Що таке мережевий маркетинг   повний огляд MLM-бізнесу для новачків + список компаній та рекомендації щодо старту

Що таке мережевий маркетинг, в чому його плюси і мінуси? Які компанії MLM-бізнесу популярні на 2017 рік? Як заробити в мережевому бізнесі перші гроші?

Привіт, друзі! З вами Олександр Бережнов, підприємець і один з авторів сайту .ru.

Сьогодні індустрія мережевого маркетингу набирає нову хвилю популярності, чималу роль у цьому відіграє і розвиток Інтернету.

Проте, це поняття досі викликає суперечки в суспільстві. Хтось називає мережевий маркетинг чи не єдиною можливістю відкрити свій бізнес без вкладень, інші впевнені, що це фінансова піраміда, лохотрон і обман.

Деякий час тому я сам займався мережевим маркетингом і не з чуток знаю, що це таке. У цій статті я вирішив розставити всі крапки над «і» і розкрити дану тему з усіх сторін, в тому числі враховуючи свій досвід в цій індустрії.

Після вивчення цієї статті ви твердо вирішите для себе, чи варто займатися MLM-бізнесом, які тут є плюси і мінуси, а також дізнаєтеся, в яких компаніях краще стартувати і чому.

Отже, почнемо!

Що таке мережевий маркетинг компанії поради

Зміст
  1. Що таке мережевий маркетинг (MLM) і в чому його суть?
  2. Як працює мережевий маркетинг
  3. Індустрія МЛМ-бізнесу   історія та тенденція розвитку
  4. Чому сьогодні мережевий маркетинг у багатьох людей асоціюється з пірамідою?
  5. Мережевий маркетинг в Інтернеті без вкладень   міф чи реальність?
  6. Плюси і мінуси мережевого маркетингу   огляд головних переваг та недоліків
  7. Рейтинг мережевих компаній в    список ТОП-10 лідерів ринку
  8. FAQ   відповіді на типові питання
  9. Висновок

1. Що таке мережевий маркетинг (MLM) і в чому його суть?

Почну з визначення, а потім розкрию його і приведу приклади.

Мережевий маркетинг — це спосіб просування товарів від виробника до споживача за допомогою рекомендацій від людини до людини. Такий спосіб поширення товарів (в окремих випадках і послуг) характеризується відсутністю посередників   оптовиків, які завищують ціну кінцевого продукту при перепродажу товару. Крім цього в мережевому маркетингу відсутня звична для багатьох товарів широка реклама на вулицях і в ЗМІ, що істотно знижує витрати на просування продукції mlm-компаній.

Наприклад, собівартість виробництва жувальної гумки «ORBIT» складає від 20 до 50 копійок за упаковку з 10 подушечок. Однак, поки жуйка виявляється в магазині на прилавку, її вартість зростає на кілька тисяч відсотків! Всьому виною посередники   великі і дрібні оптовики, які продають жуйку один одному.

Але на цьому все не закінчується, адже, як відомо: реклама   двигун торгівлі і посередники витрачають чималі гроші на рекламу.

Факт

У великих компаніях до 50% кінцевої вартості товару складають витрати на рекламу і просування товару.

Таким чином ми купуємо упаковку Орбіта вже за 20-50 рублів. Так, у цю вартість звичайно ж закладена торгова націнка самого виробника, але і посередникам їсти хочеться. Ось і виходить, що страждає кінцевий споживач, який переплачує втридорога.

Близько ста років тому люди задумалися над проблемою необґрунтованих націнок перекупників і посередників.

Ідея мережевого маркетингу

Зробити процес просування товарів (послуг) більш зручним, дешевим і швидким. Прибрати зі схеми просування посередників і дорогу медійну рекламу.

Це можна зробити, якщо самі люди будуть розповідати один одному про товар мережевої компанії, а їх мотивацією буде відсоток, який вони отримають від продажу продуктів млм-компанії.

Але просто на відсотках багато не заробиш. Тому багаторівневий маркетинг дозволяє побудувати власний бізнес, створивши широку мережу споживачів товару.

