Що таке логістика   повний огляд поняття, основні види і завдання логістики + 7 золотих порад щодо вибору логістичної компанії для новачка

Ви дізнаєтеся що таке логістика, навіщо вона потрібна і які види логістики існують, а також як вибрати компанію по наданню послуг логістики починаючому бізнесменові

Добрий день, з вами Едуард Стембольский. У мене за плечима кілька років роботи в якості економіста у великих вітчизняних корпораціях. Логістика – сфера, з якою я знайомий не з чуток.

Грамотний підхід до логістики дозволить вам оптимізувати процес управління обіговими коштами та запасами, знизити собівартість кінцевої продукції, підвищити здатність реагувати на запити, що висуваються ринком, і, в підсумку, зробити ваш бізнес більш ефективним.

Також в кінці статті я поділюся 7-ю практичними порадами щодо вибору логістичної компанії. Тому обов'язково дочитайте цю статтю до кінця!

Що таке логістика - огляд поняття, теорія і практика

1. Що таке логістика простими словами   даємо визначення

В найбільш універсальному форматі логістика являє собою процес планування і організації проходження потоку матеріальних цінностей, послуг та інформації від місць їх виникнення до місць їх споживання з метою забезпечення роботи підприємства.

Таке всеосяжне визначення вимагає деяких уточнень.

Сучасна логістика з точки зору структури включає в себе два масштабних процесу:

  1. Формування параметрів взаємовідносин бізнесу з постачальниками ресурсів і управління переміщенням ресурсів у процесі створення продукції.
  2. Побудова механізму надходження створюваної вашим підприємством продукції до її споживачам.

Логістичний процес багатогранний.

На практиці він містить:

  • договори з постачальниками;
  • політику управління запасами;
  • організацію перевезення вантажів;
  • взаємодія з митними органами;
  • аналіз потреб ринку;
  • особливості укладення договорів з покупцями і багато іншого.

Окремі етапи логістичного процесу можуть оптимізуватися по-різному, відповідно до прийнятої загальної логістичної моделлю. Деякі функції знаходяться на «прикордоння» логістики і маркетингу. Однак їх кінцева мета одна – підвищення ефективності бізнесу.

Саме складність самого процесу транспортування вантажів зумовила те, що подібна діяльність виділилася в окремий напрям.

Тому в сучасному світі фірми дуже часто вдаються до послуг логістичних компаній, а навчання логістики та управління ланцюгами поставок   особлива сфера знання.

Історично логістика з'явилася рано. Ще в період аграрного суспільства вона тісно перепліталася з міжнародною торгівлею предметами розкоші (логістична структура караванів Великого шовкового шляху або торгових флотилій фінікійців була досить складна) і військовим ремеслом (перші трактати про військової логістики виникли ще до нашої ери).

Все змінилося з виходом промисловості на новий рівень сучасних економічних відносин та роль логістики збільшилася.

Тепер, що таке логістика знають на кожному підприємстві.

Факт

Загальні логістичні витрати – велика стаття в структурі собівартості промислової продукції. Тут логістика випереджає витрати на заробітну плату і поступається лише матеріальним витратам.

2. Особливості та ключові проблеми логістики в

Стан логістики в далеко не ідеальне. На жаль, таке становище спостерігалося і в минулому. Відомий вислів про те, що одна з двох головних вітчизняних бід – погані дороги народилося не вчора.

За результатами світового рейтингу ефективності логістичної системи Росія знаходиться на 95 місці в світі (з 155 оцінюваних країн).

Частка транспортних витрат в нашій країні в структурі ВВП досягає 20%, що суттєво перевищує середньосвітові показники (справедливості заради треба відзначити: частково це обумовлено тим, що РФ є одним з найбільших постачальників нафти, а також істотними розмірами нашої країни).

Особливості та проблеми логістики в

Серед проблем логістики в варто виділити:

  • нерозвиненість логістичної інфраструктури, що, на думку експертів, лімітує зростання російської економіки на рівні 3-4% у рік (при інших оптимальних умовах);
  • високі витрати на послуги складів, зберігання, розвантаження і навантаження;
  • нестабільність ринків і низька якість планів по збуту;
  • обмеженість чисельності постачальників по ряду позицій;
  • непрозорість великого переліку витрат;
  • низька якість виконання контрактів;
  • важкі кліматичні умови у багатьох регіонах;
  • кадровий дефіцит і невдалі моделі управління логістикою.

Приклад з практики

Дрібні порушення контрактів на поставку до практично неможливо оскаржити в судовому порядку. В умовах вітчизняної правової системи розмір сум до стягнення не виправдовує витрачених зусиль.

У разі проблемних ситуацій з підприємствами-природними монополіями (РЖД, постачальники електроенергії) позови абсолютно безперспективні.

В умовах кризи більшість логістичних систем починають стискатися. Це може призвести до того, що ряд галузей вітчизняної економіки втратять прийнятний рівень рентабельності.

