Що таке транспортна логістика   основні поняття, сутність і завдання + поради експерта з вибору компанії для перевезення вантажу

Ви дізнаєтеся що таке транспортна логістика, які завдання вона вирішує, а також як правильно вибрати транспортну логістичну компанію бізнесменам

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу .ru! На зв'язку Едуард Стембольский.

При веденні бізнесу організація і транспортування продукції є дуже важливою для розширення географії діяльності фірми. Багато підприємці стикаються з проблемою транспортування вантажу.

У цій статті я розкрию основні питання, пов'язані з транспортною логістикою, а також дам конкретні рекомендації по вибору транспортної компанії.

Сідайте по зручніше, ми починаємо!

Транспортна логістика - огляд поняття, поради

1. Основи транспортної логістики — визначення, сутність та цілі

Сучасний ринок транспортних послуг рясніє великою кількістю пропозицій. В умовах створеної конкуренції транспортні логістичні компанії намагаються запропонувати найбільш вигідні умови співробітництва для клієнтів.

Але як же людині, який не знайомий з організацією роботи транспортних компаній, вибрати надійного виконавця? Хто здатний забезпечити максимальну продуктивність при мінімумі витрат? Давайте спробуємо розібратися. Про те, що таке логістика, ми вже писали в попередній статті.

Для початку слід трохи ближче ознайомитися з основними термінами. Що таке транспортна логістика?

Транспортна логістика

Своїми словами таке поняття можна пояснити як механізм управління перевезенням вантажів. Транспортування готової продукції або необхідних компонентів для забезпечення виробничого процесу є складовим чинником комерційного успіху.

Транспортна логістика - це система організації доставки вантажу з мінімальними тимчасовими витратами і оптимізацією витрат на доставку.

Транспортна логістика буває внутрішньої і зовнішньої. Перша забезпечує внутрішньовиробничі перевезення, а друга   постачання підприємств і збут готової продукції.

Наприклад

Бізнесмен Андрій організував невелику виробничу компанію по виготовленню виробів з пластмаси. На початковому етапі продавати продукцію в одному місті вдавалося при використанні однієї службової машини.

Проте із збільшенням виробництва і появою партнерів в інших містах виникла необхідність залучити до використання більшу кількість автомобілів. Йому дуже допомогла транспортна логістична компанія.

Основна мета логістики полягає в максимальному використанні потенціалу вантажопідйомності рухомого складу та організації регулярних поставок без складів.

Транспортна логістика тісно пов'язана зі складською логістикою, про яку йшлося в одній з попередніх статей.

Вантажна логістика передбачає реалізацію декількох різних етапів:

  • підбір найбільш відповідного транспортного засобу;
  • підрахунок необхідних витрат;
  • підготовку документації;
  • навантаження транспортованого вантажу;
  • процес транспортування;
  • розвантаження на кінцевому пункті.

У разі необхідності доставки продукції за кордон транспортна логістика має додатково враховувати митні послуги. При цьому проводиться митне очищення. Оформлення вантажу в цьому випадку здійснюється за особливим принципом.

2. Транспортна логістика в : проблеми і перспективи

Дуже великою проблемою розвитку транспортної логістики в нашій країні є відсутність грамотних бізнес-проектів, в яких чітко прописані функції кожного з підрозділів компанії.

Неможливість чіткого розмежування обов'язків призводить до того, що один працівник виконує різні види робіт, не будучи професіоналом в даній галузі. Цей момент слід враховувати ще на етапі навчання даному виду логістики.

Транспортна логістика в розвивається не надто стрімко.

Структура ринку транспортно-логістичних послуг

Існує цілий ряд причин, що впливають на це:

  • нестабільна економічна ситуація;
  • невисокий рівень розвитку виробництва тари і упаковки;
  • поганий стан дорожнього покриття;
  • невисокий рівень виробничо-технічної бази.

Незважаючи на певні труднощі розвитку транспортної логістики на даному етапі, є все необхідне, щоб такий напрямок активно розвивалося в найближчому майбутньому. Це легко пояснити збільшенням ринкової активності, яка спричинить за собою посилення конкуренції.

Транспортна логістика тут буде розглядатися в якості надійного способу зниження витрат, тому можна говорити про гарні перспективи розвитку логістичного напрямку.

3. Які завдання вирішує транспортна логістика — 5 основних завдань

Основні завдання транспортної логістики полягають у створенні транспортних ланцюгів, за якими в подальшому буде здійснюватися транспортування вантажів.

Також слід відзначити важливість аналізу кінцевих пунктів, побудови оптимального шляху доставки та вибору транспортного засобу. Під час перевезення повинен бути забезпечений максимальний контроль за збереженням вантажу.

Завдання 1. Аналіз кінцевих пунктів

На даному етапі виробляється прокладка попереднього маршруту в залежності від відстані між пунктами. При цьому враховуються особливості вибраного відрізка шляху, на основі чого здійснюється вибір найбільш підходящого транспортного засобу.

У певних ситуаціях може виникнути необхідність вдатися до використання різного виду транспорту на окремих ділянках.

Завдання 2. Аналіз властивостей вантажу

Після детального аналізу технічних і експлуатаційних характеристик транспортованого вантажу здійснюється вибір відповідного транспорту, а також створюється зручний маршрут.

