Професійна перепідготовка — як пройти профпереподготовку на базі вищої освіти: 5 простих кроків + професійна допомога у виборі програми при зміні професії

Що таке професійна перепідготовка на базі вищої освіти? Як реалізується програма зміни професії дистанційно? Чим профперепідготовка відрізняється від другої вищої освіти?

Всім привіт! На зв'язку я, Алла Просюкова, експерт проекту .

Всім тим, кого цікавить кар'єрне зростання, кого не влаштовує його нинішня робота, хто помилився з вибором професії, я рекомендую до прочитання свою нову статтю. Її тема   професійна перепідготовка.

В кінці статті є корисне тематичне відео та огляд навчальних центрів, що займаються перепідготовкою кадрів.

Професійна перепідготовка

1. Що таке професійна перепідготовка і для чого вона проводиться?

Для початку визначимося з основним поняттям статті.

Це відразу розставить все на свої місця і полегшить сприйняття матеріалу.

Професійна перепідготовка   отримання додаткових компетенцій або нової професії особами, які мають вищу або середньо-спеціальну освіту, а також студентами останніх курсів.

Міносвіти РФ розробив систему профперепідготовки як альтернативу другої вищої освіти.

Приклад

Микола Волков більше 5 років працює старшим адміністратором одного з міні-готелів Казані. Керівництво вважає його досвідченим, перспективним співробітником.

В найближчий рік готельна мережа фірми поповнюється ще одним новим готелем. Саме в нього і планується перевести Волкова на посаду керуючого.

У молодої людини є вища освіта за спеціальністю «Менеджер організації», але для переведення на посаду керуючого потрібно профільну вищу освіту, наприклад, «Управління персоналом у сфері гостинності».

Дозволити собі друга вища Микола не може: дорого і довго. Єдиний вихід   профперепідготовка. Підібравши програму, Микола протягом 6 місяців успішно переобучился. Отримавши диплом, приступив до виконання обов'язків керуючого нового готелю.

Такий вид навчання дозволяє бажаючим освоювати додаткові професії, що значно підвищує їх затребуваність на ринку праці.

2. Кому може знадобитися професійна перепідготовка?

Ви молода матуся, яка щойно вийшла з відпустки по догляду за улюбленим чадом?

Ви студент, який навчається на останніх курсах у Вузі і мріє, не втрачаючи часу, паралельно отримати ще одну суміжну професію?

Ви працюєте бухгалтером, хоча «спите і бачите» себе перукарем?

Ви роботодавець, для якого навчання персоналу не порожній звук?

Ви активна пенсіонерка, яка не хоче сидіти на лавочці у сквері або копатися на грядках у власному городі, а хоче працювати екскурсоводом в музеї?

Ви мрієте про кар'єрному зростанні, але не вистачає професійних компетенцій для бажаної позиції?

Все ясно! Всім вам терміново потрібна професійна перепідготовка. Саме вона в короткий термін дозволити втілити ваші плани в реальність.

Читайте далі і ви дізнаєтеся, як це зробити найбільш швидко і вигідно.

На сайті є окрема цікава публікація по суміжній темі «Курси підвищення кваліфікації дистанційно». Раджу ознайомитися!

3. Як пройти професійну перепідготовку при зміні професії — 5 простих кроків

Щоб зміна професії пройшла безболісно, а професійна перепідготовка принесла максимум користі, необхідно мати чітке уявлення про всіх її етапах.

Давайте разом «пробіжимося» з основних моментів цього процесу.

Крок 1. Вибираємо центр і програми для перепідготовки

Вибір навчального центру і програми навчання   найважливіший крок процесу. До нього потрібно поставитися з усією серйозністю.

Перевірте всі дозвільні документи обраного центру: ліцензію, акредитацію та ін

Важливо! В документації має бути дозвіл на проведення навчальних курсів по професійній перепідготовці.

Обов'язково попросіть надати вам для ознайомлення документи про освіту викладачів курсів перепідготовки. Поцікавтеся, чи є у них практичний досвід з предмета викладання. Не нехтуйте цією порадою, від нього залежить якість навчання.

Дізнайтеся, чи є у центру свої авторські навчальні курси, методичні посібники. Їх наявність доводить, що центр серйозно ставиться до освітнього процесу.

Проаналізуйте запропоновані програми навчання. Вибирайте тільки те, що вам повністю підходять.

Крок 2. Відправляємо заявку

Щоб стати студентом таких курсів, слід надіслати заявку в обраний навчальний центр. Спосіб надсилання залежить від форми передбачуваного навчання.

Якщо ви вирішили пройти навчання в освітній компанії вашого міста, то заяву можна подати особисто, відвідавши її офіс.

Якщо ви плануєте отримати додаткову професійну освіту дистанційно, надсилайте заявку через сайт фірми.