Зворотна сторона ситуації відкриваються можливості для логістичних компаній. При грамотній організації подібного бізнесу є можливість проникнення в ринкові ніші з надзвичайно низьким рівнем конкуренції.

3. Теоретичні аспекти логістики: предмет, цілі, завдання та логістичні моделі

Предмет логістики як науки – стан ресурсів в деякій системі (як -мікро так і макрорівня) і управління потоками.

Мета логістики – підвищення економічної ефективності системи шляхом оптимізації логістичного процесу.

Основні завдання, розв'язувані логістикою:

  • управління рухом товарів,
  • контроль над потоками матеріальних цінностей, послуг та інформації шляхом створення розвиненої системи,
  • аналіз затребуваності матеріалів і товарів, прогноз даних показників.

Теоретичні аспекти логістики

Логістика досліджує ряд об'єктів:

  1. Логістична операція – дія по трансформації матеріального потоку або потоку послуг.
  2. Логістична система – це набір принципів планування і реалізації всієї сукупності логістичних операцій. Сучасні логістичні системи є адаптивними і використовують зворотний зв'язок зі своїм оточенням. Виділяють логістичні системи, що функціонують на основі прямих зв'язків (потоки безпосередньо протягнуті від виробників до споживачів) і ешелоновані (багаторівневі системи, в які включений як мінімум один посередник).
  3. Логістична функція – це набір дій, що переслідують загальну мету, відповідну етапу логістичного процесу. Серед логістичних функцій виділяють: транспортування, складування, закупівля, формування запасів.
  4. Матеріальний потік – фізична продукція, що проходить логістичну процедуру. Матеріальний потік вимірюється кількісними показниками (обсяг, маса), представленими в часі.
  5. Логістичні витрати – витрати на забезпечення процесу логістики. При веденні бухгалтерського обліку можуть частково включатися в собівартість продукції, а частково бути витратами на збут.

На практиці побудова логістичної системи передбачає пошук балансу інтересів виробництва» та «оптимізації ліквідності».

Система «роботи з коліс» (одна з крайніх точок згаданої вище дуальної моделі) хороша з позиції активізації використання оборотного капіталу. У такому випадку відсутні кошти, омертвленные в запаси сировини або готової продукції, мінімізовані складські витрати.

Зворотний бік – високий ризик простоїв виробництва або порушення умов контрактів, укладених з контрагентами. Система стає дуже крихкою.

Факт

Промислові підприємства Російської Федерації змушені формувати запаси, що перевищують аналогічний показник в ЄС і США на 18%.

Порівняння з Японією демонструє, що обсяг запасів у цій країні нижче російського на 64%. Причина такої ситуації – низька якість вітчизняної логістичної системи.

Нижче я наводжу порівняльну таблицю ефективності логістичної системи в залежності від обсягів наявних запасів:

Показник Великий обсяг запасів Малий обсяг запасів
1 Витрати на логістику Високі (-) Низькі (+)
2 Ефективність використання оборотного капіталу Низька (-) Висока (+)
3 Ризик порушення контрактних зобов'язань Низький (+) Високий (-)
4 Можливість адаптуватися до змін попиту за обсягом Висока (+) Низька (-)
5 Можливість адаптуватися до змін попиту по асортименту Низька (-) Висока (+)
6 Складність управління логістичною системою Низька (+) Висока (-)

4. Основні види логістики   ТОП-7 найпопулярніших видів

З метою спрощення механізму управління логістичною системою логістичний процес розбивається на ряд складових. На базі цього виділяють окремі види логістики.

Вид 1. Виробнича логістика

Матеріальний потік, проходячи через підприємство, бере участь у ряді виробничих операцій і трансформується. Управління ним на цій фазі здійснюється на базі виробничої логістики. Її мета – оптимізація витрат на етапі технологічних процесів.

Виробнича логістика вирішує ряд завдань:

  • планування виробництва на базі оцінки потреб покупців;
  • формування планів-графіків для окремих виробничих підрозділів;
  • узгодження планів-графіків з відділами постачання і збуту;
  • оперативне управління виробництвом, контроль над виконанням завдань та їх коригування.

Вигляд 2. Закупівельна логістика

Управління матеріальним потоком при організації забезпечення підприємства комплектуючими, сировиною і матеріалами – це завдання закупівельної логістики (логістики постачання). Фаза постачання включає в себе: закупівлю, доставку і тимчасове зберігання ресурсів до їх передачі у виробництво.

Важливість закупівельної логістики обумовлена двома факторами:

  1. Неякісна організація цього процесу приводить до простоїв виробництва. Закупівлі повинні координуватися з виробництвом по асортименту, кількості, якості, упаковці, графіку поставок.
  2. На етапі постачання формується близько 55% собівартості, що обумовлює важливість цього етапу.

Грамотна організація закупівельної логістики – обов'язкова умова для високої конкурентоспроможності бізнесу. Цей процес вимагає дослідження ринку закупівель. Іноді необхідно вирішувати задачу «купити або зробити самим».

