Осіб (ЕГРЮЛ) помітки про те, що з цього дня ваша фірма знаходиться в процесі ліквідації.

Єдиний Державний Реєстр Юридичних Осіб

Повідомляються про це і кредитори. Робиться це в письмовому вигляді і для себе залишаються докази цього повідомлення. Наприклад, рекомендовані листи з відміткою про вручення або підпис особи, що прийняла повідомлення, у випадку з відправкою листів кур'єрською службою.

Етап 5. Передача управління компанії ліквідаційної комісії

Ліквідаційна комісія представляє собою групу спеціально підготовлених і навчених людей.

Звичайний підприємець рідко має юридичну освіту і вже тим більше не знайомий із нюансами, що стосуються тих чи інших юридичних процедур. Тому логічніше звернутися до фахівців.

Ліквідаційна комісія буде займатися всіма питаннями від самого початку процедури банкрутства і до її завершення.

Етап 6. Анулювання діючих патентів і ліцензій

Анулюванням патенту виступає скасування рішення Роспатенту про видачу патенту та анулювання запису в державному реєстрі. Анулювання ліцензії також фіксується в ЕГРЮЛ.

Паралельно фірма знімається з податкового обліку. Розрахунковий рахунок закривається, а вся документація здається в архів. Довідку про цьому потрібно надати в податковий орган. Потім потрібно зняти фірму зі страхового та пенсійного обліку.

Якщо ви ликвидируете ІП, знадобляться додаткові процедури. Про це – в окремій статті нашого сайту «Ліквідація ІП».

3. Альтернативні способи ліквідації фірми

Крім офіційної добровільної ліквідації та ліквідації через банкрутство (більш докладно про це читайте у статті «Ліквідація юридичної особи») існують і інші, альтернативні способи.

Це можуть бути:

  • різні форми реорганізації фірми;
  • продаж частки в статутному капіталі;
  • нові власники;
  • зміна керівництва.

При добровільній ліквідації неминуча повна податкова перевірка. У випадку з реорганізацією цей пункт відсутній. Це одна з причин, чому власники фірм вдаються до того чи іншого способу реорганізації.

Зазвичай це один з двох варіантів:

  • злиття;
  • приєднання.

Будь альтернативний спосіб – це якась хитрість по маскуванню фірми, у якої не дуже добре йдуть справи. Юристи скептично ставляться до альтернативних способів ліквідації, тому що фактично фірма не ліквідується, а залишається існувати, тільки в дещо іншому вигляді.

Якщо колишнє керівництво програє в цій лотереї, йому все одно доведеться відповідати за всі порушення, допущені під час роботи на фірмі. І борги нікуди не зникнуть, їх теж доведеться виплачувати.

Тим не менш, реорганізація – не рідкість. За тривалий час існування юридичної практики цю процедуру вдосконалили і пристосувалися проводити її без особливої праці.

Приклад

Зараз став дуже популярним такий двоякий спосіб реорганізації-ліквідації. Суть його полягає в добровільній ліквідації правонаступника, до якого переходять всі права та обов'язки реорганізованої фірми.

Яким ж із способів ліквідації віддати перевагу? Для наочності складемо таблицю.

Чим різняться між собою 3 способи ліквідації фірми?

Способи ліквідації Переваги Недоліки
Офіційна добровільна ліквідація   найбезпечніша в плані негативних наслідків, а тому найбільш бажана процедура. Займає дуже багато часу, достатньо бюрократизована і проводиться тільки при бездоганному стані справ фірми.
Банкрутство
Процес, який можна організувати на добровільних засадах і навіть при жалюгідному становищі справ розгорнути в свою користь. Складна процедура, пов'язана великими витратами.
Альтернативні способи Займає мінімум часу і обходиться досить дешево. Досить сумнівно в юридичному плані.

Як бачите, альтернативні способи – це палиця про два кінці. Втім, навіть юристами вони іноді схвалюються. Наприклад, якщо фірма не веде дуже активну діяльність, має невелику заборгованість або ж як тимчасовий варіант.

На відео ви можете дізнатися про інші нюанси альтернативних способів.

4. У скільки обійдеться ліквідація фірми — від чого залежить вартість

Щоб займатися таким складним процесом, як ліквідація, потрібно розбиратися в юридичних тонкощах і бажано мати практичний досвід. Тому резонно звертатися до фахівців, які займаються цим постійно і вміють грамотно вести справи.

Від чого залежить вартість послуг сторонніх організацій? По-перше, від способу ліквідації. По-друге, від кількості та складності процедур, які будуть складати весь процес.