Передбачається, що чоловік, який розвинув свою мережеву структуру, буде отримувати відсоток від усього товарообороту своєї структури. Саме так він може створити собі пасивний дохід у десятки тисяч доларів на місяць.

Про те як в млм можна створити такий дохід обов'язково подивіться відео нижче. Це мультфільм про Пабло і Бруно   звичайних хлопців, які обрали різні способи здобуття фінансової свободи, і обидва хотіли стати мільйонерами. Подивимося, що ж у них вийшло.

Мережевий маркетинг був покликаний вирішити наступні завдання:

  1. Знизити вартість товару для кінцевого споживача. Цього можна домогтися, відмовившись від дорогою стандартної реклами по радіо, ТБ та в Інтернеті.
  2. Прискорити процес поставки товару до кінцевого споживача. Досягається за рахунок продуманої логістики (мережі власних складів в різних містах і країнах).
  3. Виключити підробки товару. В процесі перепродажу товару можливі його підміни і фальсифікація великих партій. МЛМ компанія працює з кінцевим споживачем безпосередньо, тому ймовірність фальсифікації продукції прагне до нуля.
  4. Мотивувати співробітників компанії грошима і бізнес-можливостями. В багаторівневому маркетингу є можливість добре заробити і вибудувати свій бізнес з нуля.

2. Як працює мережевий маркетинг

Для початку розповім про загальні принципи роботи цієї індустрії.

Компанія-виробник має у своєму розпорядженні власними заводами для виробництва товарів.

Вона продає ці товари без магазинів, продукція поширюється завдяки побудованій системі рекомендацій. На побутовому мовою цю систему називають «сарафанне радіо».

Великій кількості людей подобається цей принцип і вони із задоволенням купують товари у компанії.

Зараз всі замовлення MLM-компанії можна оформити через Інтернет, а популярні деякий час тому паперові каталоги з розвитком інформаційних технологій відходять на другий план.

Клієнт користується продукцією і може почати будувати бізнес з компанією прямих продажів. Для цього йому необхідно знайти кілька людей, які будуть постійно купувати продукцію і залучати в бізнес нових партнерів для розвитку мережі. Саме тому даний вид маркетингу названий мережевим.

Маючи свої склади і служби доставки, мережева компанія доставляє продукцію на склад, а потім ця продукція розвозиться по офісам, які особисто для себе відкрили партнери компанії (дистриб'ютори). Іноді компанія доставляє замовлення клієнту прямо на будинок, що дуже зручно.

Принцип млм

Тепер я розповім про особливості та принципи роботи багаторівневого маркетингу для самого виробника товарів (компанії), для кінцевого споживача (клієнта) і для людини, який вирішив відкрити свій бізнес (підприємця), використовуючи можливості mlm.

З точки зору MLM-компанії

Відмінною особливістю просування товарів мережевим способом є зниження витрат на рекламу своєї продукції. Компанія більше піклується про промо-матеріалах для своїх партнерів-розповсюджувачів (їх іноді називають незалежними підприємцями) і вибудовуванні системи професійного навчання (наставництва).

Саме від якісної передачі ідеї МЛМ від людини до людини залежить бізнес підприємства.

З точки зору споживача

Клієнтові зручно отримувати товари з гарантією якості, йому подобаються доступні ціни, пробники, каталоги. Часто в компаніях прямих продажів є ексклюзивні товари та аксесуари, які не можна знайти в звичайних магазинах.

З точки зору дистриб'ютора (підприємця)

Люди, які хочуть почати свою справу без вкладень можуть досягти успіху тут. Адже вся система вибудувана, ринок сформований, більшість великих компаній вже на слуху у населення. Крім того, потужна система навчання та наставництва в компаніях мережевого маркетингу робить можливість побудови свого бізнесу більш ніж реальною.

3. Індустрія МЛМ-бізнесу   історія та тенденція розвитку

Мережевий маркетинг зародився на Заході в США.

В 1945 році, американські підприємці Lee S. Mytinger і William S. Casselberry відкрили свою справу, ставши національними дистриб'юторами компанії «Nutrilite Products». Основою їх діяльності став принцип рекомендаційного (мережевого) маркетингу.