3 Вид. Логістика запасів

У веденні логістики запасів знаходиться управління виробничими запасами і товарними запасами. В рамках даного процесу обчислюється норма запасів на базі оцінки ритмічності поставок, сезонних коливань і ризиків. Цей параметр повинен забезпечити безперебійне виробництво і реалізацію продукції.

Вид 4. Транспортна логістика

Транспортна логістика вирішує завдання доставки матеріальних цінностей у заданому обсязі та у визначені терміни від точки попередньої трансформації матеріального потоку до точки подальшої трансформації матеріального потоку. При цьому визначається оптимальний маршрут.

Вигляд 5. Інформаційна логістика

Інформаційна логістика – управління потоком даних, що супроводжують матеріальний потік. При цьому виділяють зовнішні і внутрішні по відношенню до підприємства інформаційні потоки. Також окремо організовуються горизонтальні і вертикальні потоки.

Інформаційна логістика повинна бути закріплена у внутрішньому становищі підприємства про документообіг (включаючи електронний). При неможливості синхронізувати матеріальний та інформаційний потоки, бажано, щоб інформаційний потік дещо випереджав матеріальний.

6 Вигляд. Митна логістика

Митна логістика – процес забезпечує проходження матеріального потоку між різними країнами.

При цьому доводиться вирішувати ряд завдань:

  • оформлення митної декларації та оцінка вантажу;
  • перевірка відповідності вантажу та декларації;
  • організація перевезення;
  • сертифікація товарів при необхідності;
  • послетаможенное супровід матеріального потоку;
  • контроль над дотриманням валютного законодавства.

Митна логістика вимагає обліку ряду правових нюансів, які можуть сильно впливати на виникаючі зобов'язання перед бюджетом.

7 Вид. Складська логістика

Мета даного виду логістики – управління процедурою прийняття матеріальних цінностей на склад, їх зберігання та видачі.

Складська логістика вирішує завдання організації складського господарства, оптимізації розміщення складів. Характер ведення складського обліку може впливати на бухгалтерську оцінку собівартості.

5. Як правильно вибрати логістичну компанію — 7 золотих порад

Логістичних компаній в чимало. Якість послуг не завжди висока, але ринок не монополізований, що майже завжди залишає простір для вибору.

Досить користуватися невеликим переліком наведених нижче правил, щоб зробити правильний вибір навіть у малознайомому регіоні.

7 золотих порад:

  1. Послугами транспортно-логістичної компанії варто користуватися майже завжди, крім тих випадків, коли характер вашого бізнесу припускає наявність великого автопарку. І навіть у такій ситуації оцініть варіант залучення стороннього перевізника. Справа в тому, що в подібній ситуації відіграє роль «ефект масштабу». Той, хто зайнятий перевезеннями професійно, робить це дешево. Логістична компанія економить на оптових закупівлях бензину, на ремонті (має знижки або своїх майстрів).
  2. Якщо перевізник не має власного автопарку, то це – не перевізник. Не майте справу з такою компанією.
  3. Дивіться на те, які гарантії готовий надати потенційний партнер. Прописані в проекті контракту на доставку точний час надходження вантажу та транзитний час.
  4. Вкрай бажано, щоб перевізник застрахував свою відповідальність за схоронність перевезених матеріальних цінностей у сторонніх страхової компанії.
  5. Порівнюйте вартість послуг і готовність перевізника працювати з «нестандартної» постачанням. При необхідності укладіть додатковий контракт, який гарантує вам надання транспортного засобу в разі виникнення екстреної потреби в перевезеннях (зрозуміло, що розраховувати на «стандартні» тарифи в подібній ситуації не доведеться).
  6. Ознайомтеся з відгуками про компанії. «Світова павутина» вам допоможе.
  7. Зверніть ще більш пильну увагу на відгуки про компанію, якщо вам надаються послуги митного брокера. Помилки при декларуванні можуть мати негативний «відкладений ефект».

6. Висновок

Отже, в цій статті я розповів, що таке логістика та сформували уявлення про багатогранного логістичному процесі. Хоча саме поняття, на перший погляд відноситься тільки до розподілу шляхів транспортування товару, воно насправді більш широко.

Необхідно розуміти, що логістика – розділ управління, який повинен поєднуватися з інжинірингом, маркетингом, фінансами і безпосередньо виробництвом.

Обов'язкова риса ефективної логістичної системи – адаптивність, здатність оцінювати навколишнє середовище і пристосовуватися до нових реалій.

Сподіваюся, що ця стаття допомогла вам зрозуміти теоретичні та практичні аспекти доставки товарів і перевезення вантажів.

І в ув'язненні пропонуємо вам ознайомитися з цікавим відео: «Логістика. Професія майбутнього?». Приємного перегляду!

Якщо у вас виникли питання або доповнення по темі, обов'язково поділіться ними в коментарях! Заздалегідь дякую.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке логістика   повний огляд поняття, основні види і завдання логістики + 7 золотих порад щодо вибору логістичної компанії для новачка