Зазвичай для цих цілей там передбачена спеціальна форма, в якій потрібно заповнити всі поля та натиснувши кнопку «відправити», переслати її за призначенням.

Крок 3. Отримуємо відповідь і відправляємо документи

В найближчий час заявка буде розглянута менеджером навчальної фірми або приймальною комісією. Після чого на вашу електронну пошту, вказану у заявці, надійде відповідь з докладною інструкцією та списком необхідних для вступу документів.

Перелік документів, як правило, однаковий у всіх центрах:

  • диплом про вищу або середньо-спеціальну освіту;
  • вкладиш до диплома;
  • ІПН;
  • СНІЛС;
  • 2 фотографії (2*4);
  • 2 сторінки паспорта (1 аркуш і аркуш прописки).

Є кілька способів надсилання документів:

  • по електронній пошті;
  • через онлайн форму на сайті;
  • поштовим відправленням;
  • кур'єрською доставкою.

Як показує практика, зручніше і швидше відправити документи через сайт. Скани або фото усіх документів за списком оформляйте у форматі JPEG, GIF або BMP.

Оброблені таким чином документи відправте прямо на сайті через онлайн-форму. Не забудьте забезпечити їх коротким супровідним листом.

Крок 4. Оплачуємо вартість програми

Для оплати навчання скористайтеся банківськими реквізитами, зазначеними в договорі або на спеціально надісланої вам реквизитке.

Часто освітні організації розсилають своїм студентам готові квитанції для оплати, в які надходить залишиться тільки вписати свої дані і сплатити необхідну суму в будь-якому банку.

Більшість навчальних центрів дає можливість оплатити курси з допомогою банківських карт, терміналів оплати або електронних гаманців.

Крок 5. Проходимо курси і отримуємо диплом

Ознайомтесь з графіком-планом навчання. Його вам обов'язково нададуть разом з навчальними матеріалами перед самим початком навчального процесу.

Намагайтеся чітко дотримуватися графіку. В разі проблем або форс-мажорних обставин відразу ж звертайтеся до свого куратора. Він вам обов'язково допоможе.

При проходженні курсу рекомендую спочатку пройти найбільш легкі для вивчення модулі. Так вам залишиться більше часу на складні розділи.

Приклад

Ольга до декрету працювала бухгалтером з обліку майна і запасів в АТ «Будтранс». Вийшовши на роботу після відпустки, вона гостро відчула, що не знає всіх змін бухгалтерського і податкового законодавства, які сталися за період її відсутності.

Ольга звикла не залишати проблеми без вирішення. Проаналізувавши всі можливі варіанти, вона зупинилася на профпереподготовке.

Вибравши навчальний центр і владнавши всі формальності, Ольга приступила до навчання. Навчалася вона дистанційно. План навчання дозволяв студентам вивчати модулі в будь-якому порядку.

Тому Ольга на одному диханні спочатку пройшла матеріал, який вона чудово знала на практиці, витративши на це набагато менше передбаченого графіком часу.

Успішно здавши тестування з вивчених розділів, вона приступила до модулів, які потребують більш пильної уваги. Їх вона могла освоювати не поспішаючи, адже у неї був запас часу.

Звичайно, такий підхід виправданий, коли навчальним планом дозволений вільний порядок вивчення блоків. При очному навчанні така методика неможлива.

По закінченню вас чекає підсумкова атестація. Вона проводиться у формі письмової роботи, тестування або іспитів.

При їх успішному проходженні вам видадуть диплом про профпереподготовке, що дає право вести повноцінне профдіяльність за отриманою професією.

4. Де пройти професійну перепідготовку   огляд ТОП-3 навчальних центрів

Користуйтеся нашими рекомендаціями при виборі навчального закладу для проходження перепідготовки.

Так ви заощадите свій час і отримаєте гарантовано якісний результат.

1) Профакадемия

ПрофакадемияНавчальний центр «Профакадемия»   московська освітня компанія, сферою інтересів якої є підготовка і перепідготовка кадрів, підвищення кваліфікації працівників та їх атестація.

Пропоновані курси будуть корисні керівникам всіх рангів, фахівців різних категорій, а також робочого персоналу. Цікаві вони будуть і роботодавцям, яким не байдуже розвиток персоналу.

Професійна перепідготовка проводиться в 2 формах: очній та дистанційній.

Умови навчання і вартість перепідготовки:

Вид навчання Вартість Додаткові умови
1 Профперепідготовка від 250 годин 17 тис. руб Є розстрочка, підсумкове тестування і кваліфікаційна дипломна робота, диплом установленого зразка, що дає право працювати за отриманою професією в повному обсязі
2 Профперепідготовка від 500 годин 24 тис. руб

Потрібно більше інформації? Заходьте на сайт компанії! Там ви знайдете багато цікавого та корисного.

