Як стати трейдером   інтерв'ю з експертом Дмитром Міхновим, поради початківцям трейдерам, основні поняття і тонкощі торгівлі на фондовому ринку для новачків

Хто такий трейдер і скільки він заробляє? Хто такий брокер і як його вибрати? Де можна навчитися професійно трейдингу?

Здравствуйте, шановні читачі нашого бізнес-журналу.

Тема фінансових ринків приваблює тисячі людей. У нас періодично виходять статті на цю тему.

І сьогодні у нас стаття про трейдингу на фондовому ринку. Цей матеріал буде особливо корисний початківцям біржовим гравцям.

На питання про те, як стати трейдером, відповідає підприємець, професійний трейдер, засновник проекту «Школа успішного трейдингу», Дмитро Міхнов.

Як стати трейдером

1. Хто такий трейдер і скільки він заробляє

Трейдер – це учасник ринку, який торгує на біржі і заробляє на зміни вартості активів.

Заробіток трейдера багато в чому залежить від торгової стратегії, яку він обрав, а також від капіталу, яким він керує. При мінімальних ризиках ви можете отримувати близько 100-200% доходу на рік.

Таким чином, якщо ви стартуєте з сумою в 50-100 тис рублів, то через рік ви отримаєте прибуток близько 100-300тис.

Багатий трейдер

Для першого року 100% доходу   відмінний результат, далі цифри зростатимуть. Якщо ви збільшуєте свої вкладення, то пропорційно зростає і дохід, а разом з ним збільшується і сума ризику в одній угоді. Як і в будь-якому бізнесі.

2. З чого почати досвідченому трейдеру

Перш ніж ставати трейдером, важливо зрозуміти: а чи треба воно вам? Якщо ви почнете цим займатися з думками «Авось вийде» або «Трохи спробую», то, швидше за все, у вас нічого не вийде. Тут важливо системно рухатися до успіху: крок за кроком, день за днем.

Щоб зрозуміти, чи підходить вам така діяльність, ви можете відвідати «День відкритої торгівлі», подивитися, як працюють трейдери, як укладаються угоди, і тільки після цього приймати рішення: «чи Йти мені далі?».

Завжди є певна категорія людей, які голосніше за всіх кричать: «Я дуже хочу! Навчіть мене трейдингу!». Але на ділі, вони нічого не роблять і тільки чекають, поки мішки з грошима самі впадуть їм у руки.

Якщо ви вирішили вибрати цю професію, то визначте для себе конкретну точку, до якої ви будете йти. Наприклад, до ваших перших 100 тисяч рублів. Подумайте і про те, куди ви витратите ці гроші, про який житті ви мрієте, і скільки грошей вам потрібно для реалізації цих бажань. Мотивуйте себе!

3. Хто такий брокер і як його вибрати

Для початку вам потрібно зареєструватися у брокера. Брокер – це посередницька ланка, організація, яка дає вам доступ до біржі.

Вибір брокера
Що я вважаю важливим при виборі брокера:

  1. Надійність. Вона підтверджується рейтингом від «Національного рейтингового агентства». Надійність – це один з найважливіших критеріїв відбору.
  2. Кількість активних клієнтів брокера і оборот за ним. Беріть брокера з перших топ-20.
  3. Тариф. Важливо розуміти, скільки ви будете платити. У деяких брокерів тариф залежить від обсягу угод, або є абонентська плата.
  4. Легкість роботи з грошима. Дуже важливо відразу дізнатися, чи зможете ви вносити і знімати гроші дистанційно.
  5. Служба підтримки. Перевірте, чи є у компанії безкоштовний номер, наскільки у неї швидка реакція на ваші запити, легко додзвонитися.
  6. Можливість екстреного закриття угоди по телефону. Уявіть, що у вас пропав інтернет, а стоп-заявку на закриття позиції ви не встигли виставити.
  7. Податкова. Дізнайтеся заздалегідь, брокер подає дані про отримані доходи і сплачений ПДФО до податкової, або вам доведеться заповнювати декларацію самостійно.
  8. Збої. Пошукайте в пошукових системах відгуки на роботу вибраного вами брокера. Відстежите, бували збої у роботі з його вини.