Далі, в кінці 1950-х у США були створені дві компанії: «компанії shaklee ' » та «Amway». У і країнах СНД люди широко знайомі з продукцією компанії Amway та особливостями її бізнесу. Сама компанія була створена в 1959 році Річем ДеВосом і Джей Ван Энделом, спочатку носила назву «American Way Corporation».

Галузь особливо бурхливо розвивалася 1980-і — 1990-і роки. Ріс асортимент продукції і до середини 1990-х років mlm-виробники пропонували своїм клієнтам буквально все: від косметики та миючих засобів до автомобільних товарів, побутових приладів, послуг міжміського зв'язку і комп'ютерів.

Сьогодні індустрія мережевого маркетингу зазнала великі зміни і практично всі mlm-компанії так чи інакше пішли в Інтернет.

У 1996 році в була створена Асоціація прямих продажів (rdsa.ru), яка сприяє розвитку галузі, її саморегулювання та підтримання репутації мережевого бізнесу на високому рівні.

За даними Асоціації на 2015—2016 роки в так чи інакше багаторівневі продажу залучені 6% всього населення (розповсюджувачі), а це мільйони чоловік, не рахуючи споживачів.

Інтернет-простір дозволило індустрії розвиватися швидкими темпами. І це цілком логічно.

Приклад

Ви можете будувати свій бізнес в компанії мережевого маркетингу тепер не тільки з допомогою очних зустрічей вдома або в орендованому офісі, але і через Інтернет, використовуючи можливості Skype, електронної пошти та соціальних мереж. Просунуті підприємці створюють свої власні сайти.

Саме так зараз «мережевики», як прийнято називати розповсюджувачів продукції багаторівневих компаній, активно обробляють онлайн-простір на предмет розширення складу учасників своєї групи (гілки).

Проте, розвиток цифрових технологій породило й іншу сторону цієї індустрії   виникнення шахрайських компаній і фінансових пірамід, які під виглядом інвестиційних фондів або просто добропорядних mlm-фірм втягують у незаконні й аморальні схеми чесних людей.

Нижче по ходу статті я ще торкнуся питання шахрайства і розповім вам, чого не варто робити і як відрізнити надійну мережеву компанію від лохотрону.

4. Чому сьогодні мережевий маркетинг у багатьох людей асоціюється з пірамідою?

В продовження попереднього пункту як і обіцяв розкрию «пірамідальний запитання».

Асоціація з пірамідами, обманом і шахрайством у людей виникає швидше за недосвідченості.

Мережевий маркетинг та фінансова піраміда

Відразу скажу, що є поняття «класичний маркетинг» і «мережевий маркетинг», хоча воно і досить умовно. Давайте для повноти картини я розповім, чим вони відрізняються.

1. Класичний маркетинг

Це все способи і засоби просування товарів, які ми звикли бачити навколо   реклама на ТБ, радіо, зовнішня реклама і так далі.

Продаж товарів у магазинах — це теж стандартний спосіб просування. В результаті все це можна віднести до поняття «класичного маркетингу».

2. Мережевий маркетинг

Це просто незвичний для основної маси людей спосіб розповсюдження товару. Його, як ви знаєте, ще називають багаторівневий маркетинг.

У даній концепції просування відсутні, звичні багатьом, роздрібні магазини, немає стандартної реклами в людних місцях, а самі товари, як правило, мають більш високу якість у порівнянні зі звичними нам аналогами.

Незвична для багатьох модель розповсюдження товарів нагнітає страх на тих, хто чув про різного роду обманах або вже сам потрапляв у фінансові піраміди.

Шановні читачі, запам'ятайте!

Мережевий маркетинг не має нічого спільного з фінансовою пірамідою, обманом або незаконною діяльністю.

Асоціацію з пірамідою виникають тому, що і в піраміді і в млм потрібно залучати людей для того, щоб заробити.

Тільки в першому випадку ви отримуєте гроші за «голови», тобто ваш заробіток залежить від кількості залучених людей, що вклали гроші в піраміду, а в другому   дохід залежить від товарообігу, який будуть здійснювати залучені вами клієнти.