2) Фахівець

«Спеціаліст» на ринку освітніх послуг успішно працює більше 25 років. За цей час центр навчив за різними напрямками понад 950 тис. чоловік.

В компанії створені всі умови для високоякісного навчання:

  • 80 навчальних класів;
  • 250 професійних викладачів-експертів;
  • понад 1000 курсів.

Навчання в НЦ «Спеціаліст» володіє наступними перевагами:

  • гарантоване розклад   на рік вперед;
  • професійна консультація перед початком навчання;
  • попереднє тестування;
  • гнучкий графік;
  • різні форми навчання;
  • модульна побудова курсу з урахуванням індивідуальних особливостей учня;
  • знижки та акції при оплаті навчання.

Вас цікавить підвищення кваліфікації? «Спеціаліст» допоможе вам і в цьому питанні. Дзвоніть, дізнавайтеся умови.

3) Московський Інститут Відкритої Освіти (МИОО)

Московський Інститут Відкритої ОсвітиСвою історію МИОО веде з далекого 1938 року. Саме тоді було засновано його прабатько   Московський міський інститут удосконалення вчителів.

Зараз МИОО   сучасне освітнє установа, здатна на високому якісному рівні надавати навчальні послуги за різними напрямками.

Основні види послуг Інституту:

  • освітні програми;
  • неформальна освіта;
  • курси підвищення кваліфікації;
  • науково-дослідні роботи;
  • підтримка інформаційних ресурсів додаткових профпрограмм;
  • конфліктна комісія;
  • державна підсумкова атестація.

5. Чим відрізняється професійна перепідготовка від другої вищої освіти — 4 головних відмінності

Впевнена, деякі вважають, що сенсу в перепідготовці немає ніякого, краще отримати другу вищу освіту.

Не погоджуся я з вами, дорогі мої читачі! Профперепідготовка володіє цілим рядом відмінностей, які роблять її найбільш привабливою формою отримання нової професії. Судіть самі!

Відміну 1. Термін навчання

Отримати нову професію за допомогою ще однієї вищої освіти ви зможете, провчившись повноцінно від 2 до 4 років (залежно від форми навчання   очна, заочна, дистанційна) та обраної спеціальності.

Якщо ви не плануєте або з якихось причин не можете витрачати стільки часу на отримання додаткової спеціальності, то напевно вам доведеться за смаком професійна перепідготовка. Термін такого навчання становить не менше 250 академічних годин (в залежності від виду може бути більше 500 ак.ч. і понад 1 тис. ак.ч.).

У процесі перепідготовки ви не вивчаєте загальноосвітні предмети і непотрібні дисципліни, а значить, не витрачаєте на це час!

Відміну 2. Вартість навчання

Диплом про перепідготовку надає своєму власникові можливості, які нічим не відрізняються від можливостей вузівського диплому, при цьому навчання обходиться значно дешевше.

Як показує практика, вартість профереподготовки в 2, а то і в 3 рази менше вартості другого вищого.

Відміну 3. Вступні іспити

При вступі до ВНЗ для здобуття другої освіти прийнято здавати вступні іспити. Неважливо, в якій формі буде запропоновано це зробити: письмово або усно, у формі тестування або особистого відповіді за екзаменаційними білетами. Іспит є іспит!

Радійте! На курсах перепідготовки вступних іспитів немає. Взагалі немає!

Це дозволить вибирати ту програму, яка вам дійсно підходить, а не ту, по якій ви зможете здати іспит.

Відміну 4. Місце отримання освіти

Якщо ви вирішили отримати другу вищу освіту, то шлях один — у ВУЗ. Там жорстка програма і регламентовані умови навчання.

Якщо ви хочете освоїти нову професію в комфортних умовах, за індивідуальним графіком, пристойно заощадивши, то вам необхідні курси професійної перепідготовки.

Такі програми пропонують багато навчальних центри, які мають ліцензію на цей вид діяльності. Великий вибір таких освітніх компаній дозволять підібрати навчальний курс під ваші конкретні запити.

Деякі факти про профпереподготовке від професіоналів дізнавайтеся з відеоролика.

6. Висновок

Отже, професійна перепідготовка — це великі можливості кар'єрного розвитку при мінімальних витратах. Це економія часу, комфортний графік навчання.

Питання до читачів

Є у вас досвід подібного навчання? Якщо так, поділіться своїми враженнями.

Бажаємо вам постійного професійно розвитку та кар'єрного зростання! Будемо вдячні за відгуки та коментарі у соцмережах! Коментарі вітаються!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Професійна перепідготовка — як пройти профпереподготовку на базі вищої освіти: 5 простих кроків + професійна допомога у виборі програми при зміні професії