Курси підвищення кваліфікації — 7 кроків як пройти курси і підвищити свою кваліфікацію + 3 поради як правильно вибрати курси

Для чого потрібно пройти курси підвищення кваліфікації з 44-ФЗ? На які курси можна записатися на офіційному сайті ФМБА ? У чому відмінність платних курсів підвищення кваліфікації від безкоштовних?

Я, Алла Просюкова, експерт онлайн журналу , вітаю вас, шановні читачі! Сьогодні пропоную вашій увазі свою статтю про курси підвищення кваліфікації.

З кожним роком з'являються нові технології, складне устаткування і машини. Роботодавці зацікавлені у кваліфікованому персоналі.

та й закон передбачає обов'язкове підвищення кваліфікації не рідше одного разу в п'ять років. А раз так, то розглянута тема може бути цікава багатьом!

Корисні поради, цікаве відео і міні-огляд чекають вас в кінці статті.

Курси підвищення кваліфікації

Зміст
  1. Що таке курси підвищення кваліфікації і для чого їх проходити?
  2. Що дає проходження курсів підвищення кваліфікації — 4 головних переваги
  3. Які бувають види підвищення кваліфікації — 3 основних види
  4. Як підвищити кваліфікацію   покрокова інструкція для початківців
  5. Де підвищити кваліфікацію   огляд ТОП-3 компаній, що надають послуги
  6. Як правильно вибрати курси підвищення кваліфікації — 4 корисних ради
  7. Висновок

1. Що таке курси підвищення кваліфікації і для чого їх проходити?

Одразу ж пропоную визначитися з основним поняттям по темі.

Офіційне визначення звучить наступним чином:

Підвищення кваліфікації   актуалізація професійних знань і навичок, їх удосконалення в процесі проходження навчання на спеціалізованих курсах або на робочому місці під керівництвом більш досвідчених, високопрофесійних колег.

Таке навчання необхідно, якщо:

  • є перерву в роботі (декрет, тривала хвороба);
  • є перспектива отримання нової посади;
  • необхідно освоїти нове обладнання чи технологію;
  • є прогалини в профпідготовці;
  • помічена тенденція зростання травматизму в компанії з вини співробітників;
  • підійшов термін планового підвищення кваліфікації (не рідше 1 разу в 5 років);
  • потрібно підвищити розряд/категорію.

Така форма вдосконалення персоналу необхідна як для роботодавців, так і для самих працівників.

Розвиток персоналу, в тому числі підвищення кваліфікації, для багатьох роботодавців — дуже важлива складова їх бізнесу.

Вони розуміють, чим професійніше співробітники, тим вище якість вироблюваної продукції, швидше і простіше відбувається адаптація всієї компанії до технологічних і організаційних змін, зміцнюються її конкурентні позиції.

Працівники, пройшовши навчання, здобувають цілий ряд переваг перед своїми колегами (про них я розповім трохи нижче).

Крім того, в деяких випадках курси підвищення кваліфікації носять обов'язковий характер. Наприклад, закон про контрактній системі (ФЗ №44) зобов'язує замовників підвищувати професійний рівень співробітників контрактних служб і комісією через курси підвищення кваліфікації або професійну перепідготовку.

Рекомендую до прочитання окрему статтю, розміщену на нашому сайті «Професійна перепідготовка».

2. Що дає проходження курсів підвищення кваліфікації — 4 головних переваги

Від кожного навчання у нас є певні очікування. Пройшовши підвищення кваліфікації, ми сподіваємося придбати деякі переваги перед своїми колегами.

Ось про найбільш важливих із них піде мова далі.

Перевага 1. Розширення знань

Будь-яке навчання   неважливо вчіться ви самостійно, або в якийсь навчальної компанії   сприяє розширення вашого кругозору, професійних компетенцій і навичок.

Знову придбані знання дозволяють вам вигідно виділятися серед колег, які не пройшли навчання, роблять вас більш конкурентоспроможними, дозволяють зберегти за собою робоче місце.