тобто якщо мова йде про нормальному багаторівневому маркетингу, ви можете підписати хоч 1000 чоловік в свою структуру, але якщо вони нічого не куплять, то і ваш дохід буде дорівнює нулю.

В піраміді все навпаки, там кожен залучений зобов'язаний зробити внесок, як правило досить істотний (від 500 до 5000 доларів) і ви гарантовано отримаєте відсоток саме від його грошей, а реального товару ваш клієнт не отримає. Він платить тільки за можливість заробити на залученні нових «потерпілих».

Нижче, у відповідях на питання, що часто задаються я чітко визначив критерії, за допомогою яких ви зможете відрізнити хорошу mlm-компанію від фінансової піраміди.

5. Мережевий маркетинг в Інтернеті без вкладень   міф чи реальність?

Жодного міфу тут немає і бути не може. Побудова свого мережевого бізнесу через Інтернет — це новий тренд, який з кожним днем набирає обертів.

Як знайти клієнта в свою млм-структуру через Інтернет — 5 перевірених способи залучення:

  1. Соціальні мережі. Один з найпопулярніших способів. Ви можете створити тут групу (спільноту) на тему заробітку і саморозвитку. Вступили люди і будуть вашими потенційними клієнтами. Можна також «спамити», тобто займатися розсилкою повідомлень всім підряд, але тоді ви ризикуєте потрапити під блокування вашого аккаунта адміністрацією соціальної мережі.
  2. Тематичні форуми. На форумах про заробіток та особистісному зростанні ви також можете знайти майбутніх компаньйонів у свою багаторівневу структуру.
  3. Контекстна реклама. Ви можете створити сайт і налаштувати на нього контекстну рекламу, тим самим залучаючи цільових відвідувачів. На нашому сайті вже є стаття, що таке контекстна реклама. Однак, цей спосіб може виявитися досить дорогим для такої мети.
  4. SEO   просування. За аналогією з попереднім способом. Можна зробити свій інтернет-ресурс і писати на нього статті, що містять ключові слова, що стосуються успіху, заробітку та мережевого маркетингу. Поступово ці статті будуть просуватися і через форму підписки, розташовану на сайті, і ви будете отримувати лояльних до вашої діяльності людей.
  5. Лідогенерація. Цей спосіб полягає у створенні потоку контактів (заявок) потенційних клієнтів, яких ви будете залучати різними рекламними інструментами. Детальніше про те, що таке реклама і які види реклами існують, ви можете дізнатися з цієї статті. Заявки потенційних клієнтів (лідов) ви можете обробляти і залучати їх у вашу компанію багаторівневого маркетингу.

Ви можете використовувати ці й інші способи залучення з Інтернету потенційних учасників у вашу мережеву структуру.

6. Плюси і мінуси мережевого маркетингу   огляд головних переваг та недоліків

мережевого маркетингу як і у будь-якого явища є ряд переваг і недоліків.

Саме тому існують люди, які люто агітують за mlm, а є ті, хто боїться «мережевої». Для наочності картини я склав відповідну таблицю, яка відображає практично всі аспекти СМ:

Плюси і мінуси мережевого маркетингу:

