Що таке складська логістика   основні поняття, завдання та функції + практичні поради експерта з вибору компанії з надання складських послуг

Ви дізнаєтеся, що таке складська логістика, як правильно її організувати, а також як вибрати компанію з надання складських послуг починаючому бізнесменові

Здравствуйте, шановні читачі нашого бізнес-журналу! З вами Едуард Стебмольский, економіст і постійний автор сайту .ru.

У сьогоднішній статті я розкрию основні питання, що стосуються завдань та функцій складської логістики, розповім, як підібрати найбільш оптимальну систему складування, яка дозволить забезпечити ретельний контроль за витратою запасів продукції на складі.

Також у статті я дам конкретні рекомендації по вибору компанії з надання складських послуг.

Тому читайте статтю до кінця!

Складська логістика - що це таке

1. Основи логістики складу — визначення, завдання та функції

Логістика складування грає дуже важливу роль в організації системи доставки продукції.

Складська логістика — це технологія управління запасами.

Це дуже складний механізм, в якому важлива роль відводиться складах. Під останніми розуміються технічні споруди, де проводиться зберігання, накопичення і розподіл вантажів. Складська логістика тісно пов'язана з транспортною логістикою, про яку йшлося в одній з попередніх статей.

Серед основних функцій складу слід зазначити:

  1. Комплектування асортименту в залежності від замовлень споживачів. На складі здійснюється перетворення виробничого асортименту в споживчий. Завдяки цьому можна говорити про більш ефективне виконання замовлень.
  2. Складування і зберігання товару. Це одна з основних функцій технічного приміщення, що дозволяє мінімізувати різницю в часі між випуском продукції та її реалізацією споживачеві. Компанія, що спеціалізується на наданні складських послуг, має створити оптимальні умови зберігання в залежності від експлуатаційних особливостей вантажу.
  3. Унитизация партій вантажів. Так називається об'єднання дрібних партій вантажів в більш великі. Завдяки цій функції, такі послуги стають доступними для невеликих компаній. Унитизация дозволяє забезпечити одночасну доставку різним замовникам.
  4. Надання логістичних послуг. Крім безпосереднього зберігання вантажу, замовникам можуть бути надані додаткові послуги — підготовка товару до реалізації, фасування продукції, розпакування та заповнення контейнерів, перевірка роботи обладнання. Що таке логістика, я вже писав в одній з наших статей.

Приклад з практики

Молода і амбітна компанія з виготовлення крафтових пакетів і різних варіацій упаковки прийняла рішення про збільшення обсягів виробництва. За браком власного складу зберігати готову продукцію в місці її виготовлення було досить проблематично.

Найбільш доречним виходом із ситуації стала співпраця з компанією, що надає складські послуги.

2. Послуги складської логістики в сучасній — ключові проблеми і перспективи

Сучасний логістичний ринок РФ має безліч проблем, які перешкоджають нормальному розвитку даної галузі.

З найбільш значущих слід відзначити наступні:

  • відсутність кваліфікованих кадрів;
  • слабка логістична інфраструктура;
  • використання застарілих технологій;
  • нерозуміння керівництвом реальних проблеми власного підприємства;
  • відсутність знань в області управління складами.

Однією з головних проблем розвитку є те, що управління складською логістикою покладається на плечі керівництва, абсолютно некомпетентного у вирішенні поставлених завдань.

Покажу вам на прикладах проблеми складської логістики:

Приклад №1.

Деякі виробники не забезпечують кожну одиницю товару унікальним кодом, що багаторазово ускладнює процес ідентифікації необхідної продукції і уповільнює процедуру доставки.

Приклад №2.

Невелика компанія поступово домоглася збільшення виробництва продукції і розширення ринку збуту. Однак розширення штату керівником фірми передбачено не було.

Внаслідок цього, один з працівників повинен виконувати більшу кількість завдань. Відсутність структуризації не дозволяє конкретного відділу нести пряму відповідальність за виконання вузького кола завдань. Якість надання послуг при цьому буде мати тенденцію до погіршення.

Незважаючи на всі існуючі проблеми, при певних обставинах ситуація може кардинально змінитися в найкоротші терміни. Навчання складської логістики кваліфікованими фахівцями дозволить покращити якість послуг та зробить їх більш затребуваними.

У поступово відзначається збільшення ступеня автоматизації на складах, завдяки чому мінімізується ймовірність помилки, а швидкість проведення робіт підвищується.

Логістичні послуги в РФ стають все більш затребуваними, що є головним стимулятором зростання логістичних компаній. З збільшенням їх чисельності споживачеві послуг буде надана можливість вибору, завдяки чому він зможе віддати перевагу найбільш прийнятними умовами співпраці.

3. Як правильно організувати систему складської логістики — 5 практичних кроків

Оптимізація складської логістики передбачає прийняття ряду важливих рішень. Попередньо необхідно визначити необхідну кількість складів і вибрати найбільш підходяще місце для їх розташування.

При організації системи складської логістики необхідно передбачити наявність власного або орендованого складу.

Організація системи складської логістики

Я розклав весь процес на 5 простих кроків.

Крок 1. Визначаємо кількість складів

Дуже важливо визначити оптимальне кількість необхідних складських приміщень в залежності від обсягу виробленої продукції. За умови, якщо підсумкове число складів буде недостатнім, то слід очікувати збільшення витрат на транспортування продукції.

Проте невиправдано велика кількість приміщень також спричинить за собою додаткові витрати, які необхідні для утримання та нормального функціонування складської мережі.