Перевага 2. Можливість кар'єрного зростання

Чим вище ваша кваліфікація, тим більше шансів просунутися по кар'єрних сходах. Співробітник, який підвищує свою кваліфікацію, в очах роботодавця представляється зацікавленим у професії фахівцем.

Як показує практика, саме такі працівники в першу чергу отримують пропозиції зайняти більш високу посаду всередині компанії.

3 Перевагу. Наявність підтверджуючого документа про рівень кваліфікації

Успішне завершення навчання на курсах підтверджується офіційним документом.

Форма документа залежить від кількості годин пройденого навчання. Так якщо програма тривала менше 72 ч., то документ держзразка не видається. У цьому випадку працівник має право розраховувати на сертифікат, в якому містяться відомості про прослуханий курс.

Навчання становить від 72 до 100 ч.   підтверджуючим документом буде посвідчення про короткострокове підвищення кваліфікації. Курс тривав понад 100 ч.   видається свідоцтво.

Посвідчення та свідоцтво є підставою для кадрової служби компанії для переогляду розряду (категорії) навчив працівника, розширення його функціональних обов'язків.

Перевага 4. Підвищення мотивації

Працівники, що підвищують свою кваліфікацію, відчувають на собі увагу з боку керівництва компанії.

Вони впевнені, що підвищення кваліфікації матиме позитивний вплив на їх положення в організації. Все це сприяє зростанню мотивації праці.

3. Які бувають види підвищення кваліфікації — 3 основних виду

Підвищення кваліфікації буває трьох видів.

Класифікація проводиться в залежності від тривалості навчання.

Давайте розбиратися.

Вид 1. Короткострокові програми

Тривалість програми складає не менше 72 годин. Навчання організовує сам роботодавець, воно носить тематичний характер (вивчається конкретне питання, відпрацьовується певна навичка і т. д.).

Заняття проводяться робітниками і фахівцями підприємства, що мають більш високу кваліфікацію. В результаті учні складають іспит.

Вигляд 2. Тематичні і проблемні семінари

Заняття тривають від 72 до 100 годин. При такому варіанті для слухачів проводяться тренінги, семінари на конкретні теми, що дозволяють аналізувати проблеми підприємства або галузі.

Таке навчання сприяє швидкому набуттю необхідних знань, профнавыков. Після успішної здачі іспитів співробітник отримує посвідчення про пройдений короткострокове підвищення кваліфікації.

3 Вид. Тривалі програми

Тривалість навчання за такою програмою становить від 100 до 500 годин. Вона призначена для досвідчених працівників, які мають деякі проблеми у своїй профдіяльності. Таке підвищення кваліфікації необхідно і фахівцям, наділеним новим посадовою функціоналом.

Підтвердженням пройденого курсу є свідоцтво про тривалому підвищенні кваліфікації.

4. Як підвищити кваліфікацію   покрокова інструкція для початківців

У вас назріла необхідність підвищити кваліфікацію, але ви не знаєте, як це зробити? Як завжди, на цей випадок у нас є покрокова інструкція.

Прочитайте її, вона не займе багато вашого часу, а користь принесе однозначно!

Крок 1. Вибираємо курс

Вибираючи курси підвищення кваліфікації, рекомендую звертати увагу на критерії, від яких залежить якість освітнього процесу і його результат.

Такими критеріями виступають:

  • тривалість навчання;
  • форма навчання;
  • програма курсу;
  • форма підсумкового іспиту;
  • вид документа, що видається по закінченню;
  • викладацький склад курсу.

Кожен з них важливий по-своєму.

Так, наприклад, знаючи тривалість навчання, ви зможете скоректувати свій робочий графік, спланувати черговий відпустку так, щоб він не накладався на навчання.

Якщо підвищення кваліфікації пов'язане з метою отримання нової посади, то, можливо, керівництво визначить термін, до якого ви повинні отримати потрібну кваліфікацію. У такій ситуації вам необхідно вибрати навчання потрібної тривалості.