Критерій порівняння Плюси (+) критерію Мінуси (-) критерію
1 Можливість відкриття свого бізнесу Бізнес в MLM можна відкрити практично без вкладень і створити з часом пасивний дохід Багато початківці дистриб'ютори кидають бізнес в СМ, так як він росте повільно і часто доводиться чути відмови
2 Ведення бізнесу через Інтернет Необмежені можливості всесвітньої павутини дають практичні безмежні можливості для зростання вашого бізнесу Далеко не всі люди погодяться співпрацювати з вами і коштувати бізнес з вашою компанією, так як попадання у зацікавлену аудиторію з холодним контактам невелика
3 Купівля якісних товарів за прийнятною ціною В мережевих компаніях можна придбати дійсно якісні товари, найчастіше їх аналоги на відкритому ринку або відсутні, або стоять на порядок дорожче. Іноді товари компаній багаторівневого маркетингу стоять необгрунтовано дорого, навіть якщо і мають високу якість.
4 Тусовка, колектив Для багатьох людей з цієї індустрії сама атмосфера ведення млм-бізнесу є способом життя і вони відчувають себе тут «як риба в воді». Для більшості людей відпочинок на різних семінарах, тренінгах та заходах таких компаній є виснажливим і не відповідає їх природі і психологічним типом.
5 Розвиток навичок, особистісне зростання В процесі роботи можна придбати хороші навички міжособистісної комунікації, планування, лідерства та управління Не так багато людей постійно прагнуть до розвитку, більшість воліє куди більш зрозумілі способи заробітку, наприклад, звичайну роботу за наймом
6 Репутація Вважається, що люди з лідерськими і добре розвиненими комунікативними якостями неодмінно доб'ються тут успіху В суспільстві репутація мережевого маркетингу суттєво зіпсована, тому знайти однодумців, а тим більше перетворити їх у своїх клієнтів або партнерів по бізнесу, непросто.

Якщо ви ще не визначилися, чи варто займатися СМ, то наведені в цій таблиці критерії допоможуть вам ще раз зрозуміти, ваше це чи ні.

7. Рейтинг мережевих компаній в    список ТОП-5 лідерів ринку 2016—2017 р. р.

Тут я наведу рейтинг найпопулярніших в компаній. Всі вони є досить популярними серед «мережевиків» в нашій країні.

найцікавіше, що дві перші компанії Avon і Oriflame займають в цьому рейтингу 31% і 30% відповідно. Це означає, що дані компанії з великим відривом лідирують у наших громадян в МЛМ-індустрії.

Компанія Частка МЛМ-ринку в % Опис
1 31 Відома косметична компанія, яка позиціонує себе як виробників недорогої косметики для середнього класу
2 Oriflame 30 Знаменита шведська компанія, що продає широкий асортимент товарів: від косметики до дієтичного харчування
3 Amway 9 Найстарша американська компанія, що продає широкий спектр товарів для будинку, в тому числі Бади, посуд, вітаміни
4 Mary Kay 5 Одна з найстаріших косметичних компаній. Названа по імені її засновниці Mary Kay. Тут приймають лише жінок.
5 Faberlic 4,8 Виробник кисневої косметики з натуральних компонентів. Велика російська компанія, починала просування з реклами по ТБ.

Як бачите, Mary Kay Faberlic займають практично однакову частку на ринку, а Amway знаходиться десь посередині.

У будь-якому випадку, я впевнений, що ви чули якщо не про всіх цих компаніях, то про більшість точно.

Відношу їх до надійних і саме з цими компаніями раджу вам працювати, якщо ви вирішили зайнятися мережевим бізнесом.

8. FAQ   відповіді на часті запитання

Ці питання мені часто задають, і тут я привожу їх з відповідями як найпопулярніші.

Питання 1. Варто новачкові починати свій бізнес з мережевого маркетингу?

Так, варто, але тільки у випадку якщо ви готові довго чекати результату (від 6 місяців до 3-х років) і маєте грошовий запас, який буде «годувати» вас в безгрошовий період. Також раджу вам проаналізувати свої сильні і слабкі сторони, об'єктивно оцінивши свої можливості.

Але якщо ви втомлюєтеся від спілкування з людьми і важко переносите відмови, то вам краще не поспішати кидатися в цей вир з головою.

Питання 2. Як заробити перші гроші в мережевому маркетингу?

Для цього знайдіть 2-3 клієнтів і просто продайте їм продукцію своєї компанії, попередньо зареєструвавшись в ній в якості партнера.

Тоді ви відчуєте «смак» перших грошей. Можливо це буде зовсім невелика сума: від 100 до 1000 рублів, але це вже будуть ваші гроші, зароблені в прямих продажах.

Якщо ви хочете отримати більш серйозну суму, то знайдіть 3-5 осіб, які планують будувати з вами бізнес. Допоможіть їм знайти ще 3-5 чоловік для кожного і вже через кілька тижнів ваш дохід зросте до декількох тисяч рублів на місяць і буде збільшуватися по мірі росту вашої «гілки».