Як вибрати брокера (на прикладі бінарних опціонів):

  • брокер повинен працювати не менше одного року;
  • розташовувати дозвільними ліцензіями та сертифікатами;
  • мати хороший клієнтський сервіс і зрозумілий інтерфейс торгового терміналу (програми для здійснення угод).

При виборі брокерської компанії обов'язково зверніть свою увагу на клієнтську підтримку, а також на можливість відкриття мінімального депозиту.

Усім цим критеріям відповідає брокер Olymp Trade.

Olymp Trade – надійний брокер, який володіє ліцензією російського регулятора ЦРОФР, а також є членом міжнародної Фінансової Комісії. Це є підтвердженням високої якості послуг, і гарантує кожному трейдеру страхування депозиту, всебічну підтримку та оперативне вирішення всіх виникаючих питань.

Зручно, що початківець трейдер може замовити безкоштовний дзвінок від менеджера Олімп Трейд. Персональний менеджер розповість трейдеру про стратегії торгівлі та відповість на питання.

Коли вибір зроблено, то вам залишається лише оформити договір і покласти на рахунок гроші.

4. Чому важливо навчитися в першу чергу

  1. Ризик-менеджмент (або іншими словами, управління грошима). Яку частину грошей ви вкладаєте в угоду, скільки угод робите, коли робите перерву – це все прописується в ризик-менеджменті. Цей пункт дуже важливий! Якщо ви його ігноруєте, то ніякої розмови про успішне трейдингу бути не може.
  2. Торгова стратегія (тобто підходи, якими ви торгуєте). Тут важливо навчитися розуміти, коли заходити на ринок, і коли з нього виходити.
  3. Самодисципліна. Якщо у вас немає самодисципліни, якщо ви не можете дотримуватися свою торговельну стратегію і ризик менеджмент, то все інше просто валиться.

5. Де і як краще навчатися трейдингу

Я є прихильником системного підходу. В інтернеті зараз є величезна кількість матеріалів на тему трейдингу, і деякі люди вважають, що достатньо завантажити деяку кількість матеріалів, вивчити їх і почати працювати.

Запевняю вас, у більшості з них нічого не вийде. Чому? Тому що трейдинг – це професія. Щоб стати лікарем люди отримують вищу освіту, проходять інтернатуру і тільки після приступають до роботи. Тут же чомусь багато людей вважають, що можуть всьому навчитися за кілька днів.

В трейдингу є дуже багато торгових підходів, і починаючому трейдеру необхідні:

  • По-перше, цілісний торговий підхід до ринку.
  • По-друге, грамотне освіта («вища школа трейдингу»), коли ви вже все розумієте і можете далі розвиватися самі.
  • -третє, підтримка, підтримка і ще раз підтримка наставника

Переходячи в інтернеті від однієї статті до іншої, ви зіткнетеся з тим, що різні люди викладають трейдинг по-різному, оскільки у них різний підхід до цього ремесла. Хтось віддає перевагу агресивну торгівлю, заробляючи то 100% в місяць, то зводячи рахунок до нуля.

Хтось віддає перевагу консервативний підхід і завжди зводить ризики до мінімуму. Хтось аналізує новинні стрічки, а хтось креслить графіки або просто покладається на інтуїцію.

Якщо ви хочете стати професіоналом у цій справі, то вам важливо знайти наставника, який поділитися з вами реальним практичним досвідом і дасть чіткий план дій.

При цьому, багато новачків стикаються з дуже поширеною помилкою для людей пострадянського простору: вони хочуть все і відразу. Трейдинг вимагає серйозних вкладень як грошей, так і часу, сил і терпіння. Розраховуйте в перший рік на приблизно 100% прибутку від вкладеного капіталу. Далі буде більше.

Сучасний світ все більше стає віддаленим   через інтернет, без необхідності кудись їхати, зручно і купувати, і вчитися. Наставник може жити далеко від вас, але при цьому його підтримка не буде гірше. Навчання трейдингу також можна пройти в одній з інтернет-шкіл.