За умови, якщо виконується перевезення небезпечних речовин, то такий маршрут повинен бути прокладений далеко від густонаселених пунктів і стратегічно важливих об'єктів. Додатково при виконанні такого рейсу може знадобитися спеціальний дозвіл.

Завдання 3. Вибір відповідного транспорту

Сутність транспортної логістики полягає в забезпеченні своєчасної доставки вантажу. Без вибору найбільш відповідного транспорту вирішити таку задачу не надається можливим.

Перевезення може виконуватися різними типами транспортних засобів.

Основні плюси і мінуси перевезення вантажу різними видами транспорту наведені нижче в таблиці:

Критерії порівняння Автомобільний транспорт Ж/д транспорт Морський транспорт Повітряний транспорт
1 Швидкість доставки Середня (±) Середня (±) Низька (-) Висока (+)
2 Вантажопідіймальний потенціал Max низький (-) Високий (+) Max високий (+) Високий (+)
3 Тарифи Низькі (+) Низькі (+) Високі (-) Max високі (-)
4 Мобільність Висока (+) Низька (-) Низька (-) Висока (+)
5 Схоронність вантажу при перевезенні Середня (±) Висока (+) Висока (+) Max висока (+)

Завдання 4. Побудова оптимального маршруту

Логістика транспортних систем включає в себе побудову оптимального маршруту доставки вантажу, за яким транспортування буде виконуватися в стислі терміни. При цьому обов'язково враховується необхідна швидкість доставки, обумовлена з замовником на попередньому етапі співпраці.

Також беруться до уваги специфіка транспортованого вантажу та географічне положення всіх точок маршруту.

Перед досягненням позитивного результату може бути створено кілька різних варіантів шляху доставки. Після відсіювання малоперспективних маршрутів залишається оптимальний варіант, який включає мінімальні показники часу і витрат.

В залежності від кліматичних та інших зовнішніх факторів по ходу роботи в маршрут можуть вносити деякі корективи.

Завдання 5. Контроль вантажу під час транспортування

Для виконання встановлених часових рамок слід ретельно відстежувати пересування вантажу і при необхідності вносити деякі виправлення в маршрут.

Поломка транспорту, затримка при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт — все це може призвести до порушення строків поставки. Стежити за пересуванням транспорту можна при використанні сучасних навігаційних пристроїв.

Наприклад

Водій транспортної компанії «Фрегат» при виконанні рейсу пробив заднє колесо. Усунення неполадки вибило його з спочатку складеного графіка пересування.

Водій повідомив про цю проблему штатним логісту компанії, який в найкоротші терміни змінив маршрут. В кінцевому підсумку терміни доставки не були порушені та замовник залишився дуже задоволений, погодившись на подальше співробітництво.

4. Як правильно вибрати транспортну компанію з перевезення вантажу — поради від експерта для новачків

Розібравшись з тим, що таке транспортна логістика, можна переходити до розв'язання конкретних завдань вибору компанії, яка зможе забезпечити швидку і якісну перевезення вантажів.

Вибір логістичної компанії

Дуже важливо враховувати:

  1. Досвід роботи компанії. Вік компанії, що займається транспортуваннями вантажів, є показником її стійкості і свідчить про налагодженість механізму роботи.
  2. Технології роботи. Компанії з великим практичним досвідом роботи вже встигла налагодити певні технології, що дозволяють домагатися позитивного результату. Тісна взаємодія з підрядниками на різних етапах поставки дозволяє вирішувати будь-які виникаючі питання.
  3. Персонал компанії. Всі штатні співробітники повинні бути одним цілим і мати достатній практичний досвід. Це є запорукою професіоналізму будь-якої фірми.
  4. Спеціалізація логістичної фірми. Невеликі логістичні компанії в більшості випадках виявляються лише посередниками. Перевірені фірми, які спеціалізуються на доставках збірних вантажів, не можуть бути маленькими за визначенням. Такий постачальник послуг може бути вартий уваги.
  5. Особливості перевезення продукції, яку виробляє ваша компанія. При виборі доцільно віддавати перевагу тому виконавцю, який тривалий час займається перевезеннями схожої продукції.

Тривалий представництво компанії на ринку послуг є гарантією того, що фірма якісно дозволяє поставлені завдання і витримує конкуренцію з іншими компаніями.

Доцільніше вдаватися до послуг перевізника, який здійснює свою діяльність більше п'яти років. Найпростіше відшукати таку інформацію на тематичних форумах.

Весь персонал логістичної компанії повинен оперативно реагувати на виникаючі труднощі і різні конфліктні ситуації. Кваліфікація і практичний досвід штатних співробітників не повинні викликати ніяких сумнівів.

Наприклад

При доставці вантажу сталася невелика затримка внаслідок проведення митних процедур. Надійний постачальник послуг у такій ситуації надасть замовнику компенсацію.

5. Висновок

У сьогоднішній статті ми познайомилися з основами транспортної логістики і розібралися з тим, як вибрати надійного постачальника таких транспортних послуг.

Проаналізувавши завдання, які вирішує логістика, ми трохи ближче познайомилися з механізмом побудови транспортних ланцюгів.

І в ув'язненні пропоную вам подивитися невелике відео «5 кроків успіху в транспортній логістиці».

Якщо у вас виникли питання або з'явились цікаві думки в цій темі, сміливо задавайте їх у коментарях.

З вірою в успіх, Едуард Стембольский.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке транспортна логістика   основні поняття, сутність і завдання + поради експерта з вибору компанії для перевезення вантажу