Питання 3. Чим і як сьогодні можна залучити людей в мережевий маркетинг?

Сьогодні залучити людей в мережевий маркетинг, як і завжди, можна ідеєю перспектив заробітку, створення пасивного доходу і вільного (гнучкого) графіка роботи.

Якість продукції та асортимент компаній прямих продажів постійно зростає, тому говорити, що у нас висока якість продукції вже не так доречно.

А от якщо ви покажете зручність роботи з сайтом компанії та можливості ведення бізнесу через Інтернет, це точно не залишить байдужим ваших потенційних партнерів.

Питання 4. Як відрізнити мережевий маркетинг від фінансової піраміди?

Не секрет, що деякі шахрайські компанії порочать честь пристойних МЛМ-підприємств і маскуються під них.

Як же відрізнити шахраїв? Є деякі характерні ознаки нечесних на руку фірм:

Ось вони:

  1. Невиправдано великий вступний внесок. Як правило це від 100 до 5000 доларів. Саме з цих грошей і сплачується винагорода «дистриб'ютору».
  2. Товар, як такої, або взагалі відсутня, або не має ринкової цінності поза цієї організації.
  3. Немає документального підтвердження факту прийому грошей та інших належних документів (накладна, договір, чеки тощо);
  4. Вам кажуть, що гроші ви будете отримувати від кількості залучених учасників, а не від структури товарообігу.
  5. Головним моментом у роботі організації є акцент на швидкий заробіток, а товар (якщо він існує) потрібен лише як прикриття в діяльності піраміди.

Якщо ви помітили хоча б один з них в тій компанії, куди вас запрошують, варто досконало вивчити її на предмет обману і законності ведення діяльності.

Питання 5. Як правильно вибрати компанію для старту в MLM-бізнесі?

Для цього варто звернути увагу на наступні критерії:

  • Термін існування на ринку. Не варто співпрацювати з компаніями, яким менше 5 років на ринку.
  • Затребуваність продукції. Якщо ця продукція дійсно затребувана і має регулярне споживання, тобто часто витрачається. Наприклад, косметичні та побутові засоби, їжа.
  • Сайт компанії. Наскільки він зручний, функціональний і презентабелен.
  • Навчання і підтримка. Є вона, наскільки професійно вибудувана система наставництва і подобається вона вам.
  • Маркетинг-план. Справедливий він і до якого типу належить:
  1. Ступінчастий з відділенням.
  2. Матричний.
  3. Лінійний (однорівневий).
  4. Бінарний.

Краще всього, якщо це буде ступінчастий маркетинг-план з відділенням. Такий МП використовують більшість надійних компаній, наприклад Oriflame.

9. Висновок

Друзі, сам я перестав займатися мережевим маркетингом, не тому, що він не працює, або це лохотрон і обман, а тому, що знайшов справу до душі і тепер займаюся інтернет-маркетингом і бізнесом у всесвітній павутині.

У мене є знайомі, які досягли успіху в СМ, купили не одну квартиру на цьому, регулярно подорожують за рахунок своєї компанії і живуть вільної і наповненим життям.

А ви знаєте що в мережевому маркетингу можна заробляти в прямому сенсі мільйони доларів?

Подивіться відео нижче про найбагатших сетевиках (сімейна пара):

як і раніше вважаю, що МЛМ-індустрія — це хороша можливість відкрити бізнес без вкладень.

Якщо ви амбітний, енергійний та комунікабельний чоловік, який любить спілкуватися з людьми, приносити користь суспільству і при цьому добре заробляти, то у вас не буде сумнівів щодо старту в СМ.

Сподіваюся, дорогі читачі, що з допомогою моєї статті ви зрозуміли, що таке мережевий маркетинг і дізналися про його плюси і мінуси.

Для нас дуже важливо, якщо ви залишите коментар до статті та поділіться своїм досвідом по темі.

Наперед дякую, успіхів вам і великих заробітків!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке мережевий маркетинг   повний огляд MLM-бізнесу для новачків + список компаній та рекомендації щодо старту