Аналізуйте програму курсу, в ній не повинно бути дисциплін, які вам не потрібні на практиці. Пам'ятайте: знання, одержувані на таких курсах, повинні мати практичну цінність.

Форма підсумкової атестації з курсу   ще один важливий фактор. Розглянемо на прикладі.

Приклад

Людмила Петрова була спрямована на планові довгострокові курси підвищення кваліфікації. У АТ «Швейник», в якому працювала Петрова, був укладений з навчальним центром «Актив» договір на навчання фахівців по цілому ряду напрямків.

«Актив» надавав своїм замовникам право вибору форми підсумкової атестації. АТ «Швейник» обрало комп'ютерне тестування.

І все б нічого, але у Людмили була проблема: вона дуже погано проходила всі види тестів подібного роду. Тим не менш, вона пройшла весь навчальний курс, причому досить успішно.

Настав день «Х»   підсумкове тестування. Людмила хвилювалася з самого ранку. Треба сказати не даремно   випробування вона завалила.

Викладачі курсів були в шоці   Людмила дуже успішна учениця. Була призначена перездача, сплатити яку Петрової довелося вже за свій рахунок.

Тут дівчина мала право сама вибирати спосіб підсумкової атестації. Петрова вибрала усну співбесіду (відповіді на запитання) і блискуче його пройшла.

Якщо б Людмила відразу при надходженні пояснила свою проблему, вона змогла б здавати підсумкове випробування у вигляді співбесіди, заощадивши при цьому не лише нерви, а й гроші.

Врахуйте, якщо ви хочете кардинально змінити професію, то підвищення кваліфікації вам буде недостатньо. Тут потрібно пройти курси професійної перепідготовки.

Крок 2. Подаємо заявку

Заявка на навчання подається роботодавцем або самим працівником.

Якщо у роботодавця укладено договір з організацією навчальної, то заявку подає його кадрова служба шляхом її передачі в офіс навчального центру (якщо компанії одногородние) або направляючи заповнену форму електронною поштою або факсом.

У випадку, коли навчання планує фізособа за власною ініціативою, то заявка складається та надсилається одним з 3 способів.

Способи подачі заявки фізособи:

  • при особистому відвідуванні офісу;
  • за допомогою електронної пошти;
  • через сайт навчальної організації.

Крок 3. Оплачуємо навчання

Після прийняття і розгляду отриманої заявки, навчальний центр (або інша навчальна фірма) направляє на адресу заявника перелік необхідних для вступу документів і квитанцію для оплати.

Сплатити можна за реквізитами через термінали, за допомогою банківської карти і електронних гаманців. Юрособам виставляється рахунок на оплату навчання, в якому є всі необхідні відомості для безготівкових розрахунків.

Крок 4. Отримуємо доступ до навчальних матеріалів

Після надходження грошей на рахунок навчальної організації у слухачів курсів з'являється доступ до навчальних матеріалів. Перелік і доступ до них залежить від обраної форми навчання.

Якщо ви вибрали курси підвищення кваліфікації дистанційно, то навчальний центр надасть вам доступ в особистий кабінет, де є всі необхідні матеріали за програмою курсу.

Якщо підвищуєте кваліфікацію очно, то всі методичні та навчальні матеріали видаються на руки.

Крок 5. Проходимо навчання

Одержавши програму, ви приступаєте до занять.

Якщо вчіться з відривом від виробництва, тобто відвідуєте курси в навчальному центрі, то все зрозуміло і гранично просто. У визначений розкладом час приходьте на заняття і під керівництвом викладача виконуєте всі необхідні завдання, прослуховуєте лекції і т. д.

При такому навчанні передбачаються практичні заняття, що включають роботи, що виконуються під керівництвом педагога у змодельованих ситуаціях або в рамках стажування.

Якщо вчіться без відриву від виробництва (заочно, дистанційно), то всі лекції і завдання розміщені в особистому кабінеті студента.