Ось приблизний перелік таких заходів:

  • підготовка документів;
  • повідомлення держорганів та уповноважених служб;
  • повідомлення кредиторів;
  • проміжний баланс;
  • розподіл майна;
  • внесення запису в ЕГРЮЛ;
  • зняття з обліку в фондах (пенсійному та соціального страхування);
  • закриття банківських рахунків;
  • звільнення співробітників.

Про розрахунок з персоналом та інші нюанси, які супроводжують закриття виробництва, читайте в статті «Ліквідація підприємства».

Мають значення й інші фактори – кількість кредиторів, розмір боргів, наявність і кількість порушень та інші.

Яка вартість ліквідації фірми

На пропоновані розцінки варто лише орієнтуватися, але в кожному окремому випадку ціна буде індивідуальною. Відомою вона стане після повного ознайомлення з положенням справ вашої фірми.

5. Ліквідація фірми «під ключ»   професійна допомога у вирішенні питання

Вибираючи організацію, яка займеться ліквідацією вашої фірми, звертайте увагу на її досвід у цій сфері і тривалість існування. І, природно, на законність ведення діяльності.

Ми зробимо огляд декількох таких компаній.

1) Центр юридичних послуг «ANNEXUS»

Annexus

Досвід роботи та кількість успішно ліквідованих компаній вражає – 4500 підприємств за 10 років. Гарантують 100%-й результат, відсутність несподіваних податкових перевірок та повну конфіденційність.

Пропонує різні види припинення діяльності фірм:

  • банкрутство;
  • ліквідація (офіційна і добровільна);
  • реорганізація шляхом приєднання до іншої компанії;
  • альтернативна (заміна директора, засновників).

2) Юридичний центр «Погляд»

ПоглядСудячи з того, що компанія утворена в 1995 році і існує до цих пір, вона продовжує розвиватися і будь-які труднощі їй по плечу.

У списку пропонованих послуг:

  • офіційна добровільна ліквідація;
  • оформлення банкрутства;
  • реорганізація шляхом приєднання;
  • закриття іноземного представництва;
  • альтернативна ліквідація.

Пропонується підтримка не тільки юридична, але й бухгалтерська. Допомога у виборі оптимального способу і самі короткі терміни.

3) Юридичне агентство «Ділові послуги»

Ділові послугиНа відміну від перших двох компаній, що працюють в , це агентство надає допомогу в будь-якій точці .

На вибір пропонується 4 способу ліквідації:

  • 5 варіантів альтернативної ліквідації;
  • 4 варіанти банкрутства;
  • ліквідація ІП з боргами і без;
  • продаж готового бізнесу.

Індивідуальний підхід та безкоштовна професійна юридична консультація. Максимальний захист при мінімальних витратах і мінімальних ризиках.

4) Юридична фірма «Кліфф»

КліффРік заснування компанії   1994. Об'єднує професіоналів в сфері цивільного, юридичної та міжнародного права.

Дуже великий перелік послуг у різних сферах бізнесу:

  • юридичні послуги;
  • міжнародне податкове планування;
  • юридичне обслуговування бізнесу;
  • аудит, консалтинг, бухгалтерський аутсорсинг;
  • ліцензування бізнесу.

Що стосується ліквідації фірм, «Скеля» дуже суворо підходить до питання і насамперед піклується про законність усіх процедур. Хоча успішне завершення справи для них теж не на останньому місці.

5) Компанія «Бізнес-Консалтинг»

Бізнес-КонсалтингПрацює в і пропонує всебічну ділову та правову підтримку у всіх сферах бізнесу. Причому обслуговує не тільки юридичні, але й фізичні особи.

Послуги по ліквідації організації:

  • різні форми реорганізації;
  • банкрутство;
  • ліквідація з боргами;
  • ліквідація з нульовим балансом;
  • приєднання;
  • альтернативна ліквідація.

На сайті надані зразки типових договорів, кадрових, бухгалтерських та юридичних документів, калькулятор вартості послуг для самостійних підрахунків і законодавство.

Також вам в допомогу онлайн-сервіс Правознавець.ру, де ви можете отримати консультацію і скористатися послугами кваліфікованих юристів.

6. Висновок

Отже, підіб'ємо підсумки. Ліквідувати фірму з боргами – справа клопітна, але при грамотному веденні процесу можна обернути його на свою користь і понести мінімум втрат.

Дорогі друзі! Ми завжди намагаємося, щоб інформація була для вас корисною. Однак, в даному випадку щиро бажаємо, щоб ці знання нікому не довелося застосовувати на практиці. Нехай ваш бізнес процвітає і розширюється!

Будемо вдячні за оцінку й коментарі. Діліться досвідом і вносьте свої пропозиції!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Ліквідація фірм з боргами — 6 основних етапів щодо закриття фірми + професійна допомога в ліквідації фірми