Крок 2. Вирішуємо, якою склад використовувати: власний або орендований

Підсумкове рішення з цього пункту буде прийнято після детального вивчення складових чинників — середньої орендної вартості та розміру грошової суми, необхідної для організації складу.

Доцільність будівництва власного складського приміщення виникає тільки якщо підсумкова прибуток від транспортування вантажу буде виправдовувати транспортні витрати.

Крок 3. Визначаємо місце розташування складу

Місце складування готової продукції повинно бути вибрано з урахуванням мінімізації витрачання коштів, необхідних для транспортування товару. Існують різні методи визначення оптимального місця розташування складу.

Крок 4. Вибираємо ефективну систему складування

Розподільча логістика передбачає попереднє визначення способу розміщення вантажів на складі. Також слід обов'язково приділити увагу вибору методів ефективного управління вантажами.

Крок 5. Проводимо аналіз складської логістики

Після детального аналізу всіх складових факторів приймається підсумкове рішення про створення оптимальної системи складської логістики. Якщо на підготовчому етапі не було допущено серйозних помилок, то кінцевий результат дозволить забезпечити контроль за расходуемыми запасами продукції.

Курси по складській логістиці допоможуть слухачеві максимально легко визначити найбільш ефективну систему складування. У них обов'язково повинні бути враховані всі зовнішні та внутрішні потоки товарно-матеріальних цінностей.

З метою досягнення позитивного кінцевого результату, необхідно попередньо визначити:

  • оптимальну вантажну одиницю;
  • вид складування;
  • вид складського обладнання;
  • систему комплектації товарів;
  • організацію системи обробки інформації.

Підбір необхідного обладнання здійснюється в залежності від характеристик вантажних одиниць, а також при обліку використовуваного виду складування.

4. Аутсорсинг та складська логістика: переваги та недоліки

При певних обставинах функції складської логістики компанії можуть бути віддані на аутсорсинг, тобто передані іншій компанії, яка займається наданням таких послуг.

Передача частини зобов'язань третьої сторони може проводитися в ситуації, при якій дозвіл всіх поставлених завдань для однієї фірми стає занадто витратним або обтяжливим.

Логістичний аутсорсинг передбачає придбання послуг з управління запасами власної продукції, її складування і транспортування.

Перш ніж скористатися пропозицією про аутсорсинг, необхідно об'єктивно оцінити всі наявні переваги і недоліки цього способу організації складської логістики на вашому підприємстві.

Нижче в таблиці я опишу вас переваги та недоліки аутсорсингу і організації складу «своїми руками»:

Критерії порівняння Аутсорсинг Самостійна організація складу
1 Вартість надання послуг Висока (-) Низька (+)
2 Якість послуг Висока (+) Висока   низьке (±)
3 Перспектива розвитку компанії Низька (-) Висока (+)
4 Швидкість набуття навичок Висока (+) Низька (-)
5 Розширення географії діяльності (+) Можливо (+)

Як це виглядає на практиці

До аутсорсингу логістики найчастіше вдаються невеликі і середні компанії. Фірми, які поставили перед собою завдання вирости з регіонального до федерального рівня, користуються послугами аутсорсингу, так як вони не володіють необхідною грошовою сумою для будівництва власних складських приміщень.

5. Як вибрати компанію з надання складських послуг — поради від експерта

На одному з попередніх місць роботи я займався питаннями, пов'язаними зі складською логістикою, в тому числі передачею на аутсорсинг даного процесу. І тепер можу підказати вам, як правильно це зробити.

Співпраця з логістичними мережами починається з вибору найбільш підходящої компанії. Кількість таких організацій поступово має тенденцію до зростання, тому початківцям бізнесменами стає все складніше робити остаточний вибір.

Аутсорсинг логістики складу

Якщо передбачається співпраця з великою логістичною компанією, то вся мережа повинна бути пов'язана єдиним інформаційним потоком.

Грамотна координація діяльності окремих підрозділів компанії є гарантією надання послуг високої якості.

При виборі виконавця також слід брати до уваги такі критерії як:

  • ефективність роботи;
  • швидкість виконання;
  • точність підбору замовлення;
  • період і досвід роботи на даному ринку;
  • якість надання послуг.

Якість, ефективність і швидкість виконання замовлень можна оцінити на основі вивчених відгуків, залишених клієнтами компаніями. Знайти таку інформацію можна на тематичних форумах.

Серед основних критеріїв вибору — забезпечення виконавцем повного комплексу послуг. Крім складських операцій, провайдер (постачальник послуг) повинен надавати послуги з транспортування вантажу і митної логістики.

6. Висновок

Складська логістика на широкому сенсі слова-це облік, оформлення і правильний розподіл складських запасів.

Оптимізація такої системи є гарантією успішного розвитку компанії та сприяє поступовому розширенню клієнтської бази. У разі необхідності, всі функції логістики складу можна віддати на аутсорсинг.

У ряді випадків це виявляється набагато вигідніше, ніж організовувати систему управління запасами у себе в компанії.

Наостанок подивіться відео по темі грамотної організації складу:

Друзі, в цій статті ми ознайомилися з основними термінами і поняттями складської логістики.

Якщо у вас залишилися які-небудь питання або просто виникло бажання висловити свою думку, то можете сміливо відписуватися в коментарях. Бажаю вам успіхів у бізнесі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке складська логістика   основні поняття, завдання та функції + практичні поради експерта з вибору компанії з надання складських послуг