Кожен блок супроводжується докладними інструкціями, покроково розписується послідовність ваших дій, передбачені відеоуроки та зворотній зв'язок з куратором курсу та викладачами.

Нерідко проводиться проміжна перевірка знань з кожного блоку. Це дозволяє своєчасно виявити проблемні місця і повернутися до їх повторного розгляду. У разі необхідності завжди можна отримати додаткову консультацію у працівників навчальної компанії.

Крок 6. Здаємо іспит

Підсумком навчання, незалежно від його форми, служить атестація. Вона проводиться письмово, усно або у формі тестування.

Крок 7. Отримуємо посвідчення про підвищення кваліфікації

У разі успішного проходження підсумкового випробування вам буде виданий документ встановленого зразка із зазначенням таких відомостей: найменування навчальної організації та програми підвищення кваліфікації, кількості годин навчання, період навчання, перелік зданих іспитів.

5. Де підвищити кваліфікацію   огляд ТОП-3 компаній, що надають послуги

Підвищення кваліфікації пропонують безліч різних центрів і компаній. Як не помилитися і зробити правильний вибір?

Користуйтеся нашими рекомендаціями!

1) Бізнес Молодість

«Бізнес Молодість»   співтовариство російських підприємців, яке налічує 1,7 млн чол. Всі учасники мають вільний, необмежений доступ до бази. Щомісяця 65 тис чол. звертаються до її матеріалів.

В базі містяться:

  • статті про відкриття бізнесу (573 шт.);
  • історії успіху (34 шт.);
  • бізнес-техніки (60 шт.);
  • аудіозаписи (83 шт.);
  • відповіді на питання (понад 2100 шт.).

«Бізнес Молодість» пропонує всім бажаючим 7 унікальних програм, які допомагають створювати і розвивати власний бізнес.

Курси спільноти «Бізнес Молодість»:

Найменування курсу Короткий зміст
1 Бізнес-Старт 2-х тижневий тренінг у форматі інтенсиву по старту та розвитку бізнесу
2 Бізнес-Старт 8 тижневий коучинг до результату
3 Відділ продажів за 60 днів Практичний курс по створенню та розвитку відділу продажів
4 Реальний маркетинг Практичний курс по створенню системи маркетингу компанії

2) Російська школа управління

31 липня 2002 року в була створена бізнес-школа «Російська школа управління» (РШУ). За більш ніж 14 років компанія досягла значних успіхів.

Деякі досягнення Школи:

  • представництва є в 20 російських містах;
  • викладацький склад налічує 320 висококласних викладачів-експертів;
  • навчання ведеться за 35 бізнес-напрямками;
  • щорічно зі стін Школи випускається 10 тис. чоловік.

Навчання персоналу в «Російській школі бізнесу» володіє цілим рядом переваг в порівнянні з іншими подібними освітніми установами РФ.

Основні переваги РШУ:

  • кращі світові технології і методики;
  • сертифікат якості ISO 9001;
  • велику різноманітність форматів навчання;
  • стандартизоване навчання у всіх підрозділах Школи;
  • високі позиції в рейтингах.

Щорічно студентами РШУ стають співробітники російських компаній з різних регіонів.

Ось лише деякі з них: Сбербанк , Альфа   Банк, ФК Відкриття, Норільський Нікель, ВАТ «Сургутнафтогаз», «Лукойл», Уральський Банк Реконструкції та Розвитку.

3) Moscow Business School

Moscow Business School   бізнес-школа, що має філіальну мережу на всій території РФ, а також в країнах СНД і В'єтнамі. Щорічно Школа навчає понад 31 тис співробітників найбільших російських і зарубіжних компаній.

В Moscow Business School дають знання і практичні навички в області управління і бізнесу, підтверджені міжнародними дипломами та сертифікатами міжнародного рівня.

Крім приватних навчальних центрів, курси підвищення кваліфікації можна пройти в державних освітніх установах, наприклад, таких як Інститут підвищення кваліфікації ФМБА.