Заняття на таких курсах проводяться через вебинарную майданчик. Все, як у справжній школі: тренер розповідає, демонструє екран, показує таблиці, графіки, а учні задають питання. Ефект навчання залежить передусім від мотивації учнів, від їх готовності виконувати всі домашні завдання максимально якісно і вчасно.

Тим більше, що школа гарантує результат при дотриманні даних торгових правил.

6. Головні помилки початківців трейдерів

Як і в будь-якій справі, новачкам слід уникати деяких помилок, щоб досягти успіхів в трейдингу.

Помилки початківців трейдерів

Практично всі початківці трейдери роблять 9 основних помилок:

  1. Постійна діяльність на ринку. Часто новачки намагаються торгувати як можна частіше, влазять у кожен рух. Однак з-за великої кількості помилкових операцій, вони зазвичай більше втрачають, ніж заробляють.
    Запам'ятайте: трейдинг – це не завод і не офіс. Тут ваш дохід не залежить від кількості проведеного часу за роботою. Найголовніше – це ваша результативність!
  2. Спеціаліст по всіх інструментах. Намагаючись торгувати всіма інструментами одночасно, ви будете постійно випускати прибуткові течії. Вам зовсім не обов'язково знати все про ринок. Один-два інструменти – цього цілком достатньо для того, щоб заробляти.
  3. Закриття угод при отриманні найменшої прибутку. Така стратегія призводить до одного: замість заробітку, ви будете покривати свої збитки, і тільки. Дозвольте прибутку текти, хороша угода повинна приносити в 5-6 разів більше початкового ризику, відмінна в 10 і більше разів!
  4. Спроби утримувати збиткові угоди. Так, буває, що збиткова угода може розвернутися. Але буває і навпаки: і в результаті наступні два місяці замість отримання прибутку, будете відбивати збитки.
  5. Відсутність чітких правил відкриття та закриття угод. Якщо ви торгуєте навмання, значить, у емоцій завжди є високий шанс втягнути вас в авантюру. А це вже не бізнес, а гра на везіння.
  6. Відсутність аналізу угод. Якщо ви не ведете журнал угод і не аналізуєте свою діяльність, то, як вам дізнатися, у чому плюси й мінуси ваших угод? Без аналізу немає прогресу. Є тільки одні і ті ж помилки, що повторюються з місяця в місяць.
  7. Відсутність прописаної стратегії. Стратегія, що приносить 60-70% угод прибуток, вважається відмінним результатом. Таким чином, наявність хорошої стратегії дозволяє вам зосередитися не на успіх окремої угоди, а на загальному результаті. Якщо ваш план дозволять вам заробляти навіть на 1 з 3 угод – ви будете багаті.
  8. Від ринку необхідний відпочинок. Відпочинок не тільки корисний сам по собі, але він також впливає і на ваш рівень доходу. Запишіть, скільки часу ви витрачаєте на роботу і яка ваша прибуток, а після розрахуйте свою погодинну зарплату. Виходить, чим менше часу ви працюєте, тим вище ваш дохід.
  9. Підміна емоційно насиченого життя трейдингом. Завжди пам'ятайте, що ви прийшли на ринок за прибутком, а не за емоціями! В трейдингу ви будете переживати широку гаму почуттів, у вас будуть і яскраві злети, і гучні падіння.
    Не проміняє реальне життя на екран монітора! Живіть яскраво, радійте навколишнього вас, подорожуйте, пробуйте щось нове! А в трейдингу нехай будуть просто гроші.

7. Висновок

Підведемо підсумки. Трейдинг – це професія, якій може навчитися кожен. Для цього вам необхідно знайти близьку по духу наставника, пройти у нього курс навчання і вибрати надійного брокера.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як стати трейдером   інтерв'ю з експертом Дмитром Міхновим, поради початківцям трейдерам, основні поняття і тонкощі торгівлі на фондовому ринку для новачків