Підвищення кваліфікації проводиться за кількома напрямками:

  • державні закупівлі в охороні здоров'я;
  • травматологія та ортопедія;
  • трансфузіологія і контроль у сфері поводження донорської крові та її компонентів;
  • реабілітаційна медицина;
  • емоційно-стресова психотерапія;
  • діабетологія.

Результатом навчання та успішного проходження підсумкового випробування стане документ державного зразка про підвищення кваліфікації.

6. Як правильно вибрати курси підвищення кваліфікації — 4 корисних ради

Всі напевно не раз чули вислів російського історика і педагога К. Кушнера: «Поради потрібні, коли їх просять». Але, раз ви читаєте цю статтю, значить, наші поради вам точно не завадять.

Тим більше що вони корисні і дозволять вам не наробити помилок.

Порада 1. Не вибирайте найдешевші курси

Обираючи програму навчання, звертайте увагу на її вартість. Не вибирайте курс тільки тому, що він найдешевший.

Як свідчить китайська народна мудрість «Хороший товар не буває дешевим, дешеве — не буває хороший». Підвищення кваліфікації в навчальному центрі з відмінною репутацією, високопрофесійними викладачами, хорошим оснащенням можна отримати за копійки.

Формально дешеві курси трохи відрізняються від безкоштовних. Основна відмінність   видача документа, що підтверджує підвищення кваліфікації, що має законну силу і визнаного роботодавцями.

Питання лише в тому, якого рівня знання ви отримаєте на таких курсах?!

Порада 2. Перевіряйте наявність ліцензії у організаторів курсів

Освітня діяльність з підвищення кваліфікації, яка передбачає видачу посвідчення або свідоцтва, підлягає обов'язковому ліцензуванню.

Пам'ятайте про це і вимагайте у компанії ліцензію для ознайомлення. У ній обов'язково має бути дозвіл вести подібні курси.

Порада 3. Аналізуйте відгуки учасників курсів

Відгуки колишніх студентів вибраного вами центру, а тим більше тих курсів, на які плануєте вступати, будуть надзвичайно корисні.

Колишні учні знають всю «кухні» курсів зсередини. Від них ви зможете дізнатися про такі нюанси навчання, про які вам більше ніхто не розповість.

Порада 4. Враховуйте свої можливості у виборі форми навчання

Дуже відповідально підходьте до вибору форми навчання.

Підвищення кваліфікації проводиться:

  • очно (з відривом від виробництва);
  • з частковим відривом від основної роботи;
  • без відриву від виробництва;
  • за індивідуальним графіком.

За статистикою найбільш зручна форма — це індивідуальна програма. Можливо, вам підійде саме вона.

Особисто мені подобається очна форма. Запитаєте чому?

Відповідаю:

  • по-перше, як показує практика, за такою формою фахівці отримують найбільш якісне навчання;
  • по-друге, працівник на період занять звільняється від основної роботи, а значить, зможе повністю поринути в навчання.

Приймаючи рішення про підвищення кваліфікації, звести всі «за» і «проти» за кожною формою. Пам'ятайте: від цього залежить, чи буде ваше навчання успішним.

Цікаве і веселе відео по темі для вас.

7. Висновок

Курси підвищення кваліфікації   популярна форма навчання персоналу. Вони дозволяють працівникам освіжити професійні навички, актуалізувати їх. Результатом навчання стає підвищення розряду, зростання зарплати, професіоналізму, мотивації, кар'єри.

Питання до читачів

ви Хотіли б підвищити свою кваліфікацію? Що ви очікуєте від такого навчання?

Бажаємо вам талановитих, професійних тренерів та успішного навчання! Чекаємо ваших відповідей на питання! Сподіваємося побачити коментарі та відгуки на статтю! Не забувайте про лайку в соцмережах!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Курси підвищення кваліфікації — 7 кроків як пройти курси і підвищити свою кваліфікацію + 3 поради як правильно